0

Б ългарските шофьори, извършили нарушения по пътищата на ЕС, но неплатили глобите си, ще бъдат преследвани у нас - това следва от рамковото споразумение на ЕС за взаимно признаване на наказанията за нарушения по пътищата на територията на страните членки, което влиза в сила от утре, съобщава в челния си материал "Сега".

"На 100 джигити един да се замисли, е от полза", коментира в аналитичния си материал "24 часа" поведението на шофьорите на пътя. Агресията към отсрещния е главният проблем на пътя, смята авторът.

"Няма да кажа: Пенсионери, продайте си имотите", заявява пред "Труд" социалният министър Емилия Масларова. Болно ми е обаче, че не умеем да използваме собствеността си, така че да ни носи доходи, коментира тя.

Масларова обяснява новите идеи на социалното министерство. Сред тях е да се приема минимални почасови стандарти за заплащане на труд в различните икономически дейности, като така ще се извадят на светло колкото се може повече доходи.

НДСВ и финансовият министър Пламен Орешарски ще бойкотират проектонаредба на социалния министър Емилия Масларова, която предвижда развързването на заплатите в държавните предприятия, пише "Сега".

65% от имащите право на глас в страната няма да гласуват за евродепутати, цитира "Стандарт" проучване на агенция "Барометър инфо", направено между 17 и 19 март.

Петима представители в Европарламента може да вкара ГЕРБ, ако изборите се провеждаха днес, пише "Монитор".

Според данните само за месец подкрепата за ГЕРБ е скочила от 7,5 на 9%. Избирателите на другите партии са се запазили като процент - ДПС би получило 5,48% от гласоподавателите, "Атака" - 4,16% , СДС - 2,08%, а НДСВ и ДСБ - по 1,74%. Спад с 1% се наблюдава само при БСП и делът й е 10,95 на сто.

Сред отпадналите от листата на БСП за евродепутати вероятно ще са представителите на старата гвардия Александър Лилов и Нора Ананиева, както и хора от изпълнителната власт, предполага "Стандарт".

Според него вариантите за водач на листата са Атанас Папаризов и Кристиан Вигенин. "Ветераните на БСП не са за Европа", коментира в интервю за вестника социологът Юрий Асланов.

По негово мнение на червения електорат не му пука кой води депутатските листи. Асланов смята също, че ремонт на кабинета трябва да има след местния вот.

"Доктор Ох Плати", е озаглавен материал на "Сега" в приложението "Наблюдател". Възможно ли е долнопробната търговия да бъде извадена извън здравната система - вероятно в този момент отговорът е не, смята авторът.

Според него става въпрос за граден с десетилетия манталитет - и на доктора, и на пациента.

"Върнах уиски и са сметнали, че искам пари", обяснява в интервю за "24 часа" д-р Стоян Пернишки, който бе обвинен от съпруг на пациентка, че е взел подкуп от 300 лв.

Това е подготвена акция, кой стои зад това, не мога да кажа, имам мои предположения, заявява той. Лекуваната от него Красимира Чолакова, чийто съпруг обвини Пернишки, заявява, че е виновна здравната каса и трябва да се вдигне здравната вноска.

Като дадат по-добри заплати на лекарите, няма да вземат пари от пациентите, казва тя.

"Връщаме лекарите в училищата", обяснява пред "Дума" депутатът от левицата д-р Ива Станкова проектопромените в Закона за здравето, внесени от нея и депутати от НДСВ и ДПС.

За 10 г. не само физическото, но и психическото здраве на българските деца и юноши се влоши, смята тя.

Като "Реформа в либерален стил" определя "Сега" подхода на образователния министър Даниел Вълчев. Според автора трябва да се въведе ясна йерархия на дипломите и това трябва да се направи не от български, а от европейски експерти.

Докато 330 хил. чиновници чакат 10% увеличение на заплатите си от юли, правителството намери начин да завиши възнагражденията на своите хора предсрочно, и то с много повече, пише "24 часа".

Под предлога, че възнагражденията в администрацията ще се дават според старанието, министрите се готвят да си разрешат сами да казват с колко да се увеличат заплатите на подчинените им, посочва авторът.

"Вятърът на промяната в адвокатурата", е заглавието на материал в приложението "Законът" на "Сега" Членството в ЕС, облагането с ДДС, силната конкуренция правят професията чисто търговска дейност, коментира авторът.

16 опасни сгради само в София влязоха в черен списък на пожарната, те са високи над 30 метра и в тях има фрапиращи нарушения на изискванията за безопасност, пише в челния си материал "Труд".

Половината от бизнеса в България не е готов да иска пари от еврофондовете, показва проучване на МБМД, цитирано в днешните издания.

Според данните 47% от малките и средните фирми имат намерение да кандидатстват за европейски пари. Местната власт изглежда най-подготвена за кандидатстване по структурните и кохезионния фонд на ЕС, а след нея най-подготвен е неправителственият сектор.

Какво означава да си истински българин и истински европеец, доколко са привързани към своя град или село, каква е главната цел на ЕС - това са част от въпросите, на които депутатите ще отговарят в рамките на сравнително изследване на елитите в страните от ЕС, съобщава "24 часа".

То е част от международен проект на ЕК, в който участват още 19 членки.

Европейският комитет по безопасност на храните ще уважи искането на нелицензираните български млекопроизводители да изнесат миналогодишната си продукция за страни извън ЕС, но ако уведомят контрагентите си, че стоките им не отговарят на европейските стандарти, съобщава "Дневник".

Той информира още, че еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Мариан Фишер Боел е поискала от министъра на земеделието Нихат Кабил гаранция и по-сериозен ангажимент за окончателната подготовка на българската разплащателна агенция.

Фирми и общини, които изпълняват проект с пари от еврофондовете, ще трябва докладват, ако забележат нередности или злоупотреби, извършвани от техни партньори, информира "Сега".

"Труд" коментира идеята осъдените в Либия български медици да бъдат номинирани за евродепутати. Формалната пречка е законът за избор на евродепутати - смачква ги принципът на уседналост, тъй като те не са живели постоянно през последните 2 г. на територията на ЕС, обяснява авторът.

Според него обаче истината е, че ония партии, от които зависи този ход, нямат интерес, защото треперят да не загубят и едно от 18-те наши места в ЕП.

"Медицинските сестри евродепутати?Напразна надежда!", е мнението на говорителя на ЦИК Бисер Троянов, изразено в "Новинар".

Освен закона, като пречка той посочва и факта, че евродепутатите трябва да са лица, които ще работят в полза на страната ни в ЕП. Избирането на лица, които не биха могли да бъдат ефективни в тази дейност, би лишило и държавата ни от съответните представители в ЕП, смята той.

Троянов казва и че не му е известна хипотеза, според която Либия да бъде задължена да ги освободи.

България няма да има такъв проблем с наплива от имигранти като Испания, смята Катрин де Венден, специалист по миграционна политика. Пред "Дневник" тя прогнозира, че потенциално миграцията от Турция и Албания към България ще се увеличи, но няма да се стигне до сериозно положение като в Испания.

Преславското съкровище и керамичната икона на Теодор Стратилат ще са сред 28 ценни находки на ЕС, които ще бъдат показани в президентския дворец "Куиринале" в Рим, съобщава "24 часа".

"Готов съм да си купя и влак", казва пред "Труд" бизнесменът Красимир Дачев, който се готви да лети в Космоса и вече е платил полета си.

Сега е моментът да се махне партийното управление на държавните фирми, защо никой не иска да се вози с БДЖ - я пуснете частни влакове, пък да видим, обяснява бизнесменът.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 4 минути

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 12 минути

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 1 час

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 1 час

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 1 час

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 2 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 2 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 2 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 3 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 3 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 3 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш</p>

Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш

България Преди 3 часа

Полезна информация и съвети от Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията

<p>Обмислят&nbsp;2 май да бъде неучебен ден в цялата страна</p>

Галин Цоков: Обмисляме 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна

България Преди 3 часа

Според него има възможност издадените вече заповеди от някои кметове, които обявиха 2 май за неучебен ден, да отпаднат

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Свят Преди 3 часа

Трусът е станал в 11.02 ч. местно (и българско) време, а епицентърът му е бил недалеч от турския град Сеферихисар

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 4 часа

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Свят Преди 4 часа

Арестуваните заподозрени ще бъдат прехвърлени в Литва