0

С лед решението на ВАС личните лекари ще разполагат с достатъчно талони за специалисти до края на 2006 г.

В Националния рамков договор за 2007 г. не би трябвало да има ограничения на талоните, но не мога да прогнозирам какви текстове ще съдържа той, казва в интервю за Експрес.бг зам.-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов.

- Д-р Райчинов, как ще се отрази на пациентите решението на Върховния административен съд (ВАС) личните лекари вече да нямат лимит за талоните за преглед при специалист?

- Първо, искам да кажа, че жалбата, която заведох пред съда, е в качеството ми на пациент. Не на лекар, на управител на ДКЦ, още по-малко като зам.-председател на Лекарския съюз.

Исках да защитя правата на пациентите, те да имат свободен достъп до избран от тях специалист и да могат свободно да го избират. А лекарят да може да обслужи пациента по всички правила на медицинската наука.

- Това означава ли, че във всеки момент, а не само в началото на месеца, пациентът ще може да получи талон от личния си лекар?

- Да, за избран от него специалист. А ако няма предпочитания, лекарят е длъжен да препоръча поне няколко, за да може пациентът да направи своя избор.

Той би трябвало да разполага с достатъчно талони, макар решението на ВАС да се отнася до Националния рамков договор (НРД) за 2006 г.

Ако има нов договор за 2007 г., правилата в него ще бъдат уточнени от двата управителни съвета - на БЛС и на касата.

- Искате да кажете, че хората трябва да побързат да се прегледат на специалист до края на годината ли?

- Не мога от сега да прогнозирам какви текстове точно ще има в новия договор. Не би трябвало обаче да има текстове, които ограничават достъпа. А ако остане да действа НРД за 2006 г. и за догодина, решението на съда ще остане в сила още 12 месеца.

- От къде вадите заключеното, че може да няма рамков договор за 2007 г.?

- От поведението на касата и нейния Управителен съвет, разбира се - и на председателя на този Управителен съвет, съдя, че няма желание за нов и качествен договор.

Те просто протакат преговорите, избягват от пряка отговорност и проявяват желание да я прехвърлят върху народните представители.

- Защо върху парламента, заради бюджет 2007 ли?

- Последното решение на ВАС доказва, че касата е системен закононарушител.

Сега в предложенията, които са направили за проект на бюджет на Националната здравно осигурителна каса (НЗОК), са си позволили да внесат редица промени в закона за здравното осигуряване, въпреки, че нямат законодателна инициатива.

- Кои са тези предложения?

- Много са. Искат например да се внасят цени и обеми до определен срок, и то от двете страни - от касата и от Лекарския съюз, без да са договорени. Това е абсолютна безсмислица.

Предложенията трябваше да се внесат до 30 октомври, при положение, че техният бюджет беше приет на 15 ноември.

Това е абсурдно и невъзможно, вече го кръстихме "параграф 22", а не член 22, който се опитват да променят.

- Искате кажете, че до 30 октомври БЛС е трябвало да предложи свои цени, но не сте били информирани за това?

- Ние внесохме нашата оферта, след като излязоха бюджетът и наредбите на министъра. На 15 ноември общото събрание на НЗОК одобри бюджета си.

Как без бюджет и публикувани наредби на Министерството на здравеопазването Лекарският съюз би могъл да определи каквато и да е цена или обем дейности? Обем означава за какви пари какво количество дейност, например прегледи, биха могли да се извършат.

Делото във ВАС доказа, че Лекарският съюз защитава правата на пациентите. Искам съвсем отговорно да заявя, че НЗОК , която трябва да защитава пациентите, единствено изпълнява политически поръчки.

Стремежът е да подчини по някакъв начин лекарите, защото те са зависими от касата.

- Чии и какви политически поръчки имате предвид?

- На съответното управление, няма значение кое е правителството, защото се е случвало и при предишни управления. Поръчките са да се спазва определен бюджет, определени ограничения, лимитиране, без грижа за здравето на нацията, за сигурността на пациента.

Няма нормална страна в Европа, в която здравеопазването да не е обект на националната сигурност. Това в България никой не иска да разбере.

- БЛС е предложил цени, те отказват да ги приемат ли?

- Засега ги коментират, но протакат. Нашите мотиви са точни и обективни и са изцяло в полза на пациента.

Например, предлагаме цена на профилактичен преглед при семеен лекар. Тя мотивира и лекаря, и пациента, прегледът да бъде реално и качествено извършен.

Ние се съгласихме на цена 7 лева, а те продължават да настояват за цена от 6 лева. Но, забележете, в предложението на касата са заложени 900 000 здравно осигурени, които не съществуват.

Касата прави разчет за 7 500 000 осигурени българи, а реално те са 6 600 000. По този начин няма да могат да се оползотворят средствата, разчетени за тези 900 000 души.

Ние казваме, че тези пари трябва да отидат в реална дейност - в профилактичен преглед, който да бъде наистина извършен. Да гарантира някакъв скрийнинг на здравето на нацията.

- Имате ли идея за какво касата смята да похарчи тези пари?

- Никой не знае къде ще отидат тия пари, къде и как отлежават 350-те млн. лв. от преходния остатък на касата. Това като че ли е някаква тотално засекретена тайна, никакъв отговор не получи нито една институция в България, включително и вие, медиите. А тези пари са мои, ваши, събирани са от здравните вноски.

- Какво ще стане, ако не бъде подписан за НРД за 2007 г.?

- Ще остане в сила старият договор с индексация на цените. Надявам се депутатите да проявят достатъчно здрав разум и да не позволят на касата едностранен договор.

Обратният вариант би означавал, че касата изцяло е национализирана и вече не работи като национален осигурителен институция, а като финансов отдел на Министерството на здравеопазването.

Защото от НЗОК предлагат още една промяна в закона за здравното осигуряване - да се запише, че касата може да си направи самостоятелен рамков договор, да го публикува и всички трябва да го изпълняват. Това би било изцяло незаконно и естествено веднага ще бъде дадено на съд, ако трябва, и извън България.

Не знам как да обясня, но от НЗОК смятат, че в страната няма закони, ако има не е необходимо да се спазват, и изобщо, че не съществува правов ред. Тя може да прави каквото реши, когато и както намери за добре, без да се съобразява каквито и да е институции в страната, най-малко с пациентите.

- Ако предложението на касата влезе в бюджет 2007, практически ще сключи едностранен договор, така ли?

- Няма да има изобщо договор. Касата ще си работи едностранно, става някаква бюджетна институция с неясни параметри и характер и разполага с парите на здравно осигурените, както намери за добре.

Ще може да ги харчи за каквото си иска. Пациентите няма да разполагат с парите, които внасят всеки месец.

- Имате ли лоби в парламента, поне в комисията по здравеопазване?

- Ние не лобираме. За нас е по-важно, че в комисията наистина има лекари, които са напълно наясно с проблемите в здравеопазването и проявяват здрав разум.

За съжаление партийната дисциплина понякога надделява над дълга. А лекарят е лекар навсякъде и би трябвало на първо място за него да е лекарската му съвест.

Не вярвам да има колега в страната, който да иска да бъде мразен от пациентите си.

- Прогнозирате ли лекарски протести догодина?

- Има такава вероятност. Недоволството сред колегите нараства с всеки изминал ден и остава само една капка да прелее, то да се излее.

Но няма никакъв смисъл вместо в болниците и кабинетите си, лекарите да протестират пред парламента или Министерски съвет. На кого би послужило това? Една разумна политика би разрешила всякакви проблеми.

- Какво мислите за предложението на министъра на здравеопазването Радослав Гайдарски, членството в БЛС да не е задължително?

- Проф. Гайдарски никога не е пропускал да бъде редовен член на БЛС, да си плати членския внос и да участва във всички мероприятия на съюза. Това предложение отново е политическо решение на една партия с цел отклоняване вниманието от реалните проблеми.

Но няма страна, член на ЕС, в която членството в съсловната организация да не е задължително. Както в Съюза на архитектите, в адвокатската колегия. Това са регулирани професии и без задължително членство има огромна опасност да бъдат нарушени правилата.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

д

Руски военни са отблъснали ракетна атака срещу Севастопол

Свят Преди 6 минути

Същевременно боевете в Харковска област продължават

<p>Ужасни горещини в Индия, температурите са до 47,1 градуса</p>

Ужасни горещини в Индия, температурите достигнаха 47,1 градуса

Свят Преди 22 минути

Столицата Делхи е поставена под тревога за опасно време

д

Мегън Маркъл - най-нехаресваната знаменитост

Любопитно Преди 1 час

Вижте кои са другите "печеливши" в класацията

<p>Изключването на усещането за допир може да причини болка</p>

Изключването на усещането за допир може да причини болка

Любопитно Преди 1 час

Приблизително един на всеки пет възрастни в САЩ изпитва болка, която продължава безспирно месеци наред

<p>Google обяви куп нови функции за AI и&nbsp;Android</p>

Google внедрява повече AI и в Android

Технологии Преди 2 часа

Умните алгоритми постепенно ще преобразят и мобилната платформа

<p>До 26&deg; в неделя, но какво време ни очаква?</p>

До 26° в неделя, но какво време ни очаква?

България Преди 2 часа

Максималните температури ще са предимно между 21° и 26°

Фаворитите Петър и Галена напуснаха “Един за друг”

Фаворитите Петър и Галена напуснаха “Един за друг”

Любопитно Преди 10 часа

Симпатичният фермер и неговата любима са ексклузивни гости в подкастa “Един без друг”

"Демократическата партия ни приема за даденост": Предизборната борба в САЩ

"Демократическата партия ни приема за даденост": Предизборната борба в САЩ

Свят Преди 10 часа

В неделя Байдън ще продължи информационната си кампания, като ще говори пред чернокожи абсолвенти

<p>Бени Ганц заплаши Бенямин Нетаняху</p>

Ганц заплаши Нетаняху: Ако изберете пътя на фанатиците ще бъдем принудени да напуснем

Свят Преди 10 часа

АП отбелязва, че евентуално оттегляне на партията на Ганц ще направи министър-председателя Нетаняху по-зависим

<p>Над 1500 души са евакуирани от московския Болшой театър, ето защо&nbsp;</p>

Фалшива тревога: Над 1500 души са евакуирани от московския Болшой театър

Свят Преди 11 часа

Според пресслужбата на Болшой театър всичко е наред и спектакълът е възобновен

Ракета на хутите удари петролен танкер край Йемен

Ракета на хутите удари петролен танкер край Йемен

Свят Преди 11 часа

Атаката е предизвикала известно наводнение, "което е довело до загуба на задвижването и управлението"

Станислав след Hell’s Kitchen: Чоткин изгради по-лесно меню и това му донесе победата

Станислав след Hell’s Kitchen: Чоткин изгради по-лесно меню и това му донесе победата

Любопитно Преди 11 часа

Станислав сподели, че като малък е бил палаво дете, а майка му често е ходила на родителски срещи

Откриха тялото на един от заложниците в Газа

Откриха тялото на един от заложниците в Газа

Свят Преди 11 часа

Армията потвърди, че 53-годишният Рон Бенджамин е бил намерен заедно с телата на други трима заложници

<p>Екстремна жега обхвана Югоизточна Азия&nbsp;&nbsp;</p>

Рекордно високи температури през април регистрираха в Югоизточна Азия

Свят Преди 12 часа

Природното бедствие стана причина за десетки смъртни случаи в целия регион

В Украйна влезе в сила спорният закон за мобилизацията

В Украйна влезе в сила спорният закон за мобилизацията

Свят Преди 12 часа

Законодателите се бавиха месеци наред и приеха закона едва в средата на април

<p>Шарл Мишел с призив към&nbsp;грузинските политици</p>

Шарл Мишел: Ветото върху закона "за чуждото влияние" дава на правителството "миг за размисъл"

България Преди 12 часа

По-рано днес Зурабишвили обяви, че е наложила вето на закона, предизвикал масови протести в продължение на седмици