0

С ергей избран с рекорд - 97,47%, в БСП разделят партия от държава", съобщава на първа страница в. "Труд".

Не толкова единодушни бяха обаче в БСП, когато приемаха новия устав - в него фигурира забрана за съвместяване на партийни и държавни постове. Занапред червените ще могат да бъдат или кметове, депутати и министри, или партийни началници. Това не важи само за председателя на партията, ако стане министър-председател пише вестникът.

Мярката ще влезе в сила през следващата отчетно-изборна кампания преди следващия конгрес, т.е. след 4 години.

Според "Сега" и други вестници Станишев не е успял да получи висш съвет по свой вкус", защото делегатите бламираха първото му предложение. На соцконгреса късно в събота бяха обявени т.нар. делегирани членове на пленума - по двама от регион, общо 62-ма. Останалите 119 трябваше да съберат поне 50% плюс един от гласовете на делегатите. Успяха едва 27.

Затова в началото на конгреса вчера Станишев предложи да има втори таен вот, но залата гласува против. По-късно той обясни, че не се чувства бламиран, а дори се радва на много солидна подкрепа. Новият Висш съвет вече ще се нарича Национален съвет.

Всички интервюирани функционери на партията, вкл. и в сутришните предвания на телевизиите днес, отричат обаче това, което се е случило, да е бламиране.

"Сега" отбелязва, че критичните изказвания на конгреса са се броели на пръсти. Само Янаки Стоилов изрази опасение, че конгресът ще узакони подмяната на лявата с дясна политика. Той се възпротиви на призива на Станишев да не се коментират вече взети решения, което му напомняло за казармата. Стоилов предложи конкретни мерки за по-силна намеса на държавата в икономиката, с които да се сложи знак на равенство между БСП и левица.

"Един мандат не стигал", пише "24 часа" и цитира Станишев, който в заключителното си слово каза "Не е просто мечта или самоцелна амбиция да спечелим изборите. Имало разколебани червени симпатизанти в началото на мандата, но през последната година БСП доказала, че изпълнява всичко обещано - в много трудна среда и съобразявайки се със своите партньори.

"Опонентите ни няма да жалят никакви средства срещу тези, които излизат от полето на демократичната полемика. Но вярвам, че всички са готови да поведат заедно тази битка с характер, с високо самочувствие и визия за бъдещето на страната", предупреди лидерът.

Той иска да останат във властта, само защото "това е по-доброто бъдеще за страната", а един мандат не стигал за завършване на амбициозните им задачи.

"Ние храним в себе си добрите вълци", казва в интервю за "Труд" Кирил Добрев, член на Изпълнителното бюро на БСП.

"Трябва да има знак за обновление в БСП. Младите във Висшия съвет са около 60. И 40 от тях влязоха след директен избор. Квоти на отделни хора в партията обаче няма. В БСП има силни личности, за които е привилегия да спорят помежду си. Ако ги нямаше едва ли някой щеше да говори, че си имат лоби. Ние всички сме от един отбор. Основното за БСП е, че храним добрите вълци в себе си. Всичките ни действия винаги са били позитивни, винаги "за", а не "против", изтъква Добрев.

"Сергей порасна, мерят се по него", казва Юрий Асланов, член на Висшия съвет на БСП. В интервю за "Стандарт" той коментара: "Гласуването показа, че е неоспорим лидер. Ако изпълни заявката си за следващ мандат и БСП спечели изборите под негово ръководство, Станишев ще стане още по-влиятелен и силен политически лидер, защото нито една партия у нас не е успяла да управлява два последователни мандата."

"Един конгрес на много емоции и малко политика", коментира "Труд". Посочва се, че конгресът не показа хоризонт пред страната с най-нисък стандарт в ЕС, не изработи национална политика за борба с бедността, не направи програма за неутрализиране на последиците от кризата. Не даде отговор на въпросите: през 2009 кой резултат ще се смята за изборен успех, какво да е поведението на БСП към ДПС, ако се стигне да коалиция - с кого и компромис докъде?

"Дневник" цитира участници в конгреса, според които Станишев на практика е реабилитирал уволнените след скандали министри Румен Овчаров и Румен Петков. Това бил начинът партията да е единна.

Вестникът напомня, че без да спомене имената на бившите министри, премиерът обобщи, че и в двата случая обвиненията са били нелепи и са отпаднали. "Няма да хвърля на публично разтерзание нито един наш другар само защото върху него безнаказано и недоказано се изливат помии от клевети и инсинуации, защото някакво гнездо от "професионални манипулатори" е решило и изчислило, че е удобна мишена, че бруталното омаскаряване им върши работа в поредния сценарий", заяви Станишев, но не посочи манипулаторите, пише "Дневник".

"Новинар" представя разпространената на конгреса книга "Защото сме социалисти" с автор Сергей Станишев.

"Хората, които са си въобразили, че мразят социализма, всъщност не са наясно с неговите принципи и идеали", пише Станишев и подчертава, че трудът му е насочен към лявомислещите и другарите му по партийна принадлежност.

"Обръщам се именно към тях, защото вярата им е разколебана. Понякога на шега се замислям, че ако някой ден заживеем в мирно сътрудничество с извънземна форма на разум, то на власт е наложително да бъдат социалистите", разсъждава той.

Освен за извънземните премиерът още се пита какво ли ще се случи, ако бедните изчезнат и трябва ли тогава да се закрият социалистическите партии.

На страниците на "Защото сме социалисти" министър-председателят опровергава мита за раздадените куфарчета с червени милиарди. Той дори споделя с читателите си, че подобни внушения го обиждат донякъде и лично, в качеството му на син на верни на партията другари. Все пак обаче Станишев признава, че куфарчета е имало.

На корицата на книгата авторът се е подредил редом до баба Тонка Обретенова, Карл Маркс, Николай Добрев, Тони Блеър, Никола Вапцаров, Сеголен Роаял, Йордан Радичков, Нелсън Мандела, Пабло Пикасо, Джон Ленън и други според него "привърженици на лявата идея".

Липсват Ленин, Сталин, Мао Цзедун. Коментарите на делегатите били, че вероятно заради "болшевизираните им образи" тези политици не са намерили място на първата страница на Станишевата брошура.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 5 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 6 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 7 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 7 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 7 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 8 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 8 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 9 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 9 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 9 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 10 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 10 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности