0

"Първоначално Първанов е привлечен с конкретна цел за работа по подготовката на СМ (бел. ред. - секретно мероприятие)... След провеждането на редовни срещи с лицето и допълнителното му изучаване същият е привлечен за по-нататъшна работа от името на органите на ДС.

Проведена му е вербовъчна беседа, на която Първанов прие сътрудничеството с готовност и разбиране."

Така започва историята на агент Гоце в Държавна сигурност. Годината, в която в Първо главно управление на ДС постъпва предложение за откриването на дело на секретен сътрудник на сегашния президент Георги Първанов, е 1989 - месец преди краха на комунистическия режим. Време, в което по върховете на тайните служби със сигурност са знаели, че преходът започва.

Контакт с Първанов е осъществен през март същата година като научен сътрудник в Института по история на БКП. Далеч преди първата среща с него ДС проучва дали може да бъде привлечен за секретен сътрудник. Първанов е проверен в милицията, за вражески елементи в обкръжението му и в системата ВЕГА-1, която съхранява дан­ните за всички сътрудници на службите. В бланките за проверка става ясна целта -

Вербовка, разработка постъпване на работа в МВР.

Според докладна записка от папката "Гоце" първата среща на президента с бъдещия му водещ офицер е на 29 март 1989 г. Подготвеността на Първанов по македонския въпрос прави добро впечатление на ст. лейтенант Цвятко Цветков* и той стига до заключението, че "същият има готовност и желание да работи за органите на ДС".

Към препоръките Цветков прилага и професионална автобиография на Първанов, предадена му "лично от Георги". Следват срещите на агент Гоце, вече в зората на демокрацията, с водещия му офицер. За тях свидетелстват отчитаните квитанции за "почерпка". Справки за естеството на разговорите обаче липсват.

Следващият документ в "т.нар. папка "Гоце", както я нарича самият Първанов, е чак от времето на правителството на Беров - лятото на 1993.

Тогава майор Кънчев, бивш началник на 14-и отдел на ПГУ-ДС*, вече служител на "демократичната" Национална разузнавателна служба (НРС), предлага делото "Гоце" да бъде свалено в архива. Инструкцията е при поискване да се дава отговор "лицето е свободно".

Според Методи Андреев, председател на предишната комисия по досиетата, това означава, че сътрудникът е изчистен от стари ангажименти и може да бъде вербуван от други управления на ДС.

"Папката е доста поизмачкана, видимо ползвана многократно, но, слава богу, запазена... Тя съдържа информация за мен и нищо друго - нито ред, нито знак от мен."

Това бяха думите на Първанов, когато преди година, в началото на кампанията по преизбирането му за президент, трябваше да признае, че в архивите на НРС има данни за агентурното му минало.

В публичната си изповед държавният глава разказа за изпълнението на една-единствена задача и подчерта, че не е знаел за намесата на ДС в нея. "Става дума за задача, която ми беше възложена от ръководството на института по искане на МВнР. (...) Но нека да е ясно, уважаеми госпожи и господа, дори да знаех, че подготовката и издаването на тази книга е с участието на българското разузнаване, аз пак бих го направил", заяви тогава Първанов.

Той се въздържа да спомене, че изданието, което има предвид, е книгата на Методи Димов "Габеро" (изд. 1991 г.) по вечно горещия за някои учени македонски въпрос, а само каза, че авторът бил известен емигрант и истински български патриот.

По думите на Първанов в края на работата по изданието служителят е направил едно непонятно за него предложение за зачисляването му на отчет.

"Без да се случва абсолютно нищо. Без да има никакъв факт. Разработката е закрита."

Въпросът е доколко може да се вярва на президента.

В действителност разработката за

Секретен сътрудник Гоце

е продължила четири години, през които той, видно от документите, е контактувал с различни представители на ДС и им е предавал "кратки информации".

Освен за книгата има данни, че Първанов е споделял впечатления от Конгреса по балканистика (1989 г.) и по поръчка на ДС е писал статия за вестника на македонската патриотична организация в Канада.

Според председателя на сегашната комисия по досиетата Евтим Костадинов (БСП) президентът може и да не е знаел, че работи за ДС. Тогава обаче се търси обяснение за едновременното стечение на обстоятелствата, че той има агентурно име, автобиографията му е в службите, водещият му офицер говори за вербовъчна беседа, а при закриването на делото "Гоце" са описани и досега неспоменавани ангажименти.

Ден след публичното изваждане на всички документи за секретен сътрудник Гоце лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че липсват 36 страници и това е видно от преномерирането.

По думите му прочистването е станало само преди четири месеца - на 27 март, за което удостоверяват печати, а последното пипане в папката е било съвсем наскоро.

Тази информация бе потвърдена от члена на комисията по досиетата д-р Валери Кацунов (от квотата на ДСБ) и от Екатерина Бончева (излъчена от БНС).

Архивите на Първо главно, където е бил зачислен Първанов, се съхраняват в НРС, което е на подчинение на самия президент. До редакционното приключване на броя нямаше коментар от службата дали казаното от Костов е вярно и защо се е наложило папката "Гоце" да бъде отваряна малко преди новата комисия по досиетата да започне работа.

"Много от папките, които идват при нас от НРС, са разшивани, а документите са преномеровани", обясни още Кацунов. Комисията е изпратила официално питане по проблема до шефа на разузнаването Кирчо Киров.

"Действително изпратихме подобно запитване, но не по конкретното дело", каза шефът на комисията Евтим Костадинов.

Той обаче отказа да потвърди изнесените данни: "Не отричам твърденията на г-н Костов, но не мога да разбера откъде той има такива сведения."

Бившият депутат от БСП заяви още, че не влиза в задълженията на комисията да проучва по същество агентурните дела: "Законът е достатъчно ясен - от нас се иска да проверим дали има данни за принадлежност или не."

Е, данни за принадлежност на президента има. Но, изглежда, някой е забравил да ги върне в папката.

*Това не е известният бивш зам.-директор на Шесто управление на ДС и главен секретар на МВР Цвятко Цветков

**14 отдел на ПГУ-ДС е "Културно-историческо разузнаване". Той е създаден по повод честванията на 1300-годишнината от създаването на българската държава. Неговата цел е била да открива и придобива от чужбина предмети, които имат отношение към българската история

Екипи

В работата си като държавен глава Първанов е имал за съветници 12 агенти на ДС. Двама от хората му в екипа още не са проверени - това са Венцислав Димитров и Иван Иванов. Петима от бившите кадри на ДС сега са изпратени посланици: началникът на кабинета на Първанов Андрей Караславов в Гърция, секретарят по външната политика Георги Димитров в Сърбия, колегата му Златин Тръпков в Холандия. Друг бивш външнополитически секретар - Никола Карадимов, е в Норвегия, а бившият директор на дирекция "Протокол" Атанас Павлов - в Лихтенщайн.

Петър Стоянов е имал четирима агенти в екипа си, а Желю Желев - петима. Бившият вицепрезидент генерал Атанас Семерджиев, издал заповед за унищожаване на досиетата, е бил агент Славейче, съдържател на явочна квартира.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Макрон: Китай се съгласи да не помага на Русия

Макрон: Китай се съгласи да не помага на Русия

Свят Преди 14 минути

Си призова в Париж страната му да не бъде "опетнявана" по въпроса за Украйна

Многоетажна сграда рухна върху хора в Южна Африка

Многоетажна сграда рухна върху хора в Южна Африка

Свят Преди 27 минути

Властите смятат, че 47 работници са останали в капана на развалините

"Хамас" прие предложение за примирие в Газа

"Хамас" прие предложение за примирие в Газа

Свят Преди 2 часа

Тълпи ликуват и стрелят във въздуха по улиците на южния град Рафах

Осем жертви и много ранени в катастрофа с бус в Турция

Осем жертви и много ранени в катастрофа с бус в Турция

Свят Преди 4 часа

Бусът пътувал днес към близкия град Хатай, когато се сблъскал с бетоновоз

Почина легендарният френски журналист Бернар Пиво

Почина легендарният френски журналист Бернар Пиво

Свят Преди 5 часа

Освен на книгата, Пиво беше голям любител на футбола и виното

ЕС разчита на Китай да накара Русия да спре войната в Украйна

ЕС разчита на Китай да накара Русия да спре войната в Украйна

Свят Преди 6 часа

Урсула фон дер Лайен: Президентът Си изигра важна роля в деескалирането на безотговорните руски ядрени заплахи

Дилян: В “Един за друг” намерих своя брат в лицето на Петър!

Дилян: В “Един за друг” намерих своя брат в лицето на Петър!

Любопитно Преди 6 часа

Двойката от Сливница сподели, че са разочаровани, че са отпаднали

Ивайло Вълчев е водач на листата на ИТН за европейските избори

Ивайло Вълчев е водач на листата на ИТН за европейските избори

Избори 2 в 1 Преди 7 часа

Вълчев обяви, че "в европейското семейство "Има такъв народ" ще се присъедини към консервативните партии"

Пеевски води депутатските листи на ДПС в Кърджали и Благоевград

Пеевски води депутатските листи на ДПС в Кърджали и Благоевград

Избори 2 в 1 Преди 7 часа

Водач на листата за Европейския парламент е д-р Джевдет Чакъров

Президентът на Украйна Владимир Зеленски

Русия обяви, че е превзела още две украински села

Свят Преди 8 часа

През последните месеци Киев изпитва сериозни затруднения да удържи фронтовата линия

а

Намериха кокаин за 40 милиона лири до кръчма във Великобритания

Любопитно Преди 9 часа

Или кое е точното определение за полицейска находка

Празник на българската армия - военен парад за 6 май

Димитър Главчев: Очаквайте честни и прозрачни избори

България Преди 9 часа

"Ако имаше сигнали за купуване на гласове, щяхте да видите и наши действия", коментира той

Кевин Спейси

Кевин Спейси: Не съм безгрешен, но не приемам измислици

Свят Преди 10 часа

Актьорът категорично отрече новите обвинения от документален филм на Channel 4

Празник на българската армия - военен парад за 6 май

Президентът Румен Радев: В подобни времена неглижирането на българската армия е немислимо

България Преди 11 часа

"Процесът по модернизация и развитие все още се движи твърде бавно", смята той

.

Путин разпореди учения за използване на ядрени оръжия в близост до Украйна

Свят Преди 11 часа

Информацията идва директно от руското Министерство на отбраната, предаде "Ройтерс"

Празник на българската армия - военен парад за 6 май

Изтребители летяха над София в Деня на Българската армия (СНИМКИ и ВИДЕО)

България Преди 12 часа

Традиционният водосвет на бойните знамена и знамената светини се състоя днес в Деня на храбростта