0

Да се създаде работна група, която да формулира не само проблемите в съдебната система, но и пътищата за тяхното решаване в тясно сътрудничество с ЕК - това препоръчал премиерът Сергей Станишев, цитиран от "Класа".

Станишев казал това при откриването на работна среща, посветена на неотложните мерки и действия на правителството за продължаване на реформите в съдебната система.

Премиерът Сергей Станишев даде петдневен ултиматум на политиците и представителите на съдебната власт да изгладят разногласията си по плана за борбата с корупцията и организираната престъпност, пише "Сега".

Изданието допълва, че това става часове след завръщането на премиера от Брюксел, където той се срещна с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу.

Според запознати Барозу намекнал, че не е доволен от темповете на действие на властите у нас. Изразил и страхове, че изпълнението на неотложните мерки ще бъде отложено заради изборите.

"Труд" допълва, че на съвещанието Станишев е поискал да има още удари по престъпността от страна на МВР, ДАНС и прокуратурата. Най-опасното би било да се отпуснем и да кажем - ето, има промяна в тона към нас, то той може да се измени пак, предупредил премиерът.

Внасяме еврочиновници да дебнат нашите, продължава темата от първа страница "Монитор".

Европейски чиновници, изпратени от страните членки или самата комисия ще дебнат нашите и ще се позиционират трайно у нас, съобщил премиерът на работната среща.

Чиновниците няма да са само на централно ниво, но ще обикалят и из страната.

Ще има ли обединение на десницата е една от темите, които ангажират вниманието на днешните вестници.

Раздори в дясното заради Костов, пише "Труд". Синият Национален съвет трябва да реши днес ще ходи ли заедно с Иван Костов на избори. СДС е разделен и решението ще е на кантар, прогнозира изданието.

Три въпроса, на които Костов няма отговор поставя пред "Труд" бившият заместник-председател на СДС Евгений Бакърджиев.

Първият е защо след като през 1997 г. Иван Костов имаше цялата власт в държавата, скри досието на Георги Първанов, на Жан Виденов, на Жорж Ганчев и на хора от СДС и ОДС; вторият - защо Костов не отмени тогава наредбата за закона за Народния съд; третият - какво стана с тези 10-12 милиарда долара, изнесени от България по времето на Луканов, пита Бакърджиев.

Обединение вдясно трябва да има, но с тези личности не може да стане, защото ако не бяха тези личности, нямаше да има разделяне, категоричен е той.

Костов няма място в бъдещата десница, заявява пред "Монитор" независимият депутат Нено Димов. Според Димов Костов е разцепил СДС, за да си направи личен проект, а сега се опитва да се върне към остатъка от голямата кауза.

Куците коне на Костов пак в надпреварата за вота, коментира "Новинар". Вестникът припомня, че от столичната организация на СДС категорично са поискали ДСБ да свали Иван Костов и най-близките му хора от листите си.

Коалиция между ГЕРБ и БСП не е възможна, категоричен е пред "Сега" социологът Живко Георгиев.Според него на първо място ГЕРБ би разчитал на СДС и ДСБ като партньори, а на второ място би се насочил към "Напред" и НДСВ, ако влязат в парламента.

Георгиев смята, че НДСВ има шанс да прескочи бариерата за Народно събрание, ако направи добра кампания.

Омертата на управляващите е озаглавен материал в "Труд", подписан от Емил Кошлуков (Новото време).

Той цитира думи на интервю на председателя на ПГ на НДСВ Пламен Моллов в петъчен вестник: "Ако продължат по този начин (т.е. да говорят за царските имоти) вероятно те ще ни накарат да извадим сделки на хора, наречени олигарси, които по някакъв начин са свързани със среди на нашите партньори и противници".

Не казва ли Моллов, че знае за извършени престъпления по високите етажи на властта, че притежава доказателства за тези престъпления, коментира Кошлуков.

За мен причинно-следствената връзка е ясна - имаме съобщение за престъпления, имаме и свидетел, а сигурно и свидетели - евро, следва обвинение, съд и затвор, разсъждава той.

София прекрати концесията за чистотата, пише "Труд" в основната си рубрика "Темата". Столичният общински съвет реши вчера да прекрати едностранно и предсрочно договора с фирма "Новера" за почистването на 19 района на града от 1 април т.г.

Мотивът е виновно неизпълнение от страна на концесионера. Предложението на кмета Бойко Борисов беше единодушно подкрепено от съветниците от всички политически групи на извънредната сесия на общинския съвет.

В челния си материал "Труд" отбелязва и че оманският султан Кабус бен Саид държи в ръцете си столичните отпадъци, защото през януари притежателят на "Новера" - британският фонд "Икуест Инвестмънт Болканс" е сменил собственика си. Сега мажоритарен акционер в него е оманският султан.

Няма да позволим столичани да стават заложници на боклука, обещава пред "Монитор" Николай Кокинов, градски прокурор на София.

На въпрос какво ще се предприеме, ако "Новера" спре да чисти изведнъж, Кокинов отговаря, че прокуратурата не може да задължи едно юридическо лице да изпълнява или не договора си, но може да обвини конкретно физическо лице, което управлява дейността на юридическото, ако се създават предпоставки за възникване на пряка опасност за живота и здравето на столичани.

Университетите вдигат таксите за обучение с 10 на сто, обявява от първа страница "Сега".

С 10% по-високи такси за обучение искат част от висшите училища, станало ясно в първия ден от 15-ата кандидатстудентска борса, открита вчера в София.

Сумите, които първокурсниците ще плащат наесен, трябва да бъдат одобрени от правителството. В някои висши училища щели да се увеличат и сумите за явяване на изпит.

Сред университетите, които ще поискат 10-процента ръст на таксите, са СУ "Св. Климент Охридски", Университетът по архитектура, строителство и геодезия, както и Стопанската академия в Свищов и Русенският университет. УНСС ще поиска увеличение на таксите с 10-15 лева на година, информира вестникът.

Бухалките ще се върнат заради кризата, предупреждава пред "24 часа" апелативният прокурор на Пловдив Росен Димов. Във втората половина на 2008 г., когато световната икономическа криза започна да се проявява, изведнъж се поднови престъпление, което беше останало в миналото - рекетът, посочва той.

Прогнозите за ръста на престъпността през 2009 г. не са добри, защото кризата удря работните места, а липсата на работа и на приходи водят до отчаяние у част на населението, обяснява Димов.

Част от новите безработни и неквалифицирани ще почнат да се сдобиват със средства по друг начин, това означава, че типично криминалните престъпления като кражби, отнемане на автомобили вероятно ще се увеличат, прогнозира той.

Протестите на работниците от "Кремиковци" са една от коментираните теми днес.

Правят нов спасителен план за "Кремиковци", съобщава "Стандарт". Металурзите получили обещание и за разработване на компенсационна програма при евентуални съкращения, която да включва преквалификация, ранно пенсиониране и изплащане на 30 заплати на всеки съкратен.

Чисто търговско неразбирателство бави подписването на договор между "Кремиковци" и бразилската компания CSN, пише "Дневник". Източници на вестника обяснили, че в момента се водят разговори за производство на кокс, който да се изкупува от потенциалния инвеститор.

Идеята била бразилската компания да финансира закупуването и транспорта на коксуващи въглища, които след преработка до кокс да си изкупи обратно. За момента преговорите буксували, защото имало спор за цената, по която да се продава коксът.

Необходимо е да развиваме ускорено енергийния сектор, отбелязва пред "Класа" министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Големият въпрос за всяка страна е да реши кое е важно не днес, а кое е важно за след кризата, посочва Димитров.

Той дава пример с "Кремиковци" и казва, че дори купувачите, които се отказват, твърдят, че комбинатът е извънредно важен за България. Този комбинат дава стратегически позиции на България, понеже е свързан с пристанищна дейност, с ж.п. транспорта и много подизпълнители, твърди министърът, като уточнява, че това е обект, който трябва да се модернизира и екологизира.

Определено трябва да запазим българската енергетика, подчертава още той. Ако допуснем загуба на енергиен капацитет, после няма да има с какво да обслужваме един ускорен икономически растеж, допълва Димитров.

Той посочва, че е добре всички енергийни проекти не само да не бъдат замразявани, а да бъдат ускорени. Според него трябва да запазим и социалната си инфраструктура.

И ЕС не ни оправи за 800 дни, коментира "Сега" в приложението "Наблюдател". Авторът припомня, че днес се навършват 800 дни, откакто България стана член на ЕС.

Сякаш за втори път се изпарява надеждата на българина за подобрение, след като се разочарова от знаменитите 800 дни, през които бившият премиер Симеон Сакскобургготски обещаваше да го измъкне от дупката, пише вестникът.

Той отбелязва, че все пак Брюксел не си е поставял такъв невъзможен срок, а се е наел да ни посочва проблемите и го прави с неотклонно постоянство.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В лекарския кабинет. - Докторе, притеснявам се за умствените си способности. - Какви са симптомите? - Много тревожни! Всичко, което каже жена ми, ми изглежда…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Любопитно Преди 8 часа

Колоритната двойка е гост в новия епизод на подкаста “Един без друг”

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Свят Преди 8 часа

Лавров: Те "играят" пародия на преговори

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Свят Преди 12 часа

Европейската обиколка на Си ще бъде под знака на балансираната дипломация

Почина звезда от "Титаник" и "Властелинът на пръстените"

Почина звезда от "Титаник" и "Властелинът на пръстените"

Свят Преди 14 часа

През продължилата си близо 50 години актьорска кариера Хил участва в множество филми

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

Свят Преди 15 часа

Телевизията е обект на критики от Нетаняху

Папата поздрави православните християни с Великден

Папата поздрави православните християни с Великден

Свят Преди 15 часа

Той призова също: Да продължим да се молим за измъчена Украйна

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

България Преди 16 часа

Днес отец Йордан обяви една от иконите на храма "Св. Пантелеймон" за миротечаща

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

Свят Преди 16 часа

Според Хания палестинската групировка желае да постигне цялостно прекратяване на огъня

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Свят Преди 17 часа

Евродепутатът Матиас Еке, водач на листата на ГСДП в провинция Саксония за евроизборите през юни, беше нападнат от четирима неизвестни

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

Свят Преди 17 часа

Отделно той обяви, че правителството му е решило да закрие базирания в Катар новинарски канал "Ал Джазира"

<p>Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов</p>

Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов пред храма "Св. Александър Невски"

България Преди 18 часа

Великден е най-големият празник за всички християни, който е наричан празник на празниците

Почина американски пилот рекордьор

Почина американски пилот рекордьор

Свят Преди 18 часа

Той е претърпял тежка белодробна инфекция

<p>Русия съобщи за напредък&nbsp;на фронта</p>

Русия твърди, че е превзела село в Донецка област

Свят Преди 18 часа

През последните месеци Москва редовно обявява, че е установила контрол над малки населени места в района

Катастрофа между два тира и кола затвори Прохода на Републиката (СНИМКИ)

Катастрофа между два тира и кола затвори Прохода на Републиката (СНИМКИ)

България Преди 19 часа

Водачът на лекия автомобил е употребил алкохол

.

Съществува ли тайна екосистема под най-сухата пустиня на Земята

Любопитно Преди 19 часа

Учени разкриват разнообразна група бактерии, които процъфтяват в екстремната среда

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Любопитно Преди 19 часа

Още от древни времена яйцата, както и зайците, са били символи на новия живот и плодородието