0

Ф ренският писател от афганистански прозиход Атик Рахими спечели тазгодишната награда "Гонкур", най-престижната литературна награда във Франция.

Той получи признанието за книгата си Syngué sabour. Pierre de patience ("Камъкът на търпението"), съобщи журито, което присъжда наградата.

Според издателя името идва от народна приказка за магически черен камък - камъкът на търпението. Той отнема тъгата на всеки, който му се довери.

Книгата е посветена на страданията по време на война. Тя описва мислите на една жена край леглото на ранения си съпруг "някъде в Афганистан или на друго място". В началото тя се моли мъжът й да се върне към живота, но в последствие започва да разказва за себе си, страданията си и тайните си, докато малко по малко той се превръща в нейния камък на търпението, разказва Рахими пред френския телевизионен кана, France 2.

Рахими, който освен писател е и режисьор, победи на втори тур със седем на три гласа Мишел Лю Бри и неговата книга "Красотата на света".

Рахими е автор на четири романа от началото на 2000 г. насам, а Syngué sabour. Pierre de patience е първата му книга на френски език. Екранизацията на неговия роман "Земя и пепел" пък печели награда на фестивала в Кан през 2004 г.

Тазгодишният носител на наградата "Гонкур" е вторият афганистански писател , който печели световно признание в последните години. "Ловецът на хвърчила" на Халед Хосейни стана международен бестселър през 2003 г. с повече от 10 млн. продадени копия.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@