0

Хоспис "Милосърдие" на г-жа Донка Паприкова, по-известна като Българската Майка Тереза, е изгонен от двата му собствени апартамента на столичната ул. "Река Осъм" №1, съобщи за express.bg отговарящият за хоспис стационара д-р Доминик Карагьозов. Причината е недоволството на съседите и решението на някои държавни чиновници, че по закон разкриването на хоспис в жилищен апартамент представлява изменение на предназначението на апартамента.

Express.bg се ангажира да сезира Националния омбудсман за скандалния случай. От екипа на Гиньо Ганев обявиха, че веднага, след като бъдат сезирани, ще направят проверка. Столичният кмет Бойко Борисов заяви пред репортер на Експрес.БГ, че веднага след завръщането си в България утре (в момента той е в Барселона) ще назначи проверка по случая. "Това не е държавна структура", бе лаконичният коментар на министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова. Всъщност, Масларова е права. Но къде останаха обещанията на управляващите, че ще се грижат за достойни старини на хората у нас? Да не говорим, че от перипетиите около хосписа на Донка Паприкова биха могли да се заинтересуват и кандидат-президентите!

Д-р Карагьозов, научихме за неприятностите около хоспис "Милосърдие". Бихте ли обяснили по?подробно за какво става дума?

- Създадохме нашия хоспис, който беше първият в България, преди повече от 10 години. Започнахме в един дарен ни апартамент, намиращ се на партерен етаж в софийска кооперация. Поради факта, че жилището е в съседство с други апартаменти, взехме нотариално заверени подписи със съгласието на всички живущи в кооперацията.

С течение на годините обаче, същите тези хора се уплашиха, че често пристигащите линейки и носилки със стари хора ще окажат влияние върху цената на имотите им и подадоха жалби до община "Средец" и респективно до Районната инспекция за строителен надзор.

Последва обстойна проверка от няколко министерства и получихме предизвестие, че по закон разкриването на хоспис в жилищен апартамент представлява изменение на предназначението на апартамента, което за мен е парадоксално като умозаключение.

Въобще, създаването на хосписа бе разтълкувано като откриването на касапница, ресторант или бар. На нас ни бе обяснено, че по новия Закон за устройство на територията (ЗУТ) нямаме право да развиваме такава дейност и ни бе изпратено предписание да затворим хосписа. Същото разписание е било изпратено и до електроснабдяване, което ни прекъсна тока въпреки, че си плащахме сметките редовно.

Не потърсихте ли помощ от някоя инстанция?

- През цялото време настоявахме да разберем какво толкова е променено в предназначението на апартамента от това, че няколко възрастни хора са настанени в него и са на легло, но така и не получихме обяснение от администрацията. Стигнахме и до Министерството на регионалното развитие, което пък ръководи тези районни инспекции за архитектурен надзор. Оттам ни отговориха, че въпросът може да бъде решен само чрез съд и изпратиха документите ни в административния съд. По закон обаче, след като има издадено предписание за напускане, то трябва да бъде изпълнено, независимо че текат жалби.

Решихме да спазим закона, въпреки че не сме съгласни с него и не го разбираме. Хубаво ще е ако някой депутат прочете тези редове и има власт да направи нещо във връзка с промяна на тази наредба, ще сме му много благодарни. Защото дейността на нашия хоспис не може да бъде приравнена към тази на останалите търговски обекти.

Какво следва оттук нататък?

- Нищо по?различно. Срокът, който ни бе даден да напуснем въпросните два апартамента, изтече на 27 юли. Е, ние напуснахме и в момента продължаваме работата си в другия ни имот, който за щастие е самостоятелна къща на ул. "Светослав Тертер". Там нямаме преки съседи.

Частно дарение ли бяха апартаментите, които трябваше да напуснете?

- Първият е дарение от царя - Симеон Сакскобурготски, още преди да дойде в България, а съседният апартамент е купен с пари, предоставени ни от холандски фондации и от няколко посолства. Така двата апартамента бяха съединени и се превърнаха в хоспис с 12 легла , които винаги са били пълни.

Кой е адресът, на който се намират апартаментите?

- Ул. "Река Осъм" №1. Това е към община "Средец", откъдето също не срещнахме никакво разбиране. Главният архитект, или по-точно неговата помощница, много бързо и елегантно намериха начин да препратят проблема ни в районната инспекция за архитектурен надзор, като законът им дава право за това. По-човешко, обаче, щеше да е заедно да потърсим начин как да разрешим проблема, защото ние имаме подготвени архитектурни планове за това.

Стигна ли Вашият проблем до Столична община?

- До главния архитект в Столична община, който обаче ни отговори, че въпросът е в компетенцията на колегата му от районната община. Това беше едно дълго прехвърляне на кореспонденция, която набъбва непрекъснато тук при мен в една голяма папка.

Какво е състоянието на основателя на вашето благотворително дружество г-жа Донка Паприкова и къде се намира тя?

- Донка Папрокова се намира в стаята, в която работим. Тя е на 91 години, като наближава 92 и е доста зле здравословно. Г-жа Паприкова понесе тежко напрежението, възникнало преди година около хосписа, който бе създаден от нея. Тя е сърцата жена, но не бе възможно просто да седи и да гледа как нещо създадено с толкова много труд и усилия, се руши. Това й повлия и оттогава насам нейното положение се влоши. В момента Донка Паприкова е съвсем обездвижена и е прикована на легло. Така че, на практика се оказва, че няма ненаказано добро, нито зло, ние обаче се надяваме да бъдем наказвани за направената от нас доброта...

Ето историята на благотворителната организация, която от дълги години се грижи за самотни, болни и изоставени възрастни хора:

"Искаме бедните да станат по-малко бедни, самотните по-малко самотни", казва основателката на Хоспис "Милосърдие" Донка Паприкова.

Хоспис "Милосърдие е фондация, която се грижи за възрастни, самотни и немощни хора, повечето от които не могат да излизат от дома си. Затова основателката г-жа Донка Паприкова я е нарекла "Милосърдие".

Организацията е регистрирана през 1994 г., но дейността й датира още от 1989 г. През 2000 г. получава лиценз към Министерството на труда и социалната политика и е пререгистрирано като благотворително дружество. Разчита най-вече на доброволци и спонсори. Сред тях са главно частни лица, програми, някои от посолствата у нас и различни организации.

Взаимодействието на хосписа с други правителствени нестопански организации е много добро.

Отначало дейността започва в дома на Донка Паприкова, където няколко съмишленички отделят от своите средства, за да помогнат на по-бедните от тях по примера на Майка Тереза. В началото са обслужвали самотни възрастни хора, като два пъти седмично готвели топла храна, а по-млади доброволци я носили по домовете. Тази дейност продължава и до днес.

Днес Хоспис "Милосърдие" разчита най-вече на човешкия ресурс. На първо място доброволците, които са около 70 души и поемат различни дейности - две групи приготвят храна за хората по домовете, около трийсетина души я разнасят, в дневния център всеки ден дежури по един доброволец.

Не е за пренебрегване и фактът, че единствено в хоспис "Милосърдие" не взимат никакви такси. Там се грижат безплатно за бедните. Такива са половината от подслонените там. Роднините на останалата половина даряват толкова, че да покриват поне отчасти нуждите на още един човек.

В коледното си издание за 1998 г. авторитетното сп. "Тайм" в галерията от личности, събрани под заглавието "Бъдещето на Европа", постави Донка Паприкова и певицата Валя Балканска редом до Жак Делор, Славенка Дракулич, Едуард Шеварднадзе, Хавиер Солана.

През 2001 г. президентът Петър Стоянов награди г-жа Донка Паприкова с орден "Стара планина". Премиерът Иван Костов пък връчи на нейната фондация Хоспис "Милосърдие" награда "За човечност и добролюбие".

На 14 януари 2002 г. г-жа Донка Паприкова бе удостоена със званието "Почетен гражданин на София"

На 14 януари 2006 г. г-жа Донка Паприкова стана носител на Голямата награда "Благодеятел на на годината" за 2005 г., връчена й от фондация "Благодеятел".

Това е само малка част от признанието, което е получила г-жа Донка Паприкова за своето човеколюбие и всеотдайност. Най-важна обаче остава признателността на хората...

Държавата и общинските власти взимат пример от безкористната работа на г-жа Паприкова в полза на обществото. По време на предизборната кампания за кмет на София, на 10 октомври 2005 г. кандидатът и сегашен зам.-кмет на столицата Минко Герджиков уважи тържеството по случай рождения ден на българската Майка Тереза и обяви, че скоро в София ще бъде открит общински хоспис.

По примера на г-жа Паприкова в цялата страна се изграждат т. нар. "защитени жилища", в които самотни възрастни хора намират подслон и грижа.

express.bg

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Борисов: Главчев и Радев носят отговорност, ако изберат друг освен Митов за външен министър

Борисов: Главчев и Радев носят отговорност, ако изберат друг освен Митов за външен министър

България Преди 2 минути

Това заяви лидерът на ГЕРБ в кулоарите на парламента

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Любопитно Преди 9 минути

Интересни факти за октоподите може да прочетете в следващите редове

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Свят Преди 44 минути

Четиримата пилоти са катапултирали, трима от тях са били спасени, другият се издирва

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

България Преди 1 час

Източват ли се пари за здраве и какви мерки са нужни за справянето с проблема?

<p>Военният министър: Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран</p>

Военният министър: Атаката на Израел срещу Иран не застрашава страната ни

България Преди 1 час

Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран, посочи Атанас Запрянов

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

България Преди 1 час

От правителствената пресслужба съобщиха по-рано, че няма пряка военна заплаха за България към момента

Снимката е илюстративна

Какво да направите, ако колегата ви дразни, съвет от експерт

Любопитно Преди 1 час

Как да се справим с досадните колеги четете в следващите редове

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Любопитно Преди 2 часа

Наследството на Марк Твен е не само в американския литературен канон, но и в неговото трайно влияние върху идеалите за свобода

Ирански медии: Край град Исфахан е стреляла ПВО, но няма данни за чуждестранна атака

Ирански медии: Край град Исфахан е стреляла ПВО, но няма данни за чуждестранна атака

Свят Преди 2 часа

Никое иранско официално лице все още не е признало пряко възможното нападение

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Технологии Преди 2 часа

Разчита на изкуствения интелект, за да имитира човешко поведение

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 2 часа

Неговият пример бил последван от десетки други монаси от лаврата в трудните времена на арабските нашествия в Светите земи

<p>&quot;Победата на Русия ще доведе до Трета световна война&quot;</p>

Премиерът на Украйна: Победата на Русия ще доведе до Трета световна война

Свят Преди 2 часа

Коментарите на министър-председателя повтарят тези на Зеленски, който отдавна настоява САЩ и Европа да предоставят по-голяма подкрепа на Украйна

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 3 часа

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%