Как да живеем по-добре?
Източник: netinfo
1
Гб бално затопляне, промени в климата - едни вярват, че съществуват и са резултат от човешката дейност, втори са твърдо против и имат огромен набор от доказателства, в своя подкрепа, трети нито вярват, нито не вярват, нито имат време и  нерви за тези глупости. От кои съм аз? Няма значение, но все пак съм от първите. Е, поне имам мнение... Чакайте, чакайте! Нито ми казвайте „Браво!", нито ми викайте „У-у-у-у..!" Изчела съм много материали за и против. (Въпреки че според мен не са нужни велики научни изследвания за доказване на някоя от тезите. Просто погледнете през прозореца, огледайте заобикалящата ви среда и отговорете честно на въпроса - Влияе ли човекът на природата?)

Всички имат доказателства и за двете тези. Значи излиза, че прав е този, на който му знае повече устата, има дар-слово, така да се каже и успее да надприказва противника в спора. И така ще си спорим без да стигнем доникъде, или всъщност стигнем до момента, в който вече няма да има значение кой крив, кой прав - всички сме в кюпа. Току ще се чуят няколко „Казах ли ви?!" и човечеството ще бъде пометено. (не ми е приятно да пиша следващото изречение, но...) Дори и да си бил „еко" цял живот, да си сял дръвчета, да си чистил парковете, пестил вода, енергия, каквото и да си правил няма да има значение. Природата ти го казва много ясно, направо ти го крещи в лицето!„Или всички, или никой, брат! Не ми пука ти от кои си!"Какво ли е решението??

Ами на първо на първо място, дайте просто да бъдем едни добри егоисти, да искаме да ни е чисто и уютно, пък все тая вярваме ли в климатичните промени или не. Защото независимо ти, който четеш от кои си, съм сигурна, че няма да откажеш да живееш в красив и приветлив град, да ти е чистичко пред блока и в парка, да плащаш по-малки сметки за електро- и топлоенергия и т.н., така ли е?

Ами така е, все ревем за по-висок стандарт на живот, ами създайте си го! Тук ще спомена едно много красиво и гениално нещо. Представете си един град гледан от самолет, вечер, може би е красив, но денем е сив и грозен, току стърчи някоя по-красива кула или сграда. Един град сам по себе си, прогонва животинките, и не говоря за лъвове и зебри, а обикновените птички и пчелички, освен това затопля въздуха около и над себе си, сега е точното време от годината да ви се каже това, не се диша, нали? Сега си представете същия град, само че с разликата, че на всички сгради с плоски покриви има градини, красиви, цветни, с лозички, с доматки, с кой каквото му душа иска, погледнето го от птичи поглед..., почти е невидим, нали?

М-м-мечта!!! Един такъв град ще върне разнообразието от птици и дребни животинки, ще свали общата температура на града през лятото и ще я повиши през зимата, ще забравим за смога, а освен това градината-покрив е идеален изолатор и понижава сметките за топлоенергия през зимата и за ток за климатици през лятото! Но все пак да сме добри било то и егоисти, като че ли няма да ни се удаде лесно. Затова трябва да има нещо, за което на всички им пука, не е природата, не е биоразнообразието, не са пчелите... Ами са... парите, разбира се!

Е, има и хора, на които им е все тая за парите, разни монаси, хипари и т.н., но те са толкова милички и добрички, че няма да ги закачам тук.Значи парите?...Искате да спестите пари?! Ще ви кажа как!Сега най-накрая се надявам, че ви спечелих!Ще засегна глобалното затопляне пък вие ако щете вярвайте в него! Има едно нещо, което се нарича енергийна зависимост, което е пряко свързано с вредните емисии. Всеки човек се нуждае от енергия. Използваме енергия, за да сготвим, затоплим храната си, за да я изстудим, за да влезем в интеренет, за да гледаме телевизия, за да наберем текста на есето си на компютъра, за помпата на аквариумните рибки, за да заредим телефона си.. горе-долу изброих енергийните вампири в стаята, в която се намирам (една стая?!?!).

Нуждаем се от енергия, за да добиваме енергия, за да транспортираме енергия, за да попълним загубите по трансфера й. Замислете се колко пъти ви е ставало лошо, когато видите сумата по сметките си за ток и парно. Как всяка есен се чудите с какво да се отоплявате, така че комфортът да не ви излезе през носа... Ами то постоянно се тръби по всичките медии и "Go green" кампании, само че посланието им е погрешно. Те ви казват „Спасете природата!",  а за да ви заитригуват трябвало много по-просто послание „Искате да спестите пари? Ето как!" Защото в крайна сметка двете неща се допълват.

Не разбрахте ли, че природата и хората са едно, не учихте ли в училище за кръговрата на веществата, за природния баланс?? Всички сме част от една цялостна система, какво има толкова за дебатиране и доказване..? Но хайде, няма да ви занимавам с природа, все пак говорим за по-важни неща: Ще ви кажа няколко начина за пестене на пари (които са до болка познати на онези със зеленикавите фантасмагории). Не оставяйте уредите си на stand by, т.е. изгасете всичко що свети в дома ви, а не се ползва, не оставяйте зарядните устройства в контакта, когато не ги използвате, сменете картинката на десктопа си с по-тъмна, не оставяйте включени лампите в помещенията, в които няма хора, намалете градусите на климатика или отоплителното тяло с 1-2 градуса през зимата и ги увеличете с 1-2 през лятото, това е и по-здравословно, резките температурни промени са нещо изключително вредно за организма! И т.н. и т.н.

Сега ще ви кажа няколко начина за пестене на пари, които обаче изсикват капиталовложение, което ще се възвърне, честно! В домакинствата най-много енергия се изразходва за затопляне на дома през зимата. Най-важното, което трябва да направите е: ИЗОЛИРАЙТЕ! Купете си уплътняващи ленти, залепете ги по прозорците и вратите си. Изолирайте стените, пода, таваните, ако го направите качествено, може дори да се окаже, че не е нужно да включвате отоллително тяло или да палите печка. Човешкото тяло, само по себе си, е печка поддържаща и излъчваща постоянна температура. Когато решите да изолирате дома си, съветвайте се с няколко фирми, четете в нета и по форумите различните отзиви, все пак живеем в България, не се връзвайте на първия срещнат!

 Освен това през лятото използвайте енергията на слънцето, за да затоплите вода за битови нужди. Закупете си слънчеви панели, вече не са особено скъпи. Или използвайте метода на баба, напълнете 10-литрови бутилки с вода и ги оставете на южната тераса. Така затоплената вода използвайте за каквото решите и помнете, че слънчевата вода е много полезна за кожата. Купете си електроуреди клас А, сменете крушките си енергоспестяващи, но само на местата, където те се използват постоянно, т.е. не в коридора или банята и тоалетната, не забравяйте че живота им се измерва по брой цъкания, всяко цъкане изразходва същата енергия като обикновена крушка, затова ги сложете в стаите, в които се задържате по-дълго, като трапезарията.

Сега ще засегна второто по важност нещо в живота ни - здравето. Точно така здравето е безценно, но за нас е на второ място след парите. За да запазите здравето си четете внимателно етикетите на продуктите, които купувате, били те хранителни или козметични, тъй като и за производителите парите са от по-голямо значение, отколкото здарвето на клиентите им, те не се интересуват особено от съдържанието им стига да се купуват. Опитвайте се да купувате биопродукти, въздържайте се от месо един-два пъти седмично. Ако имате възможност отглеждайте свои собствени плодове, зеленчуци, кокошки, козички и т.н. Ако сте собственик на ресторант, да готвите със собствена продукция би било чудесна реклама. Отглеждайте стайни растения, те пречистват въздуха в дома ви. Вместо да купувате машинките за отблъскване на насекоми, вземете си хищни растения, обещавам ви, че ще станат хит сред гостите ви.

Изобщо има много, много неща, които са интересни, приятни и полезни.Относно найлоновите торбички, все още се спори кое е по-вредно изхвърлянето на найлонките в околната среда или вредните емисии изхвърляни при процеса на производство на хартиените торби. Едно обаче знам със сигурност, не е никак красиво да видиш по улицата готина мацка, изпипана отвсякъде с хубави обеци, готска чантичка и обувки в тон, носеща торбичка, от която прозират два кренвирша и половинка хляб. Затова мисля, че трябва да се създаде и наложи мода на платнените торбички за пазаруване. Те така или инаече вече съществуват, има безброй цветове и форми за всеки вкус.

Може би, ако се наблегне на тях в женските предавания и някоя и друга звезда се похвали с такава, ще станат по-масови. Так ще сме готини,  красиви, в крак с модата, и неусетно ще правим нещо добро. Сетих се за един въпрос докато пишех за торбичките. Има ли по-голяма глупост от торбите за смет? Да купим найлон, за да го изхвърлим в околната среда. Само давам тема за размисъл. И ето един съвет, много прост и лесно изпълним, когато изхвърляте боклука си, не завързвайте дръжките на найлоновата торба, в която се намира. Има разни микроорганизми, които с радост биха се нахранили с част от боклука ви. Относно разделното събиране и рециклирането, това вече се случва навсякъде по света, имайте търпение ще се случи и тук, колкото и да сме чепати и да плюем срещу всичко било то добро или лошо.

Ето и едно клише; карайте колело, здравословно е и е безплатно, мен лично ме е страх да карам по улиците на едно с колите, затова ми се иска да има повече велоалеи.Вместо заключение ще споделя една моя мечта, която би направила света по-добър, не само от екологична гледна точка. В детските градини и училищата да се създаде предмет, който най-общо да учи и възпитава децата на любов и уважение. Любов и уважение към природата, към ближния, към по-възрастните, към по-малките, към труда на другия, към мнението на другия, към отговорностите си, към всичко което ни заобикаля. Какво по-хубаво от това да живеем здрави и щастливи в красив свят пълен с добра мисъл.

Просто човечеството е тръгнало в грешна посока, но грешки допускаме всички и заедно имаме шанса да ги поправим, кой както може, с нещо много малко - една усмивка, едно навеждане за боклуче в парка, с едно засадено дърво, с едно добро послание, без гняв. С едно правило: Ако можеш помогни, ако неможеш да помогнеш, не руши! Това ще спомогне и за по-добра околна среда, и за по-малко насилие, и за повече щастливи мигове. Какво невероятно и несбъдваемо има в тази мечта, учудващо просто е! Опитайте!
Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
- Сервитьор, от  половин час се боря с тази пържола, не мога да отрежа от нея! - Нищо господине, имате време, днес затваряме по-късно.  
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Байдън покани Зеленски на среща в Белия дом

Байдън покани Зеленски на среща в Белия дом

Свят Преди 2 часа

Ключовите теми на визитата на Зеленски ще обхващат отбранителното сътрудничество между САЩ и Украйна

ф

Нетаняху към "Хамас": Предайте се незабавно

Свят Преди 4 часа

"Войната продължава, но това е началото на края на "Хамас", каза Нетаняху

Предстои да наблюдаваме метеоритния поток Геминиди

Предстои да наблюдаваме метеоритния поток Геминиди

Любопитно Преди 5 часа

На 14 декември вечерта Луната ще залезе за София в 18:03 ч. и затова няма да затруднява наблюденията

Зеленски и Макрон разговаряха по телефона, какво си казаха

Зеленски и Макрон разговаряха по телефона, какво си казаха

Свят Преди 5 часа

В Буенос Айрес украинският президент присъства днес на церемонията по встъпване в длъжност на новоизбрания президент на Аржентина Хавиер Милей

Николай Денков

Денков: Не е приемливо България да бъде третирана различно за Шенген

България Преди 6 часа

Според него няма как президентът да има обективен поглед за промените в Конституцията

"Хамас" предупреди: Нито един заложник няма да напусне Газа "жив без преговори"

"Хамас" предупреди: Нито един заложник няма да напусне Газа "жив без преговори"

Свят Преди 6 часа

Властите на ивицата Газа съобщиха, че от началото на израелската операция в ивицата Газа там са загинали 17 997 души

а

Джип се вряза в магазин във Варна (СНИМКИ)

България Преди 6 часа

Няма информация за пострадали

Иван Гешев представи политическата си формация

Иван Гешев представи политическата си формация

България Преди 6 часа

По думите на Иван Гешев „Граждански блок“ е платформа, в която има почти 40 граждански организации

а

Отстъпки за влизането на България и Румъния в Шенген: Какво смятат опозиционните партии в Австрия

Свят Преди 6 часа

Опозиционната НЕОС разкритикува поведението на правителството, определяйки го като "просто обезпокоително"

Росен Христов подозира скрита договорка между властта и "Лукойл"

Росен Христов подозира скрита договорка между властта и "Лукойл"

България Преди 7 часа

Може новият собственик да бъде фиктивен – фирма, отново свързана с „Лукойл“, но да има българска следа, смята Христов

Халеевата комета се завръща: 40-годишното пътуване обратно към Слънцето стартира

Халеевата комета се завръща: 40-годишното пътуване обратно към Слънцето стартира

Любопитно Преди 7 часа

За последен път кометата преминава покрай Земята през 1986 г.

Шокиращи кадри показват как бойци на "Хамас" се предават на израелските войски

Шокиращи кадри показват как бойци на "Хамас" се предават на израелските войски

Свят Преди 7 часа

По-рано тази седмица в социалните медии бяха разпространени изображения на десетки мъже, задържани от израелската армия

<p>Лавров:&nbsp;Западът се опитва да изтощи Русия в Украйна</p>

Лавров: Не е приемливо Израел да използва атаката на "Хамас" за колективно наказание

Свят Преди 8 часа

Той заяви още, че мирните преговори с Украйна зависят от Киев

Румен Радев

Радев: Парламент с рекордно ниско представителство и доверие посяга към Конституцията

България Преди 8 часа

Според Радев има критично важни въпроси, върху които парламентът трябва да се съсредоточи

<p>Вучич: Интерконекторът с България е началото на нова ера</p>

Вучич: Интерконекторът с България е началото на нова ера в енергийната сигурност на Сърбия

България Преди 8 часа

Междусистемната газова връзка България-Сърбия е с обща дължина от 170 км

Иран засили арсенала си с дронове, въоръжени с ракети въздух-въздух

Иран засили арсенала си с дронове, въоръжени с ракети въздух-въздух

Свят Преди 9 часа

„Сега враговете ще трябва да преосмислят стратегиите си“, заяви иранската армия