0

Десетина дни преди Коледа истерията е завладяла цяла София - пулсът на града е толкова ускорен, че ако беше пациент, сърцето му всеки момент щеше да се пръсне. Дядоколедовци пеят в транс своето Джингъл белс пред празничните витрини, хора се щурат по тротоарите, въпреки че е рано следобед, а нервни клаксони предупреждават, че зверските задръствания всеки момент ще започнат. От време на време профучава някоя линейка, чиято сирена дава своя принос в градската какофония от звуци.

На музикална вълна съм, защото имам среща с Арабел Караян. Точно така - дъщерята на големия Херберт фон Караян, която обаче свети със своя собствена светлина и вече 8 години допринася за многообразието на музикалния живот в България. Повод за разговора ни е дебютният албум на Арабел и нейната група Please, Shut Up, Band, който е жанров колаж, отразяващ пъстротата на собствения є живот.

Караян е родена в Швейцария, израства в Австрия, учи в Америка и живее в България. Преди да постъпи в най-престижния музикален колеж в света - Бъркли в Бостън, тя завършва фотография в Parsons School of Design в Ню Йорк с бакалавърска степен. Бендът - това са тромпетистът Росен Захариев (съпруг на Арабел), Мирослав Иванов (китара), Стоян Янкулов (барабани, перкусия), Веселин Веселинов ? Еко (бас) и Румен Тосков (синтезатори). Перфектни музиканти и големи приятели, както сама казва Арабел.

Срещата ни е насрочена в кафенето на грандхотел "София", което гъмжи от костюмирани бизнесмени, водещи делови разговори на английски. Явно съм подранила, защото Арабел още я няма, и очите ми почти изтичат от взиране във вратата от страх да не би да я изпусна. После разбирам, че такава вероятност е изключена. Влиза със замах, характерен за хората, чието присъствие не може да остане незабелязано, будният є поглед не пропуска нищо. Започваме да говорим на български, после минаваме на английски.

Говорим си за "Калиначи" (албумът е кръстен на дъщеря є Калина и кучето й Чита), официално представен пред българска публика на 11 декември в Театъра на армията. За културните различия, за гениалния й баща, за замърсяването на околната среда и още какво ли не.

Арабел е от онези събеседнички, с които можеш съвсем непосредствено да побъбриш за ръчно изработени бижута (тя е голям фен на герданите и в деня на интервюто е с чуден индийски наниз), а след това да засегнеш теми за световния ред и глобалната манипулация. Въпреки че музиката е поводът за срещата ни, певицата предпочита хората сами да я усетят, вместо да им поднася анализи наготово. Все пак емоцията от прясно преминалото представяне на "Калиначи" все още я държи и кара очите є да блестят, когато говори за концерта...

- Как премина представянето на албума в София?

- Удоволствието беше неописуемо! Направи ми впечатление, че публиката се състоеше както от млади, така и от по-възрастни, но общото между всички тях беше настроението ? нямаше човек, който да не се забавлява.

- Значи контактът между вас и хората се е получил.

- Да, тази вечер дори надмина очакванията ми. Една моя отдавнашна мечта се сбъдна. Имаше един момент, когато всички бяхме на сцената и Иван Лечев подхвана соло. Аз бях близо до тонколоната и усещах как звукът буквално преминава през мен. Имах чувството, че се нося на летящо килимче.

- Все пак избрахте да представите албума си първо във Виена. Защо?

- Това не беше точно промоция на диска. Просто свирихме в един от клубовете. Истинското представяне на ?Калиначи? в Австрия ще бъде през февруари. Държах много да свирим първо в България, затова официалната премиера беше направена тук.

- Издаването на един албум свързано ли е с неприятни емоции? Може би изпитвате досада от постоянните интервюта...

- Не, напротив. Никога не бях прежиявала нещо подобно и не знаех какво да очаквам. В началото си мислех, че е страхотно да говорим само за музика. Сега обаче смятам, че музиката няма какво да се обсъжда - тя се слуша. По-добре е да говорим за наболели проблеми, като например замърсяването на Витоша. Това, което ме нервира, е стресът. Един ден преди да гостувам в ?Шоуто на Слави? още не знаех дали дискът ни ще е готов, а веднага след това трябваше да заминем за Австрия.

- Кой е въпросът, който най-много мразите да ви задават?

- Не обичам, когато ме питат коя е любимата ми книга или песен. Нямам такива ? предпочитанията ми се менят постоянно. Когато бях малка, слушах само оперите на Верди. Сега много по-често си пускам Бах и Хендел.

- Клубът, в който свирихте във Виена, носи колоритното име Balkan Fever (Балканска треска). Може ли да се каже, че напоследък светът е обхванат от "балканска треска"?

- Да, има голям интерес към балканската музика. Мен лично много ме интригуват неравноделните ритми. Бела Барток също използва тази неравноделност в творбите си - първо там съм я усетила.

- Вярно ли е, че предците ви са гърци и са носели фамилията Караянис?

- Това е така. Може би някакъв заспал балкански ген се е пробудил в мен и затова съм тук. Много хора са ме питали защо съм избрала да живея точно в България. Не мога да дам еднозначен отговор на този въпрос, но истината е, че тази страна ме привлича неудържимо.

- Как всъщност се случи така, че се установихте в България?

- Гостувах на моя приятел Георги Дончев и една вечер той ме заведе в "Суингинг хол", където свиреше Стоян Янкулов. Много се впечатлих от това, което чух. Започнахме записи малко след това. Тогава работех в Лондон, така че продължихме да записваме в едно тамошно студио. Нямаше конкретен момент, в който да си кажа: "Добре, отсега нататък ще живея в България". Получи се естествено. Пътувах много между Лондон и София. България обаче беше като магнит за мен и все по-често се връщах тук.

- Понякога имате ли усещането, че говорите различни езици с вашите български колеги? Случвало ли се е вие да имате предвид едно, а те да разбират съвсем друго?

- Не, не съм изпитвала такива трудности. Имам късмета да работя с хора, които са не само превъзходни музиканти, но и близки приятели. За мен не е толкова важен крайният резултат, колкото самият процес на работа. Не мога да си представя да репетирам всеки ден с някой, който е голям професионалист, но не струва като човек. Дори да свири като бог, не бих искала да работя с него.

- Албумът ви е стилово разнороден - джаз, реге, фънк, фолк, дори пънк...

- Нашият стил е безстилов - не се побираме в никой стил. Всичко се случва много спонтанно. Някой подхвърля идея, останалите я разработват. При нас свободата е на почит. Нямаме продуцент, който да ни нарежда какво да включваме и какво не, така че можем да импровизираме свободно.

- Имате една песен Vacuum cleaner, в която участва дори прахосмукачка.

- О, тази песен не намери място в албума, защото нямаше място, въпреки че много я харесвам. Наистина беше записана много спонтанно. Бях в студиото с една баница и няколко трохи паднаха на земята. Докато прахосмукачката обираше боклука, ние записахме характерния є шум и после го използвахме. Не робуваме на някакви стандарти ? всеки може да предложи идея и тя да влезе в действие.

- Групата ви се казва "Please, Shut Up, Band". Как се роди това име?

- Една от песните в албума се казва Shut Up (Млъкни?) - тя е за един човек, който обича другите да мълчат, за да говори той. Дълго се чудех как да кръстя групата и споделих това с един приятел. "Защо не вземеш заглавието на някоя песен, предложи той. Например Shut Up". "Много е грубо", казах аз. "Ами тогава сложи едно ?моля? отпред", гласеше неговият съвет.

Отначало възприемах това име на майтап. Сега се отнасям към него напълно сериозно. Осъзнах важността на думите. В много случаи казваме неща, за които после съжаляваме. Веднъж се замислих колко думи с положителен заряд изричаме на ден. Мисля, че не са чак толкова много. Обикновено като ни се случи нещо не много приятно, го споделяме с някой близък и предаваме негативното послание. На практика нищо не се получава, освен че въвличаме другия човек в неприятната ситуация. Това е безсмислено. Искам да стигна до-там, че когато говоря, да променям нещата към по-добро. Внимавам много какво казвам и какво точно искам да значат думите ми.

- В противоречието между "Please" и "Shut Up" сякаш има някаква ирония.

- Да, но тя в никакъв случай не е насочена към хората, които ни слушат. Посланието в никакъв случай не е: ние сме великата група, така че вие останалите по-добре мълчете. Надявам се, че публиката усеща това...

- Дъщеря ви също участва в албума, дори е негова кръстница. На колко години е Калина?

- На 3. За рождения ден на мъжа ми заведох Калина в студиото и записахме песен, в която тя припява тихичко: ?Happy Birthday?.

- Музикална ли е?

- О, да. Много обича да танцува. Още от бебе усеща музиката. Като танцува, всичко преминава през стомаха є, а там се намира центърът на човешкото тяло.

- Известно е едно ваше изказване, че "нищо в България не върви, но накрая всичко е наред". Какво ви накара да стигнете до този извод?

- Това "нищо не върви" е доста преувеличено твърдение. Вярно е обаче, че понякога всичко става трудно и тромаво. Тук хората лесно обещават, а протакат изпълнението, освен това разменят жестовете за "да" и "не". Като чуя някой да ми казва "няма проблем", знам, че проблем със сигурност ще има. Всичко това обаче са дреболии. А, да, и организацията невинаги е на ниво...

- Тя никога не е била сред силните ни страни.

- Така е, но има нещо, което ми харесва в цялата тази бъркотия - остава място за импровизации. А импровизациите не се отнасят само за музиката. Липсата на организационни умения българите компенсират с въображение и креативност. От две развалени машини могат да направят една работеща.

- Нека да поговорим за баща ви. По какъв начин ви е повлиял той?

- Баща ми е от малкото хора, които са ме оформили като човек. Една от тях е и Ана Томова-Синтова. От баща ми съм научила, че ако някой има талант, това не му дава основание да се държи надменно. Много пъти в живота се случва обаче обратното. Хора, които усещат по някакъв начин, че са по-добри в дадена област от другите, навирват нос и гледат с пренебрежение на по-малко надарените. Баща ми държеше на скромността и честността. Ако някой от оркестъра му например отидеше при него и започнеше да се оплаква от неприсъстващ колега, татко го прекъсваше и казваше: "Когато еди-кой си дойде, елате заедно да разрешим проблема." Естествено, проблемът моментално се разрешаваше, защото е много по-трудно да се срещнеш очи в очи с някого и да му кажеш "истини", които не са верни. Мразеше интригите и лъжите.

- Как би приел той групата ви Please, Shut Up, Band? Смятате ли, че би изпитал разочарование от факта, че не се занимавате с класическа музика?

- Не, по-скоро би го вълнувало дали влагам себе си в това, което правя. В Please, Shut Up, Band всички се раздаваме на сто процента. Може би всичко щеше да му хареса или пък нищо, но не това е важното. Аз съм убедена, че там, където е сега ? а аз вярвам, че хората, с които сме били близко свързани, не ни напускат напълно след смъртта си, - би бил щастлив да види, че се занимавам с това, с което искам. Когато отидох да уча в Бъркли, той знаеше, че съм привлечена от съвременната музика и ми даде пълната си подкрепа. И тъй като беше безкрайно интелигентен, ме накара преди да отида да уча, да поработя една година. "Трябва да се научиш да си изкарваш парите сама", ми каза и аз послушах съвета му и заминах за Испания. Друг негов съвет беше да поработя 2-3 седмици в някоя болница. Така преставаш да се оплакваш на всеки 2 минути, че те боли главата или стомахът и се изпълваш с благодарност към живота.

- Мъдри уроци...

- Да. Не забрави и да ме предупреди още за вредата от нощния живот и всичките му изкушения.

- Ако музиката не беше станала ваша съдба, с какво щяхте да се занимавате? Навярно с фотография...

- Пак с музика! (Смее се.) Благодарна съм на Бог, че не ми се е налагало да мисля по този въпрос. Иначе обичам да рисувам. Може би все пак бих се занимавала с деца или възрастни хора. Тук доста хора дават мило и драго за децата, но малцина обръщат достатъчно внимание на по-възрастните. Аз съм посещавала домове за сираци и съм наблюдавалата децата там - те са щастливи дори и без родители, без пари, нямат страхове, имат надежди за бъдещето, които липсват при старите хора.

- Как се зареждате, когато усетите, че силите ви се изчерпват?

- Когато съм много изморена, лягам на земята и практикувам биоенергийно дишане ? първо със стомаха, след това с гръдния кош. И колкото и да е невероятно, изпадам в транс, без да заспивам. Когато се събудя, се чувствам напълно преродена и заредена с енергия. Или ходя на Витоша - обожавам тази планина! Боли ме, че е толкова замърсена и осеяна с найлонови торбички. Всички говорят за опазването на околната среда, а дори една глава чесън да си купиш в магазина, пак ще ти я увият в найлон! Непрекъснато водя битки с продавачите, но те настояват на всяка цена да ми пробутат торбичка.

- Може би нямаме достатъчно уважение към природата...

- Не мога да кажа това. На Витоша е пълно с хора, които спортуват и изглеждат чудесно. Това означава, че са здраво свързани с природата. От друга страна, не проумявам как един човек, който я обича, с лекота може да изхвърли боклука си в нея.

- Сега, когато България вече е част от ЕС, кои недостатъци трябва да преодолеем, за да се приближим още повече до цивилизования свят?

- Обожавам България, но не мога да си затворя очите за липсата на каквато и да било култура по шосетата. Шофьорите тук карат безумно! В стремежа да се изфукат с колата си те излагат на риск собствения си живот и този на другите. Дори пътищата да се оправят, с този начин на каране убийствата по тях няма да намалеят. Вземете за пример тази чудовищна катастрофа край Бяла. Докато говоря, цялата настръхвам!

- Говорихме доста за България. А накъде според вас върви светът?

- Знаете ли, когато гледах "Страстите Христови", се разстроих ужасно. Не заради показаните мъчения, колкото от мисълта, че за 2000 години нищо не се е променило. Нищо. Съвсем малко хора са пробудени за истината... Всъщност не са толкова малко, но въпреки това нищо не се променя.

- Може би медиите са виновни, че промиват мозъците на хората...

- Телевизията, радиото и вестниците се надпреварват да отразяват само лошите новини. Заливайки ни с тази чернилка, те искат да притъпят усещането ни за недоволство. Целта на медиите е да създават пълчища самодоволни, безмозъчни хора с притъпени сетива.

- Как виждате себе си след 10 години?

- Надявам се да се занимавам с музика до края на този живот и през следващите, ако преражданията съществуват.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В съда: -Защо трябваше да удряте толкова силно любовника на жена си по главата с обувките? - Защото той хукна да бяга бос и аз…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Свят Преди 20 минути

Лавров: Те "играят" пародия на преговори

Путин изрязал сърцето на убит елен и го дал на Берлускони

Путин изрязал сърцето на убит елен и го дал на Берлускони

Свят Преди 3 часа

Чичито: Владимир показа буен характер, какъвто не си представях в толкова мил и рационален човек

Папата поздрави православните християни с Великден

Папата поздрави православните християни с Великден

Свят Преди 7 часа

Той призова също: Да продължим да се молим за измъчена Украйна

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

България Преди 7 часа

Днес отец Йордан обяви една от иконите на храма "Св. Пантелеймон" за миротечаща

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

Свят Преди 8 часа

Според Хания палестинската групировка желае да постигне цялостно прекратяване на огъня

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Свят Преди 8 часа

Евродепутатът Матиас Еке, водач на листата на ГСДП в провинция Саксония за евроизборите през юни, беше нападнат от четирима неизвестни

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

Свят Преди 9 часа

Отделно той обяви, че правителството му е решило да закрие базирания в Катар новинарски канал "Ал Джазира"

<p>Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов</p>

Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов пред храма "Св. Александър Невски"

България Преди 9 часа

Великден е най-големият празник за всички християни, който е наричан празник на празниците

Почина американски пилот рекордьор

Почина американски пилот рекордьор

Свят Преди 9 часа

Той е претърпял тежка белодробна инфекция

<p>Русия съобщи за напредък&nbsp;на фронта</p>

Русия твърди, че е превзела село в Донецка област

Свят Преди 9 часа

През последните месеци Москва редовно обявява, че е установила контрол над малки населени места в района

.

Съществува ли тайна екосистема под най-сухата пустиня на Земята

Любопитно Преди 10 часа

Учени разкриват разнообразна група бактерии, които процъфтяват в екстремната среда

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Любопитно Преди 10 часа

Още от древни времена яйцата, както и зайците, са били символи на новия живот и плодородието

Снимката е илюстративна

Яйца, агнешко, козунаци: Рисковете за здравето, които крият богатите трапези по Великден

Любопитно Преди 10 часа

Преяждането може да дове­де до неприятни последс­твия, казва токсикологът от ВМА доц. Людмила Нейкова

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 11 часа

Те били укрити в режещи машини в товарен автомобил

<p>Истинско чудо: Тази нощ водата там добива силата да лекува болести</p>

В очакване на изцелението: Магичната вода на Дамбалъ лекува само един ден в годината

Любопитно Преди 12 часа

Хиляди ще се стекат край извора в планинската местност в нощта на 5 срещу 6 май

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Свят Преди 12 часа

Безпилотните летателни апарати от типа "Шахед" са били изстреляни от територията на руската Курска област и Крим