0

"Прокуратурата най-сетне се зае с ексшефа на пътния фонд", отбелязва "Сега" по повод новината, че срещу бившия шеф на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" Веселин Георгиев вече е образувано досъдебно производство.

"Вижте Гагаузов, мислете за нов ремонт на кабинета", е заглавието на коментар във вестника.

Припомня се, че преди време регионалното министерство, което се ръководи от Асен Гагаузов, е направило проверка на пътния фонд и не е констатирало нарушения. По-лошото е, че още две министерства проверяваха банките на Веселин Георгиев и също не откриха нищо нередно.

Този щраусов подход към проблемите е не само неуместен, той е престъпно вреден. В момент, в който ЕС ни казва, че ще ни извади от финансовата си система, ако продължаваме да нямаме капацитет за усвояване на средствата и надежден контрол върху разходването им, да се държиш като Гагаузов е, меко казано, недопустимо.

Вчера в телевизионно интервю министър Гагаузов обвини в. "Сега", че всичко публикувано там по негов адрес е лъжа.

"Оставиха в ареста шефове от фонда", съобщава "Труд". Любомир Лилов - шеф на дирекция, и Иван Владимиров - началник на сектор във фонд "Републиканска пътна инфраструктура", остават в ареста, е решил състав на Софийския градски съд.

"Прокуратурата - удобен чадър на политиците", коментира "Труд". Посочва се, че след триседмично затишие онзи ден скандалът в МВР бе активиран, този път от прокурорски тласък - 7-8 наказателни производства ще нищят серия от беззакония, довели до политическа криза, промени в кабинета, оставка на вътрешния министър.

Но известно е, че няма партия и коалиция на власт, която да не е извайвала прокуратурата по свой образ и подобие. И сега какво се очаква - паднали от небето безстрашни прокурори, които не мигват в името на закона?

Уви, те са такива, каквито ги създадоха - колебливи и без самочувствие. Дори за професионалното им израстване последна дума имат политиците. И обвинителите се нагаждат, оцеляват според зададените условия", се казва в коментара.

"Шестата власт или канцеларията на държавата", е озаглавен анализ в "Монитор". Припомня се, че 13 заместник-министри и 24-ма заместник областни управители бяха съкратени. И близо 800 чиновници ги очаква същата съдба, заедно със закриването на 20 агенции.

"Тези събития приличат на обявяване на война от страна на правителството срещу шестата власт. Едва ли би имало някой да е против администрацията да бъде голяма, но да действа ефективно.

Затова опитът на правителството да решава политическите си проблеми с подобни действия са обречени на неуспех", смята авторът.

"Наредиха: Министри една година без бизнес в ресора", акцентира "24 часа". Година след падането от власт президентът, премиерът, депутатите и другите висши държавни служители няма да могат да стават шефове в търговски дружества, които са били в сферата на служебните им задължения.

Това предвижда законопроект за конфликт на интереси, който вчера правителството разисква, но ще приеме следващата седмица. Могат да развиват бизнес само ако и преди влизането си във властта са участвали в същото дружество.

Документът ще забрани на заемащите държавна длъжност да са еднолични търговци, съдружници в дружества или управители.

"Трябва да запазим енергийните цени най-ниски в Европа", заявява в интервю за "Монитор" министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Неговите аргументи: "Ако се променят цените на енергоносителите на входа на България е разбираемо енергийните цени да се повишат и у нас. Но чужди инвеститори се привличат не само с ниски данъци, но и с ниски енергийни цени.

Затова съм категоричен, че България трябва да запази позицията си на най-евтина страна за бизнес от гледна точка на цените на електроенергията и природния газ. Може след време да дойде правителство, което да реши шоково да изравни енергийните цени у нас с тези на световния пазар. Но в такъв случай българската икономика ще забави рязко развитието си."

"Още 7 ст. върху дизела, автобусите поскъпват", пише "Труд". Заводската цена на дизеловото гориво се повиши с още 7 ст./л вчера, обяви "Лукойл България".

Заради извънредното положение на пазара компанията смятала да се лиши от част от печалбата, така че поскъпването по бензиностанциите да е с 3-4 ст.

Вдигаме цените на автобусните билети с 5-10%, предупредиха вчера представители на превозвачите. Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт пък заплаши с блокади на пътища, ако правителството не вземе мерки "за неутрализиране" на рекордното поскъпване на горивата.

"Не можем да намалим акцизите, тъй като още не сме достигнали минималните нива в ЕС", възрази министърът на иковомиката и енергетиката Петър Димитров.

"Вече има издирвани българи заради дългове в ЕС", отчита Изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Мария Мургина.

В интервю за "24 часа" тя отбелязва, че до 30 юни данъчните администрации от държавите членки на ЕС ще предоставят информация за доходите от лихви на български граждани в чужбина. Според закона тези доходи са облагаеми в България.

"Когато получим информацията, ще я съпоставим с подадените декларации и ако установим разминавания, ще възложим проверки или ревизии на онези български граждани, пропуснали да обявят доходи от лихви в чужбина", заявява Мургина. И допълва, че в момента има няколко случая на българи със задължения в Германия, както и на една компания.

"Магазините на границите остават", пише "Стандарт". Безмитните магазини и бензиностанциите ще могат да продължат да работят. Те обаче няма да имат право да продават безакцизни цигари и алкохол, а ще работят като обикновени търговски обекти.

Това решила парламентарната комисия по бюджет и финанси при второто четене на проектозакона за безмитната търговия. Така депутатите отхвърлиха идеята на Министерския съвет безмитните магазини и бензиностанции просто да бъдат затворени.

"Само отрязани глави не стигат за Брюксел", казва пред "Стандарт" министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова. Тя коментира възможните сценарии за спрените пари от еврофондовете.

"Няма добър сценарий, когато става дума за загуба на пари. Всеки ще е крайно лош сценарий. Няма да намерите в правителството лидер, който ще ви каже, че не съществува реален риск да не усвоим средствата по ФАР и САПАРД след всички разкрития, които излязоха на бял свят.

Всички усилия трябва да бъдат положени и всички изисквания на комисията трябва да се изпълнят до последната буква. Трябва спешна коалиция от съучастници да свършим това," посочва министър Грънчарова.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

д

Само за ден: Полицията установи 37 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол

България Преди 11 минути

13 шофьори са били под въздействието на наркотици

.

Пушенето, алкохолът и кафето увеличават риска от деменция

Любопитно Преди 1 час

Липсата на сън също вреди на когнитивната функция

f

Епископ Арсений е избран на първи тур за кандидат за Сливенски митрополит

България Преди 2 часа

За него в бюлетините бяха отчетени 26 гласа, като за избор са необходими 22 гласа

д

Експерти: Германия ще претърпи сериозни икономически последици, ако напусне ЕС

Свят Преди 2 часа

Пет години след такава стъпка могат да бъдат закрити и около 2,5 млн. работни места

Йотова към българите в чужбина: По-силни сме с всички вас

Йотова към българите в чужбина: По-силни сме с всички вас

България Преди 2 часа

Вицепрезидентът благодари на нашите сънародници, че предават на поколенията любовта и знанието за България.

Британският министър: По-силните връзки между Китай и Русия застрашават демокрацията

Британският министър: По-силните връзки между Китай и Русия застрашават демокрацията

Свят Преди 3 часа

Лидерите на Русия и Китай обещаха в четвъртък "нова ера" на своето партньорство между двете страни

сссссссссссс

Васко Василев посвири и поговори лично с крал Чарлз (СНИМКА)

България Преди 3 часа

Виртуозният българин публикува снимка с монарха в личния си профил в Instagram

<p>Украйна е унищожила всички&nbsp;37 дрона, изстреляни от Русия</p>

Украйна е унищожила всичките 37 дрона, изстреляни от Русия

Свят Преди 4 часа

Цели са били множество места в страната, включително столицата Киев

<p>Енергийният министър заминава за САЩ заради реакторите за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;</p>

Енергийният министър заминава за САЩ заради реакторите за АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 4 часа

Малинов ще обсъди възможности и за участие в реализацията на проекти в българския енергиен сектор

<p>Изкуственият интелект се пробва с въпрос&nbsp;от матурата за БЕЛ&nbsp;- как се справи?</p>

Кой се справи по-добре с въпрос от матурата - зрелостниците или изкуственият интелект?

България Преди 4 часа

Вижте кой надделя в импровизираната битка - Chat GPT или учениците

Нова Каледония

Стотици полицаи на крак във Франция в битка за контрола върху Нова Каледония

Свят Преди 5 часа

Повече от 600 души срещу барикадите, блокирали 60-километровия път

<p>Животът на Роберт Фицо вече е извън опасност</p>

Животът на Роберт Фицо вече е извън опасност

Свят Преди 5 часа

Информацията е от вицепремиера на Словакия Роберт Калинак

<p>Професор Овчаров: Дракула е говорел чист български език</p>

Професор Овчаров: Дракула е говорел чист български език

Любопитно Преди 5 часа

Любопитни факти около историческата личност, княз Влад Цепеш, от популярния ни археолог

Двама младежи загинаха при тежка катастрофа в Пловдив

Лекарите от „Спешна помощ” ужасени от тежката катастрофа в Пловдив

България Преди 6 часа

Иначе състоянието на двамата младежи, които пострадаха при инцидента, се подобрява

<p>Тир помете дърво и трафопост в с. Баница, по чудо няма жертви</p>

Тир помете дърво и трафопост в село Баница, по чудо няма жертви

България Преди 6 часа

Водачът на катастрофиралото превозно средство е от турски произход