0

От двореца Алкасар през катедралата Санта Мария де ла Седе с разказ за гостоприемството, фламенкото, страхотния нощен живот и възможностите за шопинг в приказно красивия испански град ни води сп. "Травъл" (Travel).

Архитектурата
Бурната и сложна история на Севиля е причината този романтичен испански град да може да се похвали с толкова богато архитектурно наследство.

Местната катедрала е една от най-големите в света, Пласа де Еспаня е най-красивият площад в Испания, дворецът Алкасар съперничи на Алхамбра, а какво да кажем за двореца Касе де Пилатос, за великолепната корида Пласа де Торос, една от най-старите и най-представителните в страната, за романтичните старинни улички на еврейския квартал или за болницата Хоспитал де ла Каридад...

По живописните улици на Севиля ще открите какви ли не архитектурни стилове - мавърски, готически, ренесансов, бароков, неокласически, в какви ли не комбинации, винаги смайващи въображението и никога еклектични. Модерната архитектура също е невероятна - например футуристичния мост Аламийо на Сантяго Калатрава...

Алкасар
Великолепният дворец в стил мудехар, съчетание от мавърски и християнски елементи в архитектурата, привлича не само хиляди туристи, които не могат да се насладят на великолепните мозайки, зали и градини, но и кралски особи.

Първата била кастилският крал Педро Жестокия, който толкова харесал мавърската крепост, че я превърнал в свой дворец. А последната?

Настоящият испански крал Хуан Карлос, който ползва част от Алкасар за своя резиденция, когато отсяда в Севиля.

Дворецът вдъхнови и Ридли Скот, който използва вътрешния му двор за декор на част от сцените във филма "Царство небесно".

Посетителите трябва да разгледат пищно украсените зали за аудиенция покрай Двора на девиците, да надзърнат в цистерните за вода, наречени Баните на доня Мария, да влязат в Търговската къща, откъдето испанските монарси са ръководели търговията с Новия свят, и да видят параклиса, в който Христофор Колумб е бил приет от Фердинанд и Изабела.

Гостоприемството
С население над 700 хил. души Севиля е един от най-големите градове в Испания. От него се очаква да бъде забързан и динамичен, суетен и делови, вглъбен в себе си, студен и незаинтересуван от околните, но това е толкова далеч от реалността, колкото не можете да си представите.

Хората тук са изключително дружелюбни и гостоприемни, умеят да се наслаждават на живота и да черпят с пълни шепи от него. Резултатът е една необикновено открита, весела и жизнерадостна атмосфера.

Ако попитате някой sevillano как да стигнете до едно или друго място, той не просто ще ви упъти. Не се изненадвайте ако лично ви отведе на нужния ви адрес, като през цялото време ще бърбори оживено независимо дали го разбирате или не.

Катедралата
Построена в периода 1420-1506 г. като демонстрация на нарасналото богатство и влияние на Севиля, катедралата Санта Мария де ла Седе е най-голямата готическа църква в света. Факт, който нерядко се оспорва от англичани и италианци.

Издигната е на мястото на джамия, от която е оцеляло единствено минарето, превърнато във високата почти 100 метра кула Ла Хиралда, която днес е символът на Севиля.

Внушителният, дори малко грубоват екстериор на катедралата не подсказва какви съкровища се крият вътре - шедьоври на Гоя и Мурильо, великолепни стенописи и скулптури и богато украсени параклиси.

Разглеждането на катедралата е безплатно за гражданите на Севиля, а всички останали трябва да заплатят по 7,50 евро. В неделя обаче входът е безплатен за всички.

Фламенкото
Не е ясно дали този темпераментен испански танц се е появил тъкмо в Севиля, но това е градът, с който съдбата му е най-тясно обвързана.

Сигурно е обаче, че се е родил в Андалусия благодарение на уникална комбинация от андалуски, цигански, мавърски и сефарадски културни влияния.

Независимо дали ще посетите импровизирано улично представление, ще отидете в някой фламенко-бар или ще си вземете билети за добре режисирано театрално шоу, андалуските страсти, които оживяват в тази комбинация от песен, танц и китара, няма да ви оставят равнодушни.

Ако се озовете в Севиля в края на септември или началото на октомври, ще извадите късмет, защото тогава тук се провежда най-големият фламенко фестивал в света.

Музеят на изящните изкуства
По мнението на специалистите тук е изложена една от най-богатите и ценни сбирки испанско изкуство, особено от Средновековието и Ренесанса, достоен съперник на тази в мадридския Прадо.

Музеят е разположен във великолепната старинна сграда на бивш манастир и в многобройните му зали можете да видите шедьоври на Ел Греко, Мурильо, Веласкес, Лукас Кранах, Валдес Леал, Франсиско де Субаран...

Почти винаги постоянната експозиция е допълнена от някоя временна тематична изложба, гостуваща или пък организирана от музея. Входът е безплатен за граждани на ЕС (останалите плащат 1,50 евро), а понеделник е единственият ден, в който музеят е затворен.

Археологическият музей
Красивата ренесансова сграда на Пласа де Америка е събрала артефакти от най-различни епохи и цивилизации - финикийската, иберийската, елинската, римската, картагенската.

Най-голямата ценност е златното съкровище, приписвано на загадъчната култура на тартесос. За това племе пишат и Страбон, и Плиний, и Херодот, но материални доказателства за съществуването му векове наред липсват. А и то изчезва някъде около VІ в. пр. н. е. също така загадъчно, както се е появило.

През септември 1958 г. обаче на 3 км от Севиля е открито богато златно съкровище, приписвано на тартесос. Другите ценни колекции на музея включват богата сбирка от римски мозайки и множество иберийски фигурки на животни.

Тапас
Знаете ли какво е тапас? Традиционно испанско предястие, мезе или разядка, което не познава ограничения във формите и съставките - от маслини и сирена до пържени сепии.

Съгласно легендата начало на традицията поставил кастилския крал Алфонсо Мъдри, който боледувайки, започнал да пие виното си с мезе, а след като оздравял, заповядал всички странноприемници в страната да последват примера му и да предлагат мезета с виното.

Както обаче с гордост ще ви заяви всеки sevillano, тапас водят своето начало не от друго място, а именно от Севиля. Днес умението да се приготвят е еволюирало до самостоятелен вид кухня и до истинско гастрономическо изкуство. А в Севиля има повече от 1000 тапас-бара, които предлагат невероятно разнообразие от специалитети.

Нощният живот
Казват, че нощният живот в Севиля е № 1 в Испания, а баровете са на всеки ъгъл. Най-популярните ресторанти, барове и нощни клубове са в кварталите Алфалфа и Аламеда, където през пролетта и лятото улиците са също толкова оживени нощем, колкото и през деня.

Десетки барове под открито небе отварят врати в парковете Прадо де Сан Себастиян и Мария Луиза, по бреговете на река Гуадалкивир, по Кале Бетис и на Исла де ла Картуха.

А когато музиката в дискотеките ви омръзне или ви се стори прекалено шумна, винаги можете да отидете в някой фламенко клуб или просто да се разходите по нощните улици на Севиля. Това също не е за изпускане, тъй като вечер градът е осветен невероятно красиво.

Шопингът
Испанците обожават пазаруването. Особено жените. А жителите на Севиля повече от всички останали се грижат нищо да не разваля удоволствието от шопинга.

През горещите летни месеци високо над лабиринта от пешеходни търговски улици опъват огромни тенти, които осигуряват поне малко прохлада на минувачите.

Севиля е истински рай за пазаруване. Най-популярните магазини са заключени в квадрата между Кале де ла Куна, Мендес Нуньес, Пласа Нуева и Мартин Вия. Тук ще намерите както сувенири - рокли за фламенко, ветрила, порцелан, керамика, така и най-популярните испански (Zara, Bershka и др.) и световни марки.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Стево Пендаровски и Гордана Давкова отиват на балотаж в РС Македония</p>

На 8 май: Стево Пендаровски и Гордана Давкова са на балотаж в Северна Македония

Свят Преди 1 час

Двамата кандидати за президент на Северна Македония отиват на втори тур на изборите

ж

Миньори и енергетици излизат на протест

България Преди 1 час

Исканията им са експлоатацията на въглищните централи да продължи и след либерализацията на пазара на електроенергия

<p>Електрическата&nbsp;G-класа&nbsp;е с&nbsp;4 мотора и много нютон метри</p>

Електрическата Mercedes G-Class е с 4 мотора и колосален въртящ момент

Технологии Преди 2 часа

И да, може да завива на място като танк

Старт на делото за смъртта на 14-годишния Филип, убит на пешеходна пътека

Започва делото за смъртта на 14-годишното момче на пешеходна пътека в София

България Преди 2 часа

На подсъдимата скамейка ще застане Петър Тодоров

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

Технологии Преди 2 часа

Решението може да промени сегмента на социалните мрежи

Силяновска води убедително пред Пендаровски

Силяновска води убедително пред Пендаровски

Свят Преди 8 часа

Избирателната активност в РС Македония е била около 48%

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 9 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 10 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Свят Преди 10 часа

Оръжията са пристигнали този месец

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Свят Преди 11 часа

Все още не е ясно как украинската армия възнамерява да спре настъплението на руснаците

<p>Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание</p>

Асен Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание

България Преди 12 часа

Петков обясни, че подписите са събрани от ПП и БСП

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

България Преди 12 часа

Той определи среща като безпрецедентна

Радев: Напълно подкрепям Главчев, за който и да е министър

Радев: Напълно подкрепям Главчев, за който и да е министър

България Преди 13 часа

Радев: Договорът с „Боташ” може да бъде много изгоден

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 13 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 13 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 13 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро