0

"Труд" анонсира интервю с лидера на ДПС Ахмед Доган, което ще бъде публикувано в понеделник. "350 некадърници ни закопаха пред ЕК", казва Доган. "Членството в ЕС означава: слушкаш и изпълняваш!", "Пословичното ни трудолюбие се оказа злокачествен мит", са другите акценти в интервюто.

"Труд" коментира 40-дневната лятна ваканция на депутатите и отбелязва, че най-ангажирани партийно до последно бяха червените, които трябваше преди ваканцията да се "попекат" на събора на Бузлуджа днес. От там повечето соцдепутати ще поемат към морския бряг.

Така ще постъпи и шефът на софийската организация Румен Овчаров, който е избрал да почива в Шабла.

Премиерът и соцлидер Сергей Станишев е избрал Гърция за почивката си. От няколко лета насам Ахмед Доган почива в резиденция "Росенец" край Бургас.

Темата за ваканция и море е водеща за "Стандарт". Изданието предупреждава, че КАТ ще заложи 20 засади за шофьорите по пътя до курортите.

Целта е да се намалят катастрофите и карането с висока скорост, като хайките ще продължат до края на лятото. "Новинар" пък добавя, че най- предпочитани от българите са дестинациите Румъния и Гърция.

"ДАНС на кафе при Бойко Борисов", пише "Труд" и отбелязва, че агенцията изневери на стила си и от домакин стана гост на по чаша сутрешно кафе при столичния кмет Бойко Борисов.

Кафето си с него трябвало да изпие шефът на агенцията Петко Сертов, но му изникнали неотложни ангажименти. Според източници от общината представителите на ДАНС са отишли в кметството, за да изслушат сигнали от хора, които искали и Борисов да присъства.

"ДАНС на кафе при Бойко, той мълчи", отбелязва "24 часа". Изданието добавя, че ГЕРБ също е готова с предизборен щаб, начело на който ще застане председателят на партията Цветан Цветанов.

"Добре, че имаме САПАРД-патриоти!", е озаглавена позиция в "Труд". Вчера заран като потекоха едни цифри от фонд "Земеделие" - ум да ти зайде, пише в материала.

От общо одобрени 3509 проекта са установени нарушения по 109 на обща стойност 29 милиона лева, информираха от фонда. "Ама не подробничат колко проекта от общо одобрените са общо проверените. Всичките? Или 110?", пита авторът.

В друг материал същото издание посочва, че фирмата "Еврофриго" е възстановила на ДФ "Земеделие" 2 9330 000 лв. Компанията на Людмил Стойков и Марио Николов е върнала субсидията, получена по проекта САПАРД за модернизация на складовата хладилна база на фирмата.

Това е един от осемте проекта, засечени от ОЛАФ в източване на 7,5 млн. евро от САПАРД с внос на стари машини, платени за нови. Спонсорът на Първанов върна 3 млн. лв. на САПАРД и така на практика призна, че неправомерно е получил субсидии от Европа, отбелязва под глава "Сега".

Класа" припомня, че преди време Стойков и Николов отрекоха публично, че участват в криминални схеми по САПАРД, а Николов в интервюта заяви, че машините са нови - показала го техническа експертиза.

"24 часа" добавя, че по три от проектите няма изплатени субсидии, а по останалите пет ще се иска да се възстановят. Сумата била около 3 млн. евро. "Дума" допълва, че банките са предоставили информация за размера на отпуснатите кредити на земеделските стопани и представители на аграрния бизнес за реализирането на проектите им по САПАРД.

ДФ "Земеделие" е предприел стъпки за удължаване срока за изпълнение на инвестициите и подаване на заявките за плащане по частните мерки с един месец - до края на август.

"Бабаитите с ланци ли са фермерите ни?", извежда "Стандарт" от интервюто си с министъра на земеделието и храните Валери Цветанов. Не сме влезли в Европа, за да вземем една торба пари и да избягаме, отбелязва той. Каня експерти от Брюксел за съветници, казва министърът.

"БСП праща пенсионерите в приемни семейства", пише "Труд". Винаги ми е било вътрешно обидно като българин, когато виждам пенсионерите от Западна Европа да почиват по българското море, което повечето български пенсионери не могат да си позволят, казва вчера премиерът Сергей Станишев.

Затова червените обмислят дали най-възрастните ? над 75 г., да не бъдат гледани от приемни семейства. "БСП се загрижи за самочувствието на пенсионерите", коментира "Сега" и допълва, че соцпартията ще отчете 100 процента увеличение на пенсиите в края на мандата. "Масларова иска осиновяване на баби", коментира "Стандарт", "БСП праща пенсионерите на море" - "Монитор".

ДСБ призова пловдивския кмет Славчо Атанасов да не кани президента Георги Първанов, премиера Сергей Станишев и управленците от тройната коалиция на празника на Пловдив - 6 септември, информира "Труд".

Ако те получат покани за годишнината от Съединението, хората на Иван Костов ще бойкотират тържествата и мощно ще освиркат държавния глава.

"Монитор" посочва, че утре Бойко Борисов и представители на щаба на ГЕРБ ще разговарят с ДСБ за организирането на национален ден на бойкот. "Класа" също затвърждава тезата, че Борисов ще подкрепи националния протест срещу правителството.

"До септември може и да угаснат протестите", пише в материал за "24 часа" политологът Румяна Коларова. Освен корупцията вторият голям проблем на правителството е "обездвижващото свръхмнозинство".

Стабилна, но тромава и дезорганизирана тройната коалиция създава илюзия за недосегаемост. Това забавя и отлага всяко действие и решение, затова протестите могат да дадат импулс за реформа, пише авторката.

От тази есен ще задължим всяко висше училище да поставя холограмен стикер на дипломите, съобщава пред "Труд" министърът на образованието и науката Даниел Вълчев.

Преди да получи стикерите от нас, ще изискаме списък на студентите, за да видим дали те наистина са били в университета, допълва той. Моето поколение свикна с корупцията, казва още министър Вълчев.

Ако някой си мисли, че ще бягам в чужбина, сигурно е луд, казва в интервю за "Труд" бившият изпълнителен директор на "Кремиковци" и шеф на надзорния съвет на ПКФ ЦСКА Александър Томов.

Относно обвинението срещу него за длъжностно присвояване на 3,4 млн. евро той посочва, че нито един лев от тази сума не е могла да бъде открадната и че с нея е платена част от транзакцията на ЦСКА.

Освен това е предоставен документ, от който се вижда, че цялата сума е покрита от "Глобал стийл", с което е изпълнен договорът за покупко-продажбата, обяснява Томов. Според него "Кремиковци" е като неоправдано сираче.

Шансовете за комбината са в следващите десет дни да влезе голям и сериозен инвеститор, да даде веднага от 20 до 30 млн. евро за екология, 60-65 млн. евро оборотен капитал и на тази основа да се започне оздравяване, смята Томов.

Много от случаите, при които има съмнения за корупционни практики, не се решават години заради забавянето от страна на прокуратурата, посочва "Монитор".

Това са изводите в доклада за дейността на парламентарната комисия за борба с корупцията за периода от септември 2006 г. до юли 2008 г. Констатираните от комисията основни проблеми при проверките се изразяват в безкрайни спорове за подсъдимост между отделните прокуратури, връщане на случаите за доразследване и издаване на необосновани прокурорски актове, поради което се забавя разследването.

Според главния прокурор Борис Велчев проблемът идва от задръстената от проверки система.

В интервю за "Класа" председателят на комисията за борба с корупцията в парламента Бойко Великов казва, че най- масово у нас се подкупват контролните органи и съдебната система. Според него не можем да бъдем удовлетворени от резултатите, които получаваме при проверката на сигнали от прокуратурите.

"Издирван от Интерпол пее в "Бургас и морето", посочва под глава "24 часа". Издирваният в цял свят македонец Илия Тепев, собственик на верига магазини "Тедико", пее в Бургас. "24 часа" установил, че на сайта на фестивала има снимка на певец с такова име.

"Сега" уточнява, че Тепев е търсен заради дълг към македонската държава. "Интерпол лови у нас македонския Азис", пише "Стандарт".

"Голямата подигравка - и с откупа, и с дарението", коментира "Сега" случката около семейство Бончеви. Аферата извади на показ две кризи у нас - на морала и държавността, смята авторът.

"Обръчите от фирми вече са по-силни от политиците", казва в интервю за "Новинар" депутатът от СДС и зам.- председател на комисията по бюджет и финанси Петър Димитров.

Той очаква лихвите по кредите да продължават да растат. Ситуацията в момента е доста критична, има опасност инфлацията да нараства, отбелязва експертът.

Задържане и спад в цените на луксозните жилища очакват от Национално сдружение "Недвижими имоти", обявява на първа страница "Труд".

Намалението ще засегне кварталите с мащабно строителство и лоша инфраструктура.

Пример за такива райони са "Манастирски ливади - изток" и "Витоша" в София. Кредитите обаче пак поскъпват, съобщава "Сега".

Централната банка вдигна основната лихва на 5.25 процента. Това рекордно ниво не е достигано от 10 години, твърди "Стандарт".

В друг материал "Сега" посочва, че има опасност амбициозната инвестиционна програма на София да се проточи.

Имахме забавяне, защото след гласуването на бюджета има 52 дни тръжни процедури, след това обжалвания, след това е подписването, обяснил зам.- кметът Минко Герджиков. Другото препятствие е отчуждаването на терени.

'Класа" посочва становище на бизнеса, че липсата на кадри спира инвеститори у нас. БТПП предлага създаване на министерство на външната търговия.

"Труд" отделя на втора и трета страница обширен материал за българския отбор по волейбол, който има много голям шанс за медали на олимпиадата. Бърз поглед на условията, при които се залагаше вчера на олимпийския турнир по волейбол за мъже в елитните компании, показва, че българите твърдо са трети по шансове да спечелят титлата в Пекин.

Кулата на родовия замък на царете Асен, Петър и Калоян в северната част на хълма Трапезица във Велико Търново е заплашена от срутване, информира от първа страница "Новинар".

Разплаках се неудържимо, когато купиха Нова ТВ, споделя пред "24 часа" шефката на телевизията Силва Зурлева.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Окончателна забрана: Депутатите одобриха спирането на хазартните реклами (ОБЗОР)

Окончателна забрана: Депутатите одобриха спирането на хазартните реклами (ОБЗОР)

България Преди 18 минути

Между първо и второ четене в деловодството на парламента бяха входирани над 20 становища, които обаче не бяха разгледани

Съдия глоби Тръмп с 9000 долара

Съдия глоби Тръмп с 9000 долара

Свят Преди 1 час

Мерчан глоби Тръмп с по 1 000 долара за девет конкретни нарушения

Доставихме военно-техническа помощ на Украйна

Доставихме военно-техническа помощ на Украйна

България Преди 2 часа

Министерството на отбраната ще продължава да оказва военна и военно-техническа помощ за Украйна

Шарън Стоун  на благотворителната гала вечер на фондацията АМФАР в Кан

Съдят Шарън Стоун за причинена катастрофа

Любопитно Преди 3 часа

Инцидентът се е случил в Лос Анджелис в края на юни миналата година

Израелската полиция застреля турчин, след като той намушка с нож полицай

Израелската полиция застреля турчин, след като той намушка с нож полицай

Свят Преди 3 часа

Полицията идентифицира нападателя като 34-годишен турски гражданин

Обрат: Нулево ДДС за брашното и хляба до края на годината

Обрат: Нулево ДДС за брашното и хляба до края на годината

България Преди 3 часа

Надценката на хляба, която слагат хранителните магазини да не бъде повече от 15%

Археолози откриха уникална находка в череп от XVIII в.

Археолози откриха уникална находка в череп от XVIII в.

Любопитно Преди 3 часа

Скелетът е на човек, който е починал на 50-годишна възраст преди повече от два века

Опустошителни пожари и наводнения: Какво става с климата в Гърция

Опустошителни пожари и наводнения: Какво става с климата в Гърция

Любопитно Преди 3 часа

Много гърци се опасяват, че предстоящото лято ще бъде още по-горещо и по-сухо

коклюш

5 нови случая на коклюш в Пернишко за седмица

България Преди 3 часа

Бройката на заболелите българи продължава да се увеличава

Парламентът забрани рекламата на хазарт в медиите

Парламентът забрани рекламата на хазарт в медиите

България Преди 4 часа

Окончателното решение беше взето на извънредно заседание

Да гласуваш - изложба

27 художници от ЕС илюстрират силата на гласуването в изложба на НДК

България Преди 4 часа

Изложбата се открива на 2 май в София в парковото пространство на двореца

Крал Чарлз III възобнови публичните си изяви (ВИДЕО)

Крал Чарлз III възобнови публичните си изяви (ВИДЕО)

Свят Преди 4 часа

Британският държавен глава и съпругата му, кралица Камила, разгледаха Центъра за ракови заболявания Macmillan

Атанас Запрянов: Няма да се връща наборната служба

Атанас Запрянов: Няма да се връща наборната служба

България Преди 4 часа

Mоже да се въведе задължителното изискване някои категории държавни служители да имат военна подготовка

<p>Си Дзинпин вижда, че Китай е във възход, а Западът е в упадък&nbsp;</p>

Експерт: Си Дзинпин вижда, че Китай е във възход, а Западът е в упадък

Свят Преди 5 часа

Китайски фирми пренебрегват санкциите на САЩ за изгодни сделки с Русия

Мъж с меч нападна хора в Лондон, уби дете

Мъж с меч нападна хора в Лондон, уби дете

Свят Преди 5 часа

Заподозреният е атакувал минувачи и двама полицейски служители