3

М алобройна група маскирани младежи атакува полицейските заграждения пред Народното събрание и предизвика униформените да ги удрят с палки и да ги избутват с щитове.

(виж фоторепортаж на Георги Димитров - Бруно)

Другите протестиращи, над 2 хил. души изпълнили площада, настояваха, че агресивните са провокатори и искаха служителите на реда да ги отстранят от там. След известно колебание полицията се намеси, задържа неколцина с черни качулки и ги натовари на служебни джипове.

Протестът беше мирен в продължение на два часа и искаше

правова държава, в която да се спазват законите, участие на гражданското общество в управлението и оставка на правителството.

Междувременно телевизия RE:TV (retv.bg), която предаваше пряко от площада, съобщи, че кметът на столицата Бойко Борисов е наредил протестът около Народното събрание да бъде прекратен.

Малко по-късно пресцентърът на общината съобщи, че протестът се прекратява със заповед на зам.- кмета Юлия Ненкова.

Заповедта била издадена след получено в Столичната община писмо от МВР за постъпил сигнал от администратор на интернет сайт, с което се огласяват намерения за взривяване на самоделно взривно устройство по време на протестните действия.

Решението било взето след 30-минутен телефонен разговор между кмета Борисов и гл. комисар Павлин Димитров. Столична община е поискала от Димитров да бъде извършена проверка за истинността на сигнала.

След това съобщение полицаите, към които незабавно се присъедини и жандармерия, започнаха с насилие да опразват площада. С палки, шамари и юмруци бяха бити 15-16-годишни момчета, полицаи влачиха демонстранти по паважа.

Свидетел, наблюдавал насилието на полицията от прозорец в сградата на БАН, разказа за програма "Хоризонт" на БНР, че след като са успяли да прогонят фоторепортерите и тв операторите, в пространството между тази сграда и Народното събрание, полицаите са пребили от бои мнозина, ритали са ги в бърреците и по главите.

Задържан е бил за кратко председателят на СДС в София и общински съветник Борислав Бориславов. Пред БНР той разказа, че се държали с него като престъпник, а когато видяли документите му, полицаи му казали: Трябваше още преди 15 години да ви смажем главите на вас!

"Очевидно е, че зад този протест стояха хора, които търсеха агресия и насилие.

Органите на реда постъпиха по начин, по който трябваше да постъпят",

заяви по-късно на извънредна пресконференция вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин.

И според вътрешния министър Михаил Миков, действията на полицаите днес са били правилни.

В началото на сблъсъка са били задържани над 50 души, а полицията твърдеше, че в петима от тях били намерени "самоделни взривни устойства".

Преди тази приключила за няколко минути акция на силите на реда площадът пред парламента и началото на ул. "Цар Иван Шишман", бяха изпълнени с хора, които скандираха "Писна ни", "Оставка", "Всеки ден ще е така до победата!".

Протестиращите носеха плакати с надписи "Спрете да крадете!", "Да спасим Иракли", "Корупция, мизерия, беззаконие". В продължения на няколко часа се чуваха мощни освирквания и биене на барабани.

Имаше и български знамена. Нямаше отличителни знаци на партии, организации или футболни клубове. От импровизирна трибуна се опитаха да говорят неколцина, но почти никой не ги чу.

По-късно се разбра, че те призовавали младежите да не се поддават на организираните и може би дори платени от властта провокатори.

Към сградата на парламента и към полицаите, които бяха с щитове и каски, летяха снежни топки, а обявените за провокатори маскирани мъже хвърляха елементи от поставените предварително метални заграждения.

Един прозорец на Народното събрание беше счупен.

От Националния медицински координационен център съобщиха, че пострадалите при протеста са насочвани към болница "Царица Йоанна" (ИСУЛ), защото травматологиите на "Пирогов" и Военна болница са пълни с хора, пострадали заради поледицата.

Други арестувани и пострадали били откарани в Първо и в Пето РПУ, където щяла да им бъде оказана и медицинска помощ.

След като бяха изтласкани от площада пред Народното събрание, към 13,30 ч. протестиращите последователно блокираха кръстовищата пред Софийския университет "Св. Климент Охридски" и на Орлов мост. Близо час и половина нямаше движение по "Цариградско шосе" и по бул. "Цар Освободител".

В 14,40 петдесетина души блокираха за 15 мин. движението на кръстовището на бул. "България" и "Фритьоф Нансен".

В официално съобщение до медиите МВР твърди, че са протестирали не повече от 500 души, а арестуваните са 153-ма.

Проверените и задържани носели метли с дървени дръжки, ножове и свастики, снежни топки и камъни, някои били без документи за самоличност.

40 пристигнали с влак отнякъде и полицаи ги придружили до бул. "Цар Освбодител". 50-ина били от "Националната гвардия" на националиста Боян Расате, 150 били студенти.

Когато към протестиращите се присъединили 200 маскирани и с качулки футболни фенове, от МВР било наредено на площада да бъдат разположени допълнителни сили.

Около 12 ч. полицията разбрала, че към площада идват протестиращи, които носят камъни, и образувала кордон в района на ул."Париж" и бул."Цар Освободител" и зад хотел "Радисън САС" - "с цел недопускане на въоръжени в района на протеста".

Около 12.15 ч. в СДВР било съобщено, че е издадена заповед от кмета на столицата за прекратяване на протеста.

Тогава, според МВР, част от протестиращите започнали да къртят пътните знаци в района на кръговото движение около паметника на Цар Освободител, чупели частни и служебни автомобили, нанесли материални щети на частни търговски и държавни обекти на улиците "Цар Иван Шишман", "Аксаков", "Славянска", "6-ти Септември", "Дякон Игнатий", "Цар Иван Асен". Пострадали шестима полицаи.

В района на Министерския съвет бил задържан привърженик на "Скин хедс", носещ гаечен ключ, изяснява МВР.

На 19 декември студенти излязоха на протест пред Парламента в знак на протест след жестокото убийството на Стоян Балтов пред дискотека "Амнезия" в Студентския град. Те дадоха 30-дневен срок на депутатите да бъде изготвен законопроект за студентските градчета, който обаче да бъде съгласуван с тях.

Инициативата за протест пред парламента на 14 януари тръгна миналата седмица по форумите в интернет. В основата бяха студентски и екоорганизации.

Като организатор се обяви Сдружението за развитие и обществен контрол на студентските общежития и столове. Други, открито политизирани студентски организации, отрекоха протеста и днешните демонстрации.

След специална среща с министър председателя Станишев срещу днешния протест се обявиха и председателите на двата официални синдиката - Константин Тренчев от "Подкрепа" и Желязко Христов от КНСБ.

"Управляващите се стреснаха от предстоящите протести", писаха преди два дни столични всекидневници.

Председателят на парламента Георги Пирински постави тревожно въпроса на съвместното заседание на депутатите от левицата, ръководството на БСП и министри и предупреди, че има опасност да се повтори ситуацията от 10 януари 1997 г.

Пирински изрично подчерта, че сега няма криза, а има голяма степен на стабилност и ситуацията е коренно различна отпреди 12 г.

Столичната община даде разрешение за протести на студентите на 14, 15 и 16 януари от 10 до 18 ч., включващи шествие от Студентския град, митинг и жива верига пред парламента.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 26 минути

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 31 минути

Постът заема Павел Манченко

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

България Преди 53 минути

До нея ще бъдат допускани зрелостници, които искат да повишат оценката си, за да кандидатстват във висше учебно заведение

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 1 час

През април очаквайте още изненади със спортното издание

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 1 час

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

България Преди 1 час

Тя припомни, че от БСП публично са заявили, че не желаят третия мандат и президентът е взел предвид тази тяхна позиция

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Любопитно Преди 1 час

Актрисата си спомня как е избягвала темата като тийнейджър поради това, че е била „засрамена“

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 1 час

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 1 час

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

България Преди 2 часа

Ако направим вота 2 в 1, това дава възможност едно цяло провеждане на избори да бъде спасено, каза съпредседателят на ПП-ДБ

Бойко Борисов с молба към президента

Бойко Борисов с молба към президента

България Преди 2 часа

Лидерът на ГЕРБ с молба кой да не бъде служебен премиер

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

България Преди 2 часа

Това каза председателят на ПГ на „Има такъв народ“ на излизане от сградата на президентството

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

България Преди 2 часа

Театралните награди бяха връчени от Съюза на артистите в България (САБ) снощи на церемония в Народния театър

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

"Никога не съм се възприемал като опасен подривен империалист - обикновено ме смятат за доста уютен и безобиден", казва телевизионният водещ

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

България Преди 2 часа

При обиските е открит е инсулин, който липсваше на пазара

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

България Преди 2 часа

Творчеството на Димчо Дебелянов го прославя като „поетът на любовта, на тихата скръб, на цъфналите вишни“