0
Ц арски борци "агитираха" в Червен бряг, 17.06.2001, 17:06ч. Лица с външност на познатите от близкото минало борци "агитирали" за "Н.Д. Симеон Втори" в Червен бряг. За това е сигнализирал председателят на предизборния щаб на ОДС в града. "Царските" борци пристигнали с два джипа със софийска регистрация и заплашвали различни граждани. РДВР-Плевен е било помолено да вземе мерки по случая.
В гр. Левски пък представители на НДСВ изнасяли и раздавали бюлетини пред избирателните секции.

НОЕМА обявиха над 70% активност, 17.06.2001, 17:06ч. Над 70% активност на места обявиха в 17 ч. социолозите от НОЕМА. Към късния следобед 78% са гласували в Сливенско, а 73% - в Русенския многомандатен избирателен район. Около 54% обаче са гласували в крайдунавския град според официалните данни от РИК-Русе.
Според НОЕМА 70% е била активността в "Костовия" 24-и район в София-град, в Благоевград - 72%, 68% в Търговище и 60% в Кърджали. ЦИК обяви, че към 16 ч. са гласували 40,52%. С агнешко и бира агитират в Габрово, 17.06.2001, 17:06ч. С печено агнешко и каси бира се провеждала агитацията в ромската махала в Габрово. Сигнал за нарушението бил подаден в синята централа в града. В момента членове на РИК проверявали информацията. В комисията било подадено оплакване и от представители на "Н.Д. Симеон Втори", според които в избирателните секции липсвали достатъчно бюлетини на движението. 39% е избирателната активност в района. Най-активни били гласоподавателите в Трявна, които надхвърлят 50%.

Меле пред посолството ни в Мадрид?, 17.06.2001, 16:06ч. Българи се жалваха по телефона в ефира на "Дарик радио", че не са били допуснати да гласуват в посолството ни в Мадрид. Според техни разкази пред представителството на страната ни в испанската столица имало 400-500 души. Няколко граждани в нетрезво състояние създали неправилно впечатление за обстановката, обяви по радиото Христо Гуджев от посолството. За да влязат да гласуват, българите там трябвало да покажат както валиден документ за самоличност, така и документ, че пребивават законно в страната.
Това са 30-40 души без право да гласуват, обясни говорителят на Външно Радко Влайков. Те блокирали входа и за останалите, а сцените били заснети и показани по испанската телевизия. Радко Влайков обясни, че испанската страна изрично било упоменато в разкритата секция да гласуват само български граждани, които пребивават законно в страната. Според говорителя на Външно тези хора са в Испания отпреди падането на шенгенската завеса и испанските закони ги третират като незаконно пребиваващи, но не ги екстрадират. Не е случайно, че това става в Мадрид, отбеляза Влайков, но после отрече намекът му да визира испанската столица местоживеенето на Симеон Втори. Повече за инцидента - във форума.

Гонят журналисти от 26-та РИК, 17.06.2001, 16:06ч. Журналистите са били изгонени от стаята на 26-та Районна избирателна комисия. За това се оплакаха от пишещото братство. Въпреки предварително направената акредитация председателят на комисията Христо Митревски обявил, че в стаята на комисията могат да заседават единствено застъпниците на отделните политически сили. За репортерите бил пресцентърът, който обаче отварял едва в 20 ч.

Турско синьо и прозрачни пликове стряскат избирателите, 17.06.2001, 15:06ч. Синьозелени бюлетини стреснаха избиратели в софийските секции, които се уплашиха да не объркат управляващите ОДС с коалицията на Българската евролевица. Цветът е син, но малко по-различен от предишни години, коментира говорителката на ЦИК Илияна Ризова. Според гласували обаче в мрака на тъмната стаичка нюансите можело и да не се усетят.
За прозрачни пликове алармират пък от сутринта наблюдателите на БСЧИГП. Вероятно пликовете изглеждат така заради по-евтината хартия, коментират експерт-полиграфисти.
А доброволческата мрежа на ГИСДИ засече странстващи цигани с удостоверения за гласуване на друго място. Компактни групи роми се придвиждали от район Видин през Монтана и Лом до Враца.

Първи гласуваха в бургаското село Зайчар, 17.06.2001, 15:06ч. Жителите на бургаското село Зайчар, община Руен, първи пуснаха бюлетините си днес, след като вчера ЦИК разреши секцията в селото да отвори час по-рано - в 5. Причината бе, че 40 жители на селото работят в системата на Български държавни железници и тръгват за работа с автобус, който потегля в 5,50 ч. - дори в неделя. Първи се похвалиха, че се приключили с вота от затвори и следствени арести. Лишените от свобода с влязла в сила присъда и поставените под запрещение единствени нямат право да гласуват. Висока активност бе регистрирана първо в ромските махали, откъдето периодично се чува за агитиране и раздаване на провизии вчера, в деня на размисъл.

14 000 доброволци следят вотът да не бъде опорочен, 17.06.2001, 14:06ч. Две български неправителствени организации наблюдават изборния процес - днес Гражданска инициатива за свободни и демократични избори (ГИСДИ) и Българско сдружение за честни избори и граждански права (БСЧИГП). Те са мобилизирали общо около 14 хиляди свои доброволци.
Акредитираните чужди наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Съвета на Европа и други международни организации са 163-ма. Сред тях има и представители на чуждите дипломатически служби у нас. Шест социологически агенции извършват проучвания в изборния ден: Алфа Рисърч, Сова-Харис, BBSS-Галъп, Ноема, МБМД и НЦИОМ.

Затвориха консулството в Солун, нашенци пратени да гласуват на 600 км оттам, 17.06.2001, 11:06ч. Българите в Солун установили тази сутрин, че няма да могат да пуснат гласа си в българското консулство там. Новината съобщи по телефона за БНР нашенка, която окачестви реакцията на сънародниците ни в Солун като неприятна изненада. Тази сутрин на входа на консулството ни в Солун висяла бележка, че Гърция не разрешава откриване на секция там и най-близкото място за гласуване е посолството ни в столицата Атина - на 600 км разстояние. Оказало се и че членовете на дипломатическата ни мисия в Солун са си заминали в България заради изборите и никой там не е в състояние да даде обяснение за гафа. Сигнал за това дойде и във форума.

"Интернешънъл Херълд Трибюн": България се отправя към урните, 17.06.2001, 11:06 ч. Ден преди вота у нас вестник "Интернешънъл херълд трибюн" публикува кратка статия по информация на агенция "Асошиейтед прес". Под заглавие "България се отправя към урните" вестникът допуска възможността българите да се обърнат към монархията, след като са били потискани от комунизма няколко десетилетия, а сега отново страдат заради политиката на затягане на коланите, провеждана от дясноцентристките им управници. Публикацията описва жизнения стандарт в страната като "заплатите едва надвишават 100 долара месечно" и цитира обещанията на Симеон Втори: "Дайте ми 800 дни и ще подобря живота ви". След четири години на разтърсващи пазарни реформи, провеждани от отиващото си правителство на Съюза на демократичните сили, България е плодородна почва за обещанията на бившия цар, заключава вестникът.

Активист на ДПС спря изборите в кърджалийско село, 17.06.2001, 10:06 ч.
Активистът на ДПС Мюмюн Рамадан е спрял изборите в кърджалийското село Бленика. Той е сигнализирал, че извън секцията представители на ОДС раздавали сини бюлетини. Екип на РИК-Кърджали е заминал да провери жалбата на място. Междувременно са постъпили жалби и срещу независимия кандидат Борислав Даскалов. Близо 50 младежи от "неговите хора" създавали безредици в ромския квартал в Пазарджик. Те обикаляли около училището, където се помещават няколко избирателни секции и оказвали натиск върху отиващите да гласуват. Сигнали за подобни нарушения били подадени и в РИК-Монтана срещу кандидата на "Коалиция за България" Тома Томов. В РПУ-Лом срещу Томов е подал жалба и кмета на с. Долни Цибър Камен Димитров.

НДСВ протестира срещу подреждане на бюлетини във Враца, 17.06.2001, 10:06ч.
Писмена жалба срещу подреждането на бюлетините в секциите във Враца е подала коалиция "Н.Д. Симеон Втори". Във всички изборни пунктове бюлетините на царското движение са поставени вертикално, което променя разположението на вертикалните ивици. Причината е в модела на стелажите и това не е нарушение на закона, обясниха от РИК-Враца. От ЦИК също потвърдиха, че това не е противозаконно.

"Коалиция за България" протестира срещу списъци на агентите в Перник, 17.06.2001, 10:06 ч.
С протест на "Коалиция за България" започна изборният ден в Перник. Представителят на червените Димитър Дойчинов се обявил срещу разлепването на списъците с агентите на бившата Държавна сигурност вътре в избирателните секции. Това е втори сигнал срещу агентурните списъци, обясниха от РИК. Представителите на комисията от своя страна предупредили Дойчинов да бъде свален транспаранта на коалицията от Двореца на културата в града.

Представители на ДПС не се явиха в секции в Пазарджик, 17.06.2001, 10:06 ч.
23-ма представители на ДПС не са се явили в секционните избирателни комисии в Пазарджик. Нямаме обяснение за това, обясниха от РИК. От наша страна са изпълнени всички процедури, допълниха оттам. 412 избирателни секции има в пазарджишка област. Общо 252 хил. души имат право на глас в региона.

Първите нарушения - на НДСВ, 17.06.2001, 09:06 ч.
Първите подадени сигнали за нарушения в изборния ден са срещу коалиция НДСВ, съобщиха от ЦИК. В Хасково, в 23-ти Софийски избирателен район и в секциите в Приморско, застъпниците на царското движение са носили баджове, представляващи бюлетината на коалицията. На нарушителите е наредено да свалят отличителните знаци. По този начин се извършва неразрешена агитация, обясниха от ЦИК. Сигнали срещу НДСВ са постъпили и в Бургас. В община Сунгуларе дейци на "Н. Д. Симеон Втори" са разлепяли плакати на движението, което не е позволено в изборния ден.

Безплатни таксита возят хора с увреждания до урните, 17.06.2001, 09:06 ч.
Шест таксиметрови компании в столицата ще возят днес безплатно хората с увреждания до избирателните секции.

Изборният ден започна! 17.06.2001, 08:06 ч.
Днес точно в 6 ч. започнаха изборите за 39-то Народно събрание. Общо 12 409 избирателни секции отвориха врати тази сутрин. Избирателният ден ще продължи до 19,00 ч. Ако и след този час обаче има чакащи гласоподаватели, работата на секциите ще продължи, но не повече от час. Гласуването започна и за българите в чужбина. Общо 179 са избирателните секции зад граница. 50 са регистрираните партии и коалиции за днешните избори. От тях обаче само 36 са регистрирали листи. Най-малко партии и коалиции имат регистрирани кандидат-депутатски списъци в Разград - 19. В трите софийски избирателни района те са най-много - 32.

Затварят улици и паркинги заради изборите, 16.06.2001, 19:06 ч.
Във връзка с провеждането на изборите до приключването на работата на ЦИК в София се забранява паркирането по бул. "Дондуков" от ларгото до ул. "Веслец", на площад "Батенберг" от улица "Московска" до ларгото и на ул. "Московска" от площад "Бетенберт" до "Московска" 5.
До полунощ на 18 юни се забранява паркирането в София пред сградата на Районната избирателна комисия на булевард "Витоша" 6, затварят се паркингите около зала "Христо Ботев" в Студентския град, по ул. "Кракра" от бул. "Дондуков" до бул. "Янко Сакъзов" и на паркинга към северната страна на ул. "Пловдив" от ул. "Бургас" до ул. "Петрич". За същото време се затварят и паркингите на НДК.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 8 минути

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 1 час

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.

булевард Патриарх Евтимий

Бус лента и велоалея по „Патриарха“, паркирането се запазва навсякъде

България Преди 1 час

Обмисля се и идеята за "червена зона" в центъра

<p>СДВР:&nbsp;Движението в центъра на София в събота може да бъде спирано</p>

СДВР със строги мерки заради мача "Левски" - ЦСКА

България Преди 1 час

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали, така и в центъра на града каза на гл. инспектор Иван Георгиев

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

България Преди 1 час

Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да се "вземе главата" на председателя на парламента, отбеляза тя

Снимката е илюстративна

Виж каква е линията на бедност в България през 2023 година

България Преди 2 часа

Под прага на бедност са били 1 325.9 хил. лица, или 20.6% от населението на страната

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

България Преди 2 часа

Проектът ПП-ДБ приключи, каза председателят на ДПС

Снимката е илюстративна

"Лицата им бяха лилави, повръщаха и падаха по очи": Истинските истории на хората, оцелели при Чернобил

Свят Преди 2 часа

Емоционални и разтърсващи истории на оцелелите в Чернобил четете в следващите редове

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

България Преди 2 часа

Това, което аз чух Борисов да казва, е, че има голям гръб, който е хлъзгав, коментира съпредседателят на ПП-ДБ

Дженсън Хуанг още е милиардер

Щеше да бъде 16-ият най-богат човек в САЩ, а живее без ток в гората

Любопитно Преди 2 часа

А компанията му днес е на стойност около 1,19 трилиона долара

Земетресение в района на Благоевград

Земетресение в района на Благоевград

България Преди 2 часа

Трусът е бил на дълбочина 12 км и е регистриран в 6:41 часа

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 2 часа

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Свят Преди 3 часа

Те са открити по време на строителни дейности по мащабен проект за градско развитие в бившия летищен комплекс Елиникон, южно от Атина

<p>Арестуваха министъра на земеделието на Украйна</p>

Заподозрян в корупция за милиони: Арестуваха украинския земеделски министър

Свят Преди 3 часа

Солски е обвинен в незаконно завземане на земя на стойност над $7 млн., когато е бил ръководител на голяма земеделска компания и член на парламента

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

Свят Преди 3 часа

38 години след ядрената катастрофа в Чернобил

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 3 часа

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA