0

С лед бума на промишлената кухня и "fast food" европейците се завръщат отново в кухните и преоткриват удоволствието от това да се научиш да готвиш. Съвсем естествено начело на тази тенденция са големите шеф-готвачи.

В Париж, "L'Atelier des chefs" предлага готварски курсове, в които в рамките на 30 минути се показват лесни за приготвяне ястия.

Ето и мнението на един от курсистите: "В къщи обожавам да готвя по малко. Тук идвам, за да науча нови рецепти и евентуално други техники за улесняване на живота и за да мога да се храня по-добре. За четвърти път съм тук и се убеждавам, че обстановката по време и след курса е много приятна и ми допада, особено в средата на работния ден."

От създаването през юли 2004 "L'Atelier des chefs" постоянно набира скорост и вече, за да се запише човек трябва да почака няколко седмици.

Зад идеята за тези курсове стои 28-годишният шеф-готвач Жан-Себастиен Бонпоал.

Той споделя: "Искахме да върнем отново французите край печките. Целта ни бе да покажем на хората, че към кухнята може да се подходи непринудено и че за кратко време може да се приготви нещо наистина качествено.

През последните 10-20 години имаше едно оттегляне и да се готви не беше модно. Уменията се ограничаваха в купуването на нещо готово. Затова допринесоха много технологиите, но по този начин изгубихме още повече.

Днес виждаме, че младите хора на по 25-30 години имат желание да се научат да готвят и вече не сме във времето, когато приятелите се канеха в ресторанти. Днес хората искат да са в състояние да приготвят някакво ястие на приятелите си."

Още в края на 2003 телевизионното предаване "Jamie's kitchen" спечели сърцата на британската публика.

Какво точно представлява това предаване? Шеф-готвачът Джейми Оливър избира всяка година по 15 безработни и ги обучава за готвачи в лондонския ресторант "15".

На пръв поглед този ресторант не се различава от повечето останали ресторанти. Всъщност, клиентите се оказват в декора на прочутото телевизионно предаване по Channel 4.

До този момент, две години след началото, "15" е позволил на 22-ма безработни да намерят работа в кухните на престижни ресторанти.

Някои споделят, че 22 не е много, но това са били все хора без никакъв шанс за реализация и не са можели да изпържат дори и едно яйце. Кулинарните критици не са единодушни и някои изразяват съмнение по отношение на качеството на кухнята във ресторанта.

Масите обаче са пълни и желаещите продължават да идват. Всяка година 15 нови заемат място край печките. Част от тях се отказват, тъй като са неспособни да се справят с дисциплината.

Благодарение на френско-румънско споразумение, млади хора в Румъния имат възможност да се обучават за сладкари с перспективата да получат договори за постоянна работа.

Два центъра, признати от министерството на образованието и на труда, функционират в Букурещ от 2003 година насам като в продължение на 6 месеца 30 младежи на възраст от 16 до 18 години изучават тайните на френското сладкарство под погледа на специалисти от Франция.

Почти всички тези кандидат- сладкари са подбрани от домове за деца без родители. През миналата година девет от тях изкараха практически стажове във Франция, а общо десет успяха да получат договори за работа в Румъния и чужбина.

Догодина ще бъде открит още един център в град Тулча. Проектът се ползва с подкрепата на УНИЦЕФ Румъния. Единственият проблем представлява недостатъчния брой работни места в Румъния, където френското сладкарство представлява все още екзотика.

Практиката на организиране на различни професионални курсове у нас показва, че най-предпочитани, и от мъже, и от жени са курсовете за готвачи, помощник-готвачи и сладкари.

Готварството е желана професионална квалификация, както и преквалификация, защото всеки го смята за лесно, а повечето търсят места по ресторантите на курортите.

Голямото е предлагането на курсове по готварство от различни частни форми и професионални центрове. За хората обаче, които се включват в такъв курс, е важно не просто да получат право да носят бяла шапка, а свидетелството за степен на професионална квалификация, което се издава за завършено пълно обучение по професията.

Проблем на стария лицензионен режим бе, че центровете даваха свидетелство за придобиване на квалификация на част от професията.

Преди се даваха документи не за подготовка на готвачи, а за провеждане, например на тридневен курс само за подправките в българската кухня или двуседмичен курс само за супите.

Удостоверенията за тези курсове не позволяваха на курсистите да упражняват правомерно професията и произвеждаха безработни. Те бяха само надстройка на уменията на вече професионално реализирани готвачи.

След смяна на лицензионния режим курсовете завършват със свидетелство за пълно обучение по професията, което трае от три до шест месеца.

Цената варира. В повечето случаи е от 150 до 180 лева.

В рамките на този курс се правят и всякакви специализирани краткосрочни курсове, примерно за френската и испанската кухни, защото се търсят много готвачки за работа в Испания. Затова има фирми, които предлагат курсове с допълнително обучение по чужд език, за да може дипломата да важи и за чужбина.

Има и такива, които са още по-гъвкави - предлагат редовно, задочно и индивидуално обучение, както и диплома, валидна за цял свят. Голяма част от курсистите от тези курсове се реализират като корабни готвачи.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

В Русия разстреляха руснак, заподозрян, че работи за Украйна

В Русия разстреляха руснак, заподозрян, че работи за Украйна

Свят Преди 18 минути

Става дума за руски гражданин, вербуван от руското военно разузнаване

Германия и Чехия обвиниха Русия за кибератаки

Германия и Чехия обвиниха Русия за кибератаки

Свят Преди 1 час

Разкриването на хакерите е станало след общо разследване с чешките власти

Южна Корея вдигна степента на тревога, обвини КНДР в подготовка на атаки

Южна Корея вдигна степента на тревога, обвини КНДР в подготовка на атаки

Свят Преди 5 часа

Сеул: КНДР е в процес на подготовка на терористични нападения

"Беше страхотен ден": Мъж изпи 25 чаши вино, докато тича в маратон

"Беше страхотен ден": Мъж изпи 25 чаши вино, докато тича в маратон

Любопитно Преди 6 часа

Том Гилби дегустира на сляпо различни чаши вино по време на всяка миля от Лондонския маратон

Кремъл с остри критики към Макрон и Камерън заради изявленията им за Украйна

Кремъл с остри критики към Макрон и Камерън заради изявленията им за Украйна

Свят Преди 6 часа

Франция продължава постоянно да споменава възможността за свое пряко въвличане, на терен, в конфликта около Украйна, заяви Дмитрий Песков

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

България Преди 6 часа

Бойко Борисов ще е водач в 25-и МИР-София и в 16-и МИР в Пловдив

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира работа заради ремонт и презареждане с американско ядрено гориво

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира работа заради ремонт и презареждане с американско ядрено гориво

България Преди 7 часа

Необходимото за първото презареждане количество от новите касети беше доставено на 20 април

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Свят Преди 7 часа

Съпругата му Йонат е убита при първоначалното нападение

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Любопитно Преди 8 часа

Нейната мисия включва събиране на проби от далечната страна на Луната

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

България Преди 8 часа

Компанията беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Свят Преди 9 часа

Израелските сили обявиха и промени в генералния щаб

Яхия Синуар, лидер на "Хамас" в ивицата Газа

Лидерът на "Хамас" в Газа иска промени по предложението за прекратяване на огъня

Свят Преди 9 часа

Синуар продължава да настоява за гарантиран край на войната и иска дори писмен ангажимент за "безусловно прекратяване на боевете"

НЗОК е дала две положителни становища за частната болница „Мама и аз”

НЗОК е дала две положителни становища за частната болница „Мама и аз”

България Преди 10 часа

Едното е подписано през февруари 2023 г., а другото през ноември

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

България Преди 10 часа

Облачно и мъгливо е и има условия за валежи от дъжд през целия ден

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

България Преди 10 часа

Не пропускайте на Великден след централната емисия новини

<p>Засилени мерки за сигурност&nbsp;в София на Велика събота и 6 май</p>

НСО въвежда мерки за сигурност в София на Велика събота и 6 май

България Преди 11 часа

От 21:00 ч. на 4 май до 2:30 часа на 5 май се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни средства (дронове) в зона с радиус хиляда метра и с център пл. „Свети Александър Невски“