0

Д емократическата партия ще издигне баскетболния селекционер Константин Папазов за кмет на София, съобщават всекидневниците.

"Праматарски прави забивка с Тити Папазов в София", коментира "Сега" и посочва думите на лидера на партията Александър Праматарски, че са направили този избор, защото Папазов е "много популярен покрай спорта и защото е безкрайно честен човек, дясноориентиран и с хъс на победител".

"Тити сам ще бори кмета", коментира "24 часа" и обобщава в заглавие: "СДС играе с Борисов, ДСБ излизат със свой кандидат, другите мислят".

"Тити хвърли ръкавица на Бойко", е заглавието по темата в "Стандарт". Ще има гладиаторска битка за София, обеща Папазов. Да си гледа баскетбола, отвръща Борисов, пише още "Стандарт".

"Тити скача срещу Борисов в София", отбелязва "Новинар" и допълва, че той ще разчита на подкрепа от леви и от десни.

"Треньор и разузнавач на кметската писта", извежда под глава "Монитор", като визира Тити Папазов и бившия шеф на разузнаването Димо Гяуров, който е кандидат на десницата за Варна.

"14 кметове в битка за втори мандат", отбелязва "Сега".

Това показва равносметката от досегашните номинации на политическите сили за местните избори през октомври. Рекордьори са червените кметове Евгений Желев на Стара Загора и Йоан Костадинов на Бургас, които ще се състезават за четвърти мандат. Други шестима се кандидатират за трети път.

"СДС подкрепя Ваньо Танов в Русе с условие", обявява "Сега". Сините ще подкрепят кандидатурата на издигнатия от ГЕРБ ген. Ваньо Танов, но при условие за единна листа.

Те се надяват да подпишат предизборно споразумение с партията на Бойко Борисов за обща група общински съветници и поне едно място на зам.- кмет.

"Генерали на бой за балотаж във Варна", коментира "Труд". Словесна престрелка заради кметските избори във Варна си спретнаха вчера в бТВ столичният кмет ген. Бойко Борисов и кандидатът на десницата във Варна ген. Димо Гяуров.

Гяуров обяви, че други кандидатури в център-дясно "волно или неволно помагат на БСП кандидата за трети мандат Кирил Йорданов".

Според десния претендент гласоподавателите на ГЕРБ са бивши десни симпатизанти.

"Проектът ГЕРБ не включва партии, които не са победили в нито един град на предишните избори. Нормално е тези, които са се класирали четвърти и пети, да искат да подкрепят ГЕРБ и да питат как да работят с нас", е казал Бойко Борисов в директна връзка по телефона.

В интервю за "Новинар" Димо Гяуров казва, че няма да има повече служебни победи на БСП във Варна. Ако всички десни партии се бяха обединили, щяха да спечелят още на първи тур, смята той.

Според "Труд" НДСВ се ориентира към ГЕРБ в София. Независимо един от друг вчера Огнян Герджиков, Минчо Спасов и Йордан Мирчев обявиха, че в столицата НДСВ най- вероятно ще подкрепи сегашния кмет Бойко Борисов.

"Дневник", "Дума" и "Сега" посочват, че кандидатът на БСП за кмет на София ще бъде обявен в последния момент на 1 септември, когато червените ще представят всички свои претенденти на събора на Бузлуджа.

В интервю за "Труд" Евгений Узунов, секретар на ИБ на БСП и шеф на предизборния щаб на левицата, казва, че кандидатът в София няма да е Румен Овчаров. Не вярвам да ни помете "цунамито" ГЕРБ, казва още той.

Според "24 часа" БСП е готова на консултации дори и в най-дясно около независим кандидат, който да обедини максимален брой формации срещу сегашния кмет Бойко Борисов.

Лидерът на СДС Пламен Юруков казва пред "24 часа", че няма да допусне отлив на избирателите за СДС заради подкрепата за втори мандат на кмета на Кърджали Хасан Азис.

Подкрепяме Борисов за София, имаме резерви към ГЕРБ, а за Тити Папазов ще кажем до дни, допълва в интервюто Юруков.

Властта е сладка и много горчива едновременно. Така премиерът Сергей Станишев отговаря на въпрос на зам.- генералния директор на ИТАР-ТАСС Михаил Гусман, предават вестниците.

Интервюто е излъчено по руската национална телевизия. Станишев категорично опровергава възможността за замяна на кирилицата с латиница и допълва, че е несериозно да се предполага това да се случи, след като българският вече е официален език на Евросъюза.

Той напомня, че именно от нашите земи започва разпространението на кирилицата и това е основание за национална гордост.

Като най- голямо постижение на страната ни премиерът изтъква членството в ЕС, допълва още "Сега".

Станишев откроява за основен приоритет в отношенията ни с Русия засилването на икономическото сътрудничество.

"МВР отхвърли помощта на Расате и Кънчев за ромите", пише в заглавие "Сега".

Тотален отпор срещна идеята за създаването на Национална гражданска гвардия, лансирана от лидера на Български национален съюз Боян Расате.

Срещу предложението се обяви вътрешният министър Румен Петков, който бе подкрепен от правозащитници.

Вчера министър Петков се среща с държавния глава Георги Първанов по повод на ромските размирици в кв. "Красна поляна".

"Национална гвардия, но не тази", пише "Труд", като разглежда темата в две страници. "Отхвърлям идеята за създаване на национална гвардия на БНС. Тя има кафяв привкус", е казал вчера Румен Петков, цитиран от "Труд".

"Труд" посочва и думите на Боян Расате, който казва, че разчитат на подкрепата на бизнесмени, които "имат интерес нещата в България да се оправят и да не търпим този цигански терор".

Конфликтът "Красна поляна" не носи политически характер, но фактът, че се намесват Цветелин Кънчев (лидер на Евророма) и Боян Расате, вече става опасен, заяви Румен Петков, цитиран от "Дума".

Участниците и подбудителите в безредиците в столичния квартал "Красна поляна" през миналата седмица ще усетят закона спълната му тежест, каза още министърът след срещата си с президента.

"Всеки трети здравен чиновник участва в борд на болница", обявява "Сега". Общо 60 служители на здравното министерство - членове на политическия кабинет, шефове на дирекции и експерти, са назначени в бордове на болници, които са над 50 процента държавна собственост.

Това сочи официален списък, представен на изданието от министерството след запитване по Закона за достъп до обществената информация.

Това означава, че близо една трета от състава на МЗ е в борд. Проверка на "Сега" е показала, че чиновниците от министерството получават не лоши доходи, макар че не правят нищо особено.

За прокарване на държавната политика в болниците те получават между 600 и 2400 лв. месечно към заплатите си, уточнява всекидневникът.

Министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев е предложил услугите на ведомството си, за да научи граничарите от КГПП-Капитан Андреево на английски правопис, пише "Сега".

Това е станало при поредната внезапна проверка по границата на министър Василев. Той е обещал до края на годината през пункта да се минава по системата "Единен фиш".

Просветното министерство ще продължи политиката си на оптимизация на училищната мрежа, прави извод "Сега" от отчета на министъра на образованието Даниел Вълчев за втората година от мандата на правителството.

Вчера той лансира идеята броят на децата в клас да се увеличи. Право да обучават повече ученици в една паралелка може да получат по-търсените училища и в това няма нищо лошо, заяви министърът.

"Дума" предава предложението на Вълчев училищата сами да определят щата на учителите. Така те ще решават дали да работят повече учители, но с по-ниски заплати или обратното.

Просветният министър беше категоричен, че до края на годината не може да
има увеличение на основните заплати на педагозите.

Новата учебна година ще започне в един и същи час във всички училища в страната под звуците на националния химн и с издигане на националното знаме.

Този ден е неуместен за стачки, заяви още министър Вълчев. Поне двойно повече ще са парите за добавки към учителските заплати по програмата за диференцирано заплащане през 2008 г., каза министърът, цитиран от "24 часа".

"Труд" допълва от думите на Вълчев, че преподавателите в най-желаното от седмокласниците училище във всяка от 28-те области в страната ще имат лаптоп за началото на учебната година.

България е най- ислямската страна в Европейския съюз, отбелязват всекидневниците.

Според британския в. "Файненшъл таймс", който се позовава на серия от изследвания на учени от Европа, мюсюлманите у нас са 1 млн. - една осма от населението.

Авторитетното издание обаче опровергава твърденията, че Европа се "арабизира" заради лавинообразното нарастване на мюсюлманското население на континента.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Северна Корея отправи критики към САЩ</p>

Северна Корея отправи критики към САЩ за доставката на ракети с голям обсег на Украйна

Свят Преди 15 минути

Военните връзки между Пхенян и Москва се засилват, което САЩ и техните съюзници смятат за ескалация на напрежението на Корейския полуостров

Великобритания забранява слабите пароли

Великобритания забранява слабите пароли

Технологии Преди 1 час

Страната въвежда минимални изисквания за киберсигурност

<p>Това е първото животно, което е излъчвало светлина&nbsp;</p>

Преди 540 милиона години: Това е първото животно, което е излъчвало светлина

Любопитно Преди 1 час

Биолуминесценцията се отнася до сиянието, което някои морски организми могат да произведат

<p>Светът е изложен на риск от болести, пренасяни от комари</p>

Експертите предупреждават: Светът е изложен на риск от болести, пренасяни от комари

Свят Преди 1 час

В световен мащаб броят на случаите на денга, докладвани на СЗО, се е увеличил десетократно през последните две десетилетия

Отбелязваме Международния ден на танца 🩰

Отбелязваме Международния ден на танца 🩰

Любопитно Преди 1 час

Сценично изкуство, чието съдържание се разкрива чрез танцово-музикални образи – това е определението за балета днес

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 9 часа

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 9 часа

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Зеленски: Още чакаме доставките, които бяха обещани на Украйна

Зеленски: Още чакаме доставките, които бяха обещани на Украйна

Свят Преди 9 часа

Украинският държавен глава отново подчерта необходимостта от приемането на Украйна в ЕС и в НАТО

<p>Байдън увери Нетаняху в &quot;железния&quot; си ангажимент към сигурността на Израел</p>

Байдън и Нетаняху разговаряха по телефона, какво си казаха

Свят Преди 10 часа

Това е първият разговор между Байдън и Нетаняху, откакто двамата са се чули след масираното иранско нападение срещу Израел

<p>Никол Кидман с отличие от Американския филмов институт (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Никол Кидман с отличие за цялостни постижения на Американския филмов институт

Любопитно Преди 10 часа

Актрисата Мерил Стрийп връчи статуетката на Кидман

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Свят Преди 11 часа

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 11 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 11 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

Тежка катастрофа в Лясковец, загина мотоциклетист

Тежка катастрофа в Лясковец, загина мотоциклетист

България Преди 12 часа

Eкипи на полицията извършват оглед

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 12 часа

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си