0

Д есетки са случаите, в които хора стават жертви на така наречената жилищна мафия у нас и губят жилища за стотици хиляди евро, като срещу това получават смешни суми от по няколко хиляди лева. От полицията твърдят, че при проверка на определени заложни къщи в София, понякога се установява, че на името на един от служителите има регистрирани по 10-15 недвижими имота.


В същото време обаче при засичане на договорите в заложните къщи става ясно, че същите апартаменти се водят заложени, а не продадени и според закона собствеността не би трябвало да е прехвърлена. Тези правила явно не важат при сключването на договорите за залог.

Така след като не са одобрени от банките за кредит, хората се виждат принудени да рискуват и често да прибягват до услугите на съмнителни кредитори.

Съмнителни чуждестранни посреднически фирми, таксиметрови шофьори, агенции за запознанства, чейндж бюра или българи, работещи в чужбина, се вживяват като брокери. Такива фирми с малък опит предлагат на българския пазар имоти за продажба с фалшива документация, като ако случайно бъдат разкрити от полицията, временно замразяват своето присъствие на пазара и се появяват отново след време под ново име.

Това явление е често срещано, като всяка година жертва на подобни псевдо-търговци стават десетки хора у нас. По информация на Дарик в България в момента легално работят над 500 фирми за търговия с недвижими имоти.

Между 800 и 900 брокери и дружества упражняват тази дейност незаконно, не плащат данъци, както и осигуровки на наетите от тях брокери. Част от тези хора откровено се занимават с измами като продават на наивници апартаменти или имоти с тежести ? тоест с ипотеки или съдебен спор около собствеността.

Най-често измамите се разбират след като договора вече е сключен и парите преведени, а месец или два по късно се оказва че купувача се е сдобил с половината жилище, а на другата част от имота има още собственици.

Тогава започват дълги съдебни дела, които продължават с години а жилището остава запорирано до крайното решение на съда кой всъщност да живее в него.

Запознати разказват пред Дарик радио, че най-трудно е да бъдат върнати парите от подобни съмнителни сделки, тъй като при сключването им фирмите посредници подсигуряват с железни договори правата си.

Така най-често в подобни случаи измамени остават или купувача или съсобственика на имота, който дори и не е предполагал, че къщата му може да бъде продадена. А полиция и прокуратура често са безсилни.

Всъщност най-разпространеният начин за измами при покупко-продажба на апартаменти e с фалшифициране на документи. Това става или с договори със съмнителни или скрити клаузи, които често се сключват в заложни къщи или с откровено фалшифициране на завещания или подписи на собствениците.

Жертви на този вид измама най-често стават хора затруднени за пари, които бързат да вземат заем и не могат да чакат одобрение от банка или друга легална финансова институция. За това те сключват договори със заложни къщи или частни лица, които се занимават с лихварство.

Схемата на тези договори е такава, че според тях кредитополучателят прехвърля на името на кредитора имота и получава срещу това договорената сума, която не надхвърля 50% от стойността на имота. Лихвите са ужасяващи, а дори и да върнете парите в уречения срок, няма никаква гаранция, че заложната къща ще ви върне имота обратно. Просто защото най-вероятно лихварят е забравил да впише подобна клауза в споразумението.

Така вместо да получат изгоден заем, който да гарантират с апартамента си, закъсалите за пари се разделят с жилището си като връщат и парите. След това се стига до полиция и съдилища, но резултат най-често няма, тъй като делата се точат с години а през това време апартаментът е препродаден на трето четвърто или пето лице.

Точно това разказва пред Дарик радио и инспектор Грациела Петрунова от Икономическа полиция.

Пред Дарик радио брокери на недвижими имоти разказаха някои от по- фрапантните начини за измама. Първият от тях е типичен пример на кражба на жилище.

Схемата тук е доста проста. Измамникът наема дългосрочно апартамент в голяма жилищна кооперация в София (разбира се без агенция - посредник) и предплаща наема за три месеца.

Не подписва с наемодателя договор за наемни отношения, от който да е видно кой е наемателят, какви са паспортните му данни. На наемодателя е изгодно - получава на куп предплата за 3 месеца, няма да издава за това документ, няма да обявява доходи пред данъчните служби, няма и да плаща комисионно възнаграждение на агенция.

До тук наемателят умело използва наивността и алчността на наемодателя. Не минава много време и се появява обява за продажба на същото жилище. Цената е доста изгодна - по-ниска от пазарната цена на подобни апартаменти за този район. В рекламата е подчертано, че имотът се продава без посредник, което е още по-съблазнително - спестяват се куп пари за комисионната на посредника.

От всички кандидати измамникът избира четирима. С всеки един от тях е подписан предварителен договор за покупко-продажба и е платено добросъвестно традиционното капаро в размер на 10% от стойността на сделката.

При това никой от купувачите не знае, а може и да не се сеща, че трябва да поиска от "продавача" документ за собственост - нотариален акт и документ за самоличност. Важното е изгодата да бъде оползотворена по най-бързия начин.

Няма и агенция - посредник, която да вземе оригиналния нотариален акт и с това да парира понататъшните некоректни действия на продавача, да провери имота за ипотеки и други тежести и като цяло да осигури чистотата на сделката.

Така измамникът получава четири пъти капаро, а купувачите не виждат повече нито парите си, нито "продавача" - измамник, нито е възможно той да бъде издирен, тъй като няма достоверни данни за него.

Вторият пример е основан на действителен случай в столицата преди години. По обява, че се отдава апартамент под наем в столичен квартал без посредник, се появява потенциален наемател. Предплаща си наема за един месец напред. Не сключва веднага договор за наем.

Наивният наемодател проявява разбиране, още повече че наемът е взет, а и евентуалната комисионна за агенция е спестена. Договорът ще го сключат следващата седмица, когато всички са свободни. В същото време наемателят, за да покаже колко е сериозен поисква от наемодателя да удостовери с документ, че той е собственик на апартамента.

Получава нотариалния акт и веднага прави ксерокскопие за себе си, за да може "да подготви проекто-договора за наем".

Още същата седмица наемателят обявява в пресата, че дава под наем жилище с адрес в тази кооперация, като умишлено сбърква входа. Грешката се прави с цел наемодателят да не "засече" случайно в пресата своя апартамент.

В уреченото време пред другия вход се събират девет кандидати. Направен е веднага разсрочен график за гледане на имота. При огледите петима харесват апартамента, съгласяват се да го наемат и за да го запазят за себе си, веднага си плащат наема за месеца.

Само един от петимата кандидат наематели се сеща да поиска документ за собственост и естествено му се предоставя предвидливо направеното ксерокскопие. И така всичко е законно, а измамникът изчезва с парите от наемите.

От Икономическа полиция твърдят че в страната съществуват няколко организирани престъпни банди, които са се специализирали в подобни измами.

По 20 случая на година нотариуси хващат фалшиви лични карти при изповядване на сделки, разказва пред Дарик председателя на нотариалната камара на България Димитър Танев.

Звуковите файлове на разследването на Дарик радио

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 12 минути

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 28 минути

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Свят Преди 2 часа

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 2 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 2 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 3 часа

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 4 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 4 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 4 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 4 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 5 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 5 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 5 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 6 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 6 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко