С лед бума на промишлената кухня и "fast food" европейците се завръщат отново в кухните и преоткриват удоволствието от това да се научиш да готвиш. Съвсем естествено начело на тази тенденция са големите шеф-готвачи.

В Париж, "L'Atelier des chefs" предлага готварски курсове, в които в рамките на 30 минути се показват лесни за приготвяне ястия.

Ето и мнението на един от курсистите: "В къщи обожавам да готвя по малко. Тук идвам, за да науча нови рецепти и евентуално други техники за улесняване на живота и за да мога да се храня по-добре. За четвърти път съм тук и се убеждавам, че обстановката по време и след курса е много приятна и ми допада, особено в средата на работния ден."

От създаването през юли 2004 "L'Atelier des chefs" постоянно набира скорост и вече, за да се запише човек трябва да почака няколко седмици.

Зад идеята за тези курсове стои 28-годишният шеф-готвач Жан-Себастиен Бонпоал.

Той споделя: "Искахме да върнем отново французите край печките. Целта ни бе да покажем на хората, че към кухнята може да се подходи непринудено и че за кратко време може да се приготви нещо наистина качествено.

През последните 10-20 години имаше едно оттегляне и да се готви не беше модно. Уменията се ограничаваха в купуването на нещо готово. Затова допринесоха много технологиите, но по този начин изгубихме още повече.

Днес виждаме, че младите хора на по 25-30 години имат желание да се научат да готвят и вече не сме във времето, когато приятелите се канеха в ресторанти. Днес хората искат да са в състояние да приготвят някакво ястие на приятелите си."

Още в края на 2003 телевизионното предаване "Jamie's kitchen" спечели сърцата на британската публика.

Какво точно представлява това предаване? Шеф-готвачът Джейми Оливър избира всяка година по 15 безработни и ги обучава за готвачи в лондонския ресторант "15".

На пръв поглед този ресторант не се различава от повечето останали ресторанти. Всъщност, клиентите се оказват в декора на прочутото телевизионно предаване по Channel 4.

До този момент, две години след началото, "15" е позволил на 22-ма безработни да намерят работа в кухните на престижни ресторанти.

Някои споделят, че 22 не е много, но това са били все хора без никакъв шанс за реализация и не са можели да изпържат дори и едно яйце. Кулинарните критици не са единодушни и някои изразяват съмнение по отношение на качеството на кухнята във ресторанта.

Масите обаче са пълни и желаещите продължават да идват. Всяка година 15 нови заемат място край печките. Част от тях се отказват, тъй като са неспособни да се справят с дисциплината.

Благодарение на френско-румънско споразумение, млади хора в Румъния имат възможност да се обучават за сладкари с перспективата да получат договори за постоянна работа.

Два центъра, признати от министерството на образованието и на труда, функционират в Букурещ от 2003 година насам като в продължение на 6 месеца 30 младежи на възраст от 16 до 18 години изучават тайните на френското сладкарство под погледа на специалисти от Франция.

Почти всички тези кандидат- сладкари са подбрани от домове за деца без родители. През миналата година девет от тях изкараха практически стажове във Франция, а общо десет успяха да получат договори за работа в Румъния и чужбина.

Догодина ще бъде открит още един център в град Тулча. Проектът се ползва с подкрепата на УНИЦЕФ Румъния. Единственият проблем представлява недостатъчния брой работни места в Румъния, където френското сладкарство представлява все още екзотика.

Практиката на организиране на различни професионални курсове у нас показва, че най-предпочитани, и от мъже, и от жени са курсовете за готвачи, помощник-готвачи и сладкари.

Готварството е желана професионална квалификация, както и преквалификация, защото всеки го смята за лесно, а повечето търсят места по ресторантите на курортите.

Голямото е предлагането на курсове по готварство от различни частни форми и професионални центрове. За хората обаче, които се включват в такъв курс, е важно не просто да получат право да носят бяла шапка, а свидетелството за степен на професионална квалификация, което се издава за завършено пълно обучение по професията.

Проблем на стария лицензионен режим бе, че центровете даваха свидетелство за придобиване на квалификация на част от професията.

Преди се даваха документи не за подготовка на готвачи, а за провеждане, например на тридневен курс само за подправките в българската кухня или двуседмичен курс само за супите.

Удостоверенията за тези курсове не позволяваха на курсистите да упражняват правомерно професията и произвеждаха безработни. Те бяха само надстройка на уменията на вече професионално реализирани готвачи.

След смяна на лицензионния режим курсовете завършват със свидетелство за пълно обучение по професията, което трае от три до шест месеца.

Цената варира. В повечето случаи е от 150 до 180 лева.

В рамките на този курс се правят и всякакви специализирани краткосрочни курсове, примерно за френската и испанската кухни, защото се търсят много готвачки за работа в Испания. Затова има фирми, които предлагат курсове с допълнително обучение по чужд език, за да може дипломата да важи и за чужбина.

Има и такива, които са още по-гъвкави - предлагат редовно, задочно и индивидуално обучение, както и диплома, валидна за цял свят. Голяма част от курсистите от тези курсове се реализират като корабни готвачи.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Опашките за хляб в Боливия

Ден преди изборите: Хлябът в Боливия вече не стига за закуска

Свят Преди 52 минути

Политолози правят паралели между кризата в Боливия и Френската революция от XVIII в., причинена от ръста на цените на хляба. Разликата е, че в Боливия хлябът не поскъпва, просто качеството и грамажът му намаляват

<p>Ново огнище на пожара в Пирин се разгоря над с. Илинденци</p>

Ново огнище на пожара в Пирин се разгоря над с. Илинденци

България Преди 1 час

Така активните огнища в Пирин планина стават три

Наводнение в Пакистан

Смъртоносни наводнения убиха стотици хора в Пакистан, Кашмир и Непал

Свят Преди 3 часа

Внезапни наводнения, предизвикани от проливни дъждове првърнаха пътища в реки, разрушиха сгради и сееха смърт

Лаймската болест – подценената заплаха, която се разпространява с климата

Лаймската болест – подценената заплаха, която се разпространява с климата

Свят Преди 3 часа

Mного лекари се затрудняват да разпознаят симптомите ѝ

<p>След ужасяващата катастрофа в София: Една смърт и много въпроси</p>

След ужасяващата катастрофа в София: Една смърт и много въпроси

България Преди 4 часа

„Абсолютен опит за убийство. Това не се различава по нищо от това да влезеш с пистолет в автобус и да започнеш да стреляш“, категоричен е автомобилният експерт Филип Лазаров

<p>Sky News: Тръмп режисира среща, но Путин дърпаше конците</p>

Sky News: Тръмп режисира среща, но Путин дърпаше конците

Свят Преди 4 часа

Тръмп аплодира Путин при пристигането му в Аляска – а руският президент вероятно си е тръгнал доволен от себе си.

<p>Почитаме български светец, какви са поверията за днес</p>

Почитаме български светец, какви са поверията за днес

България Преди 5 часа

Православната църква чества паметта на преподобния Йоаким Осоговски

Първата дама на САЩ Мелания Тръмп

Мелания Тръмп e изпратила писмо на Путин по мъжа си

Свят Преди 6 часа

Не е ясно съсдържанието на писмото, но служители в Белия дом са казали, че в него се споменават отвличанията на украински деца от Русия

Елвис Пресли

16 август: „Кралят“ на сцената и човешките слабости – Елвис Пресли

Любопитно Преди 6 часа

Вижте какво се е случило на този ден в историята

Внимание! Силен вятър и жълт код днес, ето къде

Внимание! Силен вятър и жълт код днес, ето къде

България Преди 6 часа

Максималните температури ще бъдат между 30° и 35°

Как да използваме AI, за да бъдем по-умни и успешни

Как да използваме AI, за да бъдем по-умни и успешни

Технологии Преди 7 часа

Умните асистенти могат да бъдат и полезни

Експлозия в завод в Русия, много жертви и ранени

Експлозия в завод в Русия, много жертви и ранени

Свят Преди 13 часа

На мястото е обявено извънредно положение

<p>Експерт коментира езика на тялото на Тръмп и Путин</p>

Експерт по езика на тялото разкри какво показва ръкостискането между Тръмп и Путин

Свят Преди 13 часа

Анализ на жестовете и ръкостисканията, които разкриват динамиката между двамата лидери

Лимузината на президента Доналд Тръмп, известна като „Звярът“, малко преди той да напусне Белия дом в петък, 15 август 2025 г., във Вашингтон. Днес президентът Тръмп пътува за среща с руския президент Владимир Путин в Аляска, на военна база на САЩ.

Лимузината на Путин срещу „Звяра“ на Тръмп

Свят Преди 13 часа

Топли ръкостискания и усмивки: Путин и Тръмп стартират срещата в Аляска с приятелски тон

Министър Караджов засне шофьор с 200 км/ч на АМ "Тракия"

Министър Караджов засне шофьор с 200 км/ч на АМ "Тракия"

България Преди 14 часа

Караджов: И книжки трябва да се взимат!