0

"Трус 3-а степен по "Медведев-Путин" - така "кризисният щаб" на"24 часа" от икономисти, социолози и компетентни хора коментира как кризата може да се отрази на обществено-политическия живот у нас.

Божидар Божинов от Българската търговско-промишлена палата, цитира блиц проучване по интернет сред работещи в предприятия, в търговията и услугите.

Сред тях 52% казват, че са пряко засегнати от газовата криза и 48% - косвено. Общо 1/4 от анкетираните са убедени, че производството им ще бъде намалено с 35%. Всеки трети е категоричен, че производствената дейност на неговото предприятие ще бъде спряна.

Икономистът Александър Божков прогнозира, че кризата ще бъде къса, а щетите - дълги.

Според Мирослава Радева от социологическата агенция МБМД да се търси автоматично политическа реакция, при положение, че вината е извън България, на този етап е малко пресилено. Ако става дума за протести - срещу кого да са?

Лидия Шулева, депутат от БНД, изброява щетите от кризата. Брак или бракувана продукция, спиране на производство, неизпълнение и загуба на поръчки, по-скъпо алтернативно гориво и загуба на пазарни позиции като ненадеждни партньори, каквито по неволя се оказваме.

Кънчо Стойчев от "Галъп": "До сряда по обяд реакцията на Европейската комисия е напълно неадекватна и подсказва за много сериозни вътрешни проблеми в ЕС. Отношението на ЕК към България в този момент е също така неадекватно, срамно".

Мирослав Севлиевски, бивш енергиен министър, смята, че продължаването на кризата по-дълго от 2 седмици вероятно ще нанесе непоправими щети на трите управляващи партии. Но има предизвикателство и пред опозиционните партии - ако всяват паника, ще бъдат удавени от кризата.

Цветозар Томов от социологическата агенция "Скала": До 10 дни - няма криза. До месец - медийна шумотевица и задълбочаване на недоверието в правителството. Над месец - всичко е възможно, но едва ли ще се стигне до такава продължителност.

"Ще издържим 12-15 дни във "войната" за гориво", пише днес в."Труд". Ако газовата криза приключи до 12-15 дни, ще издържим, после обаче може да имаме проблеми, казал вчера икономическият министър Петър Димитров след заседанието на правителството.

Малко преди това премиерът Сергей Станишев заяви, че не приема обвиненията, че правителството не било готово да реагира правилно на кризата.

"Евродепутати: Включете им АЕЦ", пише "24 часа". Четирима евродепутати настояха Европейската комисия да подкрепи запитването на българските власти за отваряне на блокове 3 и 4 на АЕЦ "Козлодуй".

Инициативата е на британеца Джефри ван Орден, бивш докладчик на Европарламента за България, който е отправил писмо до еврокомисаря по енергетиката Андрис Пиебалгс. То било подписано още от финландеца Ари Ватанен, чеха Ян Захради и българския депутат от ГЕРБ Владимир Уручев.

"ЕС направи фундаментална грешка с настоятелното си изискване за затваряне на 3-и и 4-и блок", твърдят авторите на писмото. Те констатират, че кризата, която България търпи в момента, е последица от неотчитането на такива грешки.

"И с "Козлодуй" няма да сме сигурни", предупреждава в интервю за "Труд" еврокомисарят Меглена Кунева. Тя подчертава, че точно в такива трудни моменти като този с газовите доставки Еврокомисията защитава интересите на общността.

Всяка страна е зависима от енергийна гледна точка. Ако от България има конкретно искане за отваряне на някои от блоковете на АЕЦ "Козлодуй", аз, разбира се, ще го комуникирам - ангажира се Кунева. - Но нека не забравяме, че за отработеното ядрено гориво ще трябва да ползваме хранилище, то пак е в Украйна. Ако партньорът ни не е достатъчно стабилен, както в случая с природния газ, това няма да е решение."

"Синдикатите излизат на улицата, ако няма газ", съобщава "Сега". Ако газовата криза не бъде разрешена в най-кратки срокове, синдикатите са готови да организират масови протести, обявиха вчера лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" д-р Желязко Христов и д-р Константин Тренчев. Стотина протестиращи се събрали вчера пред украинското посолство, където заместник-ръководителят на икономическата мисия Георги Алавацки обяснил, че положението на Украйна също е тежко.

"Ударът върху химическата ни промишленост ще съсипе земеделието", предупреждава в интервю за "Класа" Васил Александров, изпълнителен директор на "Агрополихим".

"Банките обсъждат мерки за фирмите заради газовата криза", пише на първа страница "Класа". Асоциацията на българските банки ще се събере на извънредно заседание другата седмица. До това решение се е стигнало, след като много фирми алармираха, че заради унищожена или непроизведена продукция има опасност да възникнат проблеми с обслужването на теглените от тях заеми.

"Кой казва, че царят ще се отказва от политиката", е озаглавен коментар в "Сега". Според автора Симеон Сакскобургготски не само нямал намерение да се отдава на теология, а твърдо смятал пак да управлява. Да дърпа изкъсо конците на НДСВ, да й намери нова предизборна "мисия" и за сетен път да влезе във властта.

Припомня се, че в края на 2008 г. група червени депутати удължиха с три години срока, в който царят може да придобие по давност надвзетите гори в Рила. Придобивките му остават да висят до края на 2011 г. При това положение само наивници могат да повярват, че царят ще се пенсионира.

 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Да планираш отпуската е лесно. Началникът ти казва - кога, а съпругата ти - къде.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

В Косово: Трябва да бъдем готови за война

В Косово: Трябва да бъдем готови за война

Свят Преди 1 час

Бислими посочи т. нар. Руски хуманитарен център

д

Защо семейството полицаи влезе с над 200 кг багаж в “Един за друг”?

Любопитно Преди 4 часа

Полицейското семейство Маргарита и Кристиян са поредната двойка, която напуска “Един за друг”

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Свят Преди 5 часа

Столтенберг каза, че на път за Украйна са още оръжия и боеприпаси

;

Любовната история на цар Борис ІІІ и Йоанна Савойска

Любопитно Преди 5 часа

Любовта им - чиста и истинска, непродиктувана от политически или лични интереси

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Технологии Преди 5 часа

Наслади се на пътуване в чужбина с А1 Roaming Revolution

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

България Преди 5 часа

От държавите членки се изисква да представят своите окончателни актуализирани планове до 30 юни

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

България Преди 5 часа

Кирил Петков твърди, че това е „поредният ченгеджийски номер“

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

България Преди 5 часа

Проектът за бул. "Патриарх Евтимий" бе представен в петък от заместник-кмета по транспорт

Отвъден живот

Добре дошли в града, в който всеки говори с мъртвите

Любопитно Преди 6 часа

Ако вярвате в задгробния живот, това е една задължителна дестинация

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

България Преди 6 часа

От НСО посочват, че изпълняват стриктно вменените им „със закон задължения”

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

България Преди 6 часа

Над 100 служители на Пощенска банка се включиха в инициативата, която е част от мащабния проект „Новата гора на София – 2“

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 6 часа

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители

Момиче е в болница след побой

Момиче е в болница след побой

България Преди 6 часа

Мъжът е задържан за срок от до 24 часа

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Пари Преди 7 часа

Право на великденска добавка добиха около 534 хиляди души