0

П роевропейски настроеният сегашен президент на България Георги Първанов стана първият български държавен глава след падането на комунизма, преизбран с безпрецедентна подкрепа и разгромил ултранационалиста Волен Сидеров на втория тур от президентските избори, съобщава испанската агенция ЕФЕ.

В материала й е цитиран социологът Петър-Емил Митев, според когото "с тези избори България отбеляза своя референдум за европейското бъдеще".

Директорката на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) Лидия Йорданова от своя страна заяви, че на тези избори са гласували две Българии: на победата, успеха и оптимизма в европейското бъдеще и България на песимизма и провала, отбелязва ЕФЕ.

Сидеров обедини радикалния протестен вот на българите, разочаровани от бавния ход на реформите, бедността, престъпността и корупцията през годините на посткомунистическия преход към демокрация и пазарна икономика в балканската страна, която от 1 януари ще се присъедини към ЕС, изтъква испанската агенция.

Испанският в. "А Бе Се" помества кореспонденция от София, озаглавена "Смазваща победа на социалиста Първанов на президентските избори в България".

Кореспондентът на изданието Рафаел Алварадо цитира изказването на Георги Първанов на пресконференцията снощи, че "българите са гласували разумно, мъдро и отговорно".

За първи път в периода на демокрацията български президент успява да възобнови мандата си, както и за първи път печели с толкова голяма преднина, посочва авторът.

Едновременно със зрелищната победа на Първанов десните партии понесоха и най-голямото си поражение от началото на прехода, изтъква Алварадо.

В Испания избирателната активност на българите на втория тур на президентските избори се е увеличила от 18 на 20%, по-специално в Мадрид и Гандия, отбелязва "А Бе Се".

Президентът на България бе преизбран с широка подкрепа, отбелязва и "Монд". Георги Първанов спечели втория тур на президентските избори в неделя с близо 80% от гласовете, пред ултранационалиста Волен Сидеров, пише френският вестник, позовавайки се на сондаж на НЦИОМ.

Останалите социологически институти също са категорични за "необратимата" победа на Първанов. 6,4 млн. гласоподаватели за избрали да подкрепят проевропейския държавен глава, посочва изданието, цитирано от РФИ-България (RFI.bg).

Няма да има български "21 април", подчертава още "Монд" и припомня, че 49-годишният Георги Първанов започва втори петгодишен мандат, който ще му даде възможност да е президент, когато България влиза в ЕС на 1 януари догодина.

Вестникът обръща внимание и на призива на лидера на ксенофобската партия "Атака" Сидеров гласоподавателите "да гласуват като българи". Резултатът на кандидата ултранационалист ще позволи да се определи мащаба на протестния вот в България, коментира "Монд".

Първанов се радваше на висока популярност през целия си първи мандат и се представяше за "президент на всички българи", подкрепян от социалистическата партия и двата си либерални съюзника - НДСВ и ДПС, припомня още всекидневникът.

Българите избират Европа, категоричен е руският "Коммерсантъ". Политолозите смятат, че 49-годишният Първанов се ползва с такава подкрепа в България основно благодарение на успехите във външната политика и интеграцията на страната в световни институции, коментира вестникът.

Българският президент Георги Първанов е първият преизбран държавен глава в балканската страна след свалянето на комунизма през 1989 г., пише и германският "Кьолнише рундшау", цитиран от Българската редакция на радио "Дойче веле" (DWelle.de/bulgarian).

49-годишният социалист със сиви очи, прическа в стил "Кенеди" и елегантни костюми още преди месеци ориентира своята програма към еврочленството на страната от началото на идната година, допълва изданието и продължава:

"Във вътрешнополитически план обаче той си остава спорна фигура. През първия му мандат България подписа договорите за присъединяването си към НАТО и ЕС. Преди това той беше председател на управляващите социалисти.

Първанов започва кариерата си през 1981 г. като сътрудник на Института за история на партията, тогавашната държавна БКП. Неговите специални области са история на Македония и възникването на социалдемокрацията в България.

През тази година стана известно, че под псевдонима "Гоце" той е сътрудничил на комунистическата Държавна сигурност. Първанов, който е роден в село Сирищник, югозападно от София, беше и депутат от социалистическата партия.

Той пое ръководството й, след като неговият предшественик Жан Виденов като премиер докара балканската страна до дълбока икономическа и
политическа криза, припомня още "Кьолнише рундшау".

Президентът Първанов печели с голяма преднина на втория тур на изборите, обявява в заглавие френскоезичният белгийски в. "Либр Белжик", като се позовава на социологически проучвания.

"Убеден европеец, Георги Първанов получава втори петгодишен мандат, което ще му даде възможност да е президент при влизането на България в ЕС на 1 януари 2007 г.

Произлязъл от редовете на Българската социалистическата партия (бивша комунистическа), той бе смятан за фаворит, след като спечели 64% от гласовете, подадени на първия тур на изборите на 22 октомври", отбелязва изданието.

Георги Първанов е ясният победител на вчерашния втори тур на президентските избори в България, пише в. "Файненшъл таймс Дойчланд" в електронното си издание FTD.de.

За първи път от 16 години насам България преизбира президент за втори мандат, отбелязва вестникът.

Изданието цитира Първанов, според когото победата е била очаквана, а резултатът от изборите е бил референдум за европейската интеграция на България.

Фенът на Европа Георги Първанов остава президент, съобщава в заглавие електронното издание на германското сп. "Щерн".

Списанието цитира думите на лидера на "Атака" Волен Сидеров, че неговата партия ще работи за предсрочни избори, тъй като сегашната управляваща коалиция била "вредна" за България.

В материала са цитирани и изявленията на Сидеров, че е загубил балотажа от "несъразмерен" противник, за когото е работила "цялата държавна машина, почти всички медии и социолози".

Благодарение на президента на всички българи, България ще влезе в Европейския съюз на 1 януари 2007 г., пише Андреа Мюлбергер, пратеник на германската телевизия А Ер Де (Tagesschau.de) в София.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ц

Любов и добро настоение: Какво е манифестиране и как да го приложите

Любопитно Преди 3 минути

Как да манифествате четете в следващите редове

<p>Излезе ДНК експертизата на&nbsp;Велико Минков</p>

ДНК-анализ потвърди: Велико Минков е биологичен баща на малкото дете на Габриела Пеева

България Преди 5 минути

Предстои Минков да започне съдебна борба за родителските права

Microsoft развива AI, защото се уплашила от Google

Microsoft развива AI, защото се уплашила от Google

Технологии Преди 59 минути

ИТ гигантът се притеснил, че изостава от конкуренцията

<p>Филипините привикаха китайски дипломат, ето защо</p>

Напрежението в Южнокитайско море расте: Филипините привикаха китайски дипломат

Свят Преди 1 час

Филипините обвиниха Китай, че повишава напрежението в Южнокитайско море, след като във вторник бреговата охрана на страната използва водно оръдие

Какво представлява хлорпикрин, химическото оръжие, в чието използване САЩ обвинява Русия

Какво представлява хлорпикрин, химическото оръжие, в чието използване САЩ обвинява Русия

Свят Преди 1 час

Излагането на хлорпикрин причинява дразнене на очите и дихателните пътища, придружено от повръщане и диария

<p>&bdquo;Клиенти всякакви!&ldquo;: Акула се появи на плажа в Бургас</p>

Акула се появи на плажа в Бургас

Любопитно Преди 1 час

Акулата първо се е въртяла в кръг и след това е отплувала, разказват очевидци

<p>Тръмп срещу Байдън: Проучване показва шансовете им в ключови щати</p>

Как са се променили шансовете на Тръмп за победа в ключови щати

Свят Преди 1 час

Очаква се Тръмп да се изправи срещу президента Джо Байдън през ноември

<p>&quot;Виждаме сложен, негостоприемен свят с яростни ветрове&quot;</p>

Откриха дива, екстремна екзопланета, покрита с облаци - но само през нощта

Любопитно Преди 1 час

Повече за уникалното откритие може да прочетете в следващите редове

Лекари с коментар за частната болница "Мама и аз"

Лекари с коментар за частната болница "Мама и аз"

България Преди 2 часа

Категорично няма място за две детски болници в София, смята д-р Стефан Константинов

Снимката е илюстративна

FLiRT: Всичко, което трябва да знаем за новите варианти на COVID-19

Свят Преди 2 часа

"Инфекциозността на KP.2 е значително (10,5 пъти) по-ниска от тази на JN.1", казват учените

Hell’s Kitchen

Царина от Hell’s Kitchen: Много често съм пресолявала

Любопитно Преди 2 часа

Определя се като работохолик, а най-силното й качество в кухнята е дисциплината

<p>Русия с поредна среднощна атака срещу Одеса</p>

Русия с поредна среднощна атака срещу Одеса, има 13 пострадали

Свят Преди 2 часа

Черноморският град отново бе атакуван с балистични ракети

Главчев заминава за Париж, ще участва в срещата на ОИСР

Главчев заминава за Париж, ще участва в срещата на ОИСР

България Преди 2 часа

Тази година Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри е председателствана от Япония, със заместник-председатели Мексико и Нидерландия

Кои са основните кризи в семейството? Научете с нас

Кои са основните кризи в семейството? Научете с нас

Любопитно Преди 2 часа

Открехваме и малко за основните кризи в семейния живот в следващите редове