0

И тъщите на политиците под банков контрол, извежда "Стандарт".
Банковите сметки на политиците и целите им семейства ще са под контрола на банкерите.

Това изискване е залегнало в Трета директива на ЕС за мерките срещу изпирането на пари. Шефовете на трезорите ще докладват на Агенцията за финансово разузнаване за съмнителни преводи по сметките на всички близки роднини на политици. Това са родители, деца, съпруги и дори племенници.

Тъщите и свекървите също ще бъдат следени от банките. Трезорите ще съобщават и за съмнителни преводи по сметките и на фирми, собственост на политици или в чието управление влизат депутати.

Захарната война влиза в съда, отбелязва същото издание.
Битката за внос на сурова захар е на път да стигне до съда. "Захарни заводи" в Горна Оряховица ще подаде жалба срещу "Литекс комерс" за злоупотреба с монополно положение. Според Георги Узунов, шеф на горнооряховското предприятие, компанията на Гриша Ганчев е собственик на четири от шестте захарни завода - в Русе, София, Бургас и Долна Митрополия.

Затова неправомерно е получил две трети от квотата, за която заводите плащат по-ниско мито. Узунов цитира Закона за защита на конкуренцията, който не позволява това.

МВФ - с нова мярка срещу потребителските кредитите, четем в "Дневник". Международният валутен фонд (МВФ) ще предложи на българското правителство нови мерки за ограничаване на кредитите за домакинствата и затваряне на безмитните магазини.

Това даде да се разбере във вторник постоянният представител на фонда у нас Джеймс Роуф. Той не коментира неофициалните твърдения, че банките ще могат да отпускат заеми само ако получателите им докажат, че месечната им вноска е не повече от 30-40% от чистия им доход. 

Споразумението ток срещу инфраструктура с Турция ще се преразгледа, пише още вестникът.
Споразумението между България и Турция за износ на ток срещу изпълнение на инфраструктурни проекти, подписано през 1998 г., е изиграло своята роля, това заяви във вторник премиерът Сергей Станишев, цитиран от БНР.

Министър-председателят е в Анкара по покана на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган. Българското правителство смята, че е дошъл моментът да се търси нова форма за сътрудничество между двете страни, която да бъде подкрепена с ново споразумение.

По думите на премиера турските строителни компании са достатъчно конкурентоспособни, за да участват наравно в търгове за изграждане на инфраструктурни обекти и да ги печелят.

Те може да участват и в бъдеще в тези проекти, но по европейски начин, което е задължително за България, каза още Станишев.

Полицаите ще бъдат стимулирани да следят за винетки, информира "Дневник".
Събраната сума от винетките за миналата година е твърде малка и затова се водят преговори с Министерството на вътрешните работи за по-сериозен контрол от тяхна страна върху купуването и използването на стикерите, съобщи във вторник пред БНТ регионалният министър Асен Гагаузов.

Той допълни, че ще се търсят начини за стимулиране на полицаите, така че като държавни служители те също да са заинтересувани да контролират автомобилите по пътищата.

Мрежа от 40 фирми точила ДДС чрез фиктивни сделки с метали, пише същото издание.
Мрежа от над 40 фирми, които осъществявали фиктивни сделки с метали и по този начин източвали ДДС, е била разкрита от Икономическа полиция. При специализирана операция на 13 януари в счетоводен офис в София са били задържани петима души.

Като съучастници и подбудители са задържани още четирима мъже от София. В предварителния арест на Националната следствена служба е и 43-годишната Б.Т. от столицата.

Почва приемане на проекти по САПАРД, обявява "Сега".
От вчера започна 10-дневният нормативен срок, след който агенция САПАРД почва отново да приема проекти за финансиране.

Това съобщи вчера земеделският министър Нихат Кабил по време на подписване на годишното финансово споразумение за 2005 г.

Субсидията за новоприетите проекти ще е от остатъкът от годишното финансово споразумение за 2004 г. и подписаното вчера. Планира се периодът за приемане на проектите да бъде 20 дни.

Към момента са договорени 100% от средствата по подписаните споразумения за 2000, 2001, 2002 и 2003 г., но само 40.70% от споразумението за 2004 г. Все още не е усвоена и около половината от ресурса на споразумението за 2002 г., каза министърът.

Държавна комисия раздава незаконно лицензи за хазарт, твърди ежедневникът.
Държавната комисия по хазарта е раздавала незаконно разрешения за организиране на хазартни игри. Най-честото нарушение е, че не са изисквани всички предвидени в закона документи за казина, бингозали или игрални автомати. Не са начислявани и глоби при забавени плащания.

Това са констатациите от проверка на Сметната палата за работата на комисията в периода януари 2003 г.-декември 2004 г. В доклада са отбелязани близо 80 нарушения, направени са 41 препоръки.

През този период комисията по хазарта е издала три разрешения за казино. За две от тях не са представени всички нужни документи.

България с най-малко чужди инвестиции спрямо населението, отбелязва "Сега".
България продължава да е една от страните с най-малко преки чужди инвестиции спрямо броя на населението в целия регион, сочи последният анализ на "Банк Аустрия кредитанщалт".

След нас по този показател са само Македония и Сърбия и Черна гора, където през 2005 г. са влезли съответно по 2215 евро и 2500 евро чужди инвестиции на глава от населението. За България този показател за миналата година е 2780 евро.

За Румъния цифрата е 3440 евро, но и двете присъединяващи се към ЕС държави остават далеч под нивото на централноевропейските държави. В Полша през миналата година преките чуждестранни инвестиции на глава от населението са били 6250 евро, а в Словения, която е безспорен лидер в това отношение - 13 750 евро.

"Индипендънт" препоръчва да се внимава с нашите имотни брокери, пише вестникът.
През последните години имотният пазар в България бе рекламиран активно, но е желателно инвеститорите да внимават да не попаднат на някой от безскрупулните брокери, който ще се опита да ги убеди да сключат сделка на всяка цена, предупреждава британското издание.

В анализа за позитивните и негативните страни на българския имотен пазар се отчита, че страната е в процес на развитие и радикални промени, което може да бъде добър потенциал за инвеститорите.

Експерти: Не се страхувайте от фалити на домакинства
Няма ясно изразена опасност бумът на вложенията в жилищни имоти да доведе до фалити на домакинства, нито пък банките са изправени пред сериозен риск, ако се влоши качеството на жилищните заеми.

Това е позицията, около която се обединиха финансисти и анализатори, към които "Сега" се обърна за коментар на един от изводите в тазгодишния икономически доклад за президента.

В момента като цяло секторът на домакинствата не е толкова високо задлъжнял, коментира постоянният представител на МВФ у нас Джеймс Роуф.

Макар че тези заеми имат малък дял в кредитния портфейл на банките, фондът все пак е притеснен от темповете, с които те се увеличават.

Поводът за притеснението обаче е растящият дефицит по текущата сметка и затова според МВФ трябва да се поставят ограничения върху кредитите за домакинствата.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 9 минути

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 57 минути

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 4 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 4 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 4 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 5 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 5 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 5 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 5 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 6 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 6 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 6 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 6 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 7 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 7 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 7 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба