0

Д война екотакса удря хиляди фирми, извежда "Дневник".
Допълнителни между 120 и 150 млн. лв. държавни екотакси ще трябва да внесат над 3000 фирми, чиито стоки се опаковат, въпреки че вече веднъж са платили за същото чрез членството си в организациите за оползотворяване на отпадъците.

Това следва от наказателна заповед на екоминистъра Джевдет Чакъров, чието ведомство след двумесечни проверки установило, че четири от петте сдружения не са си изпълнили целите за миналата година - да съберат и рециклират определен процент отпадъци.

От сдруженията заявиха, че ако министерската заповед не падне в съда, компаниите ще прехвърлят новия разход в цените на стоките си.

Заводът за софийския боклук привлече 39 фирми, отбелязва изданието.
До крайния срок в сряда 39 компании подадоха документи в Столичната община с предложение да строят завода за боклука на София. Повечето депозираха документите си в последния момент. В края на миналата седмица нямаше подадена нито една оферта и в общината обмисляха дали да не удължат срока.

"Гоце Делчев БТ" ще погаси просрочени задължения за 1,56 млн. лв., информира "Дневник".
Тютюневата фабрика "Гоце Делчев БТ" на 10 март е сключила споразумение с "Благоевград БТ" за предсрочно погасяване на задълженията си, съобщиха от Българската фондова борса - София.

В съобщението се посочва, че "Гоце Делчев БТ" АД се задължава да погаси задължения към цигарената фабрика "Благоевград БТ" АД в размер на 1,56 млн. лева, като за целта ще бъдат използвани всички постъпления от продажбата на почивната станция в местността Попови ливади, или Папаз чаир, а останалата част от сумата ще бъде платена чрез предаване на манипулиран ферментирал тютюн или други активи на дружеството.

Евробанк поглъща клона на "Пиреос" до месец, пише вестникът.
До края на този месец се очаква "Пиреос Евробанк" да погълне клона на "Пиреос" в България, съобщиха от двете институции.

"Процедурата по поглъщането е в ход и са подадени всички необходими искания към регулаторните органи. Незабавно след тяхното разрешение ще се обърнем към Софийски градски съд за вземане на съответните решения. След решението на съда ще считаме юридическото сливане за приключено. Във времето предвиждаме това да стане до края на март", обясниха от банките.

То ще стане по способа на чл.15 от търговския закон, като "Пиреос Евробанк" ще придобие търговското предприятие "Банка Пиреос" с всички активи и пасиви.

Износът на български вина нарасна с 26%, констатира "Сега".
Общият износ на вина от страната през 2005 г. е достигнал 1,14 млн. хектолитра, а през 2004 г. са били експортирани 804 953 хектолитра. Това показва ръст от 26%, който е най-големият през последните 3 години, съобщи вчера в Пловдив аграрният министър Нихат Кабил. Той откри изложението "Винария 2006".

ДДС тормози и чуждите бизнесгиганти у нас, четем в същото издание.
Големите чуждестранни компании имат същите забележки като българския бизнес към ДДС режима у нас, стана ясно на първата среща на кабинета "Станишев" с ERТ - Европейската кръгла маса на индустриалците.

Министри и представители на "Солвей", "Данон", "Юмикор", "Юнилевър" и др. обсъждаха вчера бизнесклимата в България и готовността за членство в ЕС. Концернът "Нестле" намира ставката от 20% за прекалено висока. От "Рено" пък се оплакаха от формалностите по ДДС-сметката, от загубата на време и бюрокрацията при сделките с коли.

Разрешиха на АП да контролира и рекламата на "България ер", пише "Сега".
Докато трае процедурата по приватизация на "България ер", правомощията на Агенцията за приватизация (АП) ще се простират и до даване на разрешения за сключване на рекламни договори и на договори за финансови и маркетингови проучвания.

Това се споразумяха вчера депутатите от транспортната и икономическата комисия на парламента и го вписаха в проектостратегията за приватизация на националния авиопревозвач.

"Булгаргаз" става холдинг, информира "Стандарт".
"Булгаргаз" става холдинг с 4 дъщерни дружества. Това предвижда стратегията на Министерството на икономиката и енергетиката за преструктуриране на компанията, разгледана вчера в парламентарната енергийна комисия. Преструктурирането се прави според изискване на европейска директива да са отделени търговията и доставката от преноса на природен газ.

Дефицитът по текущата сметка се удвоява, констатира "Пари".
Почти двойно е нараснал дефицитът по текущата сметка през януари 2006 спрямо същия месец на миналата година, показват данните на БНБ за платежния баланс.

Червеното салдо е достигнало 443,4 млн. EUR, което е 1.9% от БВП, а година по-рано е било 1,1% от БВП. За цялата минала година стойността на дефицита достигна рекордните 2.531 млрд. EUR и опря до 12% от БВП.

Германско-българският консорциум между Fraport AG и БМ Стар има готовност да пристъпи към радикално обновяване на инфраструктурата на летищата Варна и Бургас още преди началото на летния сезон, заявиха от консорциума за в. "Пари". От Fraport за първи път изразяват намерение името на компанията да се използва от управляван от тях авиопорт в чужбина.

Очаква се ново 30% поскъпване на захарта, пише "Пари".
250 хил. т е годишната квота за внос на нерафинирана захар у нас при преференциално мито от 5%. От тази година тя се усвоява на два пъти. Първите 140 хил. т бяха внесени в началото на годината. Те обаче са договаряни на доста по-ниски цени от сегашните 460 USD/т на световните борси.

Съюзът на работодателите призова да не се блокира социалният диалог, информира още изданието. Отлагането на решаването на въпроса с класовете за прослужено време с девет месеца не е достатъчно основание за прекратяване на диалога със социалните партньори.

Това се казва в декларация на Съюза на работодателите в България, разпространена вчера във връзка с днешното заседание на съвета по тристранно сътрудничество.

Недоволни от поведението на социалното министерство, останалите работодателски организации обявиха в началото на седмицата, че ще преосмислят по-нататъшното си участие в тристранното сътрудничество, и обявиха, че готвят пакет от мерки, с които да защитят накърнените интереси на бизнеса.

Пада наказателната лихва при предсрочно връщане на заем, посочва в интервю за "Новинар" Нина Радева, зам.-министър на икономиката и енергетиката.

Българският потребител, излизайки от едно общество на стоков дефицит, трудно може изведнъж да усвои всички права, които му се дават съгласно европейското законодателство.

Тя смята, че банките трябва да говорят на език, който е разбираем за техните клиенти, така че този, който подписва договар за кредит, да е напълно наясно какви ангажименти поема.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 1 час

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 5 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 5 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 6 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 7 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 8 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 8 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 8 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 9 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 9 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 9 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 9 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 9 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 9 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 10 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите