0
В а асовете по география разглеждаме водата като най-ценният ресурс на планетата. Именно това отличава Земята от другите планети в Слънчевата система, точно водата е дала възможност за развиването на живота. Наричаме я благо за човечеството, отбелязваме голямото й значение, изброяваме многото й приложения, но разбираме ли какво точно ни дава водата?

„Капка по капка вир става" казва българската народната поговорка. Водата е символ на постоянството и красотата, създавана от нейната упоритост. Капката - една малка частица живот, от която започва началото на всичко на Земята. Водата като извор на живота  е един от най -- важните елементи на природата, без който нищо не би могло да просъществува.

Водата е една от най -- мощните сили. С търпение и постоянство тя си проправя път през планини и хълмове, през корави почви и каменисти покривки. А там, където не може да опитоми майката земя на повърхността, тайно се промъква в дълбините, където се събира с падналия дъжд, и чака да бъде открита от някой жаден странник. Така тя се явява като негова спасителка. Разнообразна в своите форми, тя разкрива красотата си пред всеки, който иска да я види. Най -- различни са нейните произведения. Капка по капка в пещерите тя е изградила масивни фигури, вдъхващи удивление и почуда в своите зрители. Години наред някоя малка рекичка е дълбала в земята величествените пещери, които днес ни изумяват с причудливите си извивки, за да може след това бавно и с постоянство, само с капчици, да изгради сталагмитите, сталактитите и сталактоните, които днес изумяват със своята изящност, здравина и приликата им с действителни обекти. Ами красивите форми в планините? Дори и замръзнала, водата не забравя своя усет за изкуство. Морените, които е създала, и красивите ледникови езера са едни от най -- красивите обекти из планините. Водата няма усещане за ограничение и симетрия, не може да бъде подвластна на нищо и никого, изправя се пред всяка стена и бавно, но сигурно, намира път, създавайки едни от най -- изумителните клисури и извайвайки красиви ждрела. Няма две езера, които да имат една и съща форма, няма две реки, които да имат еднакви извивки. Красотата на творчеството на водната сила е в нейната уникалност.

Капка по капка -- живот! Все по -- малко напоследък осъзнаваме каква голяма роля играе водата в живота на всички. Тя е част от самите нас. Приблизително 80% от човешкия организъм е вода и нейният недостиг може да бъде фатален. Водата обаче не е само част от нашия организъм. Забравили сме, че, за да можем да се насладим на свежия въздух около нас, растенията се нуждаят също толкова много от водата. Тя им осигурява хранителните вещества за необходимата им енергия за произвеждането на кислорода, без който ние не можем да живеем. Ако хората могат да издържат няколко дни без вода, то не могат да живеят повече от няколко минути без въздух. Малко хора знаят, че растенията също се нуждаят от кислород за да дишат. А това би било невъзможно без водата, с помощта на която да го произведат.

Има и друга причина, поради която хората не могат да оцелеят без водата. За да живеят, хората имат нужда от храна. Растителните култури, които се използват за храна, се нуждаят от напояване, за да могат да израснат и да добият необходимата хранителна стойност. Да, ще се каже, че може да се храним само от животински продукти, но за да има животни те също се нуждаят от храна, а една голяма част от животните, които се използват за добив на месо, са растителноядни. Те няма как да живеят без да се хранят или да пият вода. Изкуствените заместители на хранителните продукти не могат да заменят изцяло истинската.

Когато всяка наша нужда е задоволена, рядко се замисляме за истинската стойност на нещата. Преди хиляди години, когато хората тепърва са изграждали стабилни селища едно от основните изисквания е било да бъде до постоянен водоизточник, защото са осъзнавали значимостта и зависимостта си от наличието на вода. Много култури дори имат молитвен танц за дъжд, така наречения „танц на пеперудата". Те са осъзнавали колко много зависят от водата. Известният учен Владимир Вернадски е казал: „Няма такова съединение, което би могло да се сравни с водата по своето влияние върху основните геоложки процеси. Няма такова вещество, минерал, полезно изкопаемо, живо тяло, в чийто състав да не е включена вода."

Освен необходимостта на хората и, в общи линии, всичко останало на Земята от водата, тя играе и значителна роля в промишлеността. Почти за всяка дейност е необходимо известно количество вода. За производството на прежда, за производството на хранителни продукти, за охлаждане на турбини и реактори. Водата има огромно значение за много от производствата както в леката, така и в тежката промишленост. Освен при производството на стоки и предлагането на услуги, водата има едно голямо участие и в производството на електричество. Водата, използвана в водноелектрическите централи, се използва по няколко пъти и по този начин не се изразходва толкова много и не се замърсява голямо количество от нея. Ако водата се пречиства чрез пречиствателни станции, след това може да се използва и за битови нужди. Жалкото обаче е, че често се пренебрегва тази процедура с пречистването и много вода се хаби. Това е безотговорно, защото със сегашните повишени температури много от подпочвените води са изчезнали, което намалява запасите от чиста питейна вода.

Водата е не просто необходимо условие за живот, а е жизнено важна за съществуването. От нея е възникнал животът на Земята и от нея зависи неговото просъществуване в бъдещето. Водата е изчерпаем ресурс и трябва много да се пести и пази. Няма заместител, който да замени водата и нейните качества, тя е необходима, живото-осигуряваща за много водни животни и живото-поддържаща за всички останали организми. Всички трябва да осъзнаят колко значима и нужна им е водата и колко много им е дала, и да започнат да я използват разумно. 

 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 1 час

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 2 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 2 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 2 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 2 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 2 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 2 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 2 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 3 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 3 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 3 часа

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 3 часа

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 4 часа

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"