0

П ремиерът Сергей Станишев, който бе извикан в парламента по повод покушението срещу бизнесмена Манол Велев, поиска и съдът, и Народното събрание също да поемат отговорност за несправянето с организираната престъпност, пише от първа страница в. "Дневник".

Президентът Георги Първанов също коментира темата. Трябва държавата да подходи с цялата си сила и мощ, за да респектира онези, които смятат, че могат да разчистват сметки по начин, различен от заложения в закона, са думите на Първанов, цитирани от вестника.

Изстрелът по бизнесмена Манол Велев нанесе поредната рана в отношенията между БСП, НДСВ и ДПС - вчера царистите се обърнаха срещу коалиционните си партньори, като гласуваха с опозицията, коментира "Труд" по повод подкрепата на НДСВ за поисканото от ДСБ изслушване на премиера в парламента.

"Борисов подкрепи МВР в борбата с бандитите", продължава темата  "Труд". Показните престрелки са гилотина за всяко правителство, затова сега е моментът, в който партиите не трябва да търсят популизъм, а да се консолидират, цитира вестникът думите на столичния кмет Бойко Борисов.

Ако се искат оставки, ще се покаже на престъпния свят, че това е най-правилният начин да се разклати властта, смята той.

Като "Многозначително покушение" определя вестник "Сега" стрелбата по Велев, който е и съпруг на председателя на Държавната комисия по младежта и спорта Весела Лечева.

Тази власт удържа убийството на Емил Кюлев, може да преживее и покушението срещу Манол Велев, но следващият подобен атентат сигурно ще я катурне, прогнозира изданието.

Атентатът срещу Манол Велев е може би най-политическото покушение, като изключим убийството на Андрей Луканов, коментира в. "Стандарт".

Висшият съдебен съвет няма да довърши мандата си до края на 2008 г., информира вестник "Сега". Новият постоянно действащ съвет трябва да бъде избран до 21 септември тази година, е записано в Закона за съдебната власт по време на второто му четене в парламентарната правна комисия. Следващата седмица законът трябва да мине и през пленарна зала.

Петър Димитров и Меглена Тачева щели да стават министри, предполага вестник "Дневник". Според него Димитров, депутат от левицата и председател на икономическата комисия е вероятният нов министър на икономиката и енергетиката, а Тачева, която е бивш зам.-министър на правосъдието - на правосъдието.

Бизнесът е насочил политическата си благотворителност към ГЕРБ на евровота, показва отчетът на партията, получен в Сметната палата и цитиран от вестник "Сега".

ГЕРБ е получила дарения от 42 фирми на стойност 187 060 лв. Втора по приходи от фирми е ДСБ - 58 000 лв., лявата коалиция ПЕС е получила 19 675 лв., а СДС - 10 900 лв. Нито лев от бизнеса не са получили ДПС, НДСВ и "Атака", според отчетите.

Президентът Георги Първанов се разграничи от комитета на интелектуалци начело с издателя Иван Гранитски, съобщава в. "Труд" и припомня, че комитетът "Съзидание" предложи списък с имена на успешни кметове, които трябвало да бъдат подкрепени на местните избори.

Който има идея да подпомогне един или друг кмет, следва да го прави персонално, а не чрез една обща бланкетна подкрепа, е коментарът на президента. Държавният глава отбелязва, че има много добри кметове, но той не може да си позволи да вземе отношение в хода на предизборната кампания.

"Интелектуалците прибързват с кандидатите за кметове" - това мнение изразява пред вестник "Сега" секретарят на Изпълнителното бюро на БСП и председател на предизборния щаб Евгени Узунов.

Нямам усещането, че там има намеса на президента или негова поръка да работят в една или друга посока, това са хора с достатъчно самочувствие на творци, за да бъдат зависими от един или друг, смята той.

Според "168 часа" местните организации на БСП са настръхнали срещу инициативата на комитета за подкрепа на определени кметове.

Учредяват официална опозиционна структура в БСП, пише още "168 часа". Според него на 21 юли ще бъде учредено крило "Идейно обединение на леви социалисти".

"Труд" публикува материал за предстоящия на 15 юли избор на лидер на СДС. Кандидатите са петима, но само трима от тях имат реални шансове, пише вестникът.

Това са Йордан Бакалов, описан от вестника в рубриката "Силуети" като "Честния", Пламен Юруков, наречен от вестника "Възродителя" и "Стефан Иванов, определен от в. "Труд" като "Амбициозния".

Заплатите на пироговци ще се увеличат от 1 август тази година, съобщават вестниците. Повишението за санитари и сестрите може да е и с 50%, а на лекар който примерно взема 1000 лв. - само с 20%, обяснил д-р Светлозар Сардовски, говорител на стачния комитет.

До това споразумение са стигнали вчера стачният комитет на института, и д-р Матей Матеев, зам.-министър на здравеопазването.

"Синдикатите искат повече пари, но без да плащат данъци", коментира в интервю за в. "Труд" Иван Марков, изпълнителен директор на мини "Марица - Изток".

Той изразява надежда, че няма да се стигне до стачка. В противен случай загубите можели да са по милион на ден.

Ще бъдем принудени да пуснем спрените 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" в случай на ефективна стачка в мини "Марица-изток", защото ще настъпи криза за ток в страната, цитира вестникът в друг материал думи на инж. Иван Генов, изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй".

При криза автоматично ще се задейства чл. 36 от Договора между България и ЕС и ще можем да поискаме пускане на двата блока, обяснява Генов.

Само камери ще спрат убийствата на пътя, смята шефът на Пътна полиция Алекси Стратиев. Той посочва, че парите от тези камери ще се върнат в бюджета за не повече от година.

Стратиев е категоричен, че корупцията е чувствително по-малка в сравнение с миналата година. Той отбелязва, че всеки гражданин може да подаде сигнал, ако са му поискали пари, но българите търпят и си плащат, за разлика от чужденците.

Не съм чул НСО да дава данни на президента. Който и да е бил той, коментира в интервю за вестник "24 часа" председателят на парламентарната вътрешна комисия Николай Свинаров (НДСВ).

Вестникът припомня, че уволнения от НСО Николай Марков бе изслушан от вътрешната комисия.

Според Свинаров по казуса има сериозно развитие и едно от нещата, които са се установили, е, че спешно трябва да се приеме закон за НСО и за НРС.

Скандалът "Марков" беше слаб сценарий с второстепенни актьори, е мнението на члена на вътрешната комисия Младен Червеняков (Коалиция за България).

Доброволци еколози ще следят за незаконно строителство по морето, казва пред "Дневник" Свилен Овчаров, адвокат от Българския хелзинкски комитет. Според него нашето законодателство е добро и няма пропуски, проблемът е, че не се спазва.

Всички вестници съобщават за стрелбата в квартал Белите брези в София, при която бяха ранени бебе, жена и двама мъже.

"ростреляха бебето на сръбски мафиот, пише "Новинар", за когото темата е челна, както и за вестник "Монитор" .

През първите шест месеца на годината през летище София са преминали 1 289 313 пътници, информира "Труд".

В сравнение със същия период на м.г. увеличението е с 24%, показва отчетът на аерогарата. Най-предпочитаната дестинация за периода е София-Лондон с общо превозени 137 200 пътници.

Не обясняваме добре какво правим, смята министърът на регионалното развитие и член на Изпълнителното бюро на БСП Асен Гагаузов.

Лошо е, че не обясняваме както трябва на хората какво може да се направи, но не мисля, че има грешки от страна на кабинета, които да са довели до протестите в страната, казва той в интервю за в. "Труд".

Според него правителството работи добре и има всички шансове да довърши успешно мандата си.

Статистиката отчете - живеем все по-евтино, е челното заглавие на "Сега". Въпреки че цените на редица стоки скочиха, НСИ измери дефлация от 0,4%през юни, отбелязва изданието.

Ще ни изкарат през носа евтиния ток - това опасение изразява пред вестник "Стандарт" Мардик Папазян, изпълнителен директор на Националната електрическа компания.

Според него основната причина да има такъв рязък скок на цената на тока за фирмите е, че дълго време са задържани ниски ценови нива.

Край на големите удари с евтини ниви, съобщава от първа страница в. "24 часа". Който успял да купи евтини нерегулирани имоти, да ги узакони и продаде по-скъпо, успял - с промени в Закона за устройство на територията парламентът забрани промяната в статута на един поземлен имот да се прави с частично градоустройствено решение, допълва вестникът.

Фонд "Земеделие" източен с наеми, пише "24 часа". Ще съдят бившия му шеф Асен Друмев за три неизгодни сделки, ощетили ведомството с половин милион лева, посочва вестникът.

Има постигнато споразумение с родителите на либийските деца и в момента то се редактира, информира "Монитор".

Нова дата за връщане на осъдените в Либия български медицински сестри бе лансирана вчера от дипломати - те очакват до 23 юли медиците да получат свобода, пише "Сега".

Колко струва свободата, анализира вестник "24 часа". Сделката за сестрите в Либия - половин милиард долара кеш и... още нещо, пише авторът.

Според него българските медицински сестри може наистина да бъдат помилвани още в понеделник, но кога точно ще напуснат Джамахирията, е въпрос, който остава без отговор.

Вестниците информират за искане от българска страна до гръцките власти наше средновековно съкровище от сребърни съдове, изкопано от иманяри през 2000 г. и изнесено тайно зад граница, да бъде върнато в България.

Столичният общински съвет реши площад "Александър Батенберг" в София да се преименува на "Княз Александър Първи", информират вестниците.

Кандидатите намаляха, защото слабите не участват, казва пред в. "24 часа" проф. Боян Биолчев, ректор на СУ "Свети Климент Охридски". Университетът е едновременно фабрика, банка и стожер, коментира той.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 1 час

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 4 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 4 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 5 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 6 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 7 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 7 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 8 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 8 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 8 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 8 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 8 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 8 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 9 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 9 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите