0

С ъздаването на историческа книга през 80-те години в България едва ли е било най-спокойното занимание, с което един научен работник може да се захване.

Разкриването на принадлежността на българския президент Георги Първанов към репресивните служби на Държавна сигурност обаче показа, че издаването на мемоарите за живота на македонски комита може да ангажира: разузнавателните служби на две държави от източния блок, една дузина тайни агенти, секретни сът­рудници и офицери.

Преди седмица конституираната от парламента комисия по досиетата (носеща романтичната абревиатура КРДОПБГДСРСБНА) хвърли камък в задния двор на властта, като потвърди иначе известната отдавна информация, че президентът Георги Първанов е бил секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС. Той е обслужвал службите под псевдонима Гоце.

От изнесените данни стана ясно, че Първанов е допринесъл в реализацията на поне едно активно мероприятие - "Габеро".

Зад това странно име в действителност се крие книга, издадена в скромен тираж в началото на 90-те години от частното издателство Rosseels в белгийския град Лувен. Неин автор е известният българо-македонист Методи Димов (известен още като агент Комитата).

Официално Първанов е привлечен от службите за неин "рецензент". Пълното с правописни грешки издание съдържа 23 глави, в които Димов записва спомените на своя дядо,

известния македонски комита Тодор Габеро,

починал в средата на 70-те на 105-годишна възраст. Името на действащия български президент обаче не се среща никъде между кориците на книгата.

"Мисля, че първоначалното ДС са играли роля на "коректор", но впос­ледствие нещата не са се развили с вижданията на службите по отношение на македонската история и тя е станала цензор", коментира за "Капитал" зам.-председателят на бив­шата комисия по досиетата "Андреев" Евгени Димитров.

По думите му книгата е отпечатана в изключително скромен тираж (около 120 бройки). Проверка на "Капитал" из столичните библиотеки показа, че неин екземпляр (с посвещение) се съхранява само в Народната библиотека.

Сложната историческо-творческо-милиционерска плетеница обаче се заплита окончателно и с факта, че предговорът на книгата е написан не от кого да е, а от професор Щефан Трьобст от Центъра за култура и история на Източна Европа.

Той стана известен преди няколко месеца, когато българският политическо-исторически елит (сред чиито представители са от Божидар Димитров и Георги Първанов) скочи срещу изследването на група немски учени, станало известно като

мита "Батак"

В средата на април историците Улф Брунбауер и Мартина Балева от Берлинския свободен университет направиха опит да представят проучването си върху отражението на баташкото клане от 1876 г. в художествени произведения.

Незнайно защо то бе профанизирано в обществото като опит на чуждите историци да отрекат последвалите Априлското въстание трагични събития. Начинанието им бе посрещнато на нож, БАН забрани провеждането на планираната пресконференция.

Проф. Щефан Трьобст е член на журито, което е избрало именно този проект да бъде финансиран. Тогава бившият сек­ретар на МВР и зам.-шеф на 6-о управление на ДС Цвятко Цветков в типичен за службите стил многозначително намекна, че навремето спецслужбите са се занимавали доста с Щефан Трьобст и е крайно време досието му да се извади.

"Капитал" успя да се свърже с немския учен. Той разказа, че Георги Първанов е назначен в Института по история на ЦК на БКП с помощта на историка проф. Костадин Палишутски.

Трьобст не познава лично Първанов, но от това, което е чел като негови исторически разбработки по македонския въпрос, го намира за по-скоро умерен и не толкова националистично настроен.

За разлика от т.нар. българо-македонци като Иван Михайлов и Методи Димов, които с протекцията на комунистическата партия са работили заедно по издаването на четири тома историческа литература по темата за македонизма. И двамата са десни екстремисти, противници на политиката на Скопие.

По думите на Трьобст Димов, който в този период е в Белгия, изпраща ръкописа на "Габеро" в България. "Димов ми се обади и ме помоли да напиша предговор за книгата", разказва Трьобст. "Попитах се защо точно аз, след като знаят, че не споделям мнението им."

Обещанието, което получава Трьобст, е, че "каквото напише, няма да бъде променяно". Това обаче не се случва и германецът получава рецензирания вариант на предговора си под формата на вече издадена книга.

Различията са били относно обстоятелствата, които са накарали дядото на Димов да стане комита.

Според Трьобст това е лична история - в резултат на конфликт със служител на Османската империя Габеро е заплашен със затвор и бяга в гората, където се среща с комитите и се присъединява към тях. Според редактираната версия на увода обаче още от малък Тодор Габеро е решен да стане комита и дори като юноша създава програмен план.

Проф. Трьобст познава България като студент в София. По време на следването си той не е имал пряк контакт с ДС, но на два пъти общежитието му е претърсвано. Когато след промените той прочита досието си в Германия и разбира, че

ДС и ЩАЗИ

са били в постоянна кореспонденция по между си. Българските служби са изпращали сведения на немските си колеги в ГДР на български и руски език. В досието му има имената на двама българи - старши лейтенантите Шипков и Митев.

Целта на службите е била да уличат историка в антибългарска научна дейност. Според Цвятко Цветков немският историк е бил "работен" от 1975 до 1985 г.

През 2000 г. Трьобст иска от българския посланик в Берлин да му съдейства за получаване досието си от българските архиви. Тогавашният посланик Николай Апостолов обаче не му отговаря.

През март тази година професорът е изпратил подобно писмо и на Меглена Плугчиева, отново без резултат. Според председателя на комисията по досиетата Евтим Костадинов Трьобст няма как да получи досието си, тъй като законът, по който работи комисията, се отнася само за български граждани.

В началото на седмицата Методи Димов (известен още като агент Комитата) бе определен от българския дипломат Леа Коен като "неграмотен" и човек, който "трудно може да напише книга". Според Коен, цитирана във в. "Монитор", написването на книгата се е забавило (тя излиза 1991 г.) заради вътрешно- и външнополитически промени.

Методи Димов е роден през 1938 г. в Битоля. На 20-годишна възраст той емигрира в Белгия. Умира в Дупница през лятото на 2004 г.

Според агенция "Фокус" през 2003 г. при честването на 100-годишнината от Илинденско-преображенското въстание той се обръща към Георги Първанов с думите: "Г-н президент, вие само знак ми дайте и аз ще умра за България, аз обичам българския род и съм готов живота си да дам за него..."

Според официалната версия, изнесена от самия президент, както и от защитниците му, работата на президента по "Габеро" е била чисто консултантска - той е проверявал труда на Димов за "фактологически неточности".

Липсващите страници

от делото "Гоце" обаче пречат да разберем каква точно е била "помощта", която българският президент е оказал на службите. Предполага се, че неговата работа е разпръсната в едно или повече оперативни дела, свързани с различни разработки по македонския въпрос. До този момент обаче е сигурно едно - (пълната) истина все още не е излязла наяве.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 1 час

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 1 час

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 4 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 5 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 6 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 6 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 7 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 7 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 7 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 7 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 7 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 7 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 8 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 8 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 8 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 9 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen