Нов проблем след зимата - свлачищата
Източник: Красимир Делчев, БГНЕС
7

Експертите са обезпокоени, че при бързо топене на снега ще има опасност от ерозия и свлачища.

Заради тежката зима учените очакват повишаване на нивото на подпочвените води, което е една от основните предпоставки земни маси да започнат застрашително да пълзят към населените места, обяснява пред БТА доц. Николай Добрев от секция "Геоложки опасности и рискове" към Геологическия институт при БАН.

Всички регистрирани свлачища се водят на отчет в държавните геозащитни дружества към МРРБ с клонове във Варна, Плевен и Перник.

Не всички свлачища обаче са регистрирани -

със сигурност има много селища, за които се знае, че има проблеми със свлачища, поради което е полезно да се наблюдават признаци за свлачищни активизации, като разширения на пукнатини по къщи или по пътната настилка, отбеляза доц. Николай Добрев.

Свлачищата се активизират основно през пролетта - април-май и през есента - ноември, когато водите са най-високи, напомнят учените.

Последното мащабно активизиране на свлачища е от 1996 - 1997 г. като най-тежка беше ситуацията по северното Черноморие.

Учените са притеснени от факта, че последната актуализация на картата със свлачищата в страната е от 2006 г. В редица държави, например Турция или Италия, подновяването на данните се прави непрекъснато.

Според данни на "Геозащита"-Плевен само в район, наблюдаван от фирмата - 11 области, всяка година се появяват между пет и двадесет нови свлачища.

Имахме кореспонденция с Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), но за съжаление не се стигна до резултат.

Нещо повече, ние бяхме започнали да работим върху карти на свлачищата в стохиляден мащаб по области и успяхме да направим карти за десет области,

след което финансирането на тази дейност спря,

разказа доц. Николай Добрев.

Потърсени от БТА от МРРБ обясниха, че за тази година за такава дейност средства не са предвидени.

В момента страната разполага с картата на свлачищата в мащаб 1: 500 000, в която могат да се видят районите с най-голяма концентрация на свлачищата. Тя е изготвена по поръчка на МРРБ от 1999 г. и е актуализирана през 2006 г. с включени около 1100 свлачища.

При по-детайлното проучване на свлачищата е необходимо довършването на картите в мащаб 1:100 000, обясни доц. Николай Добрев.

Той отбеляза, че в сегашната карта са описани само свлачищата в урбанизираните територии и отчасти по пътната и железопътната мрежа на България, но не са правени разчети при евентуално активизиране на свлачищата животът на колко души би бил застрашен.   

Близо 200 са опасните свлачища

Преди няколко години е съставена Национална програма за борба със свлачищата и по нея за 172 свлачища учените са посочили, че са с най-висок риск за населението.

Най-невралгичните райони са разположени основно по северната част на Черноморското крайбрежие, Дунавското крайбрежие, Източните Родопи, някои котловини в Западна България.

Свлачища обаче практически има по цялата страната, но не всички са обхванати, каза доц. Николай Добрев.

Грижата за свлачищата е на МРРБ - там е и най-подробната информация. Всяко новопроявено или активизирано свлачище се регистрира от съответното геозащитно дружество и се представя информация за него в МРРБ. Те са в ангажиментите и на Гражданска защита.

По Закона за устройство на територията министерството извършва консултантски услуги в помощ на общини, областни управители и ведомства, и мониторинг на свлачищата чрез режимни изследвания, осъществяван от трите поделения на "Геозащита", обясни Виолина Василева, експерт от МРРБ.

До началото на март всяка година държавните дружества подготвят и представят доклад до министерството за състоянието на свлачищата (резултат от извършените режимни изследвания от предходната година), екземпляр от който се предава и в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Броят на наблюдаваните свлачища зависи от бюджета на министерството.

За тази година за превантивни геозащитни дейности са предвидени 450 000 лв. при средно през предходните години около 700 000 лв.

Система за предупреждения от активизиране на свлачище няма

Разчита се на подавана информация от органите на местното самоуправление към МРРБ и съответните геозащитни дружества. Общините пък са задължени да се грижат за вече укрепените свлачища, предадени им за стопанисване.

Според доц. Николай Добрев има разнобой в данните за свлачищата, регистрирани от учените и от Гражданска защита. Причината е, че Гражданска защита регистрират свлачищата, където вече са станали.

Гражданска защита не прави предварителна оценка на потенциалните места за възникване на свлачища, а само регистрира станалото.

През последните години все повече се изостря проблемът с експертността при оценката на свлачищната опасност - върху проблемите със свлачищата работят какви ли не "специалисти", некомпетентни в тази област, каза доц. Николай Добрев. Той напомни, че с тази проблематика се занимават инженер-геолозите.

Наблюдението на свлачищните райони

По данни на управителя на "Геозащита" ЕООД-Варна Йордан Йорданов фирмата наблюдава областите Варна, Добрич, Шумен, Бургас, Ямбол и Сливен. На тази територия има 265 свлачищни райони, от които на 77 са направени укрепителни дейности. От всички свлачища, наблюдавани от "Геозащита" Варна, активните към началото на минала година са били 28.

"Геозащита" Варна разполага с информация за свлачищата само в населените места, курортните комплекси и в зоните със статут на вилни зони. Не се наблюдават евентуални свлачища в горски фонд или край пътищата.

Според Йорданов заради навлизането във влажен период е възможно частично или катастрофално свличане на земни маси в някои от свлачищните райони.

Например в района на Варна - Трифон Зарезан, е активно свлачище, по което не е правено нищо и то е от типа свлачища в движение, каза Йорданов. Такива свлачища има в района на Галата в близост до кварталите.

В последните години на свлачищата покрай основните пътища са били направени укрепителни дейности и по-мащабните свлачища се водят от геозащита като условно стабилизирани, отбеляза Йорданов.

Според него проблем би възникнал не само от активизирало се свлачище, но и заради някои от противоабразионните съоръжения по бреговете, които имат промени в конструкцията или бетонна част, заради въздействието на водата.

Техният гаранционен срок е между осем и десет години

Тези съоръжения са сторени през 90-те години и такива има в района на Варна.  Стари и неподдържани съоръжения има и по южното Черноморие. Те са сторени през 80-те години.

"Геозащита" ЕООД-Плевен наблюдава най-много регистрирани свлачища - 1 003, които са разположение в 11 области в Дунавския регион - от Видин до Силистра и от Дунав до Балкана, каза за БТА управителят на фирмата Тинко Пеев.

При последната редакция на картата на свлачищата на България през 2006 г. в този район е имало над 700. По думите му ограниченията в бюджета налагат специалистите да правят мониторинг само на няколко от най-активните свлачищни зони.

В района, наблюдаван от плевенската геозащита, най-опасните свлачища, които периодично се активизрат, са 636. Най-много от тези опасни свлачища са по Дунавското крайбрежие.

Особено активни са свлачищните процеси, които биха нанесли големи поражения, в района на село Сливата, Орсоя (общ. Лом), Лом, селата Горно Линево, Станево, Горни Цибър, районът на Оряхово, селата Долни и Горни Вадин.

Стабилизираните свлачища са 143, което е едва 15%,

каза Тинко Пеев. Според него опасност след затоплянето ще има, ако дойде висока вълна на река Дунав, което ще доведе до ерозия на брега и активизиране на свлачищата.

Ако снегът започне бавно да се топи, тогава ще има и повишаване на нивото на подземните води, което би активизирало някои от по-дълбоките свлачища.

При бързо топене на снега ще се появи силен повърхностен оток и отново ще има опасност от ерозия и свлачища, обясни Тинко Пеев.

Управителят на "Геозащита"ЕООД-Перник Стоянка Карадинкова каза за БТА, че фирмата наблюдава 404 свлачищата в 11 области от Южна и Югозападна България.

От наблюдаваните свлачища най-опасните - периодично активизиращите се, са 17. Те са съсредоточени в региона на Родопите, Смолян, Доспат, Симитли, където има изключително активно свлачище в квартал "Ораново" на града.

По данни на Карадинкова има проблем в наблюдаваните от фирмата свлачищни територии, заради откраднати или унищожени репери, които показват движението на земните маси.

При топенето на снега се очаква да бъдат най-засегнати в района свлачищата, които са без изградени укрепителни съоръжения, както и тези в участъци с голяма снежна покривка, каза Карадинкова.    

Парите

По данни на МРРБ освен средствата по линия на оперативна програма "Регионално развитие" пари за борба със свлачища са вложени и по линия на два държавни инвестиционни заема на обща стойност 40 млн.евро.

Единият е заем от 25 млн.евро от Европейската инвестиционна банка, а другият - от 15 млн. евро от банката на Съвета на Европа, каза за БТА Йорданка Стоянова, директор на Дирекция "Европейски инфраструктурни проекти" в регионалното министерство.

С тези пари до края на 2009 г. са укрепени зони в района по поречието на река Дунав от Видин до Силистра и свлачища на север от Варна.

По Дунавското крайбрежие са укрепени седем зони, а по Черноморието - 11 обекта. 

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 25 минути

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 50 минути

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 1 час

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 1 час

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 1 час

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 1 час

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 2 часа

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 2 часа

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

На специално парти семейството разкри какъв е полът на бебето

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

България Преди 2 часа

По първоначална информация колата е спукала гума

ь

Русия: Ако ядрени оръжия на НАТО бъдат разположени в Полша, те ще станат мишена за нас

Свят Преди 2 часа

Повече за изказването на руският заместник-министър на външните работи четете в следващите редове

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Любопитно Преди 3 часа

В песента е използван и генерираният от изкуствен интелект глас на известния рапър Снуп Дог

ц

Забраниха тротинетките на пешеходни зони в Сливен

България Преди 3 часа

Максимално допустимата скорост за движение в града е намалена на 20 км/ч

Внимание! Тази банкнота е най-фалшифицираната у нас, проверете, ако я имате

Внимание! Тази банкнота е най-фалшифицираната у нас, проверете, ако я имате

Пари Преди 3 часа

13.5 милиона банкноти са определени като негодни при машинната обработка на постъпилите през първото тримесечие на 2024 г. в БНБ