0
П од заглавие "Изгодни ски в нова Европа" кореспондентката на "Файнаншъл таймс" в Атина Керин Хоуп разказва в съботния брой на вестника за българския ски-курорт Банско.
Предлагаме ви пълния превод на този материал по препечатката в неделния в. "24 часа":

В края на 80-те комунистическото правителство на България направи една хижа за студенти без особени луксове и инсталира скърцащо бавен лифт по пистите над Банско (Bansko.bg), малко градче, обградено от върховете на Пирин.

Условията на "Академика" бяха спартански, но спомените за искрящия ситен сняг и една от най-дългите писти в Европа останаха за много от инженерните и ИТ специалисти, които емигрираха да работят на Запад в ранните години на прехода.

И сега те се връщат вече като новата класа български предприемачи, които разполагат със средства за свой недвижим имот, където да прекарват уикенда на ски. Къде например? Банско, което вече не е опърпано убежище в планината, а един от най-бляскавите ски-курорти (BanskoSki.com) в "нова" Европа.

Софийската фирма "Юлен" е инвестирала над 40 млн. евро в ски оборудване, специално съобразено с пистите и климата по склоновете на Пирин.

Блещукаща синя гондола извозва скиорите и сноубордистите от скиорския център в края на града до 1600 м надморска височина, където са ски-училищата и пистите за начинаещи, а двуседалков лифт продължава към най-високите склонове, на 2500 м надморска височина точно под връх Тодорка.

Пистите са 17, включително 16-километров маршрут, който стига до покрайнините на града. Те са грижливо обработени и снабдени с десетки оръдия за изкуствен сняг.

Ски-картите имат микрочип, който може да се прочете през якето, за да не се налага да тършувате из джобовете си в студа. Спасителната служба пък отговаря на кратък мобилен номер за скиори, изпаднали в беда.

Черешката на тортата е възможността да карате извън трасетата или пък да опитате биатлона - смесица от стрелба и ски-бягане, популярна сред българите.

Местни туроператори предлагат още крос-кънтри (надбягване през пресечена местност) и поход със снегоходки (сноу-шуинг) по обсипаните с иглолистни гори по-ниски склонове.

Не е изненада, че туристическите фирми вече са тук, а някои от тях, като българската "Болкан холидейс" (BalkanHolidays.net) предлага чартърни полети до София (на 2,5 часа от Банско), заедно с настаняване в хотели, в къщи под наем или в апартаменти.

След като чужденците започнаха да опознават България и наляха сериозни пари във ваканционни имоти по Черноморското крайбрежие, където инвестират, вместо да вземат под наем, както бившите емигранти в София, изглежда напълно естествено ски-курортите да са следващите на опашката в манията за купуване на недвижимости.

Себастиан Кинсман, банков служител, който в момента търгува с недвижима собственост, се е установил в България, защото "условията за ски са невероятни", и много бързо се е ориентирал към ваканционите имоти. И засега стратегията му проработва. До момента Кинсман е продал 70 апартамента

в Манастира, нов триетажен комплекс в Банско край скиорския център, чиито дървени балкони в традиционен стил гледат към планината.

Кинсман обяснява, че е предпочел да строи в Банско вместо в Боровец (ски-курорт от годините на комунизма, който е на час разстояние от София) или Пампорово (на два часа път южно от Пловдив, в Родопите) заради качеството на ски-съоръженията и красотите на националния парк "Пирин" (PirinNP.com), който е в списъка на ЮНЕСКО с обекти от културното наследство.

"Това със сигурност ще бъде водещият курорт на България - казва той. - Пистите нямат равни в региона, има и доста накъде да се разширява."

Появата на Банско на картата на Европа накара цените на недвижимата собственост да скочат до небесата. И въпреки това цените за строеж са сравнителни ниски - едностайният апартамент стартира от 40 000 евро, а апартамент с две спални с дървен балкон и камина в някой от охраняваните комплекси, които имат басейн и сауна, струва 60-70 000 евро.

(Туроператори като "Балкан" и германският "ТУИ" предлагат и възможността да си възвърнете част от средствата чрез схеми за отдаване под наем по време на 4-месечния ски-сезон.)

В близките села като Добринище (Dobrinishte.cbbbg.com), което е следващият етап от проекта за развитие на "Юлен", цените са дори по-ниски. Селска къща от дърво и камък в традиционен български стил все още могат да се купят за 20 000 евро, въпреки че стойността на ремонта ще ви удвои цената.

В момента строителният бум в Банско му придава вид на пограничен район, нещо като "Див изток". По тротоарите са паркирани бетоновози, а над строителните площадки крановете стоят на стража.

Зам.-кметът Ивайло Рухов обаче е на мнение, че районът е по-малко застрашен от пренаселване като по Черноморието заради ограниченията, наложени от близостта на националния парк.

"Наистина развитието изглежда агресивно, но имаме нужда от достатъчно легла и обекти за услуги, където да настаним още 7000-8000 гости. Веднъж да постигнем това, ще се съсредоточим върху високото качество на околната среда заради целогодишния туризъм", обяснява той.

Един добре запазен стар град с криволичещи павирани улици и страноприемници, струпани зад високи каменни зидове, напомнят за историята на Банско като спирка за някогашните кервани на Отоманската империя, пътуващи от Константинопол до Солун на Егейско море.

Градът е бил и едно от средищата на читалища - кафенета, трансформирани в читални в края на XIX век, когато държавата се е стремила да ограмоти селските райони.

Тази историческа атмосфера, както и присъствието на "новоевропейската" средна класа на България, помагат на чужденците да се чувстват уютно. Почти всички местни хора говорят английски, а улиците са чисти и добре осветени.

Изникналите няколко бара и дискотеки могат осигурят настроение като в елитен ски-курорт, но центърът на нощния живот са механите, приземни таверни, които предлагат огромни порции храна и фолкмузика. Повечето успяват да избягат от кича заради качеството на музиката и кухнята, която включва печено агнешко и катми с орехи и мед.

Онези, които не карат ски, могат да пояздят или да посетят средновековните църкви и руините от римско време недалеч, а една екскурзия до обществената баня от комунистическо време в Добринище дава възможност да поговорите за шансовете на България да влезе в ЕС, докато се киснете във вулканична минерална вода от извора.

Пирин става все по-популярна и за туристически походи през лятото, а мрежата от алпийски хижи е значително усъвършенствана. Много от пътеките и алеите, създадени да обслужват ски-курортите, от тази година ще бъдат използвани и за планинско колоездене по програма, финансирана от "Юлен".

Президентът на Българската федерация ски (БФСки) Цеко Минев обяснява, че ще има още повече атракции за онези, които не карат ски, включително и поне едно игрище за голф с 18 дупки.

Средносрочната стратегия е ски-съоръженията в Банско да се развият до стандарта, който ще позволи на България да стане домакин на зимните олимпийски игри през 2014 г.

Олимпийска кандидатура ще означава вместо пътя от София да се изгради магистрала от четири платна, която ще съкрати пътя от летището до Банско до по-малко от два часа.

Междувременно догодина ще бъде открит нов граничен пункт с Гърция, което ще съкрати до същото времетраене пътя от летището в Солун.

"Когато времето е ясно, от Пирин се вижда Егейско море. И си представете как идвате на ски в Банско през април, а след това отивате с кола в Гърция, за да поплувате в морето", казва Цеко Минев.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 3 минути

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 9 минути

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 50 минути

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 1 час

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 1 час

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 1 час

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 1 час

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

България Преди 1 час

Няма повишаване на бюджетния дефицит, заяви служебният премиер

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Любопитно Преди 2 часа

Учих криминалистика, исках да бъда Хорейшио, разкри тя

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 2 часа

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

България Преди 2 часа

И днес в кулоарите водеща тема бе отстраняването на Росен Желязков от председателския пост

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

България Преди 2 часа

При извършена проверка са установени 2397 коректни записи в списъка на партията, което е по-малко от изискването за 2500 избиратели

булевард Патриарх Евтимий

Бус лента и велоалея по „Патриарха“, паркирането се запазва навсякъде

България Преди 3 часа

Обмисля се и идеята за "червена зона" в центъра

<p>СДВР:&nbsp;Движението в центъра на София в събота може да бъде спирано</p>

СДВР със строги мерки заради мача "Левски" - ЦСКА

България Преди 3 часа

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали, така и в центъра на града каза на гл. инспектор Иван Георгиев

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

България Преди 3 часа

Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да се "вземе главата" на председателя на парламента, отбеляза тя

Снимката е илюстративна

Вижте каква е линията на бедност в България през 2023 година

България Преди 3 часа

Под прага на бедност са били 1 325.9 хил. лица, или 20.6% от населението на страната