0

В естник "Класа" информира за носещ се из страната слух, че председателят на парламентарната група на левицата Михаил Миков щял да смени Румен Петков в МВР.

Освен това според "Класа" вероятни били и други рокади и да си отидат министрите Радослав Гайдарски, Николай Василев и Веселин Близнаков, както и Нихат Кабил.

"24 часа" пък пише, че партийни другари на Петков казали: "Румен вече започва да премисля въпроса с оттеглянето си." Доскоро в БСП се кълнели, че той няма сам да отстъпи.

"Теорията за глави, които се търкалят, не е за 21 век", коментира в голямо интервю за "24 часа" Симеон Сакскобургготски. На въпрос дали е назрял моментът за промени в кабинета бившият министър-председател отговаря, че това не е тема от дневния ред на управлението.

Какво значи желанието да има смени, ще сменим един с друг, но, ако отдолу остане същото, и той няма да се справи, посочва лидерът на НДСВ. Разбира се, има моменти, в които това се налага, допълва той.

Попитан за ситуацията в МВР, Сакскобургготски поставя въпроса защо не започнем от англосаксонския принцип, че докато нещо не се докаже, всеки е невинен.

Експертите трябва да кажат истината, а не всеки да се превръща в прокурор или съдия, казва той. Ако има злоупотреби, е нормално да се търси отговорност, но това трябва да стане по обективен начин, смята лидерът на НДСВ. Може би моментът е назрял да има някои структурни промени, за да функционира по-добре министерството, допълва той.

По повод обръщението си от 6 април 2001 г. Симеон Сакскобургготски коментира, че усилията, които е положил, са до границите на възможното и че в голямата си част мисията му е била изпълнена.

"Вотът на недоверие ще измъкне кабинета от кризата", пише в материал за вестник "Труд" политологът Димитър Аврамов. Този вот е единственият начин Румен Петков да остане министър, а Сергей Станишев да се измъкне от отговорността, която носи като премиер за кризата в ключово министерство, коментира той. Според него опозицията превръща един криминален въпрос в политически и с вота дава възможност на БСП, НДСВ и ДПС да защитят правителството си.

"БСП няма да носи позора на някои нейни лица", е озаглавено интервю в "Труд" с Павел Писарев, член на Лявото крило в БСП. По градове и села членовете на БСП не са корумпирани, нито служителите на МВР, излиза, че заради определени длъжностни лица и неколцина партийни дейци, които не съумяват да се изчистят от такива подозрения, социалистите трябва да носят техния позор, коментира Писарев.

Хората в низините изнасят зашеметяващи факти на корупция на местни нива - червени и от всички други цветове, допълва той.

Писарев отбелязва още, че проблемът с кризата в МВР трябва да бъде разрешен и че излизането от ситуацията ще е един от най-важните изпити на Станишев като държавник. Писарев посочва, че от диагнозата зависи какви ще бъдат мерките и че е важен докладът на парламентарната вътрешна комисия, както и докладът на самия Румен Петков.

Седмичникът "Капитал", за който събитията около МВР за основна тема, коментира, че скандалът е осветил тъмната страна на алкохолната индустрия.

За част от ракията, водката и други високоградусови напитки въобще не се плаща акциз и това е обществена тайна, това, което допреди две седмици не беше сигурно, е участието на самата власт в безакцизната търговия, посочва изданието.

Разплитането на аферата ще трябва да покаже дали самият министър на вътрешните работи е знаел и мълчал за това, че службите всъщност прикриват злоупотреби с бандероли, допълва вестникът. Това според "Капитал" би означавало, че "бизнесът" е под държавна протекция.

"Един за всички, всички заради Румен Петков", е озаглавен друг материал по темата в "Капитал". Според него изборът пред премиера продължава да бъде - или срив в доверието към цялото правителство, или оставка на вътрешния министър.

"Затворихме черния пазар на досиетата", отбелязва пред вестник "Дума" Евтим Костадинов, председател на т.нар. комисия по досиетата. 60 000 лица са проверени за една година, повече от 1000 са оповестените агенти, е равносметката на Костадинов. Според него над 60% от българите се вълнуват от проверките за принадлежност към бившата Държавна сигурност.

"Легалното плащане за избор на лекуващ лекар се забранява", пише от първа страница вестник "Сега". Новият модел на здравноосигурителна система у нас предвижда платеният избор на екип или лекуващ лекар да бъде забранен, съобщава вестникът. Според лекари намерението на управляващите е популистко.

Вестник "Стандарт" публикува интервю с генерал-майор Стоян Тонев, началник на Военномедицинска академия . Тонев дава пример, че:"Наши доктори вземат по 10 хиляди долара в Кувейт".

Той отбелязва, че рушветите ще ги има, докато заплащането е като във времето на социализма.

В "Труд" също излиза интервю със Стоян Тонев, в което той информира: "Поемам бързата помощ на още 4 града". Искам да реша една стратегическа задача - да инвестирам в центрове за "Бърза помощ" в Сливен, Плевен, Варна и Пловдив, вече имам 2 хеликоптера, съобщава Тонев. Той посочва като един от проблемите в здравеопазването липсата на медицински сестри.

"Погват пияните тираджии", съобщава вестник "24 часа". От понеделник почваме масови проверки на магистралите "Хемус" и "Тракия" на шофьорите на тежки камиони основно за алкохол и висока скорост, съобщил шефът на Магистрална полиция в ОДП-София главен инспектор Божидар Вучков.

"Тировете са холестеролът на пътното движение", е заглавието на анализа във вестник "24 часа". Специални маршрути за тежките камиони и автовлаковете, предлага вестникът.

"Спираме дейността на строителните фирми рецидивисти", заявява пред "Новинар" новият директор на Столичния инспекторат Веска Георгиева. Тя дава пример, че има недобросъвестни строителни фирми, които замърсяват София и работят нонстоп, включително и в почивните дни.

Ще бъде предложено прекратяване дейността на фирма, на която сме правили за едно и също нарушение акт няколко пъти, обяснява тя. Скоро било възможно да се въведе и санкция за изхвърлен на улицата фас.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

На политически диспут още с излизането си на подиума опонентите започват с пререкания: - Ти си голям лъжец! - А ти си мошеник! Намесва се…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Бионсе е добавена в новото издание на френски речник

Бионсе е добавена в новото издание на френски речник

Любопитно Преди 8 минути

За новия успех на Бионсе четете в следващите редове

Казусът с частната болница "Мама и аз" (ОБЗОР)

Казусът с частната болница "Мама и аз" (ОБЗОР)

България Преди 9 минути

Публикуваха стенограмата от заседанието на служебното правителство, на което е взето решението за създаване на болницата

Преди осем години в антарктическия морски лед се появи огромен отвор - ето защо

Преди осем години в антарктическия морски лед се появи огромен отвор - ето защо

Любопитно Преди 38 минути

Защо в антарктическия морски лед се е появил отвор четете в следващите редове

<p>Кремъл коментира&nbsp;обвиненията на САЩ за използвано химическо оръжие</p>

Кремъл коментира обвиненията на САЩ за използвано химическо оръжие в Украйна

Свят Преди 55 минути

Песков заяви, че Москва остава обвързана с договора, забраняващ използването на химически оръжия

<p>Създадоха мишка Франкенщайн</p>

Създадоха мишка Франкенщайн с мозъчни клетки от плъх

Любопитно Преди 58 минути

Мозъчни клетки на плъхове могат да заместят изгубени неврони при мишки

<p>&quot;Русия трябва да бъде включена в този процес&quot;</p>

Швейцария: Мирен процес без Русия е невъзможен

Свят Преди 1 час

Това каза в изявление правителството в Берн

ц

Любов и добро настоение: Какво е манифестиране и как да го приложите

Любопитно Преди 1 час

Как да манифествате четете в следващите редове

<p>&quot;Това е нещо, което променя играта... Надявам се, че не е твърде късно...&quot;</p>

Очаква ли се ескалация между Иран и Израел: Бившият съветник по националната сигурност на САЩ с коментар

Свят Преди 1 час

"Това е нещо, което променя играта... Надявам се, че не е твърде късно...", казва Макмастър за военната помощ на САЩ за Украйна

Авария спря водоподоването в два столични квартала

Авария спря водоподоването в два столични квартала

България Преди 2 часа

Екипите на "Софийска вода" работят по отстраняване на проблема

Microsoft развива AI, защото се уплашила от Google

Microsoft развива AI, защото се уплашила от Google

Технологии Преди 2 часа

ИТ гигантът се притеснил, че изостава от конкуренцията

<p>Филипините привикаха китайски дипломат, ето защо</p>

Напрежението в Южнокитайско море расте: Филипините привикаха китайски дипломат

Свят Преди 2 часа

Филипините обвиниха Китай, че повишава напрежението в Южнокитайско море, след като във вторник бреговата охрана на страната използва водно оръдие

Какво представлява хлорпикрин, химическото оръжие, в чието използване САЩ обвинява Русия

Какво представлява хлорпикрин, химическото оръжие, в чието използване САЩ обвинява Русия

Свят Преди 2 часа

Излагането на хлорпикрин причинява дразнене на очите и дихателните пътища, придружено от повръщане и диария

<p>Нинова: Да не се прави на ощипан г-н Главчев (СНИМКИ)</p>

Нинова с коментар за частната болница "Мама и аз": Да не се прави на ощипан г-н Главчев

България Преди 2 часа

Първо стои въпросът защо служебният кабинет е приел решението за създаване на частна детска болница, коментира тя

<p>&bdquo;Клиенти всякакви!&ldquo;: Акула се появи на плажа в Бургас</p>

Акула се появи на плажа в Бургас

Любопитно Преди 2 часа

Акулата първо се е въртяла в кръг и след това е отплувала, разказват очевидци

<p>Тръмп срещу Байдън: Проучване показва шансовете им в ключови щати</p>

Как са се променили шансовете на Тръмп за победа в ключови щати

Свят Преди 2 часа

Очаква се Тръмп да се изправи срещу президента Джо Байдън през ноември