0

"МВР ще прави експресни проверки за пране на пари", информира "24 часа". Вътрешното министерство ще проверява всеки сигнал за пране на пари в 30-дневен срок и ще подава събраната информация в прокуратурата. Под нейно разпореждане компетентните институции ще изпълняват необходимите по-нататъшни действия по разкриването им.

Това предвижда инструкция за взаимодействие между Върховната касационна прокуратура, МВР и Агенцията за финансово разузнаване, подписана вчера от главния прокурор Борис Велчев и министрите на вътрешните работи Румен Петков и на финансите Пламен Орешарски.

Вътрешното ведомство ще работи по сигнали, подадени от финансовото разузнаване и от останалите компетентни институции. Ще се проверяват опити за пране на пари или финансиране на терористични организации, обясни Петков.

"Българските спецслужби са все още без закони и контрол" е озаглавен анализът в "Монитор". Припомня се, че в категориите спецслужби попадат разузнавателните и контраразузнавателните институции на държавата.

"Когато се цели установяването на някакъв контрол върху разузнавателната общност, като правило се търси възможната форма на парламентарен или партиен консенсус. Много важна особеност е абсолютният приоритет на изпълнителната власт върху ръководството и контрола на дейността на службите за външно разузнаване. Контролът на законодателната власт върху разузнаването се изразява предимно в контрол върху бюджета на службата. Най-пълен контрол от трите власти на държавата се упражнява върху полицейските органи за сигурност", обяснява авторът.

"Жълти натискат за излизане от властта", отбелязва още "24 часа". Ако България влезе в ЕС на 1 януари 2007 г., НДСВ трябва да вземе решение за излизане от коалицията с БСП и ДПС. Този въпрос поставили областните и общинските координатори на партията на сбирка в София вчера.

Мнозинството от активистите ни осъзнават добре смисъла на участието ни в коалицията, но ни напомнят, че идва 2007 г. и трябва да вземем политическо решение по въпроса, разказва заместник-председателят на партията Николай Свинаров. На срещата е станало ясно, че НДСВ не иска да подкрепи Георги Първанов на предстоящите президентски избори, но са без кандидат след отказ на Огнян Герджиков.

"Финансирането на партии все още в сивата зона", отбелязва "Пари". България попада сред страните, при които корупцията влияе в най-голяма степен върху политическия живот. Финансирането на партиите е все така в сивата зона въпреки промените в законодателството. Това показва проучване на "Прозрачност без граници". Основният извод от доклада е, че финансирането на дейността на политическите партии у нас не е достатъчно прозрачно.

"Сметната палата капитулира пред партийните финанси" - това е водещо заглавие в "Сега". Сметната палата е безсилна да направи каквото и да е срещу незаконното партийно финансиране, призна председателят й Валери Димитров вчера. Той участва в международната конференция "Политическата корупция: предизвикателства и механизми за противодействие".

Според Закона за политическите партии Сметната палата осъществява финансов контрол върху дейността на партиите и управлението на предоставеното им имущество. За незаконното финансиране да се предвижда не само глоба, но и затвор, призова Димитров.

Очаква ни европеизиране на корупцията, смята "Труд". Посочва се, че една партия може да депозира финансовия си отчет в Сметната палата, но само по себе си това действие не гарантира прозрачност как се пълни касата й:

"Очевидно е, че има демонстративен отказ от отчетност и демонстративен отказ от публичност на приходите и разходите на политическите партии. Това повишава равнището на корупционен риск. Предстоящото членство на България в ЕС ще промени моделите на политическа корупция. Нашенският ще трябва да се пренастрои, така че да се интегрира с корупционни мрежи, действащи в ЕС."

Авторът прогнозира, че ще станем свидетели на възпроизвеждане на част от схемите на политическа корупция на по-високо ниво. Допусне ли се безпроблемно "интегриране" на BG корупция, ще очакваме още по-дълбок спад на доверието в политическия процес.

"Строеж на Вавилонска кула", е озаглавен коментарът в "Дневник". Въпросът е, че мнозинството не може да схване защо Европейската комисия не одобри третата поправка в конституцията.

"Крайността, в която се залитна с третата поправка, може да бъде преодоляна най-лесно, като се заличат текстовете, които изреждат правомощията на министъра на правосъдието, както и тези, които пратиха шефовете на върховните съдилища на отчет пред парламента. Това обаче не е достатъчно, защото в Европейската комисия много правилно са схванали, че разковничето трябва да се търси във Висшия съдебен съвет."

Предложението е кадровият орган на третата власт да бъде преструктуриран и в него да има само съдии. С тази поправка всъщност ще започне истинската реформа в съдебната система.

"Не, това не е гражданско общество", е анализът в "Сега". Подчертава се, че политиката изразява не толкова интересите на гражданите, колкото на други задкулисни фактори. Едно от обясненията е свързано с възцарилия се дневен ред на скандалите. Той подменя същинската политическа дискусия.

Обществото научава малко факти от това, което се случва. То научава версии, гледа медийни балони, следи нишки, които не водят никъде. Ето защо на най-голям политически успех се радват личности, които най-умело канализират своите цели чрез медиите. Според авторът гражданите трябва да изискват информацията и яснотата, които са необходими за пълноценно участие в политическия живот.

Интервюто в "24 часа" е с Анастасия Мозер, лидер на БЗНС-НС: "В Държавна сигурност подправили 90 мои писма от САЩ". Тя разказва подробности за собственото си досие и обобщава:

"Политика с компромати обаче не се прави. Знаем го от миналото. По този начин се омерзява самият политически живот. Тази страница трябва да бъде прочетена, но у нас това няма да стане. Числото на доносниците е било толкова голямо, че днес е трудно човек да си го представи."

"Етем: Няма опасност за туристическия сезон", успокоява "24 часа". Не би трябвало да се притесняваме, няма заплаха за туристическия сезон, заяви вчера министърът на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем в Несебър по време на обиколката си по черноморските общини, засегнати от поройните дъждове. Според нея ситуацията се нормализира и до два дни ще
бъдат възстановени прекъснатите комуникации и повредените ВиК съоръжения.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 1 час

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 1 час

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Свят Преди 3 часа

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 4 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 4 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 4 часа

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 5 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 5 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 6 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 6 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 6 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 7 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 7 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 7 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 7 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко