0

"Не мъчете цените! Кажете с колко ще скочат доходите" - така е озаглавен анализът в "24 часа". Посочва се, че правителството на България трябва да се захване да потърси начините и пътищата за ускорено и необратимо повишаване на доходите на българските граждани до средните за ЕС.

И още: да се заеме с повишаване на производителността на труда, с квалификацията на хората, с качеството на фирменото управление, с опростяването и облекчаването на осигурителната и административната тежест.

"Това правителство тъкмо пише някакъв актуализиран вариант на програмата си. Нека да каже в този актуализиран вариант тогава как и с колко ще се увеличат доходите на българите в края на мандата. Това вече е сериозно управленско занимание", настоява авторът.

Свободните зони отиват в частни ръце, съобщава "Сега". Държавата най-вероятно ще се раздели със собствеността си в свободните безмитни зони.

Министерството на финансите (МФ) още през април е предложило тези предприятия да се извадят от списъка на забранените за приватизация. В момента зоните в Свиленград, Русе и Видин са 100% държавни.

В Бургас МФ държи 19%, а в Пловдив - 46%. Единствено в зоната в Драгоман няма държавно участие. Основният мотив на министерството да продаде зоните са промените в ДДС режима след влизането на България в ЕС.

28,84 млрд. лв. стигнаха дълговете на българите, отбелязва "Труд". Кредитите на домакинствата, на фирмите извън финансовия сектор и на нетърговските организации, обслужващи домакинствата, достигна внушителната сума към края на юни.

Това представлява 48,2% ръст на годишна база, показва статистиката на Българската народна банка (БНБ). За година агресивната политика на банките доведе до 290 хил. нови изтеглени кредити.

Бизнесът вижда резерви за 6% намаление на осигуровките, казва в интервю за "Сега" зам.-председателят на Българската стопанска камара Дикран Тебеян.

Според него плоският данък ще изкара поне 10% от доходите на хората, които досега не са обявявали нищо. Факт е, че за първити три месеца на годината заплатите нараснаха с 11%, продължават да растат и вече има тенденция към частично изсветляване на икономиката.

Съществуват резерви за по-голямо намаляване на осигуровките - от октомври те могат да се намалят не с три, а с 6%.

"Ето, корпоративният и подоходният данък стават 10%, а осигуровките си остават най-голямата ставка за облагане на труда. Когато се решава за намаление на осигуритилната тежест, нека се правят сметки кои осигуровки са занижени и кои са завишени", препоръчва Тебеян.

Земеделците да се обръщат към науката, съветва зам.-министърът на земеделието и продоволствието д-р Светла Бъчварова. Пред "Дума" тя казва:

"Когато има кризи, едва тогава земеделските производители започват да се обръщат към науката, като смятат, че земеделската наука е да отидеш в магазина, за да си купиш нещо.

Науката има разработени технологии, възможности и алтернативи, но през целия период, в който земеделският производител работи на полето, той трябва да следва нейните постижения.

В нашата аграрна наука през последните две-три години се правят опити да се работи за българския земеделски производител така, че неговити проблеми да са начело."

Скъпите храни през юли може да повишат инфлацията, предупреждава "Дневник".

Инфлацията за юли вероятно ще се повиши значително заради сушата и нарасналите цени на горивата, които са оскъпили хранителните стоки и транспортните услуги.

Според експертите, цитирани от информационната агенция, може да се очаква тя да достигне 6,7% на годишна база за юли при 5,6% за юни.

Потребителските цени се очаква да се повишат с 0,5% за юли, след като се понижиха с 0,4% през предходния месец. Очаква се днес Националният статистически институт (НСИ) да публикува официалните данни.

Слънчев бряг търси терени за паркинги, пише още "Дневник".

Хотелиерите в курорта Слънчев бряг приветстваха решението едноименното дружество да извади от активите си инженерната инфраструктура на курорта и да я продаде на общината в Несебър.

В момента инфраструктурата на източната част на курорта се стопанисва от дружеството, а в западната се управлява от общината.

Съвсем естествено и нормално е улиците да се управляват от общината, коментира в края на седмицата Елена Иванова и добави, че съюзът на собствениците от дълго време настоявал за това прехвърляне.

Пазарът на имоти навлиза в нова фаза, обобщава "Сега".

Пазарът на имоти в България навлиза в нова фаза на развитие. Все повече стават чужденците, които планират инвестициите си у нас.

Чуждите специалисти обаче вече ги съветват да обмислят вложенията си в дългосрочен план. Големи скокове в цените от над 20% годишно, които бяха типични за последните години, вече не се забелязват.

Динамиката на развитие на пазара се забави и увеличението е по-плавно. България започва да се налага като стабилен пазар и спекулативните печалби не са особено актуални.

Запасяването с въглища тръгна с пълна сила, констатира още "Сега".

Запасяването с въглища тръгна с пълна сила, като най-голям интерес проявяват хората, които плащат горивото с ваучер за енергийна помощ. Според разчетите на експерти отоплението на домакинство за целия сезон ще струва близо 600 лв.

Трикове с фактури крият скок на тока, разкрива "Стандарт".

Енергото се опитва да прикрие над 21-процентния скок на цената на тока за фирми с неясни фактури, сигнализираха вчера пловдивски бизнесмени. Те пропищяха от хитрината на EVN, след като получиха документите за дължимите суми за юли в началото на август.

За разлика от старите фактури, в новите сметките са написани без ДДС. За да се разбере колко ток общо сме изразходвали през юли, трябва да смятаме половин час.

Необходимо е да се сумират на ръка цената за еленергия, цената за мрежа, акцизът и ДДС, за да се изчисли точната сума. В старите фактури, които получавахме до миналия месец, всичко беше ясно написано.

Сега с неразбираемите документи EVN се опитва да прикрие скока на цената за фирми от 14 на 17 стотинки на киловат, твърдят фирмаджиите.

Топлото в Перник дава бонус на длъжниците, пише още "Стандарт".

"Топлофикация"-Перник дава бонус на длъжниците си, съобщи управителят на дружеството Симеон Георгиев. С решение на Съвета на директорите до 31 декември всички битови абонати на топлинна енергия с просрочени задължения ще ползват 10% отстъпка в наказателната лихва при пълно и еднократно погасяване на борчовете.

Над 20 млн. лв. дължат перничани на "Топлофикация". Това е втората промоция за граждани, която дружеството прави през тази година.

"Луфтханза" и "Хемус Ер" в сделка за 20 млн. евро, обявява "Монитор".

"Луфтханза Текник" - подразделението по поддръжката на германските авиолинии "Луфтханза", ще основе джойнт венчър с българския авиопревозвач "Хемус Ер" за поправяне на самолети в България.

Инвестицията е на стойност 20 млн. евро и ще бъде подписана на 16 август. "Луфтханза Текник" ще притежават 80% от съвместното дружество.

Засега съвместната инициатива е за поправка на "Боинг 737". Изпълнителният директор на "Хемус Ер" Димитър Павлов обаче изрази надежда, че проектът ще бъде разширен до поправка на по-големи самолети като "Боинг 777" и "Еърбъс А340".

Ремонтните дейности при добро стечение на обстоятелствата ще започнат в края на 2008 г. Те ще се извършват на летище София, като ще бъдат поправяни до 22 самолета годишно. Откритите нови работни места ще са 380.

Кабинетът не можа да пребори високите цени, установява "Новинар".

Близо седмица, след като комисията "Антиспекула" обяви, че започва борба с високите цени, при основните хранителни стоки няма поевтиняване при цените на едро. За седмица е регистрирано поскъпване на брашното и хляба.

Това показва и справката за изкупните цени на зърнените култури, млякото, месото, плодовете и зеленчуците по данни на Системата за агропазарна информация (САПИ), публикувани в интернет от земеделското министерство в петък. Белият хляб се продава на средна цена от 1,20 лв. за килограм, а "Добруджа" по 1,10 лв.

Купуват 30 тролейбуса за столичния транспорт, съобщава още "Новинар".

"Столичен електротранспорт" ще купи 30 нови тролейбуса със собствени средства. Това съобщи вчера изпълнителният директор на дружеството Йордан Василев. Парите за покупка са от приходите на дружеството.

Конкурсната процедура за покупката на возилата беше обявена през май и вече са отворени офертите по нея. Кандидатите да доставят тролейбусите били руска и канадска фирма, но руската не е била допусната поради липса на сертификат, съобразен със стандартите на ЕС.

Продават мажоритарния пакет акции в БАКБ, информира "Пари".

Пред собственика стои алтернатива - борсата или стратегическо партньорство. През март т.г. е взето решение да бъде продаден мажоритарният пакет в рамките на следващите няколко години.

КВС са пред нова сделка у нас, пише още "Пари".

Белгийската финансова група КВС, която от началото на тази година е мажоритарен собственик на ЗПАД ДЗИ, планира нови придобивания в България, съобщи изпълнителният й директор Андре Берген.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Главчев заминава за Париж, ще участва в срещата на ОИСР

Главчев заминава за Париж, ще участва в срещата на ОИСР

България Преди 10 минути

Тази година Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри е председателствана от Япония, със заместник-председатели Мексико и Нидерландия

Кои са основните кризи в семейството? Научете с нас

Кои са основните кризи в семейството? Научете с нас

Любопитно Преди 19 минути

Открехваме и малко за основните кризи в семейния живот в следващите редове

<p>Първомайски протести в Париж: Сблъсъци между полицията и протестиращите (ВИДЕО)</p>

Първомайски протести в Париж: Сблъсъци между полицията и протестиращите, има арестувани

Свят Преди 1 час

Протестите бяха насочени главно срещу цената на живота и промяната на обезщетенията за безработица

Двама души получиха втори шанс за живот след донорска ситуация

Двама души получиха втори шанс за живот след донорска ситуация

Поради медицински показания на донора, не е имало възможност за извършване на органна трансплантация в България

<p>На фона на обвинения в корупция: Зеленски с нови рокади в Украйна&nbsp;</p>

На фона на обвинения в корупция: Зеленски уволни високопоставен служител на СБУ

Свят Преди 1 час

Зеленски обеща да продължи стриктната борба с корупцията и присвояването на държавни средства

<p>След одобрението на спорен законопроект: Безредици и хаос в Грузия (ВИДЕО)</p>

След одобрението на спорен законопроект: Безредици и хаос в Грузия

Свят Преди 1 час

Полицията е използвала сълзотворен газ и шокови гранати, за да разпръсне демонстрантите

Трафикът по границите: Къде е най-натоварено в четвъртък

Трафикът по границите: Къде е най-натоварено в четвъртък

България Преди 2 часа

На границата с Република Северна Македония и на границата с Турция трафикът е нормален

Броят на жертвите след срутване на магистрала в Китай расте

Броят на жертвите след срутване на магистрала в Китай расте

Свят Преди 2 часа

Свидетели разказват пред местните медии, че са чули силен шум и са видели как зад тях се е отворила дупка с ширина няколко метра

Тръмп: Няма престъпление, има един корумпиран съдия

Тръмп: Няма престъпление, има един корумпиран съдия

Свят Преди 3 часа

Той отново коментира, че това и други дела срещу него се водят от Белия дом, за да подкопаят кампанията му

<p>&quot;Съобщават на околния свят за своето страдание&quot;: Растенията също крещят&nbsp;</p>

Проучване доказа, че растенията също крещят

Любопитно Преди 3 часа

Интересни факти за растенията може да прочетете в следващите редове

Как да прекарате 36 часа в Цюрих

Как да прекарате 36 часа в Цюрих

Любопитно Преди 3 часа

Цюрих често се пренебрегва като междинна спирка между летището и зимните курорти

<p>Велики четвъртък е</p>

Велики четвъртък е: Днес се припомня Тайната вечеря

Любопитно Преди 3 часа

Предиобед в православните храмове се служи Василиева литургия и Велик маслосвет

Русия с резолюция в ООН, настоява за забрана на оръжията в космоса

Русия с резолюция в ООН, настоява за забрана на оръжията в космоса

Свят Преди 3 часа

Преди седмица Москва наложи вето на резолюция на САЩ и Япония за спиране на надпреварата във въоръжаването в космоса

Свещеник каза как НЕ трябва да се украсяват яйцата за Великден

Свещеник каза как НЕ трябва да се украсяват яйцата за Великден

България Преди 3 часа

Той призовава хората да не купуват стикери с изображения на свещени символи за украса на яйца

На каква възраст считаме някого за "стар"

На каква възраст считаме някого за "стар"

Любопитно Преди 3 часа

Според изследване в днешно време мислим, че старостта започва по-късно, отколкото преди

Внимание! Жълт код за проливни валежи и гръмотевици в четвъртък

Внимание! Жълт код за проливни валежи и гръмотевици в четвъртък

България Преди 3 часа

Минималните температури ще са между 8° и 13°