4

В трите си агрегатни състояния водата се среща навсякъде в природата, като образува неравномерна и сложна покривка по цялото земно кълбо.Тя е до толкова значима за нас живите същества,че нашето съществуване не би било реално без нея.Хората не си даваме сметка и за съжаление често пъти не си задаваме въпроса "Ако водата изчезне,ако просто я няма на земята" ,какво би се случило тогава?Дали щеше да съм тук и да изразявам мнението си така усилено за най-важното богатство на света ? ? ?...Едва ли!

Водата е едно от най-разпространените вещества в природата. Запълва огромни океански и морски басейни, образува езера, натрупва се във вид на ледници в полярните области и високите планини, тече в речните долини и образува реки. Навлиза в порите на скалите и формира подземни басейни. Водата влиза в състава на клетките и тъканите на всички живи същества. Тя създава онази физико-химична среда, без която е невъзможно осъществяването на основния процес при живите същества - обмяната на веществата. С други думи тя се явява свързващо звено между организмите и обкръжаващата ги среда.След тези факти написани не само от мен,а от милиарди учени,еколози и свободно изразяващи мнението си хора би следвало да се стреснем и да си кажем "Дали пък не трябва да пазим природата си и водата си малко повече" ,защото един ден както е предрекла великата Ванга "Ще имате злато,но ще се молите за вода"! Трябва ли да стигаме чак до там,да унищожаваме нас самите и живота си,защото точно това правим.Замърсяваме природата си в последствие оставаме без чист въздух,от там пък започват болестите при млади и стари,не пазим водните си басейни чисти и питейни,следователно става невъзможно да пием чиста вода..вредим само и единствено на себе си по този начин.Аз бих изразила водата с две фрази,които точно и ясно подчертават както нейното значение така и значението на живота ни: Капка вода - миг живот !Водата , която става за консумация е едва 3% от цялата съвкупност вода на планетата Земя. Много от водните басейни са замърсени . Глобалното замърсение кара по-голямата част от човечеството да предприеме мерки . Чистотата на водните басейни зависи главно от действието на човека . Той използва водата за битови нужди – поддържане на лична хигиена , приготвяне на храна и прочее. Вследствие от честото употребяване на водата , тя се превръща в отпадъчна. Е и после убеждавайте който и да било ,че човека не е главният виновник за замърсената природа и вода.Всичко,което сме причинили на водното си богатство трябва да бъде поправено от нас хората,а не да разчитаме някакво "чудо" да слезе от небето и да ни помогне.Много малка част от обществото обръща внимание на заобикалящата ни вода . Ако се вгледаме , ние бихме я открили навсякъде . Водата е нашият истински Извор на живот.Може да ни помогне и да ни  успокои, докато се разхождаме пoд дъжда. Може да ни накара да се смеем, докато играем в морето, но също така може да ни помете с огромната си сила.

Не мога, да намеря  частица от мен или частица от природата, която да няма допир с великата вода! Нека само за миг да си представим, че  водата изчезне. Тогава ще изчезне всичко! Няма бъдеще, няма настояще, защото тя е изворът на живота във вселената! Всичко идва и си отива,но водата остава завинаги,а за да идва нов свят,хора и живот трябва да пазим водата ,защото тя е повече от нужна,повече от значителна и необходима,тя е всичко за света.

Съвсем естествено е всеки да обича Родината, в която се е родил. За мен България е най-красивата страна, защото Господ я е надарил с много природни богатства - алпийски красоти, вековни борови гори, красиво Черноморие. На тази малка територия са съчетани хладната гордост на Балкана, спокойното плискане на морските вълни с нежния аромат на прочутата българска роза. В тези места живее един прекрасен народ, известен със своята древна и настояща култура, със своето трудолюбие и гостоприемство.Нека не убиваме всичко около себе си,нека запазим красивото в страната си,нека се постараем да бъдем малко по-добри,малко по отговорни към мястото на което живеем ,съществуваме и дишаме.Ако всички се изправим здраво на крака бихме могли да запазим Водната си красота такава каквато трябва да бъде,чиста,кристална и полезна за нас самите.Нека оставим след себе си за издващите поколения една страна с красота,чистота и бъдеще. Сигорна съм,че всеки българин дори да не го признава пред останалите тайно вътре в себе си се гордее с красотата на страната ни.Тази така малка територия е побрала толкова красоти,толкова история и горд народ,че би било жалко да погубим толкова много за толкова отрицателно време.. Нека го запазим,заради нас,страната и бъдещето на нашите деца!Ще бъда най-щастливата ако разбера ,че след прочитането на есето ми поне един човек се е замислил над всичко това и си е дал сметка колко важна част за нас е водата,че без нея и ние няма да сме на земята,че трябва да спрем, да кажем СТОП на всичко и всеки ,който замърсява и ни отнема богатството.Живеем в една така прелестна страна,богата и имаща от всичко по малко,малко,но красиво и ценно.Помислете колко по-спокоен би бил живота ни,ако не замърсяваме водите и природата си ако пазим всичко така както то самото се е създало.Всяко кътче,всеки воден басейн трябва да бъде запазен и непокътнат чист и тогава може би ще живеем нормално,всичко ще е по-красиво и истинско,но това може да стане реалност и част от нас ако ние го поискаме,ако ние го предизвикаме,нека дадем всичко от себе си,за да запазим Водите си истински чисти и годни за употреба и занапред да притежаваме вода ,а не да погубваме собственото си съществуване!

Обичам моята България, защото е една и неповторима, най-красивата на света!
Светът може и да не оценява смелостта на малките хора, но той би рухнал без тяхната смелост и упоритост.Бъдете смели и упорити,ПАЗЕТЕ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА и винаги помнете водата е нашето най-голямо богатство и без нея живота ни е невъзможен !

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ивицата Газа е спряла да получава гориво

Ивицата Газа е спряла да получава гориво

Свят Преди 20 минути

Най-големият недостиг е в южната част на анклава, съобщава ООН

Силни бури взеха най-малко 4 жертви в Хюстън, оставиха хиляди без ток

Силни бури взеха най-малко 4 жертви в Хюстън, оставиха хиляди без ток

Свят Преди 22 минути

Улиците са наводнени, а в целия район има съборени дървета и електропроводи

<p>Вижте на кого отдава почит църквата днес</p>

Почитаме паметта на св. мъченик Николай Софийски и на Баташките новомъченици

Любопитно Преди 1 час

Свети Николай Софийски бил християнин, роден в град Янина

Украински дрон е убил майка и 4-годишното ѝ дете при атака в Белгородска област

Украински дрон е убил майка и 4-годишното ѝ дете при атака в Белгородска област

Свят Преди 1 час

Бил е поразен автомобилът им в село Октябърски

<p>Кларксън е най-секси мъжът във Великобритания</p>

Джеръми Кларксън е най-секси мъжът във Великобритания

Технологии Преди 1 час

Това определение той печели за втора поредна година, изпреварвайки Том Холанд и Принц Уилям

.

Трагичната история на крал Бран Благословения, повелител на гарваните

Любопитно Преди 2 часа

Интересна информация за краля може да прочетете в следващите редове

Съветът на ректорите с извънредно заседание

Съветът на ректорите с извънредно заседание

България Преди 2 часа

На него ще се решава дали ВУЗ-овете ще излязат на протест

<p>Какво е състоянието&nbsp;на жената, пострадала при катастрофата с кола на НСО</p>

Тежко остава състоянието на жената, пострадала при катастрофата с кола на НСО

България Преди 2 часа

Тя е настанена в болница "Света Анна" във Варна

ЕС разследва дали Meta не вреди на децата

ЕС разследва дали Meta не вреди на децата

Технологии Преди 2 часа

Проверката обхваща Facebook и Instagram

<p>Над 50 000 зрелостници се явяват&nbsp;на матура по БЕЛ</p>

Над 50 000 зрелостници се явяват на матура по български език и литература

България Преди 2 часа

Държавният зрелостен изпит ще се проведе в 759 училища и в 4185 зали в страната

Решиха 200-годишна загадка, поставяйки мини раници на птици

Решиха 200-годишна загадка, поставяйки мини раници на птици

Любопитно Преди 2 часа

Как изследователите проследяват птиците четете в следващите редове

Слънцето се показва в петък, какво време ни очаква през уикенда

Слънцето се показва в петък, какво време ни очаква през уикенда

България Преди 2 часа

Максималните температури ще са предимно между 17° и 22°, в София – около 19°

Това е "труден момент": Битката за Рафах е решаваща за Израел

Това е "труден момент": Битката за Рафах е решаваща за Израел

Свят Преди 9 часа

Това заяви министър-председателят Бенямин Нетаняху

Анализатори: Москва не се готви за мир

Анализатори: Москва не се готви за мир

Свят Преди 9 часа

Според оценки на американски официални лица войната в Украйна вече е струвала на Русия повече от 200 млрд. долара

Лъчезар Чоткин е големият победител в Hell’s Kitchen 6

Лъчезар Чоткин е големият победител в Hell’s Kitchen 6

Любопитно Преди 10 часа

Талантливият кулинар спечели финала срещу изненадата на сезона Станислав

Украински удар в Донецк, има жертви

Украински удар в Донецк, има жертви

Свят Преди 10 часа

Жертвите са загинали близо до спирка на обществения транспорт, посочват местните представители в "Телеграм"