0

П олитическият съвет на НДСВ взе решение да препоръча на членовете на Парламентарната група на партията да гласуват "въздържал се" при гласуването на вота на недоверие на 11 април 2008 г. от 15.30 ч.

Късно тази вечер Политическият съвет е обсъдил резултатите от дебатите в Народното събрание по повод поискания от опозицията вот на недоверие
към правителството.

Това означава, че за първи път от три години ще има разцепление при гласуване в управляващата трипартийна коалиция и кабинтетът Станишев ще бъде подкрпепен само от гласовете на БСП и ДПС.

Според НДСВ смисълът на днешния дебат по искания вот на недоверие към правителството е в поемането на политическа отговорност и в намирането на радикален изход от кризата в МВР чрез дълбоки структурни промени, каза председателят на парламентарната група на НДСВ Пламен Моллов по време на дебатите в парламента днес.

Според Моллов, само такова поведение ще внуши на българските избиратели, че могат да разчитат на управляващите, че са решени да "отвоюват" държавата от мафията.

Опозицията внесе миналата седмица искане да се гласува недоверие на кабинета заради "неговата обвързаност с организираната престъпност".

По време на дебатите, продължили шест часа, днес само Пламен Моллов от НДСВ взе думата. Според наблюдатели това са знаци, което движението дава на коалиционните си партньори. Вчера от заседанието на Политическия съвет на тройната коалиция отсъстваше лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски, който имал неотложен ангажимент в Португалия.

След обяд, пред журналисти Огнян Герджиков каза, че НДСВ ще гласува знаково утре без да уточни.

Премиерът Сергей Станишев бе в пленарната зала, но не се изказа. Вътрешният министър Румен Петков излиза три пъти на трибуната.

НДСВ смята, че МВР е разтърсено не от скандал, а от дълбока криза,

която застрашава стабилността на държавата. Доверието на обществото в тази институция е силно ерозирало - вместо да работи за националните интереси и за защита на гражданите, МВР се превърна в терен на междуличностни конфликти, зад които прозират и интереси на организираната престъпност, заяви Пламен Моллов.

МВР е нереформирана система и изпитанието да бъде модернизирана е силно предизвикателство пред управлението, каза още той.

"Няма да позволим да се ерозира стабилността на държавата. Няма да допуснем да ерозира доверието на европейските ни партньори", подчерта председателят на ПГ на НДСВ.

Партията подкрепя бързите радикални всеопроникващи структурни промени в МВР, обясни Моллов като същевременно обясни, че НДСВ не е съгласно със силно хиперболизирания вот на недоверие към целия кабинет "Станишев".

Моллов завърши изказването си с анекдот от кулоарите на парламента. Попитали вътрешния министър Румен Петков: "Трябва ли да си подадете оставката?", а той казал: "Не ми хареса въпросът". А можеше да стане така, че отговорът да се хареса на всички, каза Моллов.

По време на дебата опозицията поиска реформата на сектор "Сигурност" да започне с оставка на правителството, докато според управляващите не може да се иска вот на недоверие на кабинет, чийто вътрешен министър три години се е справял с престъпността.

Дебатът е политически, искаме дълбочинно реформиране на МВР

или ще продължим да ръсим клюки и обиди, това е и отношение към българската държава, заяви от парламентарната трибуна вътрешният министър Румен Петков.

Реформа, която да има в основата си политика, реформа, която стига до манталитета и чистотата в работата и ефективния граждански контрол, подчерта той.

Изминаха едни много дълги дни на клевета и помия, откровени лъжи и спекулации, на които авторите общо взето са известни, каза Петков и допълни, че ще съди за клевета Михаил Михаелов от Плевен и Юрген Рот.

Вътрешният министър допълни, че през годините се е създала нетърпимост към корупцията и се надява, че такава ще се създаде към лъжата и клеветата.

Петков отново напомни случая Куйович, и попита защо едно правителство му е създало пълен комфорт. Той попита още колко време е работено по убития Фатик и работено ли е въобще? Вътрешният министър каза, че е готов да извади тази информация пред вътрешната комисия.

Според него в дадени периоди използването на МВР е достигнало извратени размери. Тогава се е хвърлял огромен ресурс за подслушване на политици от опозицията.

Има периоди на поведение на МВР, които са откровено насочени срещу нашите стратегически партньори и средствата са се хвърляли през тези периоди, за да се работи срещу политическата опозиция и за оставане самоцелно във властта, каза Румен Петков и заяви още, че промените в МВР, които предлага, са съдържателни, качествени и функционални.

Министърът призна три основни свои грешки - едната кадровата политика, която е водел, другата "невъзможността да обясним на разбираем език това, което правоохранителните органи постигат", третата - поведението му към медиите.

Парламентарната група на ОДС напусна пленарната зала

заради това, че декларация на групата за нарушения в митниците е била включена в общото им време за дебата по вота на недоверие.

Председателят на групата Йордан Бакалов обвини председателстващия заседанието Любен Корнезов, че е нарушил правилника на работата на парламента, който давал право на всяка парламентарна група на 7 минути за декларации от парламентарната трибуна.

В декларацията, прочетена от Яне Янев, се настоява премиерът Станишев да каже "на кого се отчитат постъпленията от контрабандата и кои длъжностни лица, в т.ч. политици от висок ранг, са замесени в нея".

От ОДС питат министър-председателя дали е вярно, че политическата протекция над определени контрабандни канали се предава "по приемственост" между министри и техните заместници при смяната на правителствата.

Според ОДС директорът на митниците Асен Асенов "демонстративно и неправомерно прикрива и протежира ръководни служители, съдени за тежки длъжностни престъпления".

Корупцията в българските митници се е превърнала във висша държавна политика, се посочва в декларацията. По думите на Яне Янев милиардите левове загуби от митниците "стават реална опасност за правовия ред и националната сигурност на страната".

По данни на министъра на финансите Пламен Орешарски през 2006 г. ръстът на приходите от ДДС спрямо 2005 г. е 22,4%, а през 2007 г. спрямо 2006 г. - 13,3%, въпреки смяната на режима на ДДС и загубата на един месец по обективни причини от приходната част.

През 2006 г. ръстът на приходите от акциза спрямо 2005 г. е 22,7%, а през 2007 г. спрямо 2006 г. - 32,7%.

Ако действително фискът губеше такива големи суми, за които се споменаваше по време на разискванията, откъде са тези ръстове, попита министърът. Според него тези резултати показват, че приходната администрация работи все по-добре.

Най-добре е опозицията да напусне парламента

и да се върне за датата на предсрочните избори, заяви пред журналисти столичният кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в отговор на въпрос как ще коментира дебата по вота на недоверие към кабинета.

Според Борисов е "най-добре опозицията да напусне Народното събрание, защото хората се изнервят от празни приказки, които се говорят по време на дискусията.

Столичният кмет смята, че се губи енергия за празни приказки, вместо да се решават конкретни и наболели въпроси, свързани с приемането на закони.

Подкрепяме вота, защото така най-добре можем да покажем обществената си позиция пред Европа, каза лидерът на ГЕРБ.

На въпрос дали може да управлява, Борисов отговори, че ако правителството падне, ГЕРБ има ресурс да управлява страната.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Макрон: Китай се съгласи да не помага на Русия

Макрон: Китай се съгласи да не помага на Русия

Свят Преди 2 часа

Си призова в Париж страната му да не бъде "опетнявана" по въпроса за Украйна

Многоетажна сграда рухна върху хора в Южна Африка

Многоетажна сграда рухна върху хора в Южна Африка

Свят Преди 2 часа

Властите смятат, че 47 работници са останали в капана на развалините

"Хамас" прие предложение за примирие в Газа

"Хамас" прие предложение за примирие в Газа

Свят Преди 4 часа

Тълпи ликуват и стрелят във въздуха по улиците на южния град Рафах

Осем жертви и много ранени в катастрофа с бус в Турция

Осем жертви и много ранени в катастрофа с бус в Турция

Свят Преди 6 часа

Бусът пътувал днес към близкия град Хатай, когато се сблъскал с бетоновоз

Почина легендарният френски журналист Бернар Пиво

Почина легендарният френски журналист Бернар Пиво

Свят Преди 8 часа

Освен на книгата, Пиво беше голям любител на футбола и виното

Германия отзова посланика си в Русия

Германия отзова посланика си в Русия

Свят Преди 8 часа

Причината е, че Социалдемократическата партия стана мишена на кибератака

ЕС разчита на Китай да накара Русия да спре войната в Украйна

ЕС разчита на Китай да накара Русия да спре войната в Украйна

Свят Преди 8 часа

Урсула фон дер Лайен: Президентът Си изигра важна роля в деескалирането на безотговорните руски ядрени заплахи

Дилян: В “Един за друг” намерих своя брат в лицето на Петър!

Дилян: В “Един за друг” намерих своя брат в лицето на Петър!

Любопитно Преди 8 часа

Двойката от Сливница сподели, че са разочаровани, че са отпаднали

Ивайло Вълчев е водач на листата на ИТН за европейските избори

Ивайло Вълчев е водач на листата на ИТН за европейските избори

Избори 2 в 1 Преди 9 часа

Вълчев обяви, че "в европейското семейство "Има такъв народ" ще се присъедини към консервативните партии"

Делян Пеевски води депутатските листи на ДПС в Кърджали и Благоевград

Делян Пеевски води депутатските листи на ДПС в Кърджали и Благоевград

Избори 2 в 1 Преди 9 часа

Водач на листата за Европейския парламент е д-р Джевдет Чакъров

Президентът на Украйна Владимир Зеленски

Русия обяви, че е превзела още две украински села

Свят Преди 10 часа

През последните месеци Киев изпитва сериозни затруднения да удържи фронтовата линия

а

Намериха кокаин за 40 милиона лири до кръчма във Великобритания

Любопитно Преди 11 часа

Или кое е точното определение за полицейска находка

Празник на българската армия - военен парад за 6 май

Димитър Главчев: Очаквайте честни и прозрачни избори

България Преди 12 часа

"Ако имаше сигнали за купуване на гласове, щяхте да видите и наши действия", коментира той

Кевин Спейси

Кевин Спейси: Не съм безгрешен, но не приемам измислици

Свят Преди 13 часа

Актьорът категорично отрече новите обвинения от документален филм на Channel 4

Празник на българската армия - военен парад за 6 май

Президентът Румен Радев: В подобни времена неглижирането на българската армия е немислимо

България Преди 13 часа

"Процесът по модернизация и развитие все още се движи твърде бавно", смята той

.

Путин разпореди учения за използване на ядрени оръжия в близост до Украйна

Свят Преди 13 часа

Информацията идва директно от руското Министерство на отбраната, предаде "Ройтерс"