С лед бума на промишлената кухня и "fast food" европейците се завръщат отново в кухните и преоткриват удоволствието от това да се научиш да готвиш. Съвсем естествено начело на тази тенденция са големите шеф-готвачи.

В Париж, "L'Atelier des chefs" предлага готварски курсове, в които в рамките на 30 минути се показват лесни за приготвяне ястия.

Ето и мнението на един от курсистите: "В къщи обожавам да готвя по малко. Тук идвам, за да науча нови рецепти и евентуално други техники за улесняване на живота и за да мога да се храня по-добре. За четвърти път съм тук и се убеждавам, че обстановката по време и след курса е много приятна и ми допада, особено в средата на работния ден."

От създаването през юли 2004 "L'Atelier des chefs" постоянно набира скорост и вече, за да се запише човек трябва да почака няколко седмици.

Зад идеята за тези курсове стои 28-годишният шеф-готвач Жан-Себастиен Бонпоал.

Той споделя: "Искахме да върнем отново французите край печките. Целта ни бе да покажем на хората, че към кухнята може да се подходи непринудено и че за кратко време може да се приготви нещо наистина качествено.

През последните 10-20 години имаше едно оттегляне и да се готви не беше модно. Уменията се ограничаваха в купуването на нещо готово. Затова допринесоха много технологиите, но по този начин изгубихме още повече.

Днес виждаме, че младите хора на по 25-30 години имат желание да се научат да готвят и вече не сме във времето, когато приятелите се канеха в ресторанти. Днес хората искат да са в състояние да приготвят някакво ястие на приятелите си."

Още в края на 2003 телевизионното предаване "Jamie's kitchen" спечели сърцата на британската публика.

Какво точно представлява това предаване? Шеф-готвачът Джейми Оливър избира всяка година по 15 безработни и ги обучава за готвачи в лондонския ресторант "15".

На пръв поглед този ресторант не се различава от повечето останали ресторанти. Всъщност, клиентите се оказват в декора на прочутото телевизионно предаване по Channel 4.

До този момент, две години след началото, "15" е позволил на 22-ма безработни да намерят работа в кухните на престижни ресторанти.

Някои споделят, че 22 не е много, но това са били все хора без никакъв шанс за реализация и не са можели да изпържат дори и едно яйце. Кулинарните критици не са единодушни и някои изразяват съмнение по отношение на качеството на кухнята във ресторанта.

Масите обаче са пълни и желаещите продължават да идват. Всяка година 15 нови заемат място край печките. Част от тях се отказват, тъй като са неспособни да се справят с дисциплината.

Благодарение на френско-румънско споразумение, млади хора в Румъния имат възможност да се обучават за сладкари с перспективата да получат договори за постоянна работа.

Два центъра, признати от министерството на образованието и на труда, функционират в Букурещ от 2003 година насам като в продължение на 6 месеца 30 младежи на възраст от 16 до 18 години изучават тайните на френското сладкарство под погледа на специалисти от Франция.

Почти всички тези кандидат- сладкари са подбрани от домове за деца без родители. През миналата година девет от тях изкараха практически стажове във Франция, а общо десет успяха да получат договори за работа в Румъния и чужбина.

Догодина ще бъде открит още един център в град Тулча. Проектът се ползва с подкрепата на УНИЦЕФ Румъния. Единственият проблем представлява недостатъчния брой работни места в Румъния, където френското сладкарство представлява все още екзотика.

Практиката на организиране на различни професионални курсове у нас показва, че най-предпочитани, и от мъже, и от жени са курсовете за готвачи, помощник-готвачи и сладкари.

Готварството е желана професионална квалификация, както и преквалификация, защото всеки го смята за лесно, а повечето търсят места по ресторантите на курортите.

Голямото е предлагането на курсове по готварство от различни частни форми и професионални центрове. За хората обаче, които се включват в такъв курс, е важно не просто да получат право да носят бяла шапка, а свидетелството за степен на професионална квалификация, което се издава за завършено пълно обучение по професията.

Проблем на стария лицензионен режим бе, че центровете даваха свидетелство за придобиване на квалификация на част от професията.

Преди се даваха документи не за подготовка на готвачи, а за провеждане, например на тридневен курс само за подправките в българската кухня или двуседмичен курс само за супите.

Удостоверенията за тези курсове не позволяваха на курсистите да упражняват правомерно професията и произвеждаха безработни. Те бяха само надстройка на уменията на вече професионално реализирани готвачи.

След смяна на лицензионния режим курсовете завършват със свидетелство за пълно обучение по професията, което трае от три до шест месеца.

Цената варира. В повечето случаи е от 150 до 180 лева.

В рамките на този курс се правят и всякакви специализирани краткосрочни курсове, примерно за френската и испанската кухни, защото се търсят много готвачки за работа в Испания. Затова има фирми, които предлагат курсове с допълнително обучение по чужд език, за да може дипломата да важи и за чужбина.

Има и такива, които са още по-гъвкави - предлагат редовно, задочно и индивидуално обучение, както и диплома, валидна за цял свят. Голяма част от курсистите от тези курсове се реализират като корабни готвачи.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p><strong><span style="color:#ff0000;">Къща на ужасите:</span></strong> деца видяха слънцето за първи път от 4 години</p>

Къща на ужасите: деца видяха слънцето за първи път от 4 години

Свят Преди 9 минути

В емоционален изблик те започнали да хипервентилират и се хвърлили на моравата, за да погалят тревата

<p>&bdquo;Готов съм за санкции&ldquo; &ndash; Вучич няма да се откаже от посещението си в Русия</p>

„Готов съм за санкции“ – Вучич няма да се откаже от посещението си в Москва за 9 май

Свят Преди 11 минути

„Думата ми е обвързваща, дума, дадена не само в международна рамка, но и на моя народ, на всички. Никой друг не трябва да ходи, никой друг не трябва да плаща цената. Аз ще отида“, увери Вучич, който не е бил в Русия от нахлуването ѝ в Украйна през февруари 2022 г.

Смартфони с до 80% отстъпка – само през май в А1

Смартфони с до 80% отстъпка – само през май в А1

Любопитно Преди 1 час

Кампанията включва модели на ТОП марки като Samsung, HONOR, Motorola и други

Заради скандала с F-16: Атанасов свиква заседание на Комисията за контрол над службите за сигурност

Заради скандала с F-16: Атанасов свиква заседание на Комисията за контрол над службите за сигурност

България Преди 1 час

Той иска изслушване на военния министър и шефовете на военното разузнаване и ДАНС

Страх от злокобния затвор в Ел Салвадор: Мигранти в САЩ изписаха SOS с телата си

Страх от злокобния затвор в Ел Салвадор: Мигранти в САЩ изписаха SOS с телата си

Свят Преди 1 час

Задържаните мигранти от Венецуела живеят в постоянен ужас от депортиране в CECOT

Володимир Зеленски

Зеленски ще подаде оставка след мирното споразумение с Русия, твърди украински депутат

Свят Преди 1 час

Тръмп няколко пъти настоя за оставката на украинския президент, като дори заяви, че "Зеленски е диктатор без избори"

Киър Стармър претърпя поражение на първите междинни избори

Киър Стармър претърпя поражение на първите междинни избори

Свят Преди 1 час

Reform UK спечели междинните избори в Рънкорн и Хелсби срещу лейбъристите

НЛО

Огромен НЛО в САЩ предизвика спорове

Любопитно Преди 1 час

Скандалният бивш служител на Държавния департамент и активист Луис „Лу“ Елизондо беше домакин на панел, организиран от Фонда за разкриване на НЛО, по време на който публикува предполагаема снимка на летяща чиния с диаметър 300 метра, сребърна, дискообразна

<p>Кметът на Панагюрище: Днес губим&nbsp;всичко, за което бунтовниците ни умряха</p>

Кметът на Панагюрище: Загубихме смисъла, загубихме корена, губим и всичко, за което бунтовниците ни умряха

България Преди 1 час

Желязко Гагов изнесе емоционална реч по време на тържествената зрая-проверка по повод 149 години от избухването на Априлското въстание

Тръмп спря финансирането на обществени медии в САЩ

Тръмп спря финансирането на обществени медии в САЩ

Свят Преди 1 час

Това е поредният ход на Тръмп за използване на власт с цел да се контролира дейността на институции, с чиято позиция или действия той не е съгласен

От 8 май: „Домът на мечтите“ разкрива света на Николета Лозанова и Ники Михайлов

От 8 май: „Домът на мечтите“ разкрива света на Николета Лозанова и Ники Михайлов

Любопитно Преди 2 часа

Какво да очакват зрителите от дългоочакваното риалити в ефира на NOVA?

<p>Почина изпълнителката на хита &quot;I Kissed a Girl&quot;</p>

Джил Собюл, изпълнителката на "I Kissed a Girl", трагично загина при пожар

Свят Преди 2 часа

Новината за смъртта ѝ идва само ден преди планирано нейно участие