0

- Г-н Герджиков, вие ли сте обединителят на десни­цата, след като събрахте зад номинацията си доско­ро разменящите си недо­там приятелски реплики СДС и ССД?

- По-скоро мисля, че всички отговорни полити­чески сили, отчитайки трудната ситуация, в която се намира Столичната об­щина, ще намерят сили да преодолеят партийния егоизъм и да не предлагат партийни кандидатури за кметския пост. Няма закъ­де да се отлагат нито про­блемът с ромите, нито с кучетата, нито с отпадъците.

Катастрофа ще бъде се­га да се яви някой, на кого­то ще му трябва време да навлезе в работата. Затова отговорните партии под­крепят моята кандидатура - оценили са, че аз вече имам необходимите познания, набрал съм необходимата инерция и скорост и съм доказал, че мога да реша­вам проблемите.

- Значи има шанс десните извън ДСБ да се обединят?

- Имам самочувствието, че мога да обединявам хо­рата, тъй като успях напри­мер да обединя и да моти­вирам общинския съвет по най-важните проблеми и да получа неговата подкрепа. Знаете колко е разноро­ден, колко често мнозин­ството е плаващо, но аз ус­пях да прокарам доста важ­ни решения, свързани с преговорите със "Софийс­ка вода", бюджетите на об­щината, инвестиционната програма.

- Искате да кажете, че ако се кандидатира човек отвън - макар и с опит от централната власт, в общи­ната ще настъпи криза?

- Който и външен човек да дойде, ще бъде сериозно затруднен да започне вед­нага решаването на про­блемите.

- Дори ако е бил минис­тър?

- Работата в общината е доста специфична. Трябва да се отчита, че първо трябва да се установи мно­го тесен контакт с 24-ма районни кметове. Ако не беше тази сериозна коор­динация, едва ли щяхме да се справим толкова успеш­но например по време на наводненията.

- Вие спечелихте ли 24-мата районни кметове?

- Имаме доста добро съ­трудничество и го доказахме по време на наводнения­та, когато изцяло застанах зад тях и успяхме не само да спасим всички хора от по­страдалите райони, но и спешно да започнем възстановяването на разруше­ната инфраструктура. Необходимо е да се устано­ви и много тесен контакт с около 80-те структури на общината - предприятията от общинската икономика, поликлиниките.

- Не усещате ли никаква вътрешна опозиция в тези структури или вътре в кметството и СОС?

- Всички общински съ­ветници съзнават сериоз­ността на проблемите - какво например би станало със София, ако на 2 октом­ври тя няма място, на което да съхранява отпадъците.

- Чий човек сте вие - на Софиянски, на "Мултигруп", на царя или на друг?

- Бил съм зам.-министър в правителството на Со­фиянски. Когато бях търговски представител в Гър­ция, основната част от ин­вестициите, които съм привлякъл, са реализира­ни в София. Предполагам, че Софиянски е забелязал тези ми качества, за да ме покани за заместник.

Бил съм обаче и ръково­дител на преговорния екип за приемане на България по ЦЕФТА, по зоните за свободна търговия, по пе­тролопровода Бургас -Александруполис при Иван Костов. При негово­то управление бях изпра­тен за търговски предста­вител в Гърция и по също­то време Гърция стана инвеститор номер 1 у нас.

Софиянски никога не е искал да ставам член на партията му. Никога не ми е поставял никакви изисквания, освен да движа нещата на много силно експертно ниво по начина, който умея. Много неща са направени от Софиянски и не могат да бъ­дат отречени - метрото, пътните връзки. Има и проблеми, които той не ус­пя да реши и за които аз ще работя - кучетата, дупките.

- Да гледаме на вас като на достатъчно самостоя­телна фигура, а не като на нечия сянка?

- Винаги съм бил канен и оценяван като експерт, ка­то човек, който може да по­еме проблема и да го реши.

- Планирате ли да стане­те партиен член?

- Надявам се да не е нео­бходимо.

- Равно отдалечен ли сте от всички десни партии?

- Симпатизирам не на партия, а на всички, които повярваха в мен и намериха сили да преодо­леят теснопартийните ин­тереси в името на доброто на София.

- Между кои кандидати ще е балотажът?

- Зависи може би от това кой ще бъде левият канди­дат. Възможно е и да е меж­ду двама десни кандидати.

- Притеснява ли ви съ­перничеството на Бойко Борисов?

- Борисов е наистина много силна кандидатура, има висок обществен авторитет и е доказал, че може да се справя в своята си област така, както в кмет­ската работа аз съм наясно.

Сигурно е възможно Бо­рисов да остане на бало­таж, тъй като той е един от хората с най-висок автори­тет в страната. Колкото повече силни кандидатури се явят, шансовете на София да попадне в добри ръце се увеличават. Вече ако стане кмет, Бори­сов ще трябва да обедини общинския съвет.

- Кой е най-силният ви конкурент на вота от вече ясните играчи или от тези, чиито имена се спрягат?

- Не мога да кажа отсега. Много е важно да видим ле­вицата какъв кандидат ще издигне, дали ще има обе­динена кандидатура на управляващото мнозин­ство. Радващото е, че по­чти всички досегашни кан­дидати са хора с икономически познания, което е много важно за София.

- Добре ли е за вас упра­вляващата коалиция да из­лезе с общ кандидат?

- Важно е да издигат кандидатури на хора, които са доказали, че могат да решават проблема. А коя партия кого ще издига, не искам да гадая, защото то­ва е политически въпрос.

- Десницата има ли шанс да спечели София, при по­ложение че излъчва поне няколко претенденти и то­ва разпилява гласовете й?

- Това ще го кажат политолозите. Засега поне ня­мам притеснения. Разчи­там на много сериозна под­дръжка, която ще ми по­зволи да довърша това, което съм започнал.

- Социолозите ви дават преднина засега.

- Имам самочувствието на човек, навлязъл сериоз­но в проблемите и с виждания как - с какви ресурси и в какви срокове - може да се преодолеят.

- Атрактивно ли е да си кмет половин мандат? Каква е програмата максимум за 2 г.?

- Искам да продължа ме­трото до "Младост", вече го правя. Освен че го строим от "Св. Неделя" до "Интерпред", го продъл­жаваме и към втория най-голям район на София. Та­ка ще намалее трафикът по "Цариградско шосе" и жителите на "Младост" ще могат много по-лесно да стигат до центъра.

Започнахме преговори с японското правителство да ни оставят остатъка от кредита, който спестихме за строителството на ме­трото под центъра - около $ 21 млн., за да ги насочим към метрото за "Мла­дост". Осигуряваме новите му вагони.

Другото голямо предиз­викателство е заводът за обработка на твърдите би­тови отпадъци - ще решим този проблем.

Не може повече да се от­лага въпросът с ромските гета. Ромите мога да разде­ля на три групи - едната, като тази в кв. Хр. Ботев, иска да се социализира в обществото, има работа, готова е да плаща наеми. 10-те блокчета, които им изградихме, те съхраняват много добре вече втора година. С този тип роми, които са лоялни към законода­телството, ние работим с удоволствие и ще ги под­крепяме. Има друг вид ро­ми, които са нискообразовани, с ниска квалифика­ция, но имат желание да ра­ботят. Общината е най-го­лемият работодател за тях - във фирмите по чистота­та, озеленяването, гроби­щата. Отнасяме се с разби­ране и към тях.

Трета група роми искат жените да джебчийстват, а мъжете да крадат. Именно те най-често обитават гетата, не искат да спазват правилата на живот в гра­да. Със съдействието на прокуратурата и полиция­та те трябва да бъдат респектирани да спазват зако­нодателството.

- Къде ще изпратите ромите? В бивши казарми?

- Имаме готовност на ромите от гетата да предло­жим вариант от Гърция, който реши същия про­блем там. Около Атина имаше зеленчуков пояс и на много от живеещите в гетата роми беше дадена земя, на която да произ­веждат картофи, зеленчу­ци. Бяха им изградени къ­щички тип "сандвич" - ев­тини, но с ток, вода и нор­мални условия за живот. Експериментът там прора­боти - тези хора снабдяваха Атина със зеленчуци.

При нас може да се на­прави същото, но със съ­трудничеството на държавата, защото ромите от ця­ла България се стичат на­сам. Не можем сами да ре­шим проблема, трябва да имаме съдействието на централната власт. Вре­менно ромите може да бъ­дат настанени в многото свободни военни имоти. Този вариант трябва да об­съдим.

Сериозни усилия ще по­ложа за решаване на про­блема с кучетата.

- За колко години може да се справите с кучетата?

- Проблемът е в това, че дежурни защитници оти­ват в приюта в Лозенец постоянно, плащат 20 лева, освобождават кучетата и ги пускат пак на улицата, вместо да ги прибират у до­ма си, както декларират. Така нашата дейност е с минимален ефект - успява­ме само да ги кастрираме и обезпаразитим. Сега правим конкурс за втори куч­карник в Сеславци. Първо обаче ще предложа цената за осиновяване на куче да се вдигне от 20 на 60 лева, да има регистрация на куче­тата, които се пускат, и ако някой от тези защитници е взел, а след това не го е при­брал да се грижи за него, да няма право да получава пак. Може да се обсъди и глоба за недобросъвестните лъжеосиновители, които вредят не на нас, а на съ­гражданите си.

- Колко пари са нужни, за да се оправят улиците?

- Поне 30 милиона лева на година, ако се изразходват само за дупките, в близко време състоянието може да се подобри видимо. Сега за това имаме 8 милиона. В съ­щото време поне 50-80 млн. лв. са необходими за новите пробиви и булеварди, които трябва да се изградят, защо­то столицата се задъхва.

- Лозунг харесахте ли си?

- За мен най-важното е София да придобие европейски облик. Живял съм доста време в столица на ЕС, която се издържаше главно от туризъм. Именно това е и моята амбиция за София - от бизнес дестинация да стане туристическа дестинация. Ще предприе­ма доста стъпки в тази посо­ка. Европейски облик не може да има с дупки, кучета и ромски гета.

Интервю на Красина Кръстева, .в. "24 часа"

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

Свят Преди 1 час

Телевизията е обект на критики от Нетаняху

Папата поздрави православните християни с Великден

Папата поздрави православните християни с Великден

Свят Преди 2 часа

Той призова също: Да продължим да се молим за измъчена Украйна

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

Свят Преди 4 часа

Отделно той обяви, че правителството му е решило да закрие базирания в Катар новинарски канал "Ал Джазира"

<p>Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов</p>

Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов пред храма "Св. Александър Невски"

България Преди 4 часа

Великден е най-големият празник за всички християни, който е наричан празник на празниците

Почина американски пилот рекордьор

Почина американски пилот рекордьор

Свят Преди 5 часа

Той е претърпял тежка белодробна инфекция

<p>Русия съобщи за напредък&nbsp;на фронта</p>

Русия твърди, че е превзела село в Донецка област

Свят Преди 5 часа

През последните месеци Москва редовно обявява, че е установила контрол над малки населени места в района

.

Съществува ли тайна екосистема под най-сухата пустиня на Земята

Любопитно Преди 6 часа

Учени разкриват разнообразна група бактерии, които процъфтяват в екстремната среда

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Любопитно Преди 6 часа

Още от древни времена яйцата, както и зайците, са били символи на новия живот и плодородието

Снимката е илюстративна

Яйца, агнешко, козунаци: Рисковете за здравето, които крият богатите трапези по Великден

Любопитно Преди 6 часа

Преяждането може да дове­де до неприятни последс­твия, казва токсикологът от ВМА доц. Людмила Нейкова

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 6 часа

Те били укрити в режещи машини в товарен автомобил

<p>Истинско чудо: Тази нощ водата там добива силата да лекува болести</p>

В очакване на изцелението: Магичната вода на Дамбалъ лекува само един ден в годината

Любопитно Преди 7 часа

Хиляди ще се стекат край извора в планинската местност в нощта на 5 срещу 6 май

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Свят Преди 7 часа

Безпилотните летателни апарати от типа "Шахед" са били изстреляни от територията на руската Курска област и Крим

<p>Организираха турнир в памет на 11-годишното дете, поразено от мълния в Русе</p>

Пред NOVA: Говори майката на поразеното от мълния 11-годишно дете в Русе

България Преди 7 часа

Съотборниците на Венци организираха турнир и поставиха плоча в негова памет

Путин присъства на празничната литургия за Възкресение (СНИМКИ)

Путин присъства на празничната литургия за Възкресение (СНИМКИ)

Свят Преди 8 часа

Тя бе отслужена от от главата на Руската православна църква Патриарх Кирил

Кола се вряза в оградата на Белия дом

Кола се вряза в оградата на Белия дом

Свят Преди 8 часа

Шофьорът е загинал, веднага са задействани протоколите за сигурност

С над 2 промила алкохол: Експерт в МВР катастрофира във Велико Търново (ВИДЕО)

С над 2 промила алкохол: Експерт в МВР катастрофира във Велико Търново (ВИДЕО)

България Преди 9 часа

Инцидентът е станал близо до бензиностанция в събота през нощта