0

Б ългария раздава паспорти на десетки хиляди чужденци, които от януари ще могат да работят във Великобритания, пише днес британският вестник "Сънди телеграф". Автори на статията "България отваря задната врата на ЕС, като масово раздава паспорти", са Боян Панчевски от Скопие и Кармиола Йонеску от Букурещ.

Корумпирани служители използват и без това либералната процедура за даване на българско гражданство, за да издават документи за самоличност по бързата процедура срещу равностойността на 200 британски лири.

По този начин те подсилват страховете във Великобритания и в Западна Европа, че от Румъния и България ще пристигнат

много емигранти, някои от тях с криминални досиета.

Според Ендрю Грийн, председател на британския мозъчен тръст "Мигрейшън уоч", контролът върху влизането на Острова е толкова добър, колкото са надеждни паспортите на останалите страни от ЕС.

Това е още един аргумент срещу отварянето на нашия трудов пазар за Румъния и България, ако това не бъде направено едновременно от всички останали страни в ЕС, смята той.

Над 20 000 души от страни като Молдова и Македония са получили българско гражданство през последните няколко години, и поне още 55 000 са в списъка на чакащите, отбелязва "Сънди телеграф".

Първоначално схемата за даване на българско гражданство бе създадена, за да се засилят връзките на София с българските малцинства в съседните държави, припомня изданието.

Според разследване на "Сънди телеграф" обаче много от кандидатите за българско гражданство признават, че не говорят български, нямат корени в България и не знаят нищо за страната. Повечето са мотивирани от

перспективите да излязат на пазара на работна ръка в ЕС.

34-годишен охранител от Скопие, пожелал анонимност, който е бил арестуван за притежание на незаконно оръжие, но твърди че не е осъждан, заявил пред вестника, че "човек трябва да е пълен глупак, за да не се възползва от такава възможност".

Същият източник признал, че няма капка българска кръв във себе си и че в никакъв случай не се смята за предател спрямо собствената си страна.

"Но аз говоря добър английски и знам, че в британските охранителни фирми плащат добри пари. Пък и четох за поляците, които си намират работа там", заявил македонецът.

Собственик на неофициална скопска посредническа агенция твърди, че за 130 евро може да осигури паспорт на 99% от клиентите си. За още малко пари можел да набави и медицинско свидетелство, в това число удостоверение за отрицателен тест за СПИН, без да се налага кандидатът да ходи на медицински преглед.

Имаме отлични контакти със служителите и осигуряваме всичко,

включително транспорт до София и фалшив постоянен адрес, който е необходим при попълване на документите, твърди собственикът на посредническата агенция, който набира клиенти чрез обяви във вестниците.

"Кандидатите трябва да представят единствено свидетелство за раждане, да кажат, че не са осъждани и да подпишат декларация, че са българи по произход. Процедурата отнема около година, но може да бъде съкратена до няколко месеца, ако се плати по-висока такса."

"Православните македонци обикновено не срещат никакви проблеми, тъй като проверяват по-внимателно само мюсюлманите. В този случай таксата може да достигне и до 10 000 евро, а процедурата става много по-сложна", обяснил същият източник пред вестника.

Любомир Фръчковски, професор по международно право и бивш министър на външните работи на Македония, твърди, че строгите мерки, които се готви да въведе ЕС, се дължат на политиката на България при издаването на български паспорти.

Това е останка от остаряла романтично-националистическа политика,

твърди професорът. "Според мен след като в ЕС разберат за тази практика, бъдещата членка България ще бъде принудена да се придържа към определени стандарти, вместо безразборно да раздава гражданство."

Гражданите на Македония са изправени пред сериозни визови ограничения, когато искат да пътуват за Великобритания или за страна от ЕС, напомня "Сънди телеграф".

София отдавна твърди, че македонците са българи по произход, пише още вестникът, като напомня, че по време на Втората световна война България - тогава съюзник на нацистка Германия - окупира Македония.

Молдова в същото време е смятана за най-бедната европейска държава и за един от последните оцелели комунистически режими. Българското малцинство там представлява 1,9% от 4-милионното население. И въпреки това почти всеки може да получи българско гражданство с помощта на

неофициални посредници, които вземат по 600 евро за услугата.

"Нашият вестник отговори на реклама в молдовски вестник. Научихме, че е необходимо само молдовско свидетелство за раждане, карта за самоличност и подписана декларация за български произход.

Повечето молдовани са от румънски произход, но Румъния, която също ще влезе в ЕС догодина, е наложила извънредно строги изисквания спрямо онези, които искат да получат нейно гражданство", твърди британският вестник.

Пред изданието 26-годишен студент от Кишинев заявил, че е практически невъзможно да се получи румънско гражданство. "Затова реших да получа българско. Струваше скъпо, но го получих за по-малко от година. Мисля, че това е добра инвестиция, тъй като искам да напусна това място и да си намеря свястна работа в ЕС", обяснил младежът.

И "Сънди таймс" пое щафетата,

като публикува днес статия по вълнуващата напоследък британския печат тема за очакваната имигрантска вълна от Румъния и България.

Вестникът пише, че много румънци и българи са въодушевени от перспективата, че Великобритания ще отвори вратите си за тях, когато страните им влязат в ЕС, вероятно през януари.

Говори се обаче, че британският министър на вътрешните работи Джон Рийд лобира за въвеждане на разпоредби, които да ограничат притока на хора от двете страни, търсещи работа, отбелязва изданието.

Промяната в позицията на Рийд се обяснявала с предварителните оценки на британското правителство, че през първата година след присъединяването на двете балкански държави на Острова може да пристигнат между 60 и 140 хил. техни граждани.

Това би натоварило още повече държавните училища и националната здравна служба, би създало проблеми и с настаняването на тези хора, коментира вестникът и припомня, че неотдавна Рийд призова да се помисли за въвеждане на имигрантски квоти.

"Сънди таймс" отбелязва, че в британския кабинет има съпротива срещу предложението на министъра на румънците и българите да не бъде даден пълен достъп до трудовия пазар на ЕС. Твърди се, че срещу подобни забрани са британското външно министерство и Джеф Хун, министърът по европейските въпроси.


 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Шахматистката Елица Раева е първата елиминирана участничка от “Игри на волята” 6

Шахматистката Елица Раева е първата елиминирана участничка от “Игри на волята” 6

Любопитно Преди 5 часа

Първото ексклузивно интервю с нея може да гледате в новия епизод на подкаста “След Игрите”

Ясни са водачите на листи на „БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА”

Ясни са водачите на листи на „БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА”

България Преди 8 часа

Атанас Зафиров повежда в 25 МИР - София

Ден без автомобили в София: Центърът ще е отворен за пешеходци

Ден без автомобили в София: Центърът ще е отворен за пешеходци

България Преди 9 часа

Целта е гражданите да се движат пеша

Русия атакува Одеса с ракета „Искандер-М“

Русия атакува Одеса с ракета „Искандер-М“

Свят Преди 10 часа

Според местните власти са нанесени щети и на цивилен кораб

Съдът на Европейския съюз образува дело за отстраняването на Андрей Гюров от БНБ

Съдът на Европейския съюз образува дело за отстраняването на Андрей Гюров от БНБ

България Преди 10 часа

Върховният административен съд отправи въпроси до Съда на Европейския съюз

Три жалби и един протест срещу присъдата на подсъдимия за смъртта на Ани и Явор

Три жалби и един протест срещу присъдата на подсъдимия за смъртта на Ани и Явор

България Преди 11 часа

На 4 юли Софийският градски съд осъди на 9 години затвор Адриан Антонов

Израел удари Бейрут

Израел удари Бейрут

Свят Преди 11 часа

Кадри от мястото на удара показват значителни разрушения

<p>Прощаваме се с двамата пилоти, загинали при авиокатастрофата край Граф Игнатиево</p>

Прощаваме се с двамата пилоти, загинали при авиокатастрофата край Граф Игнатиево

България Преди 11 часа

Поклонението пред двамата пилоти ще се състои на 21 септември 2024 г. от 10.00 ч. в района на авиобазата в Долна Митрополия

<p>Български политици реагираха на провокациите на РСМ</p>

Български политици реагираха на провокациите на РС Македония

България Преди 11 часа

Според Ковачев има възможности за замразяване на членството и отстраняване на ВМРО-ДПМНЕ от ЕНП

"Истинска богиня": Ирина Шейк в прозрачна рокля на Седмицата на модата в Милано

"Истинска богиня": Ирина Шейк в прозрачна рокля на Седмицата на модата в Милано

Любопитно Преди 11 часа

Вижте с каква визия моделът успя да събере отново погледите

Главчев: Тонът на РСМ няма да ѝ помогне да стане член на ЕС

Главчев: Тонът на РСМ няма да ѝ помогне да стане член на ЕС

България Преди 11 часа

Премиерът призова страната да спазва изискванията на ЕС

Пеевски: Трябва да се обединим, за да пресечем антибългарската кампания на политици от РСМ

Пеевски: Трябва да се обединим, за да пресечем антибългарската кампания на политици от РСМ

България Преди 11 часа

Председателят на ПГ на ДПС настоява за съвместни действия от политици и институции

<p>Разкриха кой издава мистериозните звуци край&nbsp;Марианската падина</p>

Мистериозното стенание покрай Марианската падина най-накрая има източник

Любопитно Преди 11 часа

За първи път стенанията са засечени през 2014 г. и морските експерти са в недоумение

<p>Нов украински боен робот започна да избива руснаци</p>

Нов украински боен робот започна да избива руски войници в Курск

Свят Преди 12 часа

Вчера бойната машина е атакувала укрепена руска позиция в Курска област