0


Световната икономическа криза е най-голямата краткосрочна заплаха за сигурността на САЩ, сочи доклад на американските разузнавателни служби.

В годишния доклад на директора на Националното разузнаване за оценка за заплахите за националната сигурност на САЩ се казва още, че ръководството на терористичната мрежа "Ал Кайда" е било отслабено през изминалата година.

Сигурността в Афганистан обаче е била влошена и за да се подобри положението, Пакистан трябва да установи контрол върху границите си.

Финансовата криза и глобалната рецесия

може да предизвикат вълна от икономически кризи в нововъзникналите пазарни икономики през следващата година, се казва в документа.

Има опасност от вълна на "унищожителен протекционизъм" в страни, в които може да се окаже, че износът не може да компенсира икономическия спад.

"Това е най-голямата заплаха. Колкото по-късно започне възстановяването, толкова по-вероятно е на стратегическите интереси на САЩ да бъдат нанесени значителни щети", се казва още в доклада.

Натискът на САЩ и техните съюзници срещу "Ал Кайда" в Пакистан е

отслабил терористичната организация, но тя остава опасна

и продължава да крои планове срещу Запада.

Обезпокоителен е фактът, че пакистанското правителство губи контрола си над някои части на Северозападната погранична провинция, където се укриват членове на терористичната организация.

Световната икономическа криза отслабва управниците на Русия, заяви шефът на Националното разузнаване на САЩ Денис Блеър, цитиран от Асошиейтед прес.

При представянето на годишния доклад в Сената Блеър посочи, че когато цените на енергоносителите са били високи,

правителството на Русия е било популярно сред населението

"Русия сключи обществен договор с гражданите си, при който им даде благоденствие и силна държава срещу сериозни ограничения на личните свободи. Сега този договор започва да се прокъсва", заяви той.

Проблемите с противоракетния щит, разширяването на НАТО и конфликтът с Грузия продължават да затрудняват процеса на подобряване на отношенията между САЩ и Русия. Все пак има области, където интересите на двете държави съвпадат.

Можем да опитаме да съвместим това, което иска Русия с това, което искат САЩ, заяви Блеър.

"Смятам, че Русия ще признае, че има въпроси, по които сме на едно мнение. Например, Русия не иска Иран да се сдобие с ядрено оръжие. Освен това Русия смята, че ролята, която играят САЩ в борбата с тероризма в Афганистан е полезна и за нея", отбеляза още шефът на Националното разузнаване.

Той обаче подчерта, че Русия продължава да разчита на ядрените си сили и на способността си да нанесе ядрен ответен удар за противопоставянето си на предполагаеми заплахи от САЩ и НАТО.

"През последните няколко години Москва укрепяваше и неядрените си въоръжени сили. Москва активно поддържа военно сътрудничество със страни като Китай и Венецуела. Тя прави това отчасти, за да напомня на САЩ и на други държави глобалната военна значимост на Русия", отбеляза Блеър.

Бунтовниците в Афганистан

по всяка вероятност ще положат координирани усилия да попречат на провеждането на изборите. През миналата година те са увеличили обхвата и честотата на нападенията си.

"Положението със сигурността се е влошило в много от източните райони на страната, както и в южната и северозападната част. Освен това екстремистите са разпространили операциите си и в дотогава мирните райони в западната част на страната и около Кабул" и са увеличили нападенията си срещу силите от международната коалиция, каза Блеър.

Ливанското ислямистко движение Хизбула

сега е по-подготвено да води борба с Израел, отколкото по време на конфликта им през 2006 г., се посочва в доклада на Националното разузнаване.

Шиитското движение продължава да укрепва военния си капацитет. От 2006 г. то се е превъоръжило и обучава нови бойци за евентуален нов конфликт с Израел.

По отношение на САЩ Хизбула "остава опасен терористичен противник, способен да напада територията на САЩ или обекти свързани с американски интереси в чужбина", въпреки че основната му цел остава борбата срещу Израел, се казва в доклада.

Освен това сирийската военна подкрепа за Хизбула значително е нараснала през последните пет години, особено след войната от 2006 г. Очакваме Сирия да продължи да се намесва в делата на Ливан в зависимост от собствените си интереси, смятат авторите на доклада.

След 2010 г. Иран ще разполага с достатъчни количества обогатен уран за създаване на ядрена бомба.

"Смятаме, че Иран има научните, техническите и промишлените възможности

да създаде ядрено оръжие в периода между 2010 и 2015 г.

Само политическо решение на самия Иран да се откаже от създаването на ядрено оръжие ще позволи да се избегне появата на такава технология в страната", заяви Блеър.

Обаче да бъде убеден Иран да се откаже от това ще е трудно заради връзка, която виждат иранските управници между притежаването на ядрено оръжие и постигането на основните им цели в националната сигурност и международната политика, добави той.

Огромните разходи на Китай за въоръжение ще обусловят продължаване на продажбите на оръжие от САЩ на Тайван, за да се запази военният баланс в потенциално опасния Тайвански проток, обяви Блеър.

Миналата година бюджетът за военни разходи на Китай се е увеличил със 17,6% до около 61 милиарда долара и това създава по-голяма заплаха за Тайван.

За завършване на процеса на фундаментално преобразяване на Китай,

който започна през 1978 г., ще са нужни още много десетилетия, се отбелязва в доклада на Националното разузнаване на САЩ.

Пекин до момента постига изключителен успех в провеждането на реформите и успя да избегне съдбата на мнозинството други социалистически държави. Той не пострада от политически и икономически колапс като бившия Съветски съюз, нито от стагнация като Куба и Северна Корея, посочи Блеър.

Според американските разузнавателни агенции една от най-важните вътрешнополитически задачи за китайските управници е да съхранят обществената стабилност.

На външнополитическия курс на Китай влияе стремежът му да си осигури достъп до пазари, суровини и енергоизточници, за да поддържа вътрешния икономически растеж, заявяват те.

Според прогнозите на Националното разузнаване на САЩ, към 2025 г. Китай и Индия вероятно ще задминат по обем на БВП всички други държави, освен САЩ и Япония.

Северна Корея вероятно няма да използва ядрено оръжие

срещу американски въоръжени сили или територии освен ако Пхенян не реши, че е на ръба на военно поражение и рискува необратимо да загуби контрол.

Пхенян освен това е продал балистични ракети на близкоизточни страни, сред които Иран и помогна на Сирия да изгради ядрен реактор.

По отношение на здравословното състояние на севернокорейския лидер Ким Чен-ир, той вероятно е бил жертва на инсулт през август и това го е обездвижило за няколко седмици.

Неотдавнашните му публични дейности обаче сочат, че здравето му значително се е подобрило и смятаме, че той е човекът, който взима ключовите решения, посочи Блеър.

Косово продължава да е най-големият риск за нестабилност в Европа

за 2009-а, се казва в годишния доклад.

"Събитията на Балканите ще продължат да са главния риск за нестабилност в Европа през 2009 г., въпреки позитивното развитие от миналата година, по-специално обявяването на независимост на Косово, избирането на подкрепящи ЕС управници в Сърбия и направените на Албания и Хърватия предложения за присъединяване към НАТО", се казва в документа.

"Основните предизвикателства за стабилността ще дойдат от все още неустановения политически статут на сръбското малцинство в Косово, особено в северната част на Косово, и продължаването на трудното междуетническо съжителство в Босна и Херцеговина", се посочва в доклада.

Националното разузнаване на САЩ припомня, че 22 от 27-те страни на ЕС са признали едностранно обявената на 17 февруари м.г. независимост на Косово, но подчертава, че Сърбия така и не я е приела.

"Белград открито поддържа паралелните сръбско-косовски институции. Това подсили фактическото разделение на Косово на населен предимно с албанци Юг и населен предимно от сърби Север, както и разочарованието на косовските албанци", се казва в доклада.

Що се отнася до Босна и Херцеговина, "бъдещето й като многоетническа държава е несигурно, въпреки че няма непосредствена опасност от всеобщи прояви на насилие или официално разделение. Заплахите за отцепване на босненските сръбски лидери и призивите на някои босненски управници да се премахне сръбско-босненската официална институция влошиха междуетническото напрежение до може би най-високото му ниво от години насам", подчертават от Националното разузнаване.

Сенатът на САЩ одобри кандидатурата на Лион Панета

за директор на ЦРУ, предадоха световните агенции.

Седемдесетгодишният Панета е бивш конгресмен демократ от Калифорния и бивш началник на кабинета на президента Бил Клинтън. Той ще замени на поста Майкъл Хейдън.

Номинацията на Панета предизвика изненада във Вашингтон, тъй като ЦРУ обикновено се управлява от експерти в разузнаването, а Панета няма опит в събирането или анализа на разузнавателна информация.

Президентът Обама заяви, че го е избрал за поста заради управленските му умения и способността му да поправи отношенията между ЦРУ и Конгреса, които пострадаха по време на двата мандата на Джордж Буш.

По време на изслушването си в Сената Панета, за разлика от предишния шеф на ЦРУ Хейдън, заяви, че ще подкрепи сенатско разследване на програмата на ЦРУ за задържане и разпитване на заподозрени терористи, която бе задействана след нападенията от 11 септември.

Панета освен това обеща на сенатската комисия по въпросите на разузнаването, която одобри кандидатурата му в сряда, че няма да разрешава изтезания при разпитите на заподозрени, тайни затвори или прехвърлянето на заподозрени терористи в страни, където се прибягва да изтезания.

Той заяви още, че една от приоритетните задачи на ЦРУ е да залови лидера на "Ал Кайда" Осама бин Ладен.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 9 минути

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 15 минути

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 56 минути

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 1 час

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 1 час

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 1 час

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 1 час

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

България Преди 1 час

Няма повишаване на бюджетния дефицит, заяви служебният премиер

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Любопитно Преди 2 часа

Учих криминалистика, исках да бъда Хорейшио, разкри тя

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 2 часа

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

България Преди 2 часа

И днес в кулоарите водеща тема бе отстраняването на Росен Желязков от председателския пост

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

България Преди 3 часа

При извършена проверка са установени 2397 коректни записи в списъка на партията, което е по-малко от изискването за 2500 избиратели

булевард Патриарх Евтимий

Бус лента и велоалея по „Патриарха“, паркирането се запазва навсякъде

България Преди 3 часа

Обмисля се и идеята за "червена зона" в центъра

<p>СДВР:&nbsp;Движението в центъра на София в събота може да бъде спирано</p>

СДВР със строги мерки заради мача "Левски" - ЦСКА

България Преди 3 часа

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали, така и в центъра на града каза на гл. инспектор Иван Георгиев

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

България Преди 3 часа

Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да се "вземе главата" на председателя на парламента, отбеляза тя

Снимката е илюстративна

Вижте каква е линията на бедност в България през 2023 година

България Преди 3 часа

Под прага на бедност са били 1 325.9 хил. лица, или 20.6% от населението на страната