0

"Американският урок по политика", е озаглавен анализ на Валери Найденов във в."24 часа". Авторът припомня, че Камарата на представителите в американския Конгрес е отхвърлила плана за спасяването на финансовите пазари основно с гласовете на републиканските конгресмени, при положение, че планът тръгва именно от републиканския президент Буш и финансовия министър.

У нас това би било все едно СДС и "Атака" да подкрепят Станишев, а БСП и ДПС да му поискат оставката, сравнява Найденов.

Това е основната разлика между американската демокрация и българската партокрация - там депутатите поставят на първо място своя избирател и едва след това партийната дисциплина, а у нас депутатът гласува като партиен робот, коментира той.

Скандалът с разпечатки на телефонни разговори на депутати пак е актуален за вестниците след изнесената информация, че журналисти също са били подслушвани и разследвани от ДАНС. "ДАНС си прави "Галерия" от журналисти", е челното заглавие на "Монитор".

Според "24 часа" 50 журналисти, главни редактори и собственици на медии са "прихванати" в разработката, която започнала заради изтичане на информация за "ранните кафета на бандити" в българското ФБР, разраснала се около сайта "Опасните" и обхванала, освен сайтове и жълти издания, големите телевизии и вестниците.

"Труд" цитира коментар на президента Първанов, че няма конфликт в ДАНС. Мисля, че това, което се случи и последвалият скандал е много шум за нищо, казал държавният глава.

В "Труд" о.р. ген. Тодор Бояджиев, бивш главен секретар на МВР, разглежда ДАНС като "скалпел за животоспасяваща операция". ДАНС върви по правилен път, няма основание за сравнение с политическата полиция на тоталитарните общества, смята той.

Да, службата е прочела разпечатки от мобилните телефони на политици, ще ги прочете, разбира се, след като тези политици общуват с лица, които са на разработки и за които има прокурорски разрешения, посочва Бояджиев.

"Дневник" разказва поредния слух в кулоарите на парламента, че вътрешни борби за надмощия в ДАНС и за овладяване на информационни канали стоят зад скандала с исканите разпечатки на депутати.

"ДАНС беше създадена заради контрола върху службите, а не за борба с корупцията", твърди пред "Дневник" Йонко Грозев от Центъра за либерални стратегии. Според него е била допусната грешка, като новата агенция е била изградена от наличните разузнавателни служби, без да й бъдат възложени разследващи функции.

"Че има покровителство над сивата икономика у нас, е ясно, но дали е политическо и дали е само политическо, това не знам", така "24 часа" цитира главния прокурор Борис Велчев пред парламентарните комисии по бюджет и финанси и икономическа политика.

Велчев, финансовият министър Пламен Орешарски и шефовете на НАП и митниците Мария Мургина и Христо Кулишев бяха изслушани от депутатите за мерките срещу сивата икономика. Ясно е, че контролът над сивата икономика е незадоволителен, въпреки че имаме между 24 и 31 контролни органи, смята Велчев. Според него НПК не е дотам ефективен за борба със сивата икономика.

"Седем години на върха", е озаглавен материал на "Новинар" за президента Георги Първанов. Вестникът коментира, че държавата влиза от скандал в скандал, но рейтингът на Първанов остава непоклатим. Човекът с най-висок рейтинг в държавата определено не използва известността си, за да говори всичко и по всички въпроси и така успява да оглавява класацията на политиците вече седма година, отбелязва изданието.

"Крайнодесните в Австрия правят услуга на Станишев", твърди в. "Сега". Новата звезда на австрийската крайна десница Хайнц-Кристиян Щрахе смайващо и за себе си спечели на изборите миналата неделя 18% за Партията на свободата, припомня изданието.

Според "Сега" българският премиер получава аргумент да размаха пред Брюксел още по-енергично "плашилото "Атака". Вестникът напомня изказването на Станишев на 10 юни, че "строги санкции на Брюксел ще насърчат политиците от опозицията, включително лидерите на националистическата партия "Атака".

"ДПС и НДСВ са за отмяна на осигурителните прагове", е челното заглавие на "Сега". Двете партии настояват да отпадне минимумът, върху който се внасят осигуровки за пенсия, БСП обаче била против, станало ясно от заседание на парламентарната бюджетна комисия.

"Искат парното да поскъпне с 35 процента", информира от първа страница "Дума". Председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Валентин Терзийски заявил, че при новите цени на синьото гориво цената на парното отопление трябва да се увеличи с 35%, за да не бъдат топлофикационните дружества на загуба.

"Основната лихва 5.38 - рекорд от 10 години", информира "24 часа". Основният лихвен процент за октомври се повишава с 15 базови пункта до 5.38 на сто, съобщили от БНБ.

Вчера ЕК предложи да се наложат тавани при кредитирането от 2011 г., ревизирайки правилата за изискванията към банковия капитал, като целта е да се укрепят трезорите и финансовата система, пише още вестникът.

"Надявам се за 3 г. "Тракия" да е завършена", прогнозира пред "Труд" Димитър Иванов, изпълнителен директор на Национална агенция "Пътна инфраструктура".

Всички служители ще попълват декларации за конфликт на интереси и ще носят отговорност, принципният въпрос е как да бъдат защитени европейските и бюджетните средства и конфликтът на интереси да не съществува при процедурите за възлагане на поръчки, отбелязва той.

"Класа" съобщава от първа страница, че са спряни парите за текущ ремонт на пътищата. Агенцията "Пътна инфраструктура" спира парите по програма "Текущ ремонт и поддържане" поради изчерпан бюджет за 2008 г. Агенцията е поискала бюджетът й да се увеличи с още 382 млн. лева за покриване на задълженията й към строителни фирми, допълва вестникът.

"Дайте повече власт на вицепремиера Меглена Плугчиева", апелира от страниците на "Класа" Богуслав Либерадски, заместник-председател на Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент. Установихме, че тя няма правомощията да контролира директно отделните министерства, отбелязва той.

"Повече пари за образование и наука отпускат догодина", съобщава от първа страница "Земя". Разходите за висше образование и наука догодина ще се увеличат с 20-25%, което означава около 70-75 млн. лева допълнително, съобщил министърът на образованието и науката Даниел Вълчев.

До 2013 г. щели да заработят поне три университетски изследователски комплекса.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

България Преди 4 минути

Административните органи следва да извършват служебна проверка в съответния регистър

Мистерията на българските гласове

Джейкъб Колиър със съвместен концерт с "Мистерията на българските гласове" в София

Любопитно Преди 24 минути

Шоуто ще се състои в София на 11 юли в зала 1 на Националния дворец на култура

HMD представи първите си собствени смартфони

HMD представи първите си собствени смартфони

Технологии Преди 49 минути

Трите модела идват в България през май

<p>&quot;Военните учения на НАТО край руските граници са провокативни&quot;&nbsp;</p>

Мария Захарова: Военните учения на НАТО край руските граници са провокативни

Свят Преди 58 минути

Това заяви говорителката на руското Министерство на външните работи

Реджеп Тайип Ердоган

Ердоган проведе първа среща с лидера на опозицията

Свят Преди 1 час

Срещата се състоя на 23 април, след приема по повод Деня на независимостта и празника на детето

<p>Нови разкрития за атаката в Сидни, при която беше нападнат&nbsp;епископ&nbsp;</p>

Арестуваха 7 тийнейджъри, свързани с намушкването на епископ в църква в Сидни

Свят Преди 1 час

Седемте арестувани са на възраст между 15 и 17 години

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

България Преди 1 час

Измененията, внесени от Министерския съвет, бяха подкрепени от 101 народни представители

с

Каква шокираща новина ще разтърси Hell’s Kitchen тази вечер?

Любопитно Преди 1 час

Сините и Червените няма да могат да си намерят място от притеснение

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Свят Преди 1 час

Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата, подчерта Фон дер Лайен

<p>Блинкен пристигна в Китай (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Блинкен пристигна в Китай

Свят Преди 1 час

В Шанхай Блинкен ще се срещне с бизнес лидери и младежки организации

<p>Онлайн система&nbsp;с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите</p>

Калин Стоянов: Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

България Преди 1 час

Той присъства на тържествената клетва на стажанти от Центъра за специализация и професионална подготовка при Академията на МВР

Покрити с кръв коне предизвикаха хаос в Лондон (СНИМКИ/ВИДЕО)

Покрити с кръв коне предизвикаха хаос в Лондон (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Не е ясно колко точно са били бегълците, всички са хванати и няма повече на свобода

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

България Преди 2 часа

Най-важно е България да има нормално правителство, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев

<p>Космически ад: Бактерии-мутанти нападнаха Международната космическа станция&nbsp;</p>

Бактерии-мутанти застрашават здравето на астронавтите на МКС

Свят Преди 2 часа

Повече за мутацията на бактериите четете в следващите редове

<p>11 души са приети в болница след инжектиране с фалшив ботокс</p>

Замъглено зрение и задух: Фалшиви инжекции с ботокс разболяха 22 души, 11 са приети в болница

Свят Преди 2 часа

Опасно ли е инжектирането на ботокс четете в следващите редове