0

Н ачините за купуване на автомобил, независимо нов или употребяван са няколко. На първо място, хората разполагащи с пълната сума, могат да заплатят пълната цена на автомобила и с това покупката приключва. Вторият начин е покупка на изплащане. Това е вариант за хора, които нямат необходимата сума в наличност.

Начините за покупка на изплащане, най-общо казано, са два - автокредит и автолизинг. Съществува и трети начин за покупка - разсрочено плащане. Този вариант няма особено голямо приложение, тъй като предполага отсъствие на оскъпяване (лихва, такси и др.), а липсата на оскъпяване лишава продавача от допълнителни приходи. И все пак, ако някой попадне на такава оферта, нека се възползва от нея.

Въпреки всичко, би следвало да се проверят условията на разсроченото плащане и дали то е такова наистина. Често оферти обявени, като разсрочено плащане могат да се окажат лизинг или кредит в действителност.

Всеки знае, че са малко хората, които могат да си позволят заплащане наведнъж на пълната сума (особено ако става въпрос за нов автомобил). Разглеждайки възможностите за закупуване на употребяван автомобил, следва да се вземе предвид, че те, като цяло са по-евтини от новите. Независимо от това, има употребявани автомобили, които са достатъчно скъпи, за да се платят наведнъж. В този случай, като алтернатива остават автокредитът и автолизингът.

Вече няколко пъти в материали на "Моите пари" е ставало въпрос за лизинга и кредитите, а в частност беше отделено специално внимание на автокредитите и автолизингите. Тези съвети се намират на сайта www.moitepari.bg. Тук отново ще стане дума за тях, защото съществуват подробности, на които хората не обръщат достатъчно внимание или за които просто не знаят.

Една от тези подробности, свързана с покупката на употребяван автомобил, е възрастта му и срокът на кредита или автолизинга. Вече е ставало дума за тази връзка, но се оказва, че има известни неясноти.

При кандидатстване за автокредит/автолизинг, едно от задължителните условия е посочване на срока на кредита и годината на производство на автомобила. Много е вероятно желанието на кандидата да не бъде удовлетворено най-малко по две причини: желаният от него срок на изплащане е твърде дълъг или възрастта на автомобила е твърде голяма. За да се стигне до това състояние (отхвърляне на кандидатурата или липса на оферта) влияние оказва именно сборът от срока на кредита и възрастта на автомобила, за който финансиращите институции (различен при всяка от тях) определят максимален размер. Как всъщност се формира той?

Да вземем например автомобил, произведен през 2000 г. Това означава, че възрастта му в момента е 6 г. Ако за срок на кредита поставим 2 г., то сумата от тези два компонента е 8 (6+2). Това означава, че кандидатът би получил оферта за всички комбинации удовлетворяващи, но ненадхвърлящи, това число. Разбира се това не е категорично правило, т.е. има ограничения за максималната възраст на автомобила и срока на кредита, които кредиторите поставят. Така до голяма степен се ограничава броят на комбинациите, но все пак е ориентир за потенциалните възможности.

От тази гледна точка, съветът на "Моите пари" към бъдещите кандидати за автокредит или автолизинг на употребяван автомобил, е да се запознаят с праговете, поставяни от кредиторите. Това е добра отправна точка и дава точна представа за възможния срок, за който може да се кандидатства.

Друга отправна точка е и максималният срок на кредита, който се предлага. Той може да бъде водещ, ако се знае максималния сбор на срока на кредита и възрастта на автомобила. Като знае този срок, кандидатът може да определи максималната възраст на автомобила, който може да закупи, чрез такъв тип финансиране.

От казаното до тук можем да обобщим, че срокът на кредита и възрастта на автомобила са в пряка връзка и отчитането на този факт съвсем не е без значение. Имайки предвид тези детайли, определянето на сумата на кредита става значително по-лесно и бързо.

Нека разгледаме кратка примерна ситуация. Купувач решава да закупи употребяван автомобил произведен през 2003 г. (възраст 3 г.). Приемаме, че е проучил и знае, че максималният сбор (срок и възраст на автомобила) при дадена финансираща институция е 8. Това означава, че според сумата, максималният срок, за който би могъл да кандидатства е 5 години. Разбира се, това далеч не означава, че кандидатът ще получи този кредит, тъй като съществува ограничение и за срока. Да кажем, че то е 4 години за употребявани автомобили. В този случай се получава споменатото по-горе ограничение на възможните комбинации.

Ако купувачът в разглеждания пример кандидатства за споменатия автомобил, той би получил възможност за кредит максимум 4 години. Такива са ограниченията. От друга страна, ако реши да се възползва от максималния срок, това означава, че ще може да кандидатства за автомобил произведен най-късно през 2002 г.

Друг ограничител е размерът на самоучастието. То варира от 5% до 30% от стойността на автомобила с ДДС. Казваме това, за да се знае, че колкото е по-висока цената на автомобила, толкова по-високо в абсолютна сума ще е самоучастието на купувача. Това има значение, тъй като ако купувачът не разполага с тази първоначална сума, той не би могъл да получи кредита.

Възможност е изчакване до набиране на сумата или търсене на по-евтин автомобил. Съществува и трети вариант, при който купувачът да избере кредитираща институция, която ще му предостави възможност за финансиране и на самоучастието.

Размерът на кредита също е от значение. Той има отношение към месечните погасителни вноски и платежоспособността на кандидата.

В заключение, съветът на "Моите пари" към всеки, решил да закупи употребяван автомобил, е първо да проучи максималната възраст на автомобилите, за които финансиращите институции предоставят кредит/лизинг и максималните срокове на погасяване.

На второ място, след като е известна максималната възраст на автомобила, да се изясни каква е максималната сума, която купувачът е готов да плати.

На трето място - избор на най-добрата оферта, което не е никак лесна задача. За целта, "Моите пари", в услуга на търсене на най-добрите предложения, предоставя на своя сайт www.moitepari.bg над 170 оферти за автокредити и автолизинги за нови и употребявани автомобили. Ще бъдат добавяни и нови оферти. Сравнението се извършва по истинската цена на кредита - ГПР. На сайта има и над 130 оферти за потребителски кредит, който може да е идеалната алтернатива на автокредит или автолизинг при купуването на употребяван автомобил. За удобство са предоставени и функционални лизингов и кредитен калкулатори, чрез които всеки може да изчисли истинската цена на един кредит, респ. лизинг.


 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 31 минути

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 1 час

Още пет области са с нови управители

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 2 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 2 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 2 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 3 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 3 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 3 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 4 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 4 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 4 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 4 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 4 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 4 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 5 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 5 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието