0
Бз зо 300 души се събраха на опелото на убития президент на "MG корпорация" Илия Павлов в църквата "Св. Неделя" в София, съобщи "Дарик радио". Траурната церемония се проведе при изключителни мерки за сигурност и продължи над два часа. Рано сутринта хора от личната охрана на "MG" са претърсили цялото вътрешно пространство на църквата. Полицията и охраната на фирмата оградиха целия район.

Около 9,50 ч. катафалката с тялото на Илия Павлов мина покрай Министерския съвет, а в 10 ч. тялото му беше внесено в църквата. Семейството му и ръководството на корпорацията влязоха един час по-рано в залата, където се извърши опелото. Близо 2000 души са се простили с тленните му останки - предимно служители от многобройните му фирми.

От страничния вход от хотел "Шератон" към църквата пускали само със специален пропуск. От там влязоха министърът на държавната администрация Димитър Калчев, президентът на "Нова Холдинг" Васил Божков, Иван Славков, Вежди Рашидов, Гиньо Ганев, Татяна Дончева, Румен Петков, няколко главни редактори на столични медии и др. В края на траурната церемония пристигна и лидерът на ДПС Ахмед Доган заедно с Емел Етем и Лютви Местан. Много венци бяха поднесени от всички форми на "MG корпорация".

Малко след 13 ч. съпругата на Илия Павлов - Дарина Павлова, напусна църквата "Св. Неделя". След това приключи поклонението на гражданите. "Дарик радио" съобщава, че в този момент група от 20-тина мъже влезли през странични вход на църквата. Според близки до корпорацията това са представители на масонската ложа на Илия Павлов и е възможно в затворената за външни лица църква да са извършили масонски обред за сбогуване.

След опелото тялото на Илия Павлов беше транспортирано до летището, откъдето със специален хеликоптер отлетя за Арбанаси. Тленните останки на Павлов ще бъдат положени в манастира "Св. Никола". Траурната церемония ще премине в тесен семеен кръг. По настояване на фамилията медиите няма да бъдат допускани на погребението.

Към 17,20 ч. във вторник в търновското кметство е постъпило официално искане погребението на Илия Павлов да бъде в манастира "Св. Никола", пише вестник "24 часа".
"Уважаеми г-н кмете, моля Ви, имайки предвид голямата любов на Илия към Велико Търново, дарителството, с което беше свързан неговият достоен живот, и особено в последната година към светите обители на Великотърновската епархия, да разрешите непрежалимия ни съпруг, баща и син да бъда погребан в манастирските гробища на "Св. Никола" в с. Арбанаси", пише съпругата му Дарина Павлова.

Стрелците срещу Илия Павлов са били двама, съобщи БНР, цитирайки източници, пожелали анонимност. Смъртоносният куршум срещу бизнесмена е бил изстрелян от много по-голямо разстояние и по-голяма височина от досега споменаваните. По всяка вероятност стрелецът е бил на покрива на блока срещу входа на "MG". Във версията, по която усилено работят българските специални служби и МВР, става дума за 7 млн. долара, за които се твърди, че Илия Павлов дължал на българска силова групировка.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@