2

К ризата на световните финансови пазари, тръгнала от спада на цените на недвижимите имоти в САЩ, която започна още в края на 2006 г. и доведе до масови фалити на ипотечни компании и изземането на домовете на милиони американци, застигна през тази есен и Европа.

Отписване на активи, свиване на кредитирането, фалити, закриване на работни места, национализация и накрая рецесия. Тези думи станаха неизменна част от речника на икономическите анализатори, които ден след ден очертаваха все по-мрачна картина.

Правителствата на водещи промишлени икономики на Стария континент бяха принудени да признаят неумолимия факт - кризата се разпространи и в Европа.

Кризата във високорисковото ипотечно кредитиране в САЩ запали фитила на световната финансова криза, която първо взриви банките, а после се прехвърли и върху застрахователния сектор, за да удари в последствие и реалната икономика.

С ограничен достъп до кредити реалната икономика от двете страни на Атлантическия океан започна да се задушава и в крайна сметка темпото й на растеж се забави, а през третото тримесечие настъпи и рецесията.

Усилията на Вашингтон да помогне на американците, които не могат да си плащат ипотеките, не дадоха кой знае какви резултати и международната криза бързо се разрасна, след като финансовият гигант "Леман Брадърс" се срина, а "Мерил Линч" - друга водеща банка в САЩ, обяви, че приема да бъде изкупена от Банк ъв Америка (Bank of America).

Тези две събития, станали на 14 и 15 септември, промениха пейзажа на Уолстрийт и редица анализатори отбелязаха, че финансовият сектор в САЩ вече никога няма да бъде същият. Те поставиха и началото на края на растежа на икономиките по цял свят, което за нас, хората по всички краища на планетата, се изразява в спад на жизнения стандарт в една или друга степен.

На 17 септември дойде още едно потвърждение на този факт. Най-голямата застрахователна група в света - американската Ей Ай Джи (AIG), изправена на ръба на фалита, бе спасена с 85 млрд. долара, отпуснати от държавата.

Държавата стана основен акционер във финансови институции и в САЩ, и в големи европейски икономики като Великобритания, Франция, Германия, а в Исландия на практика бе извършена пълна национализация на банките, след като самата страна бе изправена пред фалит заради огромния дял на финансовия сектор в икономиката.

На 19 септември Белият дом поиска Конгресът да одобри помощ за финансовия пазар в САЩ на стойност 700 млрд. долара, с които да бъдат укрепени всички финансови фирми, които имат в активите си рискови ипотечни книжа, с две основни цели - да отпуши кредитирането и да възстанови доверието на инвеститори и потребители.

В началото на октомври планът бе приет от Конгреса, а финансовото министерство получи безпрецедентни правомощия да се намесва във финансовия сектор. Брюксел прие с облекчение новината и заяви, че приветства одобрението на мащабния спасителен план, изразявайки надежда, че той ще спомогне за възстановяване на доверието на финансовите пазари.

Доверието обаче така и не успя да се възстанови. Борсовите индекси на водещите световни фондови борси не спират да се топят. Само на 30 септември, когато Уолстрийт преживя поредния си "черен понеделник", фондовият пазар в САЩ изгуби 1,2 трлн. долара и това бе абсолютен рекорд в историята на Нюйоркската фондова борса.

Дори и след кратката еуфория след приемането на спасителния план за финансовия сектор, предложен от финансовия министър на САЩ Хенри Полсън, индексите на фондовите борси по света продължиха спада си.

Пак с цел да укрепи доверието в банковия сектор Брюксел заяви, че няма да допусне фалита на нито една банка, а финансовите министрите на страните от ЕС се споразумяха в началото на декември до края на 2011 г. да повишат минималния праг на гарантираните банковите депозити на гражданите от 20 хил. на 50 хил. евро.

В България банковите депозити до 100 хил. лева бяха гарантирани от държавата в случай на фалит на банката, в която се държат спестяванията.

Правителствата на водещите икономически сили, изправени пред разрастване на финансовата криза, която обхвана и реалната икономика, извършиха безпрецедентна координира операция за намаляване на цената на кредита и на 8 ноември Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ, Европейската централна банка (ЕЦБ), централната банка на Канада, Великобритания, Швеция и Швейцария понижиха водещите си лихви при безпрецедентна съгласувана акция.

В еврозоната водещата лихва стана 3,75%, в САЩ - 1,5%, а във Великобритания - 4,5%. Тази политика продължи и в еврозоната основната лихва в момента вече е 2,5%, във Великобритания - 2%, в Швейцария - 1%, в САЩ тя също е 1%, като според някои икономисти има вероятност УФР да я намали и до нула.

Лавината от лоши новини обаче не спря. На 13 ноември Берлин обяви, че Германия е навлязла в "техническа рецесия" през третото тримесечие, като БВП е намалял с 0,5%. Ден по-късно Евростат съобщи, че еврозоната официално е навлязла в рецесия за пръв път в историята си след отчетеното намаляване на общия БВП на 15-те страни, въвели еврото, с 0,2% през третото тримесечие в сравнение с второто, когато бе отчетен спад на БВП също с 0,2%.

На 22 ноември британският премиер Гордън Браун, който до този момент упорито избягваше да произнесе думата рецесия, призна, че страната няма да избегне рецесия. Само четири дни по-късно статистическата служба потвърди опасенията му: БВП на Великобритания е намалял с 0,5% през третото тримесечие в сравнение с предходното и това е първият икономически спад на страната от 1992 г., отчете Националната статистическа служба.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) прогнозира рецесия през 2009 г., продължаване на финансовата криза и силен спад на цените на недвижимите имоти.

ЕЦБ също обяви, че очаква рецесия в еврозоната през 2009 г. със свиване на БВП средно с 0,5%.

Кризата и Югоизточна Европа и въздействието й върху България

За всички страни от Югоизточна Европа последиците от финансовата криза в САЩ досега са ограничени и нямат пряк ефект върху банковите системи на страните, заяви в началото на октомври управителят на БНБ Иван Искров.

Косвеният ефект, според Искров, се изразява в повишаването на цената на финансирането за банките и очакваното нарастване на лихвите по кредитите, както и в забавянето на износа на страните.

В останалата част на Европа обаче лихвите и по рефинансирането, и за потребителите се понижават, отбелязват западни икономисти, цитирани от световните агенции.

Икономическият растеж в България е 7,1% и се очаква той да се задържи на това ниво до края на годината заради добрата реколта, отбеляза Искров и допълни, че растежът в Югоизточна Европа също е висок.

Според британското списание "Икономист" икономиките на Източна Европа вероятно са изправени пред бурни времена заради финансовата криза.

"Бившите комунистически страни в Източна Европа са изложени на особено голям риск при финансови сътресения. Първо, защото растящите чуждестранни инвестиции означават голям дефицит по текущата сметка. Второ, защото е малко вероятно техните централни банки и правителства да успеят да осигурят финансовите механизми, които се използват във "войната" с финансовата криза на Запад.

В най-добрия случай регионът ще понесе нови шокове, заради които ще бъде необходимо външно кредитиране от институции като МВФ. Възможно е по-уязвими да са най-бедните нови членки на ЕС - Румъния и България. Засега растежът в двете страни остава стабилен. Но неравновесието е поразително: дефицитът по текущатасметка на България през тази година вероятно ще бъде 24%", отбеляза "Икономист".

Корпоративна Америка

Редица експерти посочиха в свои анализи, че рецесията в крайна сметка е нещо естествено, тъй като икономиката следва своите цикли на възход и спад. Фалитите освен това не са най-страшното нещо на света, защото, ако се оставят пазарните правила да водят бизнес, то най-добрият ще бъде и най-печеливш.

Корпоративна Америка в момента плаща за алчността на банките, които, гонейки печалбата, започнаха да отпускат ипотечни заеми дори без първоначална минимална вноска, за лекомислието на кредитодържателите и липсата на достатъчно добър надзор, който да може да предизвестява задаващите се кризи.

Сметката до тук се изразява в стотици хиляди изгубени работни места и фалити, заплаха за цели отрасли на икономиката, но зад корпоративна Америка са потомците на пионерите, създали САЩ. Техният борбен дух, способността да преодоляват препятствия - все качества, които според европейски анализатори могат само да поражда завист на Стария континент - няма да допуснат фалит на Corporate America (компанията Америка).

Надеждите са водещата икономика в света да успее да "обезвреди" дериватните продукти, които са една от основните причини за сегашната криза заради сложната си и неразбираема структура. Те бяха наречени от водещия световен инвеститор и един от най-богатите хора на света Уорън Бъфет "оръжия за масово унищожаване".

Преди 40 години Робърт Ф. Кенеди напомни на американците, че промишленият индекс Дау Джоунс (Dow Jones) и брутният национален продукт не измерват нито националния дух, нито постиженията като нация. И двата цифрови показателя не взимат предвид нашата среда в нейната съвкупност, здравето на нашите семейства и качеството на нашето образование, каза Кенеди.

"Брутният национален продукт не измерва нито нашия ум или кураж, нито нашата мъдрост или знания, нито пък нашата съпричастност или вярност към родината. С две думи - той измерва всичко, с изключение на онова, което прави животът да си струва", бяха думите на Кенеди.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

.

Ректори искат отваряне на университетите

България Преди 49 минути

Те получиха подкрепа от МОН това да се случи

Един от прототипите на Starship

SpaceX представи плана за орбиталния полет на Starship

Технологии Преди 51 минути

Неофициална цел е той да се реализира през юли т.г.

Откраднаха кутия с дарения за дете с аутизъм

Откраднаха кутия с дарения за дете с аутизъм

България Преди 1 час

Тя е била поставена във фризьорски салон, откъдето са откраднати и скъпи предмети

На метри от финала Денислава и Даниел напуснаха „Един за друг“

На метри от финала Денислава и Даниел напуснаха „Един за друг“

Любопитно Преди 1 час

Съдбоносно изпитание определи кои четири двойки са финалисти

Несебър

Несебър попадна в престижна класация на сп. "Hello"

Любопитно Преди 1 час

Градът влезе в класацията на списание "Hello" за 14-те най-добри места за лятна ваканция през 2021 г., на които да отидете, ако имате бебета или малки деца

Започнаха ваксинациите на сезонните работници по Черноморието

Започнаха ваксинациите на сезонните работници по Черноморието

Теми в развитие Преди 1 час

Списъците на желаещите бяха изготвени от мениджърите на хотелите

Разбери как да защитиш личните си данни онлайн

Разбери как да защитиш личните си данни онлайн

Технологии Преди 1 час

Потребителите в Европейския съюз имат повече контрол над своята информация

<p>Служебният просветен министър: Изпити след X клас трябва да има&nbsp;</p>

МОН: Изпитите след Х клас няма как да бъдат отменени

България Преди 1 час

Служебният просветен министър: Изпити след X клас трябва да има

Ще върнат ли жилището на психично болен мъж от Казанлък

Ще върнат ли жилището на психично болен мъж от Казанлък

България Преди 2 часа

Съседите и приятелите му се вдигнаха на протест и сезираха всички възможни институции

<p>Принц Хари даде ново шокиращо интервю</p>

Принц Хари даде ново шокиращо интервю

Любопитно Преди 2 часа

Синът на покойната принцеса Даяна отправи нов удар към кралското семейство

<p>Проверка&nbsp;във ферма за норки&nbsp;</p>

Експерти от Министерството на земеделието на проверка във ферма за норки

България Преди 2 часа

Проверката е по инициатива на неправителствена организация

<p>Маринов категоричен: В българските министерства масови чистки няма</p>

Маринов категоричен: В българските министерства масови чистки няма

България Преди 2 часа

Знаем много добре, че на много места в страната са допускани много сериозни пропуски и трябва да се носи сериозна отговорност, заяви той

"Приятели" се завърна! Кастът сподели вълнуващо видео

"Приятели" се завърна! Кастът сподели вълнуващо видео

Любопитно Преди 2 часа

Вече е ясна датата на специалния епизод на сериала "Приятели", кои знаменитости ще участват е него

The Guardian: Задържат и отпращат европейци без визи на британската граница

The Guardian: Задържат и отпращат европейци без визи на британската граница

Свят Преди 2 часа

Хора с интервюта за работа разказват. Правилата позволяват лица, които не притежават визи, да присъстват на интервюта, пише изданието

Пулмолог: 80% от хората преживяват лек вариант на COVID-19

Пулмолог: 80% от хората преживяват лек вариант на COVID-19

Теми в развитие Преди 3 часа

Колко дълго продължава лечението

<p>Шофьорът, причинил смъртта на трима в Пловдив, излиза под гаранция</p>

Протест в Пловдив: Шофьорът, причинил смъртта на трима души, излиза под гаранция

България Преди 3 часа

Близките на загиналите ще настояват за справедливост, адекватни мерки, прозрачен процес и за максимално наказание