0

Д ейността по провеждане на изпитите за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство и по извършване на психологически изследвания да не се извършва вече от държавната администрация, предлага правителството с промени в Закона за движение по пътищата.

Организирането и провеждане на шофьорските изпити

ще бъде възлагано след конкурс и сключване на дългосрочен договор с лицето, което го спечели.

Държавата си запазва инструментариума за контрол върху цената за явяване на изпит. Тя ще бъде доказвана чрез представяне на нейните компоненти още на етапа кандидатстване за провеждане на дейността.

Изпълнителят на услугата няма право да прави каквото и да е повишение без съгласието на държавата, предвижда одобреният от Министерския съвет пакет промени в закона.

Към участниците в конкурса ще бъдат поставени изисквания за материална база и оборудване, наличие на възможности за провеждане на изпити най-малко в областните центрове, за квалифициран персонал, както и финансови и икономически изисквания, които да гарантират качественото осъществяване на дейността.

Държавата си запазва и функциите по

определяне на условията и реда за провеждането на изпитите,

както и върху дейностите по изготвяне на изпитните въпроси и извършване на контрол при организирането, провеждането и оценяването на изпитите.

Основната цел на запазения държавен контрол е повишаването на безопасността при движението по пътищата чрез създаване на условия те да бъдат полагани успешно само от кандидати, които са усвоили необходимите знания и умения за управление на МПС.

Контролът ще се изразява във фактически проверки на място, проверки на цялата документация, която съпровожда организирането и провеждането на изпитите, и на резултатите от тях.

От държавната администрация ще бъде изведена и друга дейност -

провеждането на психологическите изследвания

на кандидатите за шофьори.

Регистрацията на лицата, които отговарят на условията за провеждане на психоизследванията, обаче ще се прави от Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация".

Администрацията ще продължи да изготвя бланковите методики за провеждане на изследванията с цел уеднаквяване на практиките, ще се запазят и указанията за апаратните методики, което ще позволи прилагането им извън държавната администрация.

Регламентирани са изискванията към лицата, които ще могат да извършват тази дейност, към квалификацията им и към необходимата материалната база, вкл. апаратите за изследване на психомоторната сфера.

В законопроекта са вписани разпоредби относно условията и реда за извършване на индивидуално одобряване на пътни превозни средства и за изменение в конструкцията на регистрирани превозни средства, които сега се извършват от "Технотест".

Изпитванията ще се осъществяват от технически служби, които установяват съответствието с техническите изисквания от съответните нормативни актове, а изпълнителният директор на ИА "Автомобилна администрация"

издава сертификат въз основа на заключенията на техническите служби

Създадено е основание сертификатите за индивидуално одобряване на превозни средства, издадени в други държави от Европейския съюз, да бъдат признавани на територията на България при определени условия и ред.

Одобряването на моторните превозни средства, произвеждани в малки серии, ще се извършва при спазване на изискването за производството им в количествените ограничения, определени с директиви на ЕС, и на техническите изисквания, посочени в тях. Условията и редът ще бъдат определени с наредби на министъра на транспорта.

Основната цел на законодателството в областта на типовото одобряване на превозните средства е да обезпечи висока степен на безопасност при движението по пътищата, както и на опазването на околната среда, обосновават се от правителството.

Затова са предвидени мерки, които гарантират, че ако дадено превозно средство представлява значителен риск за потребителите, производителят предприема необходимите мерки, включително изтеглянето му от пазара.

Създадени са задължения производителите да предоставят на потребителите цялата необходима информация и съответните инструкции, описващи всички специални условия или ограничения, свързани с употребата на превозното средство, компонент или отделен технически възел, когато това е предвидено в нормативните актове.

Има възможност превозни средства, произведени преди сертификатът за одобряването на типа им да е изгубил валидността си, но поради влизане в сила на нови технически изисквания, да бъдат регистрирани или пускани в движение при определени условия и ред, за определен срок и с разрешение на органа по регистрацията - министъра на вътрешните работи.

Предвидено е основание временно да бъде отказвано извършването на регистрация, пускането в продажба или пускането в употреба на превозни средства, системи, компоненти или отделни технически възли, които представляват сериозен риск за безопасността по пътищата или вредят сериозно на околната среда.

Същевременно се въвежда изискване към

оборудването на тежкотоварните автомобили, които вече са в движение

Те трябва да притежават устройства за видимост, чиято цел е да се ограничи т. нар. "мъртва зона".

Редица пътнотранспортни произшествия се причиняват от водачи на тежкотоварни камиони, които не знаят, че непосредствено зад или до автомобила им има други участници в движението.

Броят на загиналите всяка година при подобни обстоятелства в Европа е около 400 души, повечето от които са уязвими участници в движението - велосипедисти, мотоциклетисти и пешеходци.

Устройствата за непряко виждане, като например широкоъгълни огледала и огледала за непосредствена близост, камери, монитори и др., подобряват зрителното поле на водача и повишават безопасността на превозните средства.

Това изискване влиза в сила на 31 март 2009 г.

Младите шофьори няма да могат да шофират през тъмната част

на денонощието - от 23 до 6 ч., поради усложнената обстановка, заяви министърът на вътрешните работи Михаил Миков, след като правителството прие промените в Закона за движение по пътищата.

Сред промените се предвижда и ограничение в скоростта за новите шофьори, като те ще трябва да карат с 10 километра в час по-малко от обозначената на пътния знак скорост.

Миков обаче призна, че това предложение е спорно и е възможно да не бъде прието от Народното събрание.

"При всички случаи искаме да кажем на тези хора, взели книжки току-що: Внимавайте през първата година, докато понатрупате малко опит. Битката е изключително жестока в това отношение.

Тук става въпрос за различно третиране, а не за дискриминация. Ограниченията не са тежки, а са просто едно подсещане към тези, които току-що са взели книжки и сядат зад волана", подчерта министърът.

Друга промяна в Закона за движение по пътищата предвижда новите шофьори да получават по-малко точки при взимането на свидетелството за правоуправление.

Според предложените промени от кабинета, водачите, чийто книжки са отнети и отново бъдат хванати да шофират, ще полагат обществено-полезен труд от 2 седмици до 1 месец. Преценката под каква форма да се прави това, ще се дава от кмета на съответното населено място.

Същевременно новите шофьори, които возят младежи в колата, трябва да имат като придружител шофьор с повече опит.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 17 минути

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 20 минути

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 1 час

Единственият оцелял е осемгодишно дете

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 1 час

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 1 час

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова за "Турски поток": Ние притеснение нямаме, ПП-ДБ да създават колкото си искат анкетни комисии

България Преди 1 час

Според Томислав Дончев повдигането на темата показва "политическа безпомощност"

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 1 час

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

НАТО

Сълзи и ентусиазъм: 20 години България в НАТО

България Преди 1 час

Разходете се през събитията отпреди 20 години с нас

<p>&quot;Не сме виждали подобна ситуация от 1945 г. насам&quot;</p>

Туск: Започна нова ера на войни

Свят Преди 1 час

Тя бе поставена с руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години, заяви премиерът на Полша

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

България Преди 2 часа

Това съобщиха от Столичната община

<p>Край на хартиените рецепти за антибиотици</p>

Хартиените рецепти за антибиотици остават в историята, от понеделник - само по електронен път

България Преди 2 часа

Издадените до неделя (31 март) хартиени рецепти имат валидност от 30 дни и могат да се изпълняват в аптеките

Петролната индустрия на Путин е в беда

Петролната индустрия на Путин е в беда

Свят Преди 2 часа

За да се справи с риска от недостиг на вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии са подложени на мащабен спешен ремонт, Москва се обърна за помощ към своя ключов съюзник и съсед Беларус

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Вдъхновени истории Преди 2 часа

Децата веднага предали чантата с парите на ръководството на училището

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Свят Преди 2 часа

Към момента няма данни за жертви или нанесени материални щети

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 2 часа

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност