0

"Човек на премиера оглави родното ФБР", съобщава "Труд". Досегашният секретар на Съвета по сигурността към правителството Петко Сертов оглави Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), която ще се бори с корупцията, тероризма и прането на пари.

Вътрешният министър Румен Петков и шефът на ДАНС трябва да постигнат за много кратко време добра оперативна съвместимост, призова премиерът Сергей Станишев, който лично обяви пред журналистите новината за избирането на Сертов на последната си пресконференция за годината.

Румен Петков изтъкна, че МВР, военното и финансовото министерство вместо да заложат на тесноведомствените интереси, са погледнали през призмата на държавния интерес.

Така станало възможно Националната служба "Сигурност" от МВР, военното контраразузнаване от МО и агенцията за финансово разузнаване от МФ да преминат в ДАНС.

Петко Сертов потвърди, че е работил във Второ главно управление (контраразузнаването) на Държавна сигурност. Той е бил кадрови офицер от 1985 г. до разпадането на ДС.

Премиерът Станишев заяви, че лустрацията не бива да бъде прилагана, защото би означавала сигурно прочистване на 50% от хората, които работят сега в НСС и ВКР.

"ВСС отстрани от длъжност Ангел Дончев", пише "Дума". С единодушие Висшият съдебен съвет отстрани от длъжност прокурора от ВКП Ангел Дончев, съобщи главният прокурор Борис Велчев.

Предложението към ВСС е било от дисциплинарната комисия и без коментари и изказвания е било прието. Дончев бе задържан заради подкуп от 20 000 евро.

Той бе заловен при предаването на парите в столично заведение, които бяха белязани и му бяха дадени от колегата му от районна прокуратура Сливница Емил Милев, който го обвини в изнудване.

"Подпис, че не сме дали рушвет на лекаря", акцентира "24 часа". При изписване от болница всеки пациент задължително ще декларира писмено дали е дал пари за лечение и медикаменти, които здравната каса плаща.

Това съобщи вчера председателят на Управителния съвет на НЗОК д-р Емил Райнов. Изискването е в сила от 2008 г. Декларациите ще се предават с отчетите от лечебните заведения в съответната районна здравна каса.

"Където разровя, бликва корупция", казва столичният кмет Бойко Борисов пред "Стандарт".

На въпрос ще продължат ли трусовете в общинските фирми и догодина, той отговаря:

"Докато бликва корупция, където боднеш, ще има и проверки с последствия за корумпираните. Сегашните трусове в общината показват, че останалите политически партии нямат право изобщо да ме коментират.

Те са довели до това положение и сега трябва просто да си мълчат и да ме оставят да си свърша работата. Нека хората да ме гледат под лупа.

Това е прекрасно и значи, че българинът сменя културата и манталитета си. Сега вече е взискателен." Борисов декларира, че ако на следващите парламентарни избори ГЕРБ не спечели, за да управляват сами или в десноцентристка коалиция, остават в опозиция.

"Ще качим агентите на ДС в интернет, като дойдем на власт", обещава председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в интервю за "Новинар".

"Нашата цел е доброто на България. А в политически план това са предсрочни парламентарни избори. Партийната ни цел е ГЕРБ до получи резултат, който да ни позволи да реализираме нашата дясна програма и да не влизаме в безпринципни коалиции, които да ни налагат компромиси с нея.

Това не означава, че няма да работим с парламентарно представените център-дясно политически партии, членове на Европейската народна партия, а означава, че като най-влиятелна партия ще определяме политическите приоритети на следващото дясно управление."

Виждането на ГЕРБ е БСП и ДПС да останат на резервната скамейка и ако искат да съставят кабинет в сянка.

"ГЕРБ обсъжда предсрочния вот с десните", отбелязва "Труд". Председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов отправи вчера покана към СДС и ДСБ за диалог за предсрочни избори и за бъдеща управленска коалиция.

Това стана след среща на лидера на партията Бойко Борисов с представители на Движение за национална демокрация. В него членуват бившите СДС-активисти Евгений Бакърджиев, проф. Георги Бакалов, Васил Василев.

"СДС и ДСБ заявиха, че не са готови за избори, но нашата позиция е на база реалността в обществото. Отворени сме за диалог с всички дясно-центристки партии", заяви Цветанов.

Всички трябва да се противопоставим на тройната коалиция, призова Бакърджиев.

"Времето изхаби старите десни лидери", казва в интервю за "Труд" проф. Георги Бакалов, историк и председател на УС на Движението за национална демокрация.

"Първата наша инвенция бе призивът на местните избори десните да излязат с общ кандидат. Няма партия, която би могла да стане обединител поради негативите, които всяка от тях е натрупала.

Отдръпването на над 1 млн. десни избиратели е тревожен белег. Нормалното политическо поведение може да се констатира само там, където има левица, десница и център.

Амбицията ни е да убедим в това гражданите, не партиите. Трудно ще намерим лидери, които ще ликвидират своите партии. Един ден ще разберат, че това е единствената алтернатива, която е могла да спаси десницата."

"БСП се рони! Това е страшно, но някои не го разбират", предупреждава от страниците на "24 часа" Румен Овчаров, шеф на софийската организация на БСП.

"Хората вече не подкрепят БСП така, както я подкрепяха някога. Те не вярват, че политиката, която води, е тази политика, за която са гласували. Хората вече гласуват с отвращение за БСП. Правят го още от старата привързаност, от емоция.

Някои хора не разбират, че БСП се рони, че твърдото й ядро се рони и че оттук нататък й е нужен всеки член, колкото и да е различен по мислене и по убеждения.

Сега е времето не на рязане на глави и чистене на сметки, а на консолидацията, на изясняването, на убеждението, че това, което се прави в правителството, в партията, е правилно, за да можем да вървим напред. Иначе пътят към нищото е много бърз."

"Ниската инфлация зависи от контрола на заплатите", заявява в интервю за "Пари" Пламен Орешарски, министър на финансите.

"По-високият инфлационен натиск от тази година е сериозно предизвикателство. Всички възможни мерки за ограничаване на инфлацията са изключително непопулярни и са свързани с контрол на ръста на заплатите.

Ако искаме едноцифрена инфлация, трябва да приемем и едноцифрен ръст на доходите. Първото ни харесва, второто не. В това е проблемът. Аз лично предпочитам едноцифрените числа и в двата случая.

Ако повечето макроикономически параметри се движат около средните стойности, така както сме ги заложили, очаквам успокояване на инфлационния натиск и ориентирането му около 4,5% и 6,9% съответно средногодишно и в края на годината."

"Глад за ниви", прогнозира на първа страница "Труд". Търсенето на земеделска земя се увеличава и вече надхвърля предлаганото, а средните пазарни цени на нивите са се увеличили за една година с над 19%.

Гладът за ниви ще се увеличава и през следващите години, показва анализ на Системата за пазарна информация, който всяка година се прави под ръководството на заместник-министъра на земеделието Светла Бъчварова.

Най-скъпите ниви са изтъргувани в югозападния регион на страната - Благоевград, Банско, Петрич, Сандански - 13 763 лв./дка средна цена. За т.г. в страната 88% от реализираните сделки са за земеделско производство, което се субсидира от Брюксел.

"Затваряме пътища, заканват се млекарите", информира "Земя". Млекопроизводители от страната излязоха на протест пред Министерството на земеделието и продоволствието заради проблемите в бранша.

В протестна декларация до президента, премиера и председателя на Народното събрание фермерите искат субсидия за изхранване на животните в размер на 700 лв. и целогодишно финансиране с 20 стотинки за литър качествено мляко.

Те настояват и за конкретна програма за развитие на отрасъла. Министерството има готовност за създаване на работна група на експертно ниво, която ще разгледа проблемите на млекопроизводителите.

"Куца ни оптимизмът", лаконична е Меглена Кунева. В интервю за "24 часа" българският еврокомисар подчертава: "Светът днес е място за конкуренция. Затова влизането ни в ЕС е единствената възможна гаранция за страна като нашата.

Нищо в този съюз на конкуриращи се икономики не е завинаги и това му е хубавото. ЕС дава възможности, дали и как ще ги използваш зависи от държавата членка.

За нас целта на членството е постигната, но процесът на интеграцията, на това да се оттласнем от различията си в полза на общото помежду ни, предстои да правим години напред."

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>&quot;Бях изнасилена. Имам бебе на два месеца&quot; (ВИДЕО)</p>

Бреме за цял живот: Предизвикателствата пред бездомните деца в Малави

Свят Преди 2 минути

Около 4000 деца в Малави живеят на улицата, сочи официална статистика

Две коли се удариха на кръстовище в Благоевград (ВИДЕО/СНИМКИ)

Две коли се удариха на кръстовище в Благоевград (ВИДЕО/СНИМКИ)

България Преди 2 минути

За щастие при инцидента няма пострадали

Жерар Депардийо

Арестуваха Жерар Депардийо по подозрения в сексуално насилие

Теми в развитие Преди 27 минути

Ситуацията с френската филмова легенда става все по-притеснителна

Провалена сексуална игра или убийство: Мистерията със смъртта на Гарет Уилямс от МИ6

Провалена сексуална игра или убийство: Мистерията със смъртта на Гарет Уилямс от МИ6

Любопитно Преди 33 минути

Разлагащият му труп е открит в заключена отвътре чанта, към кого водят следите

Фармацевти на протест: Софтуерен проблем засяга плащани от НЗОК скъпоструващи лекарства

Фармацевти на протест: Софтуерен проблем засяга плащани от НЗОК скъпоструващи лекарства

България Преди 43 минути

Общата сума, която не е изплатена на аптеки в Благоевград, възлиза на около 60 000 лева

AI прави приложенията на Meta неизползваеми

AI прави приложенията на Meta неизползваеми

Технологии Преди 50 минути

Поне така смятат някои експерти

Остров Груинард

Островът на смъртта или мястото, на което Англия тества бомба от антракс

Любопитно Преди 50 минути

Много от младите поколения не са и чували за остров Груинард... едно от най-зловещите места в Европа

Нея ли избра Тръмп за вицепрезидент: Застреляла хладнокръвно куче и коза

Нея ли избра Тръмп за вицепрезидент: Застреляла хладнокръвно куче и коза

Свят Преди 1 час

Кристи Ноем застреляла козата, защото била "гадна и злобна" и миришела "отвратително"

Дънки

Еднократното носене на дънки убива околната среда

Любопитно Преди 1 час

Ще повярвате ли, че е равносилно на изминаването на 6,4 км. с бензинов автомобил?!

Мъж изпочупи с дървена бухалка магазин в Берковица

Мъж изпочупи с дървена бухалка магазин в Берковица

България Преди 1 час

Нарушителят е установен и е задържан за срок до 24 часа

Откриха невзривена граната в нива в Кърждалийско, периметърът е отцепен

Откриха невзривена граната в нива в Кърждалийско, периметърът е отцепен

България Преди 1 час

Мястото е оградено с полицейска лента и се охранява непрекъснато от служители на РУ-Кирково

Талантливи и диви: Актьори, чийто избухлив нрав съсипа кариерата им

Талантливи и диви: Актьори, чийто избухлив нрав съсипа кариерата им

Любопитно Преди 1 час

Непостоянното поведение на тези звезди представлявал риск за безопасността на актьорския състав и екипа

Аварийна пързалка на Boeing се откъсна по време на полет в САЩ

Аварийна пързалка на Boeing се откъсна по време на полет в САЩ

Свят Преди 2 часа

След като прекарва само 33 минути във въздуха, самолетът каца на международното летище "Джон Ф. Кенеди" в Ню Йорк

"Множество куршуми в мозъка и сърцето": Труп на делфин намериха край Луизиана

"Множество куршуми в мозъка и сърцето": Труп на делфин намериха край Луизиана

Свят Преди 2 часа

Тормозът, нараняването, убиването или храненето на диви делфини е забранено в САЩ