0

Т ой е президент, главен изпълнителен директор, съсобственик на средно голяма фирма за производство на нестандартно оборудване с пазари на три континента. Инженер, издигнал се от цеха до равнището на управляващ съдружник.

Тя - директор "Човешки ресурси" и собственик на 15% от акциите на фирмата; дъщеря на заможни и властни родители и титуляр във всички нотариални актове за фамилните имоти; пълновластен лидер на всички бизнесвечери.

В заседателната зала са той, тя и останалите девет членове на управленския екип на фирмата, за да обсъдят инженеринговите проекти и бизнеспоказателите за следващите шест месеца. Атмосферата е тягостна, всички очакват двамата да започнат с обичайната размяна на загряващи реплики.

Тя иска думата, за да прикани всички да се изкажат свободно. Той е раздразнен - няма нужда от адвокат, а и вече е възложил на заместника си да води заседанието. Прекъсва я, за да й го напомни, тя му отвръща със смразяващ поглед.

Заседанието току-що е започнало, а на всички вече им се иска отдавна да е приключило... А утре има още две такива! Той вяло представя на екипа консултанта по организационна ефективност, приятел на сина им - последна година в престижен университет, който тя е привлякла след разговор на вилата през почивните дни. Всички в екипа забиват поглед в папките пред тях.

Ужас!? Не! Семейство със сериозен бизнес.

Като консултант по организационно развитие с психологическа квалификация и вкус към системно-интегративни интервенции си припомням често една безспорно полезна максима на моя супервизор Майк:

"Гледай отношенията първо и постоянно! Добрите отношения са основата за оцеляването и развитието на всяко предприятие. Също както в семейството... Няма нищо излишно... Така работят и бизнесорганизациите!"

Обичайната интерпретация на Майк е, че ако има взаимно уважение, готовност и умения за трансформация на неизбежните конфликти между партньорите в съвместното преднамерено действие, наричано за краткост "бизнес", начинанията процъфтяват и работните задачи на оцеляването и развитието на предприятието се решават успешно.

А щом хората в една фирма започнат да се държат като разстроено семейство, чиито членове не желаят и/или не умеят да изграждат съгласуваност и доверие, да изясняват и усъвършенстват отношенията помежду си, предприятието става уязвимо и може дори да се разпадне.

Или още по-зле, да се запази, но да функционира в безкрайна компенсаторна стагнация като неразтрогнат, но ялов брак. Освен ако нещо или някой не тласне организацията към промяна във взаимоотношенията и чувствата на хората.

Изводът: Фирмите са... като големите фамилии, особено когато растат или се защитават.

Така си е, Майк! Или поне е така за семейните фирми, които и у нас станаха доста на брой и вече са все голямо интердисциплинарно предизвикателство за бизнесконсултантите, практикуващите организационни психолози и за... фамилните психотерапевти.

Какво прави семейните фирми и семействата на мениджъри, които работят заедно, по-различни от останалия бизнес?

На първо място - сложните отношения, преноси и контрапреноси;

След това - особената мощ на взаимозависимостта на хората в тях;

И разбира се - значителният емоционален заряд, влаган в работата;

Още - тоталността на усилията за приспособяване към промените в средата и комплексността на кризите и афективните им интоксикации;

Също така - наситените с напрежение и непроницателност защитни граници, които членовете на семейството очертават пред хората от бизнеса, но извън семейството;

И накрая, но в никакъв случай не на последно място - неизбежните пагубни тройни връзки, в които в моменти на тревожност и трудности семейният бизнес може да постави всеки консултант или външен на семейството участник в бизнеса без силно развит усет към изследване на обратите в семейната динамика.

Няма по-сложен и по-интересен за консултиране и изучаване бизнес от семейния!

Във всеки конкретен случай това е невероятна и рядко повтаряща се смесица от семейно-брачни отношения, емоционални реакции, икономически и властови интереси между хора, които разполагат с целия си живот, за да се опознаят и да се научат да работят, да се допълват и обогатяват заедно.

Динамиката в отношенията в ядрото на семейството, което е решило да прави бизнес заедно по несравним начин, предопределя противоречията и резултатите - разпада или възхода - на предприятието и категорично ни преподава уроците по системна психодинамика на организациите. Тук фирмената микроикономика е недостатъчна, а бизнесадминистрацията изглежда откровено опростенческа.

От работата си със семейни фирми - малки и големи, с бавен и с ускорен растеж - мога с увереност да твърдя само едно-единствено нещо.

Проблематиката на отношенията и чувствата между хората в семейните фирми е по-често и повече от всичко друго (мениджмънт, организационна структура, пазарен сегмент или фирмена стратегия) в основата на тревожната симптоматика и в крайна сметка, в сърцевината на организационните сривове и конфликти на бизнеспредприятието.

Защото от самото начало състоянието на семейния бизнес е поставено в зависимост от решаването на свръхзадачата за единение на сложни чувства и импулси с обвързани икономически интереси, хармонично взаимодействие и всеобхватност на отговорностите, авторитетите и ангажираността.

В семейния бизнес просто няма ограничени отговорности и власт. И длъжностните характеристики, и административните процедури не работят сами по себе си.

С други думи, ако искате да наблюдавате "перфектната буря", посетете "бермудския триъгълник", какъвто е всеки семеен бизнес в затруднение или конфликт.

Това е новото предизвикателство за консултантите по организационно развитие, търговско право, семейно-брачна психотерапия и извънсъдебно решаване на спорове, избрали тази нова работна територия.

Подобно на рибарското корабче от "Перфектна буря" - филм с Джордж Клуни, семейният бизнес всекидневно се изправя лице в лице със сили, които са способни да разрушат всяко семейство и всеки бизнес. Особено ако участниците в семейното начинание не разполагат с ясна представа за това, което ги очаква в океана на свободния бизнес, и не избират курсове встрани от непосилните семейно-брачни и/или междупоколенчески бури.

Наблюденията отблизо показват, че успехът на подобни пътувания през бермудския триъгълник парадоксално зависи не от размера, организационното и икономическото състояние на бизнеса, а от възприятията и своевременните отговори на членовете на семейството на

четири базисни въпроса:

1. В близко бъдеще, само поколение след основателите на семейния бизнес, кой ще го притежава и как ще го ръководи? Дали разширяващото се семейство ще расте като своеобразно акционерно микрообщество, или всичко ще премине в ръцете само на тези членове на семейството, които активно се ангажират с организацията на бизнеса?

2. Когато се оттегли от активно участие в семейния бизнес, ще запази ли първото поколение контрола си върху разпределянето на печалбите и другите семейни облаги от него, или ще отстъпи/продаде/дари семейния бизнес на наследниците си? Или на семейни аутсайдери с полезни бизнес идеи и умения?

3. Ако член на семейството реши да излезе от семейния бизнес, как ще бъдат изкупени дяловете от семейството? По пазарните цени или по споразумение с другите членове на семейството?

4. Ще зависи ли възнаграждението на ангажираните с бизнеса членове на семейството само от приноса им за пазарната капитализация на предприятието, или ще се основава на ролите и мястото, които семейството им определи?

Естествено, семействата често избягват или бавят откритото обсъждане на тези мегавъпроси, защото явно или скрито се страхуват от заложените в тях мощни семейни и междуличностни сблъсъци.

Типичната съдба на тези необсъждани дилеми на всеки семеен бизнес е, че те или всячески се заобикалят и потулват, или се пренебрегват систематично, или се решават ситуативно, импулсивно или авторитарно, но само ако наистина е неизбежно.

Истината е, че от семейно-психологическа гледна точка нито един от тези въпроси не може да получи "правилен" отговор. Перфектната буря вече е назряла още щом е станало ясно, че в психодинамичните дълбини на семейните системи се надигат различни интерпретации на възможните отговори на всеки от въпросите.

Добре дошли в центъра на бермудския триъгълник на семейния бизнес!

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

Любопитно Преди 5 минути

Дълго време се е смятало, че съвременните японци произхождат от две групи

Електроразпределителна мрежа

На първо четене: Парламентът отложи либерализацията на пазара на ток за 2025 година

България Преди 12 минути

Реформата на електроенергийния пазар за битови потребители трябваше да започне частично от 1 юли

Тръмп

Избраха 12-те съдебни заседатели за процеса срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 28 минути

Съдът в Ню Йорк назначи 12-те съдебни заседатели по делото

<p>Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително</p>

"Уолстрийт джърнъл": Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително

Свят Преди 36 минути

Техеран осъществи нападението си в нощта срещу 14 април в отговор на израелския удар по иранското консулство в сирийската столица Дамаск

Iran Air

Авиокомпании пренасочват полети след атаката срещу Иран

Свят Преди 39 минути

Редица самолети бяха отклонени към алтернативни летища

.

Знаете ли кои са българите, номинирани за Нобелова награда през годините?

България Преди 1 час

За съжаление, България все още няма своя нобелов лауреат

<p>Happy Pet Net: Помагаме на стопаните да обгрижват лесно своите домашни любимци</p>

Глория Димитрова от Happy Pet Net: Ние помагаме на стопаните да обгрижват лесно и удобно своите домашни любимци

Любопитно Преди 1 час

Онлайн консултациите с ветеринарен лекар могат да служат и като проактивна мярка за здравето на домашните любимци

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

България Преди 1 час

Част от предложенията са неясни, непрецизни, вътрешнопротиворечиви, крайно неудачни, допълва главният прокурор

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Свят Преди 1 час

Ранени са били 21 души и са нанесени щети на инфраструктурни обекти

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Любопитно Преди 1 час

Въпреки че е най-близкият ни орбитален съсед и най-близката до Земята, няма много информация за Венера

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Интересни факти за любопитните китоподобни четете в следващите редове

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Габриел Гарсия Маркес

"Сто години самота" на Габриел Гарсия Маркес се превръща в сериал по Netflix (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Премиерата на 16-те епизода се очаква в края на годината

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Любопитно Преди 2 часа

Интересни факти за октоподите може да прочетете в следващите редове

БСП иска оставката на Росен Желязков

БСП иска оставката на Росен Желязков

България Преди 2 часа

Причината е, че ограничава гласа на опозицията, заяви Корнелия Нинова

Зодия Телец - мъжете и жените

Зодия Телец - мъжете и жените

Любопитно Преди 3 часа

Те са известни със своята силна и надеждна природа и са един от най-стабилните знаци на зодиака