0

"Овчаров и Дончева са вредни за БСП", заявява пред "Труд" проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей. Според него Дончева е срам за партията. Това, че много говори, е добре само за журналистите, коментира той.

Такъв срам бил според него и Румен Овчаров. Станишев трябваше, след като го отстрани като министър, да обясни защо, отбелязва Димитров. Трябва да се постъпва като Бойко Борисов - уволни заместника си Велизар Стоилов със замах, дори само при съмнения за корупция, смята той.

Класация на най-ярките примери за измами със средства от бюджета на ЕС и мястото на България в нея е една от коментираните теми в днешните вестници.

"И ние сме сред големите в Европа... по далавери!", отбелязва "Труд. България попада в класацията на британската неправителствена организация "Отворена Европа" за най-големи злоупотреби в пари от ЕС.

Страната ни е спомената с четири случая - закупуването на стари месопреработвателни машини със средства от САПАРД и отчитането им като нови, нелегален внос на китайско заешко месо и изнасянето му за Франция и Германия с аржентински санитарни свидетелства.

Друг случай е замразяването на над 500 милиона евро от предприсъединителните програми на ЕС през юли заради корупция и съмнения за връзки между властта и организираната престъпност.

Припомня се и как Румен Петков подаде оставка като вътрешен министър "под натиск от ЕС".

Темата е основна за "24 часа", който допълва, че междувременно ЕК е разпространила доклад, в който строителството на магистрала "Люлин" се нарежда сред 7-те проекта, финансирани от фондовете на ЕС, при които са открити най-много нарушения.

"Трудно е да отсеем клеветници от жертви", казва пред "Стандарт" Николай Георгиев, който оглавява дирекция "Главен инспекторат" към МС. Дирекцията осъществява проект, по който експерти от испанска фондация ще обучават българските си колеги как да "ловят" още по-успешно "братовчедите " във властта и корумпираните служители, пояснява вестникът.

Георгиев отбелязва, че конфликтът на интереси вече е определен със закон, но е важно служителите да се научат как да проверяват дали декларациите за липса на такъв конфликт са верни. Има много случаи и на клевета, лошото е, че в законодателството ни няма ефективни мерки срещу клеветниците, отбелязва той.

"Значи можем и да работим с Брюксел", заключава "Сега". Размразяването на парите по САПАРД показва, че оправданието "недостиг на административен капацитет" бе номер за заблуда на ЕК, разсъждава авторът.

Притиснати в ъгъла, чиновниците показаха, че могат да работят достатъчно ефективно, за да спечелят загубено финансово доверие, пише той.

"Блокада от протести, властта избяга", така "24 часа" описва вчерашните протести в центъра на София, останала блокирана над 3 часа.

Управляващите, към които бяха отправени исканията им, се оказаха далеч, пише изданието. Икономическият министър Петър Димитров не чул виковете "Оставка" от работниците от "Кремиковци", защото летял за Мексико.

Премиерът Сергей Станишев пък не разбрал какво искат хората с увреждания под прозорците му, защото бил в Пловдив.

"Кремиковци" повлича още протести", продължава темата "Сега". Лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" съобщили, че подготвят за стачни действия и останалите отрасли, свързани с комбината - БДЖ и пристанищата. Възможно било към тях да се присъедини и НЕК.

"Инвалидите си търсят правата в Европарламента", допълва "Новинар" за другия протест. Ако не се вземат мерки за решаване проблемите на инвалидите - увеличаване на инвалидните пенсии, достъп до обществени сгради, образование и работа, те ще изпратят искане до Европарламента да се спрат средствата към България по Европейския социален фонд.

"Не бързайте да теглите парите за втора пенсия", съветва в интервю за "24 часа" социалният министър Емилия Масларова. Рискове при криза има, но не трябва да се истеризира, в рамките на 1 г. балансът ще се възстанови и нещата ще се оправят, смята тя.

Масларова прогнозира, че през 2009 г. няма да се стигне до драстично намаляване на заетостта у нас, а безработицата ще остане под 7 процента. Тя е на мнение, че у нас кризата няма да се усети толкова силно, колкото в други страни.

"Дори в градовете всеки пети трудно стига до лекар", информира в челния си материал "Сега". 21.7 процента от хората в големите градове са със затруднен достъп до медицински услуги, а в малките градове процентът стига 26.

Основните причини за това били липса на медицинска помощ в близост или финансови затруднения, според проучване на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Темата за здравеопазването присъства и в "Труд с интервю на новия зам.-министър на здравеопазването д-р Стоян Стоянов.

"Някои болнични шефове са като феодали", твърди той. Според него, за да просперират лечебните заведения, трябват добри мениджъри. Начинът е да се помогне на директорите с консултации и специалисти, а когато директорът наистина иска да превъзмогне кризата, ще има резултат, разсъждава зам.-министърът.

"БСП и ГЕРБ продължиха да мерят "мускули и интелект", обобщава "Дневник" задочния диалог между неформалния лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и премиера Сергей Станишев.

"Станишев и Борисов ни правят на глупаци", коментира "Сега" в приложението "Наблюдател". Лошото е, че циркът, който разиграват, е поза, той е нечестен, непродуктивен, смята авторът.

"Ахмед Доган контролира 1 млрд. долара", твърди в интервю за "24 часа" турският бизнесмен и бивш собственик на захарните заводи в Девня Бедри Шефик.

"ДПС няма нотариален акт за малцинствата", отбелязва пред "Класа" лидерът на Новото време Емил Кошлуков. Етническо напрежение няма, не бива да се бърка отношението към ДПС с отношението към турците, посочва той.

"Преди месец решихме да се изтеглим от Ирак", обяснява пред "Труд" военният министър Николай Цонев. Обстановката в Ирак постепенно и необратимо се подобрява, мотивира се той, като подчертава, че заслуга за това имат и българските рейнджъри.

От разговорите, които водих на различни международни форуми разбрах, че иракските сили за сигурност скоро ще могат сами да се справят, а и мандатът на ООН за присъствието на международните сили е до края на 2008 г.,отбелязва Цонев.

"Килията влияе зле на Желязков", обяснява пред "Стандарт" директорът на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" Петър Василев. Отпускът на Димитър Желязков, известен като Митьо Очите, бил даден като награда за добро поведение.

Василев признава, че появата на Желязков на парти в поморийски фолкклуб е гаф. Василев е разпоредил проверка в бургаския затвор и след резултатите ще коментира случая.

"Не нови глоби, а уроци!", препоръчва в анализа си "24 часа" по повод предложението за по-високи глоби за нарушители на пътя. Според автора вдигането на глобите само може да задълбочи проблема с корупцията сред полицаите на пътя и по-скоро въпросът е в контрола, а не размера на санкциите.

Спорно звучали и планираните ограничения за млади шофьори. 884 убити и 8518 ранени на пътя е печалната равносметка от началото на годината до 10 ноември.

5-6 големи играчи държат над 50 на сто от производството на хляб в България, показва проучване на "24 часа". Борис Инчев, който оглавява камарата на индустриалните хлебозаводи, е категоричен, че няма картелни споразумения за цената на хляба.

"Хванаха император в колет", обявява от първа страница "Труд". Мраморна глава на римски император, вероятно Октавиан Август, е заловена от митничари на летище София и от вчера е в Националния исторически музей. Главата е открита в колет, изпратен от Хасково до Западна Европа.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Любопитно Преди 4 минути

Наследството на Марк Твен е не само в американския литературен канон, но и в неговото трайно влияние върху идеалите за свобода

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 1 час

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

България Преди 1 час

Служебният премиер иска нови министри начело на МВнР и Министерството на земеделието

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 1 час

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 1 час

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 1 час

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

България Преди 1 час

Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

Свят Преди 2 часа

За момента не е ясно дали страната е атакувана

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 9 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Свят Преди 9 часа

Според СБУ задържаният е бил вербуван от руските специални служби

<p>Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран</p>

Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран, докато САЩ призовават за сдържаност

Свят Преди 9 часа

Анализаторите казват, че контраударът на Израел вероятно ще бъде насочен към иранска земя, без да убива цивилни

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 10 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Доходите на българите изпреварват разходите

Доходите на българите изпреварват разходите

България Преди 10 часа

През 2023 г. българските домакинства са изразходвали 10 044 лв. средно на човек

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

България Преди 11 часа

Това се е случвало в периода от 1 май 2021 до 12 април 2024 г.