Какво да кажем на децата си?
Източник: netinfo
0

Студен атмосферен фронт прегърна по-голяма част от небето. Той беше високо в атмосферата, плътен, с бял цвят. Под него, почти на нивото на хоризонта влагата кондензираше в пара и доскоро малките облачета сега се издигаха стремително нагоре, за да достигнат своя по-голям събрат. На местата с по-интензивно бурообразуване се беше оформил мащабен купол, който се беше устремил ту към повърхността, ту към небесата. Бурята се разстилаше навсякъде.

Тази гледка е все по-често срещана навсякъде по света. Бурята лесно може да се сравни с Глобалното затопляне, което само е по-мащабно, но отново е в рамките на една екосистема. Доказан факт е, че то съществува. Доказано е и непълното влияние на човека в него. Човек може би има способности да го подсили, но няма за да го предотврати. Вариант за действие може да е или да се избегне, или да се намалят отрицателните му последствия и да се увеличат положителните. Някой дали се е замислял за положителните. А за отрицателните. Най-големия проблем за човечеството може да се окажат нашите замърсявания, материали и устройства, повлечени от вихъра на Глобалното затопляне и съпътстващите го климатични промени и аномалии. Бурите осъществяват неорганизираното им изхвърляне, което може да промени състава на компонентите на околната среда, а в последствие да донесе огромни и неописуеми щети на човечеството.

Мнозина си казват „това не засяга мен и моя живот". 12 годишната Севърн Сузуки, накара света да замлъкне през 1992г. с речта си пред ООН за опазването на околната среда. Да си спомним част от думите й:

„Всичко това се случва пред очите ни, а ние продължаваме да се държим, сякаш разполагаме с всичкото време и с всички решения. Аз съм дете и нямам всички решения, но искам да осъзнаете, че и вие ги нямате. Не знаете как да поправите дупките в озоновия слой. Не знаете как да върнете сьомгата в замърсените води. Не знаете как да върнете изчезналите животински видове. И определено не знаете как да върнете дъждовните гори, които сега са се превърнали в пустини. Ако не знаете как да поправите всичко това, моля ви спрете да го рушите! .. Аз съм още дете, но знам, че ако всички пари, похарчени за войни, бяха отделени за разрешаване на екологичните проблеми, намаляване на бедността и опазване на мира, нашия свят щеше да е едно прекрасно място. В училището и дори в детската градина ни учите как да се грижим за околния свят, учите ни да не се бием с другите, да решаваме проблемите си, да се уважаваме, да почистваме, когато сме разхвърляли, да не нараняваме други същества, да споделяме с другите, да не бъдем алчни. Тогава защо вие правите нещата, които ни казвате да не правим? Не забравяйте причината за тези конференции! За кого ги правите? Ние всички сме ваши деца, вие решавате в какъв свят ще живеем."

Какво сме променили от тогава. Много и недостатъчно. Почти няма държава, която да не е включена в директива помагаща на околната среда, която да няма нормативна и законова уредба, както и политика в тази насока. Възобновяемите енергийни източници са нараснали в пъти от тогава. Замърсяването се ограничава и се налага принципа „замърсителя плаща". Това е положителната черта на Глобалното затопляне -- отъпкване на пътища за поколенията.

На другия край на полюса, проблемите сякаш нямат край. Световния океан продължава да умира, поради трудното контролиране на морския транспорт, поради продължаващите катастрофи, неорганизираното изхвърляне на отпадъчните води и съпътстващите ги еутрофикационни процеси, продължаващото внасяне на чужди видове, нямащи естествени врагове. Океана е може би най-голямата придобивка на човечеството, но повечето хора го свързват единствено със „синьото лято". А колко други ресурси приемаме за даденост. Икономиката е базирана на този принцип - „безкрайни ресурси", но тази грешка, въпреки че е осъзната, не е поправена и до ден днешен. А колко други грешки не са поправени. За съжаление се говори предимно за грешките при положителните работи. Глобалните остават на заден план.

Път, към поправяне на грешките е регулиране на безразсъдното поведение на масовите медии. Те, съзнаващи голямото си влияние, го използват за лично финансово облагодетелстване, пазейки интересите на корпорациите - все пак нали те са техния работодател. Превърнали са новините в шоу, шоуто в продукт, новинарските рубрики в сериал, а глобализацията и насилието в култ. А къде останаха образователните програми и предаванията за култура? В каналите за документални филми ли? А защо не и в масовите, и разглеждащи локалните проблеми?

Вярно е, че преминаването на икономиката към устойчива, крие голям риск, което е и една от причините за да не е преминала още. Но ако тя не е устойчива, не значи ли че в момента е неустойчива. Правим устойчиви съоръжения, материали и устройства, но самата им основа не е устойчива. Защо?

Пример за друга грешка, локална - България. Масово е разпространена сред населението идеята за разделното изхвърляне на отпадъците: „те не ги събират разделно, защо и аз да ги изхвърлям така". Ако медиите са се обидили по-горе - защо нямат политика против това? Това е масово явление и дори и да не се преработват отпадъците, колкото е по-еднороден материала, толкова по лесно и организирано може да се съхранява в околната среда. Освен това, не е важно какво правят другите, а какво правим ние!

Много проблеми могат да се решат лесно, чрез предприемане на адекватна и организирана обща политика на високо равнище. И тогава хората си казват, „когато те го направят, тогава ще го направя и аз, нали те са ни за пример". Но грешат! Когато всеки един предприеме своите си мерки, тогава ще имаме право да обвиним и лидерите си, че не са предприели техните необходими действия. Ние сме техния пример. Кои са повече на брой. Кои налагат модата, кой използва модата?

За да не се превърне това есе в една голяма въпросителна, ще се опитам да дам и отговори. Като цяло, те са повтаряни, описани и преповтаряни, та чак вече малко банални. Спазвайте поне част от мерките на еколозите! Четете повече книги - една хубава книга не може да се сравни по качество и с 10-15 реалита, сериали или филми. Нека не си губим времето, живота е реален, не шоу! Книгата е реална и ни дава много повече варианти, идеи и чувства. Нека не обръщаме внимание на силните на деня, на показността, на насилието, на чуждите герои (подобно на чуждите животински видове, те погубват нашите). Когато не обръщаме внимание на нещо, то постепенно изчезва за нас. Да се съсредоточим върху обществените ценности и националната култура. Да си спомним за славното ни минало и мислим за славното НИ бъдеще.

„Баща ми винаги е казвал: Ти си това което правиш, не което говориш. Е това, което правите, ме кара да плача нощем. Вие казвате, че ни обичате, но аз ви предизвиквам: моля, направете нещо, за да защитите думите си!"

Севърн Сузуки, 1992г.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Активисти на летището в Мюнхен

Осем души бяха арестувани заради протест на летището в Мюнхен

Свят Преди 11 минути

Вижте каква е причината за задържането

д

Тежка катастрофа на магистрала "Тракия", има загинал

България Преди 1 час

Инцидентът е станал около 9:30 часа тази сутрин

д

Как е бил убеден бившия полицай от Пловдив да се предаде

България Преди 2 часа

Какво е казал осъденият за убийство бивш служител на реда

Джейк Съливан

"Хамас" е напуснал преговорите за заложниците с конкретна причина

Свят Преди 3 часа

Вижте какви са мотивите зад това решение

Порой и ужасяващи бури в Китай

Вече 7 жертви от стихията, която вилня в Тексас (ВИДЕО)

Свят Преди 3 часа

Четвъртият по големина град в САЩ бе ударен от страховита буря с ветрове до 160 километра в час

Д

САЩ предупреди американците да внимават за терористични атаки във връзка с ЛГБТ общности

Свят Преди 4 часа

Държавният департамент бил информиран за увеличаване на потенциален риск от насилие

Уличка в Париж, Франция

Тази жилищна улица в Париж, наречена на министъра на правосъдието, може да се похвали с изобилие от красиво боядисани къщи, много саксии с растения и свеж вид.

Къде се намира най-късата улица в България?

България Преди 4 часа

У нас има една малка уличка, която е 15 метра

<p>Зеленски: Нападението на Русия срещу Харковска област е само началото</p>

Зеленски: Нападението на Русия срещу Харковска област би могло да е само началото

Свят Преди 4 часа

"Въпреки напредъка на руските сили обаче, ситуацията е по-добра в сравнение с преди седмица"

х

Трогателни кадри как коала страда за смъртта на любимата си (ВИДЕО)

Любопитно Преди 5 часа

Клипът разплака огромна част от света

<p>Ще станат ли политическите убийства по-чести?</p>

Ще станат ли политическите убийства по-чести?

Свят Преди 5 часа

Либералният ред, който доминира след 1945 г., зависи от навик на мислене, който губим

<p>Грациозни и загадъчни: Жените като котките</p>

Грациозни и загадъчни: Жените като котките

Любопитно Преди 5 часа

Нека се потопим в света на жените и котките, за да разберем какво ги прави толкова подобни и впечатляващи

Какво се случва с актьорите от ,,Клюкарката”

Какво се случва с актьорите от ,,Клюкарката”

Любопитно Преди 5 часа

В тази статия ще разгледаме къде са днес звездите от "Клюкарката"

<p>Стресът&nbsp;в живота ни е&nbsp;свързан&nbsp;с болестта на Алцхаймер</p>

Проучване: Стресовите събития в живота са свързани с болестта на Алцхаймер

Любопитно Преди 5 часа

Стресовите събития в живота, като смъртта на близък човек или разводът, повишават риска от развитие на деменция в по-късна възраст

Как да скриваме файлове и снимки в Android телефон

Как да скриваме файлове и снимки в Android телефон

Технологии Преди 5 часа

Новата функция улеснява защитата на важна информация

<p>&quot;Руският закон&quot;, предизвикал масови протести в Грузия</p>

"Руският закон", който предизвика масови протести в Грузия

Свят Преди 5 часа

Как приемането на закон за „чуждестранните агенти“ доведе до избухването на масови демонстрации в Грузия

Празник 18 май

Празник е! Имен ден днес празнуват...

България Преди 5 часа

Страдание на свети мъченик Теодот и на седемте свети девици