0

"Прокуратурата надмина ЕС в критиките към МВР", пише на първа страница в. "Сега". Критиките на Брюксел към МВР изглеждат като приятелско мъмрене на фона на убийствения отчет на Софийската районна прокуратура за 2007 г. МВР разкрива по-малко от половината от извършените престъпления.

За миналата година общата разкриваемост е 39,3%, през 2006 г. е била 55,55%, а през 2005 г. ? 57,3%. Това е основният извод в отчета на най-голямата районна прокуратура в страната.

31 472 са престъпленията, регистрирани в столичната полиция през миналата година, които се наблюдават на районно ниво. Разкриваемостта при икономическите е 36,5%, или 976, а при криминалните ? 39,64%, или 11 400. Близо 20 000 дела са спрени, защото престъпникът не може да бъде открит.

Районният прокурор Александър Налбантов вижда проблемите в недостатъчната кадрова и материално-техническа обезпеченост на разследващите служители на МВР.

"Прокуратурата проверява спекула с лекарства за рак", съобщава "Труд". Софийската градска прокуратура се самосезира след публикация на вестника за спекула с лекарства за рак.

Фирмата "МС фарма" на Асен Арсенов - съпруг на бившата екомистърка и настояща депутатка от НДСВ Долорес Арсенова, продава на здравното министерство лекарството доцетакс с огромно завишение.

Проверката е образувана вчера, обяви шефът на столичната градска прокуратура Николай Кокинов. Ще се уточнява по кой текст от Наказателния кодекс ще се води проверката и на кого ще бъде възложена.

"Ще глобяваме родител, който изостави дете", заявява в интервю за "24 часа" министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова. Тя подчертава, че обществото недоволства срещу общините, срещу социалните работници, срещу министерството, срещу правителството за това, че има нещастни деца по социалните домове.

Същевременно никой не обвинява родителите за това, че ги изоставят. Затова е крайно време да се въведат санкции. Родителят трябва да плаща на онези, които му поемат детето. Защото това са парите на всички данъкоплатци.

"Държавата да даде социалните домове на частници", идеята защитава в коментарната рубрика на вестник "Труд" депутатът от НДСВ Милен Велчев. Според него държавата трябва да поеме своята отговорност и да промени изцяло концепцията за финансиране на социалните домове. Сега те се финансират с мизерни суми, които покриват издръжката на тези заведения и заплатите на социалните работници.

В бъдеще този сектор и изобщо секторът на социалните услуги трябва да се реформира в дълбочина. Трябва да се организират периодични конкурси за управлението на тези домове. Този тип социални институции трябва да се управляват от неправителствени организации или фирми.

"Ще се откажеме от властта, но няма да управляваме с БСП и ДПС", заявява в интервю за "Класа" председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той вярва, че ГЕРБ ще получи пълно мнозинство в следващия парламент и ще бъде в състояние да състави правителство, за което да носи цялата политическа отговорност.

Безпринципна коалиция с БСП и ДПС ще бъде поредното разочарование за българския избирател. "Ако в следващия парламент влязат СДС и ДСБ и на нас не ни стига малко, може да направим с тях коалиция на основата на принципни политика", допуска Цветанов.

"100 милиарда си дължат фирмите", съобщава вестник "Стандарт". Това заяви председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. По официални данни в края на 2006 г. тази сума е 81 млрд. лв. Всяка година ръстът на дълговете е над 20%.

"Идват фалити и спад при имотите", предупреждава "Труд". "Пазарът на недвижима собственост се задъхва. В Банско има 20 000 непродадени апартамента, а по цялото Черноморие са 200 хиляди.

Ако тези имоти не бъдат реализирани, се очаква серия от верижни фалити в икономиката", посочва Божидар Данев.

"Невинен съм, искам детектор на лъжата", настоява в интервю за "Стандарт" Людмил Стойков. Името на пернишкия бизнесмен се завъртя около скандала за спрените пари за България по програмата САПАРД. Преди година той бе сред задържаните за източване на 7,5 млн. евро като акционер на една от замесените фирми - "Еврофриго". През януари 2008 г. обаче прокуратурата официално свали две от обвиненията срещу Стойков. Въпреки че разследването продължава срещу деветима други участници в аферата, Брюксел ни спря кранчето за парите в очакване на реални резултати от проверката.

В изявлението си пред вестника Стойков отрича да има нещо общо със САПАРД. Той уверява, че няма връзка със земеделие, неговата дейност е в посока туризъм, металургия, машиностроене. Отрича, че над него е имало прокурорски и съдебен чадър. "Неоснователно бях обвинен и всички последици, които в продължение на една година изтърпявам, според мен са неоснователни", заявява бизнесменът.

"София в ръцете на "лошото ченге", е анализът във вестник "24 часа". Посочва се, че за разлика от политиците, които мислят стратегически, калкулират геополитически баланси и се грижат за стабилността на "голямата картина", администрацията (в случая брюкселската) мисли на парче, калкулира единствено точни цифри и факти и се грижи само за стабилността на правния ред. Европейските политици в много случаи са доволни, когато администрацията им отнема неприятните наказателни задължения.

Мерките срещу София имат широка подкрепа не само на равнище Еврокомисия, но и в Европейския съвет. Просто в старата игра "добро ченге-лошо ченге" администрацията наказва, а политиката успокоява, насърчава.

Точно това навярно ще се случи и сега. София ще вземе някакви "решителни" мерки, повечето демонстративни. Накрая проверките ще завършат и фондовете ще бъдат освободени, макар и само от части.

"Защо ЕС няма да се смили нас България", коментира "Сега". Посчва се, че в ЕС има богата статистика за разкрити престъпления, за нарушения по европроекти и за злоупотреба с парламентарни пари, защото контролната система там работи.

Колкото повече разкрития има, толкова повече расте нетърпимостта към злоупотребите. У нас положението е обратното. Тъй като властта е оплетена с престъпността и няма как да я излага на показ и да я санкционира, предпочита да я прикрива чрез натъкмена статистика.

Еврокомисията няма как да бъде снизходителна към България. Тя защитава не само интересите на европейските данъкоплатци, но и собственото си оцеляване.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 1 час

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 3 часа

Още пет области са с нови управители

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 3 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 3 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 4 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 4 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 4 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 5 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 5 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 5 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 5 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 5 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 6 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 6 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 6 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 6 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна