0
Компанията подмени изцяло моделите в ниския ценови сегмент, пускайки на пазара лазерните принтери за дома P1005 и P1006, както и офисния P1505. Първите два заменят двата най-продавани принтера у нас през 2007 г. - LaserJet 1018 и 1020.

55,2% от продажбите на монохромни лазерни принтери у нас за четвъртото тримесечие на 2007 г. се пада на HP, а за цялата 2007 г. делът на компанията е над 50,8 на сто. Това показват данните на IDC България, представени от анализаторът Евелин Стоев на пресконференция по повод обявяването на 3 нови модела HP от ниския клас.
При продажбите за Q4'07 след HP се нареждат Lexmark и Canon, а при продадените през 2007 г. монохромни принтери на второ и трето място са съответно Samsung и Lexmark, като реализираните от конкурентите на HP бройки са в пъти по-малки, допълни Стоев.
За последното тримесечие на годината целият пазар на печатни решения у нас е нараснал с 3,3 % спрямо за Q4 2006, като скокът при монохромните лазерни принтери е 20,3 на сто, а само на HP моделите - 32,4%. Подобна е ситуацията и за цялата 2007 г., като общото увеличение на продадените бройки принтери и многофункционални устройства (МФУ) е 17,8%, като отново лазерните черно-бели принтери са скочили с 40 на сто спрямо 2006 г., а продадените от HP бройки са нараснали с 54,9%, изпреварвайки средното пазарно равнище.
Интересна е съпоставката на продажбите в България с тези в регион CEMA (Централна и Източна Европа вкл. страните от бившия Съветски съюз, Близкия изток и Африка), както и с тенденциите в останалите региони от света.
През 2007 г. пазарът на принтери в CEMA е отбелязал най-голям ръст - 30%, като дори наситеният пазар в Западна Европа регистрира „здравословно" увеличение - над 6,8%. В САЩ и Латинска Америка например се отчита спад на този сегмент. Ръстът в приходите от печатни продукти в ЦИЕ обаче е около 16,6%, което означава, че се търсят предимно евтини модели. Въпреки това най-бързо нараства търсенето на МФУ, които изместват от някои приложения лазерните принтери, а те на своя страна печелят позиции за сметка на мастиленоструйните модели. През 2007 г. делът на лазерните принтери в Европа е бил 46,3% от всички продадени бройки (над 4 млн. броя за първата половина на 2007 г., или $1,3 млн.), а през 2011 г. се очаква този дял да бъде около 50 на сто.
„Пазарът в регион CEMA е силно чувствителен към цените, затова средната цена на продадените модели е под $500, докато в Западна Европа се продават по-висок клас устройства, обясни Стоев. - Най-големи продажби в нашия регион например се отчитат за моделите до 20 страници в минута, които спадат към най-ниския клас, докато в Западна Европа делът на тези продукти е доста под 50 на сто. В същото време най-голям растеж в региона се забелязва при високия ценови клас принтери."


За България диференциацията е още по-засилена.
Най-продаваните модели през Q4 2007 са били HP LaserJet 1018 (стартовият модел) - с 27,1% от пазара, следван от по-високия клас HP LaserJet 1020 с 14,4%, а на трето място идва модел на Canon. За цялата 2007 г. първото място отново е за модела HP LJ 1018 с 26,9 на сто. „За българските потребители най-важният фактор за покупка си остава цената на придобиване, а след това се гледат критерии като цена на консумативите и обща цена на притежание, заяви Евелин Стоев. - Пазарът у нас обаче не е наситен и има голям потенциал за растеж, като през 2008 г. очакваме двуцифрен ръст на продажбите не само на монохромни лазерни модели, но и на принтерите като цяло." Според Стоев движещи сили на този процес ще са поевтиняването на моделите, включително на новите, както и подобряването на покупателната способност на населението. „Очаквам въвеждането на плоския 10% данък върху доходите да оставя повече пари в хората от средната класа, които са най-големите потенциални купувачи на принтери в SOHO сегмента", допълни Стоев.
Въпреки огромната си преднина, HP отчита пазарните тенденции и сега пускат 3 нови модела именно в ниския клас. „Като пазарен лидер трябва да сменяме често портфолитото, предлагайки нови и по-надеждни модели, заяви Асен Георгиев, продуктов мениджър „Периферни продукти" (IPG) в HP България. - Освен това работим в посока по-добър дизайн, компактност и лесна употреба."
Трите нови модела, пуснати на пазара в България, са P1005, заменящ хитовия модел LJ 1018, P1006, който заменя 1020, а на мястото на 1022/n/nw се появява принтерът P1505/n. Всеки от тях се продава с 12-месечна гаранция, а при желание тя може да се удължи до 3 г. чрез закупуване на пакета Care Pack.


Целевата категория
клиенти на новите принтери са малки и средни фирми, които имат нужда от компактно решение, професионален печат, надеждна и безпроблемна работа, както от ценова достъпност на печата. Сред купувачите на тези устройства все по-голям дял заемат домашните потребители. „Това на практика са малки фамилни фирми, които не дават голям бюджет за периферия, допълни Асен Георгиев. - Този род клиенти си имат списък с изисквания, по които избират своя продукт. Ние имаме широко портфолио, което да отговори на всички тези нужди. С всяка стъпка „нагоре" в портфолиото клиентът получава допълнителни характеристики като бързодействие, по-дълъг цикъл на обслужване, по-голям капацитет на тонера и хартията, мрежови функции."Новият модел от нисък клас HP P1006 има нов дизайн и по-компактни размери от предшественика си LJ 1020
Стартовият модел P1005 е най-опростеният модел на пазара, има бърз порт USB2.0, 2MB памет и 266MHz процесор. По-големият му събрат P1006 има супермодерен дизайн, повече памет (8MB) и мултитава за специфични медии. Подобренията спрямо досегашните модели е по-бърз печат на 1 стр. (само 8,5 сек.), както и нов химичен тонер. „Механиката остава същата, но най-малкият модел вече е за месечно натоварване до 5000 страници (досега 3000)", каза мениджърът.
Офисният модел P1505, заменящ 1022, осигурява 250 листа в регулируема входяща тава с капак. Има леснопоставяща се касета, а първата страница излиза след 6,5 секунди.


Консумативите
Освен вградената интелигентна технология за печар Smart Printing Technology, новите продукти ползват и нов консуматив- химичен тонер, който за първи път се предлага в най-ниския клас принтери на HP. На практика това е сферичен полимеризационен тонер, при който частиците са по-малки, обли и еднакви по размер. Това води до по-прецизно поставяне на изображението върху хартията. По-малките частици водят до спестяване на място, т.е. по-малка тонер касета и съответно до създаване на по-компактен принтер", обясни Асен Георгиев. Принтерите предлагат автоматично регулиране на качеството, а посредством драйвера потребителят сам може да настрои качеството на печат, както и да следи кога свършва тонерът.
CW/Б



Източник: IDG.BG
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Как купуват боеприпаси за Украйна от съюзници на Русия

Свят Преди 6 часа

Основен инициатор на сделката е малка Чехия

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Свят Преди 6 часа

Той е поискал от апелативния съд да отложи крайния срок за внасяне на гаранцията

Борел: Това е най-голямото "открито гробище" в света

Борел: Това е най-голямото "открито гробище" в света

Свят Преди 9 часа

27-те държави членки на ЕС се затрудняват да намерят единен отговор на войната в Газа

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

Любопитно Преди 9 часа

Финалът на дванадесети сезон на предаването ще бъде на 13 май в „Арена София“

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

Свят Преди 11 часа

Украинските пилоти се очаква да пристигнат на румънска земя през лятото

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

България Преди 11 часа

Потребителите могат да упражнят правото си за предсрочно прекратяване в срок от един месец от обявената от съответния оператор начална дата на индексация

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Любопитно Преди 11 часа

30-годишната Талула Уилис е разбрала диагнозата си миналото лято

Плановете на САЩ за морски коридор в Газа са "безразсъдни"

Плановете на САЩ за морски коридор в Газа са "безразсъдни"

Свят Преди 11 часа

Създаването на морски коридор ще отнеме седмици и още десетина дни, посочват от Министерството на отбраната на САЩ

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

България Преди 12 часа

Съдебните медици потвърдиха, че няма данни за насилствена смърт

<p>&ldquo;От Газа не трябва да остане нищо&quot;&nbsp;</p>

“От Газа не трябва да остане нищо": Съдбата на ултраортодоксалните евреи

Свят Преди 12 часа

Светската общност в Израел смята за несправедливо ултраортодоксалните, които съставляват 13% от населението, да нямат военни задължения в страната

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

България Преди 12 часа

Желязков: Русия трябва да понесе пълна отговорност за всички свои престъпления в Украйна

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

България Преди 13 часа

Иво Димитров се бори с тежката диагноза „Първичен неходжкинов лимфом на ЦНС, едроклетъчен В тип“

България: Руските избиратели бяха лишени от правото на информиран избор

България: Руските избиратели бяха лишени от правото на информиран избор

България Преди 13 часа

България не признава резултатите от изборите, проведени в незаконно окупираните територии на Украйна

Новият графит на Банкси в Лондон отправя послание, свързано с околната среда (СНИМКИ)

Новият графит на Банкси в Лондон отправя послание, свързано с околната среда (СНИМКИ)

Свят Преди 13 часа

Художникът потвърди, че творбата в парк Финсбъри е негова

Диляна Попова: Стараем се да възпитаме вкус към новините и висок стандарт за информацията, която публикуваме

Диляна Попова: Стараем се да възпитаме вкус към новините и висок стандарт за информацията, която публикуваме

Любопитно Преди 13 часа

Пожелавам на екипа на Vesti.bg още много години на успешна работа, иновации и качествено и коректно представяне на новините, каза тя

„Много жертви за любовта“: Шакира твърди, че е спряла кариерата си заради Жерар Пике

„Много жертви за любовта“: Шакира твърди, че е спряла кариерата си заради Жерар Пике

Любопитно Преди 13 часа

Шакира за първи път се срещна с 37-годишния Пике на снимачната площадка на видеоклипа към нейната песен „Waka Waka"