0

Н еделните британски издания се спират на новите правила и мерки за борба с тероризма, включващи определението за "неприемливо поведение" и права на британското правителство да депортира лица с такова поведение или да забранява влизането им във Великобритания.

"Сънди експрес" обявява, че атаката срещу тероризма вече е в ход. Десетки лица с неприемливо поведение ще бъдат аресутвани и задържани до броени дни, съобщава нестникът и уточнява, че голямата операция на Острова срещу ислямския екстремизъм е в ход от снощи.

Всички радикални проповедници, които подстрекават, насаждат омраза или подкрепят тероризма ще бъдат арестувани в близките дни съгласно новите строги мерки, обявени от вътрешния министър Чарлс Кларк в сряда миналата седмица.

Според информацията на "Сънди експрес" заподозрените ще бъдаг арестувани и задържани, докато бъде взето решение за тяхното депортиране, а в някои случаи може да бъдат депортирани и техните семейства.

Имената на екстремистите са включени в списъци, изготвяни от разузнаването след атентатите в Лондон на 7 юли, при които загинаха 56 души.

Екипи на британското вътрешно министерство работят през почивните дни, вкл. и през утрешния неработен за повечето британци понеделник, за да оформят заповедите за депортиране.

Източник на вътрешното министерство заявява за вестника, че списъкът е много по-дълъг от предвижданото и включва доста повече лица, а не само известните с крайните си проповеди радикални ислямски духовници.

Депортирането на лица с "неприемливо поведение" ще бъде първата масово възприемана мярка на британското правителство в съответствие с вече съществуващите правомощия за депортиране на чужди граждани, ако тяхното присъствие не допринася за благото на Великобритания или представлява опасност за сигурността на страната.

Тези правомощия датират отпреди мерките, обявени от вътрешния министър Кларк, но нововъведенията разширяват тези правомощия и ще дадат възможност на правителството да не допуска в страната чужди граждани, които подбуждат, възхваляват или оправдават насилието и тероризма.

Досега британските власти не упражняваха съществуващите си правомощия поради опасения, че екстрадираните могат да бъдат върнати в страни, които не спазват човешките права, но след атентатите в Лондон от 7 юли Тони Блеър обяви, че сега правилата са се променили и ще бъдат предприети строги мерки, дори и ако те противоречат на някои правозащитни договорености", пише вестникът, като припомня, че вътрешният министър Кларк миналата седмица е заявил, че британското правителство няма да допусне да бъде ограничавано от международни конвенции или от начина, по които юристите ги тълкуват, когато става дума за сигурността на страната.

Набелязаните за депортиране лица според източници на "Дейли експрес" са предимно от Близкия изток, Азия и Северна Африка и ще бъдат върнати по родните им места веднага щом бъдат подготвени необходимите документи.

Вестникът съобщава и за затварянето на уебсайт, поддържан от саудитския дисидент Мохамад ал Масари, който е получил убежище в Лондон и в момента е обект на разследване.

Той заявява, че ще обжалва всяко решение за депортиране и ще потърси друго място, където да може свободно да изразява своите убеждения.

Междувременно въпреки че новите правила на британското правителство са изготвени след консултации с британските мюсюлмански общности, се намират и техни представители, които се противопоставят на тези мерки.

Според тях новите правила само ще влошат нещата и ще увеличат алиенацията, радикализацията и в крайна сметка тероризма, допълва изданието.

Вестниците "Експрес" и "Мейл" съобщават, че междувременно вчера британското вътрешно министерство е съобщило, че ще експулсира насилствено всички иракски кандидати за убежище на Острова, чиито молби са били отхвърлени - въпреки препоръката на Върховния съд да не се провежда такава практика, преди да се разясни смисълът на решение на апелативния съд, което може да означава, че тези хора имат право да останат във Великобритания.

"Обзървър" от своя страна съобщава, че според изтекла информация британският премиер Блеър е бил уведомен за опасността от тероризъм, свързан с войната в Ирак.

Според вестника през 2004 г. висш представител на външното министерство е предупредил канцеларията на британския премиер, че войната в Ирак разпалва мюсюлмански екстремизъм във Великобритания.

Цяла година преди атентатите в Лондон от 7 юли, пресмята "Обзървър" и допълва, че макар към писмото да са изложени и опасения, че Великобритания вече е възпиремана като кръстоносец срещу исляма наравно със САЩ и е потенциален обект за нападение, британското правителство не е споменало официално тази информация.

На първа страница вестникът обръща погледи и към Ватикана, като съобщава, че в седалището на римокатолическата църква обмислят инструкции за забрана да бъдат ръкополагани за свещеници лица с хомосексуална ориентация.

Сред темите от първите страници на британския печат днес е и страхът от разпространението на птичи грип.

"Индипендънт" съобщава, че учените са обезпокоени от факта, че правителството повтаря някои от грешките си от времето на кризата с болестта по добитъка, известна като "луда крава".

"Сънди таймс" съобщава, че служители от здравния сектор, видни политици и дори някои журналисти от Би Би Си са били избрани като приоритетни случаи за ваксиниране срещу птичи грип.

Ваксинират елита във Великобритания против птичия грип, съобщава на първа страница днес и "Сънди телеграф".

"Сънди експрес" от своя страна допълва, че вирусът на птичия грип е донесен в Брюксел миналата година от контрабандисти на диви птици и по-конкретно на орли.

Осем години след смъртта на лейди Дайана обстоятелствата около катастрофата в Париж, отнела живота на уелската принцеса и приятеля й Доди ал Файед, продължават да занимават британската преса и да разделят общественото мнение.

На първа страница с големи букви "Нюз ъв дъ уърлд" пита: "Защо загина Дайана?" и допълва под снимка на принцесата, че само един човек знае истината за тази нощ на катастрофата, защото е бил там - и сега разказва подробностите на страниците на вестника.

"Нюз ъв дъ уърлд" припомня на няколко страници историята за катастрофата и предва думите на телохранителя на Дайана - Кез Уингфийлд, който отхвърля твърденията на семейство Ал Файед за заговор.

"Обзървър" също подхваща темата за смъртта на Дайана и я доразвива с мнението на журналиста Мартин Грегор, който е убеден, че шофьорът на принцесата е бил под влиянието на алкохол и лекарства.

И двата вестника изразяват мнение, че е време майката на британските престолонаследници да бъде оставена да почива в мир.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 4 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 5 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 8 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 8 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 9 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 9 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 10 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 10 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 11 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 11 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 11 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 11 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 12 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 12 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 12 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 12 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия