С лед бума на промишлената кухня и "fast food" европейците се завръщат отново в кухните и преоткриват удоволствието от това да се научиш да готвиш. Съвсем естествено начело на тази тенденция са големите шеф-готвачи.

В Париж, "L'Atelier des chefs" предлага готварски курсове, в които в рамките на 30 минути се показват лесни за приготвяне ястия.

Ето и мнението на един от курсистите: "В къщи обожавам да готвя по малко. Тук идвам, за да науча нови рецепти и евентуално други техники за улесняване на живота и за да мога да се храня по-добре. За четвърти път съм тук и се убеждавам, че обстановката по време и след курса е много приятна и ми допада, особено в средата на работния ден."

От създаването през юли 2004 "L'Atelier des chefs" постоянно набира скорост и вече, за да се запише човек трябва да почака няколко седмици.

Зад идеята за тези курсове стои 28-годишният шеф-готвач Жан-Себастиен Бонпоал.

Той споделя: "Искахме да върнем отново французите край печките. Целта ни бе да покажем на хората, че към кухнята може да се подходи непринудено и че за кратко време може да се приготви нещо наистина качествено.

През последните 10-20 години имаше едно оттегляне и да се готви не беше модно. Уменията се ограничаваха в купуването на нещо готово. Затова допринесоха много технологиите, но по този начин изгубихме още повече.

Днес виждаме, че младите хора на по 25-30 години имат желание да се научат да готвят и вече не сме във времето, когато приятелите се канеха в ресторанти. Днес хората искат да са в състояние да приготвят някакво ястие на приятелите си."

Още в края на 2003 телевизионното предаване "Jamie's kitchen" спечели сърцата на британската публика.

Какво точно представлява това предаване? Шеф-готвачът Джейми Оливър избира всяка година по 15 безработни и ги обучава за готвачи в лондонския ресторант "15".

На пръв поглед този ресторант не се различава от повечето останали ресторанти. Всъщност, клиентите се оказват в декора на прочутото телевизионно предаване по Channel 4.

До този момент, две години след началото, "15" е позволил на 22-ма безработни да намерят работа в кухните на престижни ресторанти.

Някои споделят, че 22 не е много, но това са били все хора без никакъв шанс за реализация и не са можели да изпържат дори и едно яйце. Кулинарните критици не са единодушни и някои изразяват съмнение по отношение на качеството на кухнята във ресторанта.

Масите обаче са пълни и желаещите продължават да идват. Всяка година 15 нови заемат място край печките. Част от тях се отказват, тъй като са неспособни да се справят с дисциплината.

Благодарение на френско-румънско споразумение, млади хора в Румъния имат възможност да се обучават за сладкари с перспективата да получат договори за постоянна работа.

Два центъра, признати от министерството на образованието и на труда, функционират в Букурещ от 2003 година насам като в продължение на 6 месеца 30 младежи на възраст от 16 до 18 години изучават тайните на френското сладкарство под погледа на специалисти от Франция.

Почти всички тези кандидат- сладкари са подбрани от домове за деца без родители. През миналата година девет от тях изкараха практически стажове във Франция, а общо десет успяха да получат договори за работа в Румъния и чужбина.

Догодина ще бъде открит още един център в град Тулча. Проектът се ползва с подкрепата на УНИЦЕФ Румъния. Единственият проблем представлява недостатъчния брой работни места в Румъния, където френското сладкарство представлява все още екзотика.

Практиката на организиране на различни професионални курсове у нас показва, че най-предпочитани, и от мъже, и от жени са курсовете за готвачи, помощник-готвачи и сладкари.

Готварството е желана професионална квалификация, както и преквалификация, защото всеки го смята за лесно, а повечето търсят места по ресторантите на курортите.

Голямото е предлагането на курсове по готварство от различни частни форми и професионални центрове. За хората обаче, които се включват в такъв курс, е важно не просто да получат право да носят бяла шапка, а свидетелството за степен на професионална квалификация, което се издава за завършено пълно обучение по професията.

Проблем на стария лицензионен режим бе, че центровете даваха свидетелство за придобиване на квалификация на част от професията.

Преди се даваха документи не за подготовка на готвачи, а за провеждане, например на тридневен курс само за подправките в българската кухня или двуседмичен курс само за супите.

Удостоверенията за тези курсове не позволяваха на курсистите да упражняват правомерно професията и произвеждаха безработни. Те бяха само надстройка на уменията на вече професионално реализирани готвачи.

След смяна на лицензионния режим курсовете завършват със свидетелство за пълно обучение по професията, което трае от три до шест месеца.

Цената варира. В повечето случаи е от 150 до 180 лева.

В рамките на този курс се правят и всякакви специализирани краткосрочни курсове, примерно за френската и испанската кухни, защото се търсят много готвачки за работа в Испания. Затова има фирми, които предлагат курсове с допълнително обучение по чужд език, за да може дипломата да важи и за чужбина.

Има и такива, които са още по-гъвкави - предлагат редовно, задочно и индивидуално обучение, както и диплома, валидна за цял свят. Голяма част от курсистите от тези курсове се реализират като корабни готвачи.

- Толкова години сте женени, а колкото пъти ви срещна, винаги се държите за ръка. Възхищавам се на любовта ви! - Ако я пусна, веднага…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Беларуският опозиционер Николай Статкевич е върнат в затвора

Беларуският опозиционер Николай Статкевич е върнат в затвора

Свят Преди 8 минути

Статкевич беше част от група от 52 политически затворници, освободени на 11 септември след преговори с Вашингтон

<p>Папамобилът на Франциск става мобилен здравен център&nbsp;</p>

Папамобилът на Франциск става мобилен здравен център за Газа

Свят Преди 25 минути

Мобилната клиника ще влезе в Газа веднага щом е възможно, каза на пресконференция генералният секретар на "Каритас" Алистър Дътън

Свободата да получиш пратката си, когато искаш

Свободата да получиш пратката си, когато искаш

Преди 2 часа

Как автоматизираните доставки променят ежедневието ни – повече време, по-малко стрес

Почина младежът, наръган с нож в София

Почина младежът, наръган с нож в София

България Преди 2 часа

По случая са арестувани трима украински граждани

<p>Кога ще чуем първите коментари на ЕС за мирните усилия в Украйна</p>

Първи реакции от външните министри на ЕС за усилията за мир в Украйна - кога да ги очакваме

Свят Преди 2 часа

Министрите ще разговарят за последните положителни развития след консултациите между страните от Г-20

Снимката е илюстративна

Мълчание от Москва - но исканията на Русия не са се променили

Свят Преди 2 часа

Досега не е имало реакция от Кремъл относно съгласието на Украйна с мирното предложение на САЩ

Путин пристигна в Киргизстан преди срещата на военния алианс, ръководен от Русия

Путин пристигна в Киргизстан преди срещата на военния алианс, ръководен от Русия

Свят Преди 3 часа

Путин беше посрещнат от президента на Киргизстан Садир Жапаров

<p>Британците смятат, че Тръмп е пречка за мира в Украйна</p>

Британците смятат, че Доналд Тръмп е пречка за мира в Украйна

Свят Преди 3 часа

Половината от участвалите в проучване на More in Common смятат, че Тръмп възпрепятства мирните усилия, срещу 21 процента, които вярват, че той ги подпомага

<p>Мрачни настроения сред жителите на Киев заради мирното предложение</p>

"Може да изглежда като спасение, но не е": Мрачни настроения сред жителите на Киев заради мирното предложение

Свят Преди 3 часа

Американски служител заяви, че Украйна се е съгласила на сделка за прекратяване на войната с Русия

<p>&quot;Когато му казаха, че няма да бъде нито цар, нито президент, той реши да се върне като министър-председател&quot;&nbsp;</p>

„Симеон винаги знае кога да удари по масата“ - биографът на царя Рамон Перес Маура пред „Телеграфно подкастът“

България Преди 3 часа

Рамон Перес Маура е един от най-авторитетните журналисти в Испания, автор на политическата биография на Симеон Сакскобургготски „Възможният цар“

Три компании проявят интерес към активите на "Лукойл" в Румъния

Три компании проявят интерес към активите на "Лукойл" в Румъния

Свят Преди 3 часа

"Лукойл" има 320 бензиностанции в Румъния, оператор е на третата по големина петролна рафинерия и има права за офшорни проучвания в блок в Черно море

<p>Делото за смъртта на Пламен Пенев започна в Стара Загора</p>

Старт на делото за смъртта на 58-годишен мъж след полицейско преследване в Стара Загора

Свят Преди 4 часа

Срещу подсъдимия Живко Стойчев са повдигнати обвинения, че на 30 декември 2023 г. е причинил по непредпазливост смъртта на Пламен Пенев

Първи коментар от Киев за мирното предложение

Първи коментар от Киев за мирното предложение

Свят Преди 4 часа

Киев заявява, че подкрепя основните параметри на мирното споразумение, но подчертава, че предстоят допълнителни уточнения

Директна елиминация определя съдбата на капитаните в “Игри на волята”

Директна елиминация определя съдбата на капитаните в “Игри на волята”

Любопитно Преди 4 часа

Ръждавичка и Радостина излизат на Арената за решаващ лидерски дуел

30 години по-късно: Историята зад интервюто, което промени живота на Даяна

30 години по-късно: Историята зад интервюто, което промени живота на Даяна

Любопитно Преди 4 часа

Анди Уеб разказва как съдбовното интервю на покойната принцеса Даяна промени хода на историята

CNN: Украйна приема мирния план с Русия

CNN: Украйна приема мирния план с Русия

Свят Преди 4 часа

Изявлението от САЩ изглеждаше по-категорично от публично заявената позиция на украинските служители