0
От таваното от хора архитектурно творение на Европейската космическа агенция (ESA.int), което използва супертехнологии, създадени за издигане на сгради на други планети, може да стане основа за построяване на новата немска антарктическа станция Ноймайер III (Neumayer-III).

Новият научноизследователски комплекс ще се сблъска със суровите природни условия, защитавайки успешно хората от враждебната среда - функция, за която трябва да служи дори при негостоприемните условия на повърхността на Марс и Луната.

През 2001 г. институтът "Алфред Вегенер" (AWI-bremerhaven.de), който се занимава с океански и полярни изследвания, а също и с немската антарктическа мисия, се запознава с първоначалния проект на ESA и решава съвместно с нея да разработи концептуален дизайн за нова полярна "къща", базирана на технологиите, използвани в космическите изследвания.

Проектният вид е представен на 28-ата конференция на организацията за антарктически изследвания (SCAR.org), която се състоя през лятото на миналата година в гр. Бремен.

Всъщност самите "сгради", предназначени за чуждите планети, и сградите, предвидени за Антарктида, са с различен външен вид, но използват един и същ замисъл и материали.

"Космическият дом"

Идеята за създаването на SpaceHouse, която може да бъде използвана и на Земята, всъщност се ражда още преди пет години, малко след ужасното земетресение в Измит, Турция, отнело много човешки животи "благодарение" на некачественото строителство.

Според Фриц Гампе, мениджър от технологичната програма на ESA, не само те, но и много други световни специалисти започнали сериозно да мислят над този проблем след бедствието и дошли до извода, че супертехнологиите, използвани в космическите изследвания, вероятно могат да бъдат приложени и за създаването на много по-добре осигурени срещу земетресения сгради.

Първата задача, която си поставил европейският екип, била влагането на същите ултралеки композитни материали, които ESA използва на борда на своите космически кораби - стени, антени и слънчеви панели, - за да може да се изгради солидна, но лека като черупка сграда, способна да издържи на значителни земетресения.

Дори само това решение вече е в разрез на масово приетите днес архитектурни "закони", които залагат на конструкциите, съдържащи повече стомана и бетон, като вариант за устояване на природните стихии.

В някои от по-ранните варианти на проекта архитектите и инженерите от ESA се спрели на сферичната структура - една от най-устойчивите геометрични форми, срещани в природата изобщо.

Конструкцията е разположена на няколко подпори (крака), като по този начин се изолира допълнително от движенията на повърхността под тях (особено характерни за земната кора).

В настоящия си дизайн, който вече е с променена и издължена форма, къщата на бъдещето може да издържа вибрации, създадени от земетресения с магнитуд над 8 по скалата на Рихтер, урагани със скорост 220 км/ч. или дори триметрови морски вълни.

Още от самото начало на планирането "космическата къща" е проектирана да бъде напълно автономна. Което ще рече, че използва високоефективни слънчеви батерии за получаване на безплатна енергия в комбинация с най-модерни системи за рециклиране и пречистване на водата.

Типът на соларните клетки е изключително иновативен - гъвкавите панели са разработени специално за използване в Космоса и действат чрез нискотемпературна йонно-депозираща технология (силиций, нанесен върху пластични материи).

Те обещават до 15% ефективност за цена дори по-ниска, отколкото при днешните стандартни клетки, които са и по-неефективни.

За да бъде гарантирано обаче непрекъснатото подаване на електроенергия, в комбинация с тях ще работят пакети от литиево-йонни батерии, които, натрупвайки в себе си "излишното" електричество, могат да го освободят във всеки нужен момент.

Като задължителен елемент за живота водата трябва да притежава и високо качество въпреки ограниченото си първоначално количество.

Водопречистващите системи, базирани на затворен осмотичен цикъл, са в основата на рециклиращата апаратура и в близко бъдеще се очаква тяхната цена да стане много по-поносима и достъпна.

Системи, базирани на същите принципи, дори вече могат да се видят инсталирани в някои луксозни пътнически лайнери и яхти, като прибавят допълнителна независимост на пътниците.

Архитектурата на сградата според концепцията трябва да бъде достатъчно ефективна, за да влезе в действие специалната вентилационна система, задържаща и унищожаваща вредните микроорганизми (бактерии, гъби, спори и вируси), които винаги циркулират из затворените помещения.

От Космоса - на Земята

Технологиите, използвани в SpaceHouse, определено ще предизвикат голям интерес сред фирмите в строителния бизнес от Европа и света. На Стария континент в тази област работят около 28% от жителите - доста голямо число.

За съжаление обаче едва ли през следващите 10 години той ще се превърне и в най-иновативната технологична област, въпреки че се очаква за това време да влязат в употреба множество нови материали и методи за създаване на бъдещите хай-тек домове.

Със сигурност обаче подобни проекти ще направят този процес още по-бърз - факт е, че "космическите къщи" могат да поддържат комфорта на живота за хората в силно враждебни места, дори и те да са на Земята.

А дори приложени в стандартното строителство, някои от основните използвани за строеж компоненти могат да се окажат изключително ценни.

Ако те бъдат подменени например с ефикасни, негорящи материали, разработени специално за космическите изследвания, положителният ефект ще бъде несъмнен.

Един пример - т.нар. Polymer - пластмаса, покрита с тънък метализиран слой, която може да бъде приложена към всеки елемент от SpaceHouse или от всяка нова предварително проектирана за целта сграда.

Ноймайер III

Ако всичко върви според плановете на германците, след около три години трябва да се появи следващото поколение "космически къщи", пригодени за най-неблагоприятните кътчета на Земята.

Ноймайер III ще замени предходната концепция, като ще предложи още повече обитаемо пространство за хората, които го населяват.

Супермодерната инфраструктура, натъпкана с технологии и материали от бъдещето, ще заема обща площ 3000 кв. м и ще бъде напълно изградена от "космическите материали".

Станцията ще бъде разположена общо на 12 "крака", въпреки че на макета са показани само четири (т.е. 1/3 от общата големина на сградата). А за полярните учени ще остане само една грижа - да се приберат вътре в нея на сигурно и топло и да чакат лошото време просто да отмине.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

хуманитарна помощ

Тръгнаха първите камиони с доставки на хуманитарна помощ за Газа

България Преди 19 минути

Изграждането на изкуственото временно американско пристанище край Газа бе завършено на 8 май

Царевец

Пожар в Царевец вдигна на крак огнеборците във Велико Търново

България Преди 27 минути

Проблемът е в една от кулите на крепостта

SuperLimbs

Екзоскелет ще помага на астронавтите в космоса

Технологии Преди 43 минути

Той ще им даде повече "сила" при падания и инциденти

Ед Шийрън изненада студенти с импровизиран концерт

Ед Шийрън изненада студенти с импровизиран концерт

Любопитно Преди 44 минути

Четирикратният носител на "Грами" изпълни "Shape Of You" и "Castle On The Hill"

Извънредно заседание на Народното събрание във вторник

Извънредно заседание на Народното събрание във вторник

България Преди 46 минути

Вижте каква е причината и какво ще се обсъжда

<p>&quot;Най-лошото нещо, което можеш да си представиш&quot;: Скандалът със заразената кръв&nbsp;</p>

Скандалът със заразената кръв: Говори лекарят

Свят Преди 1 час

Разследващите трябва да публикува окончателния си доклад на 20 май за заразените през 70-години с хепатит С и ХИВ

„Различната реакция” в „Темата на NOVA“

„Различната реакция” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 1 час

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Винаги ли предизвикват парите широка усмивка?

Колко пари ни трябват, за да сме щастливи?

Пари Преди 1 час

Има ли конкретна сума, която може да предизвика широка усмивка на лицето ни?

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Свят Преди 1 час

Молим се за него и подкрепяме Словакия, каза унгарският премиер

Франсис Форд Копола се завърна с филма "Мегалополис" в Кан

Франсис Форд Копола се завърна с филма "Мегалополис" в Кан

Любопитно Преди 2 часа

Лентата е представяна като най-новия шедьовър на 85-годишния режисьор

Вегетарианците са по-защитени от рак и сърдечни болести

Вегетарианците са по-защитени от рак и сърдечни болести

Любопитно Преди 2 часа

Веганската, вегетарианската или лакто-вегетарианската диета значително намаляват общия риск от развитие на рак

Полицаят, барикадирал се в Пловдив, вече е в затвора

Полицаят, барикадирал се в Пловдив, вече е в затвора

България Преди 2 часа

Преди да бъде изведен от жилището си, той е направил опит да се обеси на кабел

Лютив чипс уби тийнейджър в САЩ

Лютив чипс уби тийнейджър в САЩ

Свят Преди 2 часа

14-годишният Харис Улоба от Масачузетс е починал, след като взел участие в така нареченото "Предизвикателство с един чипс"