0
Кои са факторите за етична и ефективна вътрешнофирмена комуникация. Не подценяваме ли важността на този аспект в съвременния бизнес. Доколко трябва да има регламентираност и писани правила, за да се разбираме по-добре във фирмата. Етиката във вътрешно-фирмената комуникация мотивира ли допълнително служителите; прави ли ни по-конкурентоспособни. Как да се справим с "подводните камъни" - клюките.

Факти и значимост на вътрешнофирмената комуникация

Доказано е, че около 50% до 90% от времето си мениджърът отделя, за да споделя идеи, да убеждава или изслушва по време на срещи във фирмата или извън нея, да пише или преглежда писма, имейли, факсове и всичко това, за да се справи успешно с поетите отговорности в компанията. Също така обаче е установено, че около 70% от комуникацията не постига поставените цели. По един или друг начин всеки един от служителите във фирмата е повлиян или въвлечен във вътрешнофирмената комуникация, разбира се, на различни нива и с различни средства. Очевидно е, че независимо колко голяма е компанията и какъв е предметът й на дейност, един от основните аспекти на вътрешноорганизационната култура е общуването "вътре". Съдейки по това как, чрез какво и колко често комуникират служителите, може да се добие представа както за нивото на бизнесетиката, стила на управление, йерархията във формалната структура, неформалните групи и техните лидери, така и за качеството на комуникация с външните контрагенти.

За да оценим значимостта на това как общуваме във фирмата, трябва да си отговорим на основния въпрос: "Какво бихме спечелили, ако сме по-ефективни, по-етични и по-открити?"

Да започнем с това ...

Какво представлява вътрешнофирмената комуникация?

По дефиниция вътрешнофирмената комуникация се състои от формална (регламентирана) и неформална. Нека се опитаме да си представим какви са различните аспекти на това определение за един служител и какво включва процесът на общуване, в който той участва през типичния работен ден.

Логично е да стартираме с поздрава на шефа сутринта. А след това да продължим с участието в ежедневната или ежеседмична фирмена оперативка или събрание на отдела; със съобщенията, които се получават и изпращат през деня чрез вътрешната електронна поща; с процедурата за снабдяване с материали и суровини, която трябва да бъде спазена. Междувременно идва и обядът с колегите от други отдели, на който освен че се говори за "нещата от живота", се разменят и няколко думи за това колко стандартен или потискащ е днешният ден или как нямаме време да си вдигнем главата от работа. Можем да споделим и новата клюка - нещо интересно за шефа, нещо "пикантно" за колегата, за заплатите, нещо, което не ни харесва в работата, до болка ни е писнало, но не смеем да отнесем до висшестоящите. Понякога влизаме в спонтанен скандал с колегата от отсрещното бюро, който на всичкото отгоре цял ден си тананика някаква банална песен и щрака изнервящо с химикал.

Ето виждате какъв "коктейл" от писмена и устна информация, разговори, съобщения и т.н. забъркахме. А като "есенция" на всичко това можем да прибавим, че понякога се намират колеги, които ще споделят всичко чуто и видяно на шефа или по-нататък в неформалната мрежа например на друг колега. Подбудите може да са свързани с чисто "професионални" намерения (в интерес на компанията, отдела, целите) или с идеята "да се издигнат в чуждите очи", да допринесат с нещо за освежаване на "слуховете и клюките" или просто да "натопят" някой колега, търсейки интригата в иначе стандартната рамка на общуване.

Като резултат всички изброени съставки в опияняващата смес влияят силно и определят темпото на работа, ентусиазма и мотивацията на служителя да е ефективен, като дори оставят следа върху почивката след работа или през уикендите. Твърде възможно е цял ден да си в окаяно настроение и непродуктивен заради изредените по-горе аспекти от ежедневието, както и обратното - да се чувстваш окрилен, със страхотно желание за работа, казвайки си, че по-хубав ден от този отдавна не си имал. Енигмата в случая се състои в това как може да управляваме процесите на комуникация в компанията, така че в емоционален и професионален план да имаме ефективни, мотивирани служители и да постигаме поставените цели и задачи в бизнеса.

Какво ще кажете за ...

Писаните правила и процедури във вътрешнофирмената комуникация

Често се питате доколко са полезни и ефективни. В повечето случаи те се определят като рамката и основата, върху която се провежда формалното документално и вербално общуване. Трудно би могло да се отрече, че именно те спестяват време на мениджърите чрез унифицираност и утвърденост на средствата и начините на общуване. Би могло понякога да навяват на сивота, ограничаване на свободата на действие, липса на гъвкавост и дори забавяне на навременни реакции. Тогава как да намерим решението.

Нека посрещнем предизвикателството да ги освежим и да се преборим с подобна негативна нагласа, като например използваме бланки за документи с актуален и съответстващ на мисията и визията на компанията дизайн; поставим табло на видно място, на което се приветства с добре дошъл всеки нов или повишен в длъжност служител, честитим рождените и именни дни, комуникираме ясно и навременно актуализираните процедури и правила и т.н.

Към средствата за комуникация във възходяща посока може да се включат и не толкова популярни, но доказали се като ефективни за получаване на обективна обратна връзка схеми, например: кутии за анонимни предложения, ден на отворени врати, в който всеки мениджър да приема и изслушва всички възникнали в процеса на работа въпроси и коментари от подчинените, а защо не и ден на "конструктивната критика и недоволството", в който с награди се насърчава и стимулира всякаква обратна връзка. Ще кажете, че всичко това звучи хубаво, но все пак прегледът на съдържанието на кутията, приемането на посещения на горепосочения принцип или прочитането и изслушването на отправената критика изразходва значително време. Ако инициативите са добре организирани, едва ли ще се сблъскате с особени трудности, но при всички случаи ще получите полезна и навременна информация, нови идеи, откритост на общуването с подчинените, затопляне на отношенията с тях, както и изграждане на взаимно доверие.

И все пак как се осъществява формалната комуникация. Пример за това е доста позната история за пътя на един меморандум: опирайки се на писаните правила, съставяме меморандум (може да е вътрешна записка), който съдържа важна служебна информация, която трябва да стане достояние на голяма част от служителите в компанията. С цел неговото разпространяване той се поставя на точно определеното място (например личните пощенски кутии на служителите) в необходимия брой копия или се предава на определен служител, който разпространява вътрешнофирмена документация. Оттам нататък очакваме резултати - конкретни отговори, обратна връзка или действия - с пълното съзнание, че сме комуникирали ефективно...

Виж продължението

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Четирима ранени при масов бой в дискотека (ВИДЕО)

Четирима ранени при масов бой в дискотека (ВИДЕО)

България Преди 3 минути

Има един задържан по случая

Извънредно положение в Оклахома: Торнадо отне живота на 4 души

Извънредно положение в Оклахома: Торнадо отне живота на 4 души

Свят Преди 17 минути

Сред загиналите има четиримесечно бебе, ранените са десетки

Жители на София излизат на протест заради ремонт на ключов булевард

Жители на София излизат на протест заради ремонт на ключов булевард

България Преди 1 час

Причината, според недоволните, е изграждане на велоалея, която ще бъде за сметка на десетки паркоместа

Великобритания забранява слабите пароли

Великобритания забранява слабите пароли

Технологии Преди 2 часа

Страната въвежда минимални изисквания за киберсигурност

<p>&quot;Макрон се превръща в национална заплаха&quot;</p>

Макрон: Ядрените оръжия на Франция трябва да бъдат част от дебата за европейската отбрана

Свят Преди 2 часа

Напоследък френският президент говори по-често по въпросите на отбраната

КЕВР обсъжда поевтиняване на природния газ за май

КЕВР обсъжда поевтиняване на природния газ за май

Пари Преди 2 часа

Предложената от "Булгаргаз" цена е с над 2% по-ниска

Полицейското семейство в “Един за друг” напусна надпреварата

Полицейското семейство в “Един за друг” напусна надпреварата

Любопитно Преди 2 часа

Маргарита и Кристиян са гости в новия епизод на подкаста “Един без друг”

<p>Това е първото животно, което е излъчвало светлина&nbsp;</p>

Преди 540 милиона години: Това е първото животно, което е излъчвало светлина

Любопитно Преди 2 часа

Биолуминесценцията се отнася до сиянието, което някои морски организми могат да произведат

<p>Светът е изложен на риск от болести, пренасяни от комари</p>

Експертите предупреждават: Светът е изложен на риск от болести, пренасяни от комари

Свят Преди 2 часа

В световен мащаб броят на случаите на денга, докладвани на СЗО, се е увеличил десетократно през последните две десетилетия

Отбелязваме Международния ден на танца 🩰

Отбелязваме Международния ден на танца 🩰

Любопитно Преди 2 часа

Сценично изкуство, чието съдържание се разкрива чрез танцово-музикални образи – това е определението за балета днес

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 10 часа

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 10 часа

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Зеленски: Още чакаме доставките, които бяха обещани на Украйна

Зеленски: Още чакаме доставките, които бяха обещани на Украйна

Свят Преди 10 часа

Украинският държавен глава отново подчерта необходимостта от приемането на Украйна в ЕС и в НАТО

<p>Байдън увери Нетаняху в &quot;железния&quot; си ангажимент към сигурността на Израел</p>

Байдън и Нетаняху разговаряха по телефона, какво си казаха

Свят Преди 10 часа

Това е първият разговор между Байдън и Нетаняху, откакто двамата са се чули след масираното иранско нападение срещу Израел

<p>Никол Кидман с отличие от Американския филмов институт (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Никол Кидман с отличие за цялостни постижения на Американския филмов институт

Любопитно Преди 11 часа

Актрисата Мерил Стрийп връчи статуетката на Кидман

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Свят Преди 12 часа

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план