0

В сички вестници информират, че президентът Георги Първанов и вицепрезидентът Ангел Марин са положили клетва в парламента за втория си петгодишен мандат.

Темата е водеща за "Сега", чието челно заглавие е "Първанов скастри леко лидерите на коалицията","Не намирам за редно затварянето на вземането на
решения по възлови, дори конкретни въпроси, в тесния кръг на Съвета на коалицията", е казал Първанов.

В 45-минутното си слово Георги Първанов се ангажира със свръхамбициозна програма за следващите пет години, коментира изданието.

Президентът се е обявил за нов управленски механизъм в рамките на ЕС, който да гарантира защита на националните интереси.

Президентът е декларирал, че ще работи за превръщането на България в енергиен, транспортен и комуникационен център на Балканите и е обещал да засили дейността си в социалната област и образованието.

"Първанов захапа властта: Управлявате потайно", пише "24 часа". Властта взема решения в твърде тесен кръг и това подменя демокрацията, цитира вестникът думите на президента пред депутатите.

Според "24 часа" само лидерът на ДПС Ахмед Доган е приел упрека без условности, но не толкова съгласни с държавния глава са били премиерът Сергей Станишев и зам.-председателят на НДСВ Пламен Панайотов.

"Първанов се закле и скастри коалицията", пише "Труд", като допълва, че ключовата дума за мандата на президента щяла да бъде отвореност.

"Ще бъда обаче първият критик на правителствени и парламентарни решения и подходи, които смятам за грешни", цитира "Новинар" думите на президента.

Президентът е поискал повече активност в борбата с престъпността. Според него трябва да се създаде независима служба за борба с корупцията, както и да се засили реформата в съдебната система.

Той ще подложи на обществена дискусия проекти за национална стратегия в новите условия, информира "Новинар".

Президентът е съобщил и че ще създаде академия за млади лидери още през 2007 г.

"Георги Първанов започва втория си мандат с нов началник на кабинета и
почти пълна промяна на администрацията", пише "Капитал".

"Няма да ме сменят, не се надявайте", казва пред "Труд" министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски. Той смята, че атаката срещу него идва от политическа сила, но отказва да я назове.

"Ако ме свалят, ще работя като лекар", заявява министърът в друго интервю - за "Стандарт". Според него пациентите биха спечелили, ако има пределни цени на лекарствата.

Всички лекари ще останат без заплати за януари, причината е депутатска "грешка" при гласуването на бюджета на здравната каса, пише "Стандарт".

В последния момент от текста на закона отпаднало изречението, че ако няма рамков договор, работата продължава по стария, и понеже нов договор още няма, здравната каса не може да сключи договор с нито един лекар и болница, допълва изданието.

"Грешката ще бъде поправена", е съобщил Евгени Душков от "Подкрепа", който е член и на управата на здравната каса.

"Като няма пари, идва амнистия", коментира пред "Труд" зам.-министърът на правосъдието Димитър Бонгалов. Затворите ни са претъпкани, надзирателите не стигат, посочва той.

Бонгалов отбелязва, че ще се прекратяват дела за леки престъпления, за които и сега не се влиза в затвора, а на свобода ще излязат хора, които и без това скоро са щели да напуснат килиите.

"Версията за извършени убийства на двамата служители на НРС - Божидар Дойчев и Иван Раков, едва ли би издържала", коментира в интервю за "Монитор" Борислав Българинов, зам.-председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност.

Той смята още, че препоръчителният срок за сформиране на Комисията по
досиетата ще бъде пропуснат.

Една от парламентарните групи ще е без член в комисията, казва още той.

Какво ли щеше да се случи на великите българи, ако бяха живи днес се опитва да изясни "Сега" в материал "Величие и реалност", публикуван в приложението "Наблюдател".

Според автора, ако хан Аспарух бе извършил похода си в наши дни, щеше да го сполети съдбата на Саддам Хюсеин.

Историята на Паисий Хилендарски пък не би видяла бял свят, защото нямало да може да пребори образователното министерство и да спечели конкурс за написването на учебник.

Кабинетът предложи вчера на Народното събрание да ратифицира техническото споразумение между министерствата на отбраната на България, Кипър, Гърция и Румъния за създаване на многонационална бойна група на ЕС, пише от първа страница "Българска армия".

"Изпълнителната власт влачи със себе си 70 комисии и съвети", пише "Сега" в материал в приложението "Наблюдател" Удивително количество органи съществуват паразитно или само на хартия и никой не държи сметка защо са ни, коментира изданието.

Темата за "Натура 2000" занимава и днес вестниците. "Натура" и за СИК в София" е челното заглавие на "24 часа".

Забрана за строежи върху парцелите на "София сити къмпани" в Южния парк в столицата ще наложи общинският съвет, информира вестникът, като пише, че "София сити къмпани" се свързва с бившата СИК.

"Царски гори "Натура 2000" не ги лови", пише "Труд". Солидна част от прословутите царски имоти, собственост на бившия премиер и лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски, не са включени в европейската програма за защита на природата "Натура 2000", информира вестникът.

Андрей Ковачев от сдружението за дива природа "Балкани" е обяснил, че царските имоти са около курорта Супер Боровец, който не е бил включен в "Натура 2000", защото за него има одобрени проекти и оценка за въздействие на околната среда.

Вестникът съобщава още, че до 200 евро на хектар годишно обезщетение ще получават от ЕС ползвателите или собствениците на земеделски земи, които са включени в "Натура 2000".

"Майските евроизбори и статуквото", е заглавието на аналитичен материал в "Труд". Авторът - политикът и юрист Георги Марков, смята, че изборите ще имат много по-голямо политическо значение в страната, защото ще са тест за настроенията на хората и своеобразен вот "за" и "против" статуквото.

"20 млн. лева за реклама на ЕС хвърлени на вятъра" е челното заглавие на "Новинар". Властта започва нова разяснителна кампания за ползите от членството, пише вестникът.

Вчера премиерът Сергей Станишев заяви, че българите все още масово не
знаят какво следва за тях конкретно от една или друга политика на ЕС, не си знаят достатъчно добре правата и възможностите като членове на ЕС, посочва изданието.

"Новинар" припомня, че правителството на Симеон Сакскобургготски е хвърлил 20 млн. лв. за рекламиране на ЕС и на страната ни сред страните членки.

Лекари от цяла България спряха работа за три минути и излязоха пред болниците в подкрепа на сестрите ни в Либия, пише "Стандарт".

"Не сте сами", викаха всички пред здравните заведения. Вой на сирени от пожарни коли огласи България и още пет страни по света точно в 13 часа вчера в подкрепа на сестрите ни в Либия, съобщава "Стандарт". Темата присъства и в другите днешни издания.

"Наложихме визи на румънците, на вас - не", казва пред "Труд" македонският посланик у нас Абдурахман Алити. Той коментира, че инцидентът на 13 януари край паметната плоча на Мара Бунева не може да бъде повод за генерална оценка, че в Македония се насаждат антибългарски настроения.

"Нужен ни е театър за живота "тук" и "сега", казва в интервю за "Труд" режисьорът Младен Киселов. Публиката тук трябва да се идентифицира и повярва на героите и техните истории, допълва той.

"Публиката е най-великото нещо и най-големият звяр", признава пред "Сега" актрисата Доротея Тончева. Артистите сме като децата - ако не ни дарят с любов, изпадаме в паника, в апатия, и сме лесно раними, казва тя.

"Ракията побеждава" е темата на съботния очерк на "24 часа", развита на четири страници. Три опита от историята ни домашният алкохол да бъде обложен с акциз се провалят катастрофално, веднъж строгият режим съществува едва 28 дни, пише изданието.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 8 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 8 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 11 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 12 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 12 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 13 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 13 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 14 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 14 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 14 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 14 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 15 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 15 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Снимката е илюстративна

В мистериозния "град на инките": Стотици черни "паяци" са забелязани на Марс

Любопитно Преди 15 часа

Повече за живота на Червената планета четете в следващите редове

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 15 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 15 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи