0
Вч чки днешни британски, а и останалите европейски вестници посвещават първите и доста от вътрешните си страници на US президента Джордж Буш, церемонията по встъпването му в длъжност и много други теми, свързани с предстоящия втори мандат, информира Българската редакция на Би Би Си.

Най-неутрален в избора на заглавие и централна снимка е "Файнаншъл таймс", който показва държавния глава на САЩ, докато произнася президентската клетва, а заглавието е: "Буш се заклева да се бори с тиранията".

Подобен е изборът и на "Таймс", който озаглавява материала по темата: "Мисията на втория му мандат - да сложи край на тиранията в света".

Вестникът отбелязва, че речта на Буш е съдържала 2083 думи, като думата "свобода" (freedom) е използвана 27 пъти, синонимът й liberty - 15 пъти, "надежда" - осем, "история" - седем, "тирания" - пет, "Бог" - четири, а Ирак изобщо не е споменат.

Подобна мисъл прокарва "Дейли телеграф" направо в заглавието си на първа страница: "Предизвикателният Буш не спомена войната".

На вътрешните си страници изданието твърди, че настолната книга на US президента е "Каузата на свободата" от Натан Шарански, бивш съветски дисидент, а в момента израелски политик.

Дни след преизбирането си през ноември Буш е поканил Шарански в Белия дом да обсъди с него как силата на свободата може да преобрази Близкия изток, разказва вестникът.

Шарански смятал, че Буш трябва да постъпва с арабския свят така, както Рейгън със Съветския съюз - вместо да създава удобства за деспотизма, Америка да го разобличава, предизвиква и побеждава.

"Гардиън" е избрал снимка, на която Буш-младши прегръща усмихнатите си дъщери Барбара и Джена, а текстът към нея оповестява: "Усмивки за семейството, пламенно предупреждение за света".

В специално каре по средата на първата си страница вестникът паралел между речта на "пламтящия Буш" и големия руски писател Ф.М.Достоевски.

Всъщност ключовият пасаж в президентското слово - "Ние запалихме огън в умовете на хората" - е заемка от романа на Достоевски "Бесове".

По-нататък вестникът иронично отбелязва, че руският писател е създал това произведение в период от живота си, който може да се стори интересен на Белия дом - след като бил изпратен от царисткия режим в своеобразно руско Гуантанамо и се върнал оттам като дълбокорелигиозен консерватор.

"Гардиън" помества и коментар от бившия външен министър Робин Кук, озаглавен "Фойерверки във Вашингтон, отчаяние из целия свят".

Според Кук администрацията на Буш продължава упорито да отрича катастрофалния си провал в Ирак.

"Индипендънт" е единственият, който публикуващ на първата си страница не една, а две снимки.

Първата показва крайно общ план на церемонията с президентската клетва, а втората - едър план на иракчанин със завързани очи, охраняван от двама чужди войници.

Съответно са подбрани и подзаглавията: "Във Вашингтон президентът Буш се зарича да разпространява свободата по света" и "В Ирак десет дни преди изборите - нападения в Мосул, Багдад и Киркук".

Вестникът отпечатва и авторски коментар, озаглавен "Приказките на Буш за разпространение на свобода и демокрация са захаросана лъжа".

Според автора Блеър и либералите, които са си въобразявали, че неоконсерватизмът може да бъде насочван към един по-добър свят, са се излъгали.

Испанският "Ел Периодико" от своя страна обвинява Буш, че е възприел "месиански, триумфалистки и арогантен тон" в речта си, и вижда лоша поличба в "злоупотребата" с думата "свобода" и с позоваването на Господ, като се има предвид как подобни идеи са манипулирани и прилагани например по отношение на Ирак.

"Ел Паис", подобно на британския "Таймс", брои думите в речта на Буш и отбелязва, че той е споменал думата "демокрация" само веднъж, което вероятно отразява виждането му, включително и за Ирак, който така и не бива споменат.

Други думи, които Буш не е произнесъл изобщо, са "терор" и "тероризъм", допълва вестникът и заключава, че US президентът се е стремял да се дистанцира от насаждането на страх, а е заложил на желанието за свобода и разобличаването на омразата.

Унгарският "Непсабадшаг" съветва европейците да не вкарват президента Буш в схема и да не го поместват нито в шаблона "Господ", нито в шаблона "маймуна", а наместо това в свой собствен интерес да се отнасят с него като със световния лидер, какъвто той е.

"При Буш въпросът е колко е научил и колко е забравил. Той ще бъде президент на САЩ през идните четири години, и каквото съсипе, ще бъде съсипано и за нас, така че по-добре да му стискаме палци, ако не за друго, поне от егоизъм", съветва вестникът.

Полският "Газета Виборча" оценява встъпителната реч на президента като "идеалистка визия, чрез която Америка насърчава свободата, демокрацията и човешките права".

"Макар той нито веднъж да не спомена конкретно Ирак, Афганистан или Украйна, беше съвсем ясно кои страни има предвид. Във вътрешнополитически план Буш предвижда толкова дълбоки промени, че ако те се осъществят, ще имаме истинска консервативна революция", смята изданието.

Германският "Тагесцайтунг" не е никак във възторг от речта на Буш, което си личи и от заглавието на коментара: "Стана по-ясно отвсякога - имаме право да изпитваме студени тръпки".

Според вестника да се определя Буш като побъркан с фиксидеи, застанал начело на държава с богат оръжеен арсенал, няма никаква полза, а освен че е обидно, вече не е и особено оригинално.

И все пак тази американска администрация предизвиква студени тръпки у всеки, който не иска да свикне да слуша подобни бълнувания, заключава изданието.

"Зюддойче цайтунг" посочва, че целият свят търси отговор на въпроса дали през втория си мандат Буш наистина ще бъде променен президент.

Речта му обаче показва, че въпреки горчивите хапове, които трябваше да преглътне в Ирак, мисионерските му чувства не са разколебани, смята изданието.

Австрийският "Ди Пресе" цитира проучването на Световната служба на Би Би Си, според което 58% от анкетираните в 21 страни възприемат преизбирането на Буш като заплаха за мира в света.

Гражданите на страните от ЕС, с които Буш иска да подобрява отношенията си, никак не могат да бъдат наречени оптимисти, защото 77% от тях не очакват нищо добро от Буш, пише вестникът.

Руският "Ведомости" е на мнение, че във вариациите на президента на тема "свобода" няма нищо ново.

"След 11 септември 2001 г. свободата е главният лозунг в обявената от Белия дом война срещу тероризма, но според критиците на Буш в самата Америка сега има много по-малко свобода", констатира изданието.

Словашкият "Правда" съветва президента Буш да бъде по-дипломатичен във външната си политика, защото "без да доведе проблема с Ирак до успешен край, Буш не може да си позволи да започне друга война в името на свободата".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Любопитно Преди 5 часа

Брокерът и съпругата му останаха последни във временното класиране тази седмица

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 8 часа

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Свят Преди 10 часа

ГСДП е партията на канцлера

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 12 часа

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Свят Преди 13 часа

Захарова: Най-голямото учение на НАТО след Студената война

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 14 часа

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

България Преди 15 часа

Ако след ухапване се появи обрив, втрисане, температура, трябва да посетим лекар, каза д-р Диляра Маринова

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Любопитно Преди 15 часа

Свещениците разпространяват огъня на вярващите, които го приемат като света светлина и символ на Възкресението

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 15 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 16 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 16 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 17 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 17 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 17 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 18 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 19 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите